Látod, hogy mennyi mindenben másabb egy bérfőzés :)
A cefre tudja, hogy bérfőző területen van és meghúzza magát. :)
Két éve voltam egyik bérfőzőben, ahol egymás után lepakolták a hordókat kis kupacokba. Mondja a főnök, hogy hát aljzat betonoznak bent a tárolóban, mert betonozni csak szezonban csúcs időben lehet.
Kérdem tőle, hogy miért pakolják le időnap előtt a cefréket.
Mondja, hogy
- hát attól félnek, hogy nehogy valaki beelőzze őket,
- ha már itt, vannak a hordók, akkor letudtak róla,
- kinek hogy ér rá a fuvaros.
Kérdem tőle, hogy jó így a melegen, minimális árnyékban ezeknek a hordóknak?
Mire mondja, hogy: hát inkább itt, mint a friss aljzat betonon. :)
Szerintem ne öntsd bele a használt étolajra emlékeztető odaégetett alszeszt.
Viszont ne is dobd ki!
Ki tudja, lehet, hogy még összejön néhány liter egyéb odaégetett termék. :(
2-3 adag ha összejön, egy kis aktív szén kezelés, meg egy kis utópárlat amivel már nem tudsz mit kezdeni, egy-két bírs alma karika az alszeszbe és utána egy jó kis napszámos nedűt tudsz belőle készíteni.
Én nem kockáztatnám, hogy a 32L jót az a 8L elrontsa.
heló mindenkinek! kérhetnék egy kis segítséget? két kérdésem lenne: az egyik az hogy az alszeszem első 1-2dl-je mindig kékes zöldes rezesre sikerül mióta hűtő csövet cseréltem, gondolom ez az új rézcső hamarabb kezd el oxidálódni mint az előző, ebből a rezes kékes alszeszből lassan 2 liter gyűlik össze, ez kidobandó mint a rézeleje vagy bele önthetem finomításkor a többihez? második kérdésem pedig az lenne hogy sikeresen oda égettem 40l császárkörtét és lett így 8liter használt étolajra emlékeztető alszesz... pormaszkon és rongyon is próbáltam szűrni de nem sokat segített, talán majd egy kis aktívszén még segíthet, kérdésem az lenne, hogy fel tehetem ezt is főzni a többivel együtt vagy inkább ki öntsem?
Soha nem értettem, hogy a hónapokig a fözdék előtt álló hordóban levő anyagok mért nem romlanak meg , pedig nincsenek masszívan lefóliázva az oldalfalra is felhúzva.....
Sziasztok! Én új vagyok a témában,eddig bérfőző voltam. Szeretnék egy lepárló készüléket venni! Milyen,esetleg melyik márka,készüléket ajánlanátok? Én 60-80 literesben gondolkodok
Még a NAV-osok sem kötöttek bele a szendvicstalp fogalmában mikor engedélyt kértem a főző építésére :) Tulajdonképpen dupla falnak sem lehetne nevezni akkor ezzel az erővel, mert nem a fala dupla hanem csak az alja. Akkor max. dupla alj :) Na, szőrszálhasogatást félre téve. Növényi eredetű olajat ajánlottak mindenféleképpen, mert ha valami úton összeveszne a cefre az olajjal -mondjuk egy repedés, átlyukadás következtében- akkor sem tenne kárt sem a cefrében sem a párlatban.
Mit akarsz olajjal tölteni?A szendvicstalpba nem fér semmi,mert benne vannak a szendvics alkotói.Ha emellett még dupla fala is van,javaslom a hőközlő olajat,pl. használt olajradiátorból,fellelhető pl. MÉH-telepen.
Nem kell mindent elhinni.Ha frissen nem jó a pálinkád,pihentetheted akármeddig,akárhogyan,nem lesz minőség.A pihentetéssel,szellőztetéssel elérhető hangyányi javulást nem fogod észrevenni.
Adott egy szendvics talppal rendelkező pálinkafőző. Olajjal szeretném feltölteni a köztes teret. Sok helyen a pálma vagy fritőz olajat ajánlják. Nos, nekem kb. 5,5 literre van szükségem, és ezek csak -legalábbis ahol nézegettem- 2 literes kiszerelésben vannak. Ebből nekem 3-at kellene megvennem. Ez majdnem 6000 Ft. Na most ha a fostos Tescos étolajat nézem, az 2000 Ft-ból meglenne a 6 liter. Mi a véleményetek, jó lehet oda az étolaj? Mi az ami miatt inkább a pálma vagy fritőz olajat ajánlják? Köszi előre is!
Olyan kérdésem lenne, hogy most lefőzettem a szilvát meg a körtémet és most mi a teendő mert mondták hogy pihentetni kellene legalább egy hónapot, hogy elpárologjon belőle a "karcosság". Ezt én úgy oldottam meg, hogy 5L-es üvegballonba tettem és csak úgy van rajta a teteje, hogy rá van téve nincs rácsavarva. Jó ez így, nem fog veszteni a szeszfokából vagy elpárologni nem fog az anyag?
Tegnap este mielőtt a kérdést beirtam volna,a magam eszétől pont ezt a fóliás dolgot cselekedtem meg! Cukrot teszek akkor még rá és mekka felé fordulok! :)
Szia!
Van egy-két módszer,de azt tudnod kell,hogy egyik sem garantálja a cefréd biztonságát,csak esélyt ad neki.Alapvető,hogy teljesen ki kell zárni a levegővel való érintkezés lehetőségét is!Szórhatsz egy kis cukrot a tetejére(kristályos formában) és lezárod,letakarhatod vékony(festő)takarófóliával(ezt ilyenkor rá kell simítani a cefrére,úgy hogy a hordó falára is fel legyen simítva).És imádkozni se felejts el!:-))
Biztosan sokszorosan elhangzott már, de meghalni sincs kb. időm, nemhogy visszaolvasni! :) A kérdésem lényegében az lenne, hogy mit csináljak a hordóimmal, ha az erjedés lezajlott, a bunda lesüllyedt, de még nincs időm kifőzni? Vagyis főzök én, csak 5 hordónak kellene még várakoznia kb. ~2-3 hetet.A válaszokat előre is nagyon köszönöm szaktársak!