Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 -1 0 117092

A fóliára miért raksz cukrot?  :-))))

Mekkás ötletet támogatom.

Előzmény: Csikky (117090)
zsorsz Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117091

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20141026/palinka-ado-romania-eu/....és a románok hol tartanak,mit hallani?

Előzmény: Figyelget (117089)
Csikky Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117090
Tegnap este mielőtt a kérdést beirtam volna,a magam eszétől pont ezt a fóliás dolgot cselekedtem meg! Cukrot teszek akkor még rá és mekka felé fordulok! :)
Előzmény: Figyelget (117088)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117089

Na, valami biztos megint készül,mert megint elővették a témát:

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20151012/palinka-fozes-otthon-nav-buntetes/

Figyelget Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117088
Szia!
Van egy-két módszer,de azt tudnod kell,hogy egyik sem garantálja a cefréd biztonságát,csak esélyt ad neki.Alapvető,hogy teljesen ki kell zárni a levegővel való érintkezés lehetőségét is!Szórhatsz egy kis cukrot a tetejére(kristályos formában) és lezárod,letakarhatod vékony(festő)takarófóliával(ezt ilyenkor rá kell simítani a cefrére,úgy hogy a hordó falára is fel legyen simítva).És imádkozni se felejts el!:-))
Előzmény: Csikky (117087)
Csikky Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117087

Sziasztok!

 

Biztosan sokszorosan elhangzott már, de meghalni sincs kb. időm, nemhogy visszaolvasni! :) A kérdésem lényegében az lenne, hogy mit csináljak a hordóimmal, ha az erjedés lezajlott, a bunda lesüllyedt, de még nincs időm kifőzni? Vagyis főzök én, csak 5 hordónak kellene még várakoznia kb. ~2-3 hetet.A válaszokat előre is nagyon köszönöm szaktársak!

Radakund Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117086

Ok, köszi! Én sem dohányzom.

 

Előzmény: barkócza (117082)
Radakund Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117085

Egy részét szűrnöm kellett, mert finomítás közben megleptek a muslincák és nem volt letakarva az edény. :-)

Nem volt elszíneződés.

 

Előzmény: rézműves1 (117083)
vasbogre Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117084

Sziasztok!

 

Magozó-pépesítő géphez tud valaki segítséget adni. Magamnak szeretném építeni, egyszerűt kicsit.

Köszi.

rézműves1 Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117083

Úgy látom, hogy jó helyekről vetted a réz cuccokat, azokkal biztosan nincsen gond. Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy a 15-ös cső hűtőnek jó, de páracsőnek kicsit karcsú.

Ha egy teaszűrőbe beteszel egy vattakorongot és átcsurgatod rajta, ha erősen kékül-zöldül, akkor rezes. Ha csak éppen hogy elszíneződik, akkor nem ez a gond.

Előzmény: Radakund (117081)
barkócza Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117082

Van olyan, hogy alkoholédesség. A cukrok is egyébként alkoholok, úgyhogy nem meglepő a dolog. Ha sikerül elég sok hosszabb szénláncú alkoholt termelni és valahogy átdesztillálni, akkor lehet egy kis édesség a pálinkában. Én ezt nem tartom hibának, sőt. Ez az édességérzet nagyon függ attól, hogy mit ettél, mit ittál előtte.

 

A réztől való édesség állítólag igazából cigarettával együtt lép föl. Nem dohányzom, úgyhogy nincs benne tapasztalatom.

Előzmény: Radakund (117081)
Radakund Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117081

Hogyan tudom ezt meg biztosan? Rossz minőségű lehet a bogrács, a páracső és a hűtőcső anyaga? A bográcsot az ajánlott helyről vettem a páracső és a hűtőcső anyaga egyforma, félkemény 15-ös rézcső a Szatmáriban vettem.

Előzmény: öreg_néne_b (117079)
sogi01 Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117080

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (117031)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.12 0 1 117079

Szerintem rezes a pálinkád, attól van édeskés utóíze.

Előzmény: Radakund (117076)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.10.12 0 0 117078

"bor" főzésedre:Hibás, romlott bort főztél, miért vagy meglepve az ízproblémán?

 

Az qrvaélet, hogy a főzet ízproblémáját nem az ioncserélt hígítóvíz okozza: az tökéletesen íztelen. Én évek óta visszautasítom a szomszéd ajándék romlott borát. A végterméket meg ajándékozd el alkeszeknek.

Előzmény: Radakund (117076)
Norrington Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117077

Helló :) Ugyanez van nálam is, szeptember elején főztem besztercei szilvából pálinkát, ioncserélt vízzel hígítottam, aztán az illata csak hetek után tért vissza, mikor felhagytam a palack szellőztetésével. Mostanra már eltűnt belőle az a kellemetlen nyers íz, az íze és illata gyümölcsösebb lett és kevésbé maró/alkoholos. Az íze viszont tényleg nem azokra a pálinkákra emlékeztet, mint amit megszoktam, hanem olyan, mint mikor a virágzó szilvafa mellett állsz és beleszagolsz az egyik virágfürtbe :) Valószínűleg jól cefréztem és emiatt nem lett úgymond "gané" illatú pálinkám. A köztudatban sajnos az számít jó szilvapálinkának, ami jó büdös és másnap is büfögi fel a szagokat a fogyasztója. Ha nem az érlelés miatt van baj, akkor sajnos ezer más ok is lehet a magyarázat az íztelen és szagtalan pálinkára, azt ajánlom várj türelmesen és közben érintkezzen a pálinka levegővel, mert csak úgy tud fejlődni. 

