Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2015.10.12 0 2 117107

Minden fajta olaj kárt tesz a cefreben és a pálinkaban.

Az étolaj tönkreteszi a főzött. Marad a palmaolaj.

Előzmény: deejayflex (117103)
tistvanka11 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117106

Sziasztok! Én új vagyok a témában,eddig bérfőző voltam. Szeretnék egy lepárló készüléket venni! Milyen,esetleg melyik márka,készüléket ajánlanátok? Én 60-80 literesben gondolkodok 

Ruronin Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117105

Igen mindenképpen, nehogy vmi baja legyen közben, folyamatos ellenőrzés alatt van. :)

Előzmény: ksanyi52 (117104)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117104

" tényleg 1-2hónap?" De azért néha- néha megkóstolhatod. ( Nem romlott e meg).

Előzmény: Ruronin (117098)
deejayflex Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117103

Még a NAV-osok sem kötöttek bele a szendvicstalp fogalmában mikor engedélyt kértem a főző építésére :) Tulajdonképpen dupla falnak sem lehetne nevezni akkor ezzel az erővel, mert nem a fala dupla hanem csak az alja. Akkor max. dupla alj :)
Na, szőrszálhasogatást félre téve. Növényi eredetű olajat ajánlottak mindenféleképpen, mert ha valami úton összeveszne a cefre az olajjal -mondjuk egy repedés, átlyukadás következtében- akkor sem tenne kárt sem a cefrében sem a párlatban.

Előzmény: obsitos3 (117100)
Ruronin Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117102

Okés, megígérem, nem fogom és köszönöm a gyors választ!

Előzmény: Figyelget (117101)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117101
Nem fog elpárologni és tényleg 1-2 hónap.
De ne hívd "cucc"-nak,szmájlival sem,jó?
Előzmény: Ruronin (117098)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117100

Mit akarsz olajjal tölteni?A szendvicstalpba nem fér semmi,mert benne vannak a szendvics alkotói.Ha emellett még dupla fala is van,javaslom a hőközlő olajat,pl. használt olajradiátorból,fellelhető pl. MÉH-telepen.

Előzmény: deejayflex (117095)
obsitos3 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117099

Nem kell mindent elhinni.Ha frissen nem jó a pálinkád,pihentetheted akármeddig,akárhogyan,nem lesz minőség.A pihentetéssel,szellőztetéssel elérhető hangyányi javulást nem fogod észrevenni.

Előzmény: Ruronin (117094)
Ruronin Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117098

Nincsen tele kb 80%ig van benne. De nem fog így elpárologni a cucc?:)

Amúgy meddig kell így lennie tényleg 1-2hónap?

Előzmény: Figyelget (117096)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117097

Szia!

Étolajat nehogy!

Be fog sűrűsödni,ragacsossá válik és nem is lesz jó hőközlő.(Meg "büdös" is.)

Előzmény: deejayflex (117095)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117096

Szia!

Jó így,de úgy még jobb lenne,ha nem lenne tele az edény és minél nagyobb felületen érintkezne a felette lévő térrel.

Előzmény: Ruronin (117094)
deejayflex Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117095

Sziasztok!

Adott egy szendvics talppal rendelkező pálinkafőző. Olajjal szeretném feltölteni a köztes teret. Sok helyen a pálma vagy fritőz olajat ajánlják. Nos, nekem kb. 5,5 literre van szükségem, és ezek csak -legalábbis ahol nézegettem- 2 literes kiszerelésben vannak. Ebből nekem 3-at kellene megvennem. Ez majdnem 6000 Ft. Na most ha a fostos Tescos étolajat nézem, az 2000 Ft-ból meglenne a 6 liter. Mi a véleményetek, jó lehet oda az étolaj? Mi az ami miatt inkább a pálma vagy fritőz olajat ajánlják? Köszi előre is!

Ruronin Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117094

Hali!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy most lefőzettem a szilvát meg a körtémet és most mi a teendő mert mondták hogy pihentetni kellene legalább egy hónapot, hogy elpárologjon belőle a "karcosság". Ezt én úgy oldottam meg, hogy 5L-es üvegballonba tettem és csak úgy van rajta a teteje, hogy rá van téve nincs rácsavarva. Jó ez így, nem fog veszteni a szeszfokából vagy elpárologni nem fog az anyag?

Hogyan szokták ezt csinálni, hogy jó is maradjon?

 

Köszi előre is!

 

 

Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117093

Azt Feribá jobban tudja szerintem.

