Tegnap 14 l. alszeszt finomítottam egy DES 100l főzővel PB gáztüzeléssel.
Lassan főztem, kb. 1 óra után 75-80 Celsius kupolahőmérsékletnél jelent meg a rézeleje. Szagminta alapján kivártam azt a poharat (poharanként 1 dcl) ahol már nem volt érezhető a technokol szag. Utána kezdtem felfogni a középpárlatot (kb: 80 Alcfok). A párlat kezdetben opálos volt, majd 1 liter után kitisztult. A végét 45 Alcfok-nél zártam, de akkor már alig jött valami!
A kérdésem az, hogy ez normális, vagy valamit elronthattam? (a kozmaolajat papír zsebkendővel leszedtem az előpárlatról ami megítélésem szerint nem volt sok).
HA már így jártam lehet valamit kezdeni még vele, hogy áttetsző legyen?
Az üstön kívül (illetve afelett), minden ami rézből készül, abban tudok segíteni. (üstfedő sisakkal, belevaló aromakosárral, páracső, hűtő, epruvetta, kozmaolaj-szűrő, Pistóriusz-tányér stb...)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szerintem az egy olasz 2,5 collos sárgaréz gömbcsap lehet. Az egyik képen ahol kopott mintha látszódna a réz, de húzz meg rajta egy fűrészlapot és látni fogod.
Ha külön-külön is megérnek egy főzést, akkor én külön kezelném, hogy legyen vadkörte pálinkám. Ha nem, akkor mehetnek együtt, nem rontják el egymást. Egyébként a vackort nem hiszem, hogy elnyomná a "sima" körte.
Felajánlás képpen kaptam körtét, majd elbizonytalanodtam. Méretre vadkörte, ízre-illatra sima körte. Találkozott már valaki hasonlóval? Vadkörtét szeretnék főzni, cefrézhetem-e együtt, vagy a sima körte illat-íz lesz dominánsabb?
Addig célszerű, amíg a duplásítás magassága van. Hiszen a fazék mellet felszálló forró levegő, még ad plusz hőt az oldalfalnak is. Meg fogsz lepődni, hogy a felforrás után, mennyivel lejjebb veheted a fűtést.
Az első 2 főzetnél volt víz a hőátadó. (2x cefre, + tisztázás) meg az első begyújtásnál, amikor csak vízzel tisztítani gyújtottam be. Előtte soha semmi nem volt benne. újan vettem.
Nem leírás, elég passzos. Közben megtaláltam a korábban felrakott képeidet a "szoknyádról" ha majd időm engedi kitoldom a lemezt nagyobb átmérőre, hogy többhelye legyen a felszálló meleglevegőnek. Elég,ha kb a fazék feléig ér a szoknya magassága?
Szia Feribá! Ne add fel mert egyáltalán nem állt szándékomban hogy kioktassalak. Az igaz hogy annyi tettem hogy a két párlatot azonos alkoholfokúra hoztam. Az egyiket töményítéssel, a másikat hígítással. És azt hasonlítottam össze. Igen a második főzésű lágyabb selymesebb volt. Most idézlek: " A középpárlat 50-60 fok, de nem az, ami csorog, hanem ami a vederben van!!!!, ami lecsorgott