Sziasztok! Én új vagyok a témában,eddig bérfőző voltam. Szeretnék egy lepárló készüléket venni! Milyen,esetleg melyik márka,készüléket ajánlanátok? Én 60-80 literesben gondolkodok
Még a NAV-osok sem kötöttek bele a szendvicstalp fogalmában mikor engedélyt kértem a főző építésére :) Tulajdonképpen dupla falnak sem lehetne nevezni akkor ezzel az erővel, mert nem a fala dupla hanem csak az alja. Akkor max. dupla alj :) Na, szőrszálhasogatást félre téve. Növényi eredetű olajat ajánlottak mindenféleképpen, mert ha valami úton összeveszne a cefre az olajjal -mondjuk egy repedés, átlyukadás következtében- akkor sem tenne kárt sem a cefrében sem a párlatban.
Mit akarsz olajjal tölteni?A szendvicstalpba nem fér semmi,mert benne vannak a szendvics alkotói.Ha emellett még dupla fala is van,javaslom a hőközlő olajat,pl. használt olajradiátorból,fellelhető pl. MÉH-telepen.
Nem kell mindent elhinni.Ha frissen nem jó a pálinkád,pihentetheted akármeddig,akárhogyan,nem lesz minőség.A pihentetéssel,szellőztetéssel elérhető hangyányi javulást nem fogod észrevenni.
Adott egy szendvics talppal rendelkező pálinkafőző. Olajjal szeretném feltölteni a köztes teret. Sok helyen a pálma vagy fritőz olajat ajánlják. Nos, nekem kb. 5,5 literre van szükségem, és ezek csak -legalábbis ahol nézegettem- 2 literes kiszerelésben vannak. Ebből nekem 3-at kellene megvennem. Ez majdnem 6000 Ft. Na most ha a fostos Tescos étolajat nézem, az 2000 Ft-ból meglenne a 6 liter. Mi a véleményetek, jó lehet oda az étolaj? Mi az ami miatt inkább a pálma vagy fritőz olajat ajánlják? Köszi előre is!
Olyan kérdésem lenne, hogy most lefőzettem a szilvát meg a körtémet és most mi a teendő mert mondták hogy pihentetni kellene legalább egy hónapot, hogy elpárologjon belőle a "karcosság". Ezt én úgy oldottam meg, hogy 5L-es üvegballonba tettem és csak úgy van rajta a teteje, hogy rá van téve nincs rácsavarva. Jó ez így, nem fog veszteni a szeszfokából vagy elpárologni nem fog az anyag?
Tegnap este mielőtt a kérdést beirtam volna,a magam eszétől pont ezt a fóliás dolgot cselekedtem meg! Cukrot teszek akkor még rá és mekka felé fordulok! :)
Szia!
Van egy-két módszer,de azt tudnod kell,hogy egyik sem garantálja a cefréd biztonságát,csak esélyt ad neki.Alapvető,hogy teljesen ki kell zárni a levegővel való érintkezés lehetőségét is!Szórhatsz egy kis cukrot a tetejére(kristályos formában) és lezárod,letakarhatod vékony(festő)takarófóliával(ezt ilyenkor rá kell simítani a cefrére,úgy hogy a hordó falára is fel legyen simítva).És imádkozni se felejts el!:-))
Biztosan sokszorosan elhangzott már, de meghalni sincs kb. időm, nemhogy visszaolvasni! :) A kérdésem lényegében az lenne, hogy mit csináljak a hordóimmal, ha az erjedés lezajlott, a bunda lesüllyedt, de még nincs időm kifőzni? Vagyis főzök én, csak 5 hordónak kellene még várakoznia kb. ~2-3 hetet.A válaszokat előre is nagyon köszönöm szaktársak!
Úgy látom, hogy jó helyekről vetted a réz cuccokat, azokkal biztosan nincsen gond. Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy a 15-ös cső hűtőnek jó, de páracsőnek kicsit karcsú.
Ha egy teaszűrőbe beteszel egy vattakorongot és átcsurgatod rajta, ha erősen kékül-zöldül, akkor rezes. Ha csak éppen hogy elszíneződik, akkor nem ez a gond.
Van olyan, hogy alkoholédesség. A cukrok is egyébként alkoholok, úgyhogy nem meglepő a dolog. Ha sikerül elég sok hosszabb szénláncú alkoholt termelni és valahogy átdesztillálni, akkor lehet egy kis édesség a pálinkában. Én ezt nem tartom hibának, sőt. Ez az édességérzet nagyon függ attól, hogy mit ettél, mit ittál előtte.
A réztől való édesség állítólag igazából cigarettával együtt lép föl. Nem dohányzom, úgyhogy nincs benne tapasztalatom.
Hogyan tudom ezt meg biztosan? Rossz minőségű lehet a bogrács, a páracső és a hűtőcső anyaga? A bográcsot az ajánlott helyről vettem a páracső és a hűtőcső anyaga egyforma, félkemény 15-ös rézcső a Szatmáriban vettem.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
"bor" főzésedre:Hibás, romlott bort főztél, miért vagy meglepve az ízproblémán?
Az qrvaélet, hogy a főzet ízproblémáját nem az ioncserélt hígítóvíz okozza: az tökéletesen íztelen. Én évek óta visszautasítom a szomszéd ajándék romlott borát. A végterméket meg ajándékozd el alkeszeknek.