Előzmény: zsorsz (117091)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 -1 0 117092

A fóliára miért raksz cukrot?  :-))))

Mekkás ötletet támogatom.

Előzmény: Csikky (117090)
zsorsz Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117091

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20141026/palinka-ado-romania-eu/....és a románok hol tartanak,mit hallani?

Előzmény: Figyelget (117089)
Csikky Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117090
Tegnap este mielőtt a kérdést beirtam volna,a magam eszétől pont ezt a fóliás dolgot cselekedtem meg! Cukrot teszek akkor még rá és mekka felé fordulok! :)
Előzmény: Figyelget (117088)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117089

Na, valami biztos megint készül,mert megint elővették a témát:

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20151012/palinka-fozes-otthon-nav-buntetes/

Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117088
Szia!
Van egy-két módszer,de azt tudnod kell,hogy egyik sem garantálja a cefréd biztonságát,csak esélyt ad neki.Alapvető,hogy teljesen ki kell zárni a levegővel való érintkezés lehetőségét is!Szórhatsz egy kis cukrot a tetejére(kristályos formában) és lezárod,letakarhatod vékony(festő)takarófóliával(ezt ilyenkor rá kell simítani a cefrére,úgy hogy a hordó falára is fel legyen simítva).És imádkozni se felejts el!:-))
Előzmény: Csikky (117087)
Csikky Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117087

Sziasztok!

 

Biztosan sokszorosan elhangzott már, de meghalni sincs kb. időm, nemhogy visszaolvasni! :) A kérdésem lényegében az lenne, hogy mit csináljak a hordóimmal, ha az erjedés lezajlott, a bunda lesüllyedt, de még nincs időm kifőzni? Vagyis főzök én, csak 5 hordónak kellene még várakoznia kb. ~2-3 hetet.A válaszokat előre is nagyon köszönöm szaktársak!

Radakund Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117086

Ok, köszi! Én sem dohányzom.

 

Előzmény: barkócza (117082)
Radakund Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117085

Egy részét szűrnöm kellett, mert finomítás közben megleptek a muslincák és nem volt letakarva az edény. :-)

Nem volt elszíneződés.

 

Előzmény: rézműves1 (117083)
vasbogre Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117084

Sziasztok!

 

Magozó-pépesítő géphez tud valaki segítséget adni. Magamnak szeretném építeni, egyszerűt kicsit.

Köszi.

rézműves1 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117083

Úgy látom, hogy jó helyekről vetted a réz cuccokat, azokkal biztosan nincsen gond. Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy a 15-ös cső hűtőnek jó, de páracsőnek kicsit karcsú.

Ha egy teaszűrőbe beteszel egy vattakorongot és átcsurgatod rajta, ha erősen kékül-zöldül, akkor rezes. Ha csak éppen hogy elszíneződik, akkor nem ez a gond.

Előzmény: Radakund (117081)
barkócza Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117082

Van olyan, hogy alkoholédesség. A cukrok is egyébként alkoholok, úgyhogy nem meglepő a dolog. Ha sikerül elég sok hosszabb szénláncú alkoholt termelni és valahogy átdesztillálni, akkor lehet egy kis édesség a pálinkában. Én ezt nem tartom hibának, sőt. Ez az édességérzet nagyon függ attól, hogy mit ettél, mit ittál előtte.

 

A réztől való édesség állítólag igazából cigarettával együtt lép föl. Nem dohányzom, úgyhogy nincs benne tapasztalatom.

Előzmény: Radakund (117081)
Radakund Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117081

Hogyan tudom ezt meg biztosan? Rossz minőségű lehet a bogrács, a páracső és a hűtőcső anyaga? A bográcsot az ajánlott helyről vettem a páracső és a hűtőcső anyaga egyforma, félkemény 15-ös rézcső a Szatmáriban vettem.

Előzmény: öreg_néne_b (117079)
sogi01 Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117080

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (117031)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117079

Szerintem rezes a pálinkád, attól van édeskés utóíze.

Előzmény: Radakund (117076)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117078

"bor" főzésedre:Hibás, romlott bort főztél, miért vagy meglepve az ízproblémán?

 

Az qrvaélet, hogy a főzet ízproblémáját nem az ioncserélt hígítóvíz okozza: az tökéletesen íztelen. Én évek óta visszautasítom a szomszéd ajándék romlott borát. A végterméket meg ajándékozd el alkeszeknek.

Előzmény: Radakund (117076)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!