Tegnap este mielőtt a kérdést beirtam volna,a magam eszétől pont ezt a fóliás dolgot cselekedtem meg! Cukrot teszek akkor még rá és mekka felé fordulok! :)
Szia!
Van egy-két módszer,de azt tudnod kell,hogy egyik sem garantálja a cefréd biztonságát,csak esélyt ad neki.Alapvető,hogy teljesen ki kell zárni a levegővel való érintkezés lehetőségét is!Szórhatsz egy kis cukrot a tetejére(kristályos formában) és lezárod,letakarhatod vékony(festő)takarófóliával(ezt ilyenkor rá kell simítani a cefrére,úgy hogy a hordó falára is fel legyen simítva).És imádkozni se felejts el!:-))
Biztosan sokszorosan elhangzott már, de meghalni sincs kb. időm, nemhogy visszaolvasni! :) A kérdésem lényegében az lenne, hogy mit csináljak a hordóimmal, ha az erjedés lezajlott, a bunda lesüllyedt, de még nincs időm kifőzni? Vagyis főzök én, csak 5 hordónak kellene még várakoznia kb. ~2-3 hetet.A válaszokat előre is nagyon köszönöm szaktársak!
Úgy látom, hogy jó helyekről vetted a réz cuccokat, azokkal biztosan nincsen gond. Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy a 15-ös cső hűtőnek jó, de páracsőnek kicsit karcsú.
Ha egy teaszűrőbe beteszel egy vattakorongot és átcsurgatod rajta, ha erősen kékül-zöldül, akkor rezes. Ha csak éppen hogy elszíneződik, akkor nem ez a gond.
Van olyan, hogy alkoholédesség. A cukrok is egyébként alkoholok, úgyhogy nem meglepő a dolog. Ha sikerül elég sok hosszabb szénláncú alkoholt termelni és valahogy átdesztillálni, akkor lehet egy kis édesség a pálinkában. Én ezt nem tartom hibának, sőt. Ez az édességérzet nagyon függ attól, hogy mit ettél, mit ittál előtte.
A réztől való édesség állítólag igazából cigarettával együtt lép föl. Nem dohányzom, úgyhogy nincs benne tapasztalatom.
Hogyan tudom ezt meg biztosan? Rossz minőségű lehet a bogrács, a páracső és a hűtőcső anyaga? A bográcsot az ajánlott helyről vettem a páracső és a hűtőcső anyaga egyforma, félkemény 15-ös rézcső a Szatmáriban vettem.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
"bor" főzésedre:Hibás, romlott bort főztél, miért vagy meglepve az ízproblémán?
Az qrvaélet, hogy a főzet ízproblémáját nem az ioncserélt hígítóvíz okozza: az tökéletesen íztelen. Én évek óta visszautasítom a szomszéd ajándék romlott borát. A végterméket meg ajándékozd el alkeszeknek.
Helló :) Ugyanez van nálam is, szeptember elején főztem besztercei szilvából pálinkát, ioncserélt vízzel hígítottam, aztán az illata csak hetek után tért vissza, mikor felhagytam a palack szellőztetésével. Mostanra már eltűnt belőle az a kellemetlen nyers íz, az íze és illata gyümölcsösebb lett és kevésbé maró/alkoholos. Az íze viszont tényleg nem azokra a pálinkákra emlékeztet, mint amit megszoktam, hanem olyan, mint mikor a virágzó szilvafa mellett állsz és beleszagolsz az egyik virágfürtbe :) Valószínűleg jól cefréztem és emiatt nem lett úgymond "gané" illatú pálinkám. A köztudatban sajnos az számít jó szilvapálinkának, ami jó büdös és másnap is büfögi fel a szagokat a fogyasztója. Ha nem az érlelés miatt van baj, akkor sajnos ezer más ok is lehet a magyarázat az íztelen és szagtalan pálinkára, azt ajánlom várj türelmesen és közben érintkezzen a pálinka levegővel, mert csak úgy tud fejlődni.
Sziasztok! A szilva pálinkámnak, mint korábban írtam, nincs markáns illata. Érződik rajta, hogy szilva illatú, de nem jelentős. Növeltem a páracső emelkedési szögét, már jó megközelítéssel 20°-os, korábban fele, ha lehetett. Főztem bort (barna töréses volt). Az illattal most sem vagyok elégedett. Viszont mindkettőn egy érdekes íz érezhető. Édeskés utóíz. Nem kellemetlen, de szokatlan pálinkában. Arra gondoltam először, hogy az ioncserélt víztől van. Ezért az utóbbi főzethez már sima csapvizet adtam. Van valakinek ötlete, hogy mitől lehet?
Szia! Én is azért írtam hogy azon nem vitatkozok,ti már 40 éve csináljátok. Én is emlékszem még amikor édesapámék kisszéket tettek az üstbe és az azon álló tálba folyt a " finom" törköly pálinka. Ennek is van már vagy 40 éve talán 50 is. De még ma is emlékszem az ízére. Nem tudom volt e 30 fokos. De jóízűen megitták. De valahogy az másvilág volt. A zöldségnek, gyümölcsnek még íze volt. Vagy csak mi öregedtünk meg? Üdv ksanyi.
Nem is kézzel! Megfelelő erősségű rugóval leszorított fémkarra gondolj kis lemezzel a végén ami leszorítja a gyümölcsöt. Elől töltős dobra gondolj! Üdv ksanyi.
Sziasztok! Ma letöltöttem snapszmester oldaláról az 1918-as lefőzési könyvet. Hát sok okosság van benne. Megragadott egy dolog amit az első főzésem után írtam és lehurrogtatok. "
Némely vidékeken közvetlenül a vodkát, vagy rákit iszszák, másutt a tisztázás elhagyásával finomított szeszszel azt megfelelő erősségűre kiegészítik s azután érlelik. Ez úton a tisztázott pálinkához közelálló, sokak által jobbnak is tartott italszeszt kapnak." Ezt mondtam én hogy az erősebb pálinkával felturbózott al szesz jobb ízű volt. Feribá is ezt mondta. Igaz hogy a finomított lágyabb simább de az előző ízre jobb. Hogy az egészségre ártalmasabb vagy nem azt nem tudom ezzel nem is vitatkozok, én csak leírtam azt amit tapasztaltam. Na böngészem még tovább sokat lehet tanulni belőle. Az akkori technikához képest nagyon okosak voltak elődeink. Olvassátok, megéri! Üdv ksanyi.