Előzmény: Radakund (117076)
Radakund Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117076

Sziasztok! A szilva pálinkámnak, mint korábban írtam, nincs markáns illata. Érződik rajta, hogy szilva illatú, de nem jelentős. Növeltem a páracső emelkedési szögét, már jó megközelítéssel 20°-os, korábban fele, ha lehetett. Főztem bort (barna töréses volt). Az illattal most sem vagyok elégedett. Viszont mindkettőn egy érdekes íz érezhető. Édeskés utóíz. Nem kellemetlen, de szokatlan pálinkában. Arra gondoltam először, hogy az ioncserélt víztől van. Ezért az utóbbi főzethez már sima csapvizet adtam. Van valakinek ötlete, hogy mitől lehet?

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117075

Annál azért több lenne. Ha hatvan liter cefréből két liter pálinka lesz, akkor valamit nagyon elrontott.

Előzmény: ksanyi52 (117074)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 2 117074

Az 1,5-2 liter pálinka, azért tényleg nem éri meg. 

Előzmény: TINTUS (117073)
TINTUS Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117073

" évi 30-60 liter cefre főzésére."

 

Ha csak ennyi akkor hagyd nem neked való az a hobby.  Ennyiért nem szabad beruházni.

Előzmény: Krissz...81 (117051)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117072
(Csak tompítani próbáltam,hogy ne legyen rossz szájíz benne.)
Előzmény: snapszmester (117070)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117071

Szia! Én is azért írtam hogy azon nem vitatkozok,ti már 40 éve csináljátok. Én is emlékszem még amikor édesapámék kisszéket tettek az üstbe és az azon álló tálba folyt a " finom" törköly pálinka. Ennek is van már vagy 40 éve talán 50 is. De még ma is emlékszem az ízére. Nem tudom volt e 30 fokos. De jóízűen megitták. De valahogy az másvilág volt. A zöldségnek, gyümölcsnek még íze volt. Vagy csak mi öregedtünk meg? Üdv ksanyi.

Előzmény: snapszmester (117070)
snapszmester Creative Commons License 2015.10.11 0 4 117070

És ha le lett hurrogva?

100 évvel ezelőtt mások voltak az igények, körülmények. Nem azt írja hogy az a helyes hanem hogy előfordult hogy az alszeszt itták.

Az első (és egyetlen) otthonfőzésemnél én is az alszeszt ittam, de ennek már 40 éve és azóta tovább tanultam.

Előzmény: Figyelget (117069)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117069

Pedig a felültöltős izgalmasabb volna! :-))És igen,jó az az olvasmány!

Nem lettél ám lehurrogva,csak fel lett hívva a figyelmed arra,hogy mit iszol.

Előzmény: ksanyi52 (117068)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117068

Nem is kézzel! Megfelelő erősségű rugóval leszorított fémkarra gondolj kis lemezzel a végén ami leszorítja a gyümölcsöt. Elől töltős dobra gondolj! Üdv ksanyi.

Előzmény: Figyelget (117064)
besztercei Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117067

Az epruvetta milyen magas, és mennyi lenne? Köszi

Előzmény: rézműves1 (117034)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.10.11 0 1 117066

Sziasztok! Ma letöltöttem snapszmester oldaláról az 1918-as lefőzési könyvet. Hát sok okosság van benne. Megragadott egy dolog amit az első főzésem után írtam és lehurrogtatok. " 

Némely vidékeken közvetlenül a vodkát, vagy rákit iszszák, másutt a tisztázás elhagyásával finomított szesz­szel azt megfelelő erősségűre kiegészítik s azután érle­lik. Ez úton a tisztázott pálinkához közelálló, sokak által jobbnak is tartott italszeszt kapnak." Ezt mondtam én hogy az erősebb pálinkával felturbózott al szesz jobb ízű volt. Feribá is ezt mondta. Igaz hogy a finomított lágyabb simább de az előző ízre jobb. Hogy az egészségre ártalmasabb vagy nem azt nem tudom ezzel nem is vitatkozok, én csak leírtam azt amit tapasztaltam. Na böngészem még tovább sokat lehet tanulni belőle. Az akkori technikához képest nagyon okosak voltak elődeink. Olvassátok, megéri! Üdv ksanyi.

korben1 Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117065

Üdv!

Engem érdekelnének a hordók és a ph mérő.

Helyileg merre vannak?

062077489kilencven8

Előzmény: Törölt nick (117003)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117064

Van aki hagyományos hajdú centrifugát használ.Én nem nyúlkálnék bele a forgó dobba!Neked mondhatni folyamatos cefreellátottságod van.:-))

Előzmény: ksanyi52 (117060)
Figyelget Creative Commons License 2015.10.11 0 0 117063

Mindenki örömére! Az egyik jobb,mint a másik! :-)

Előzmény: abácsip (117059)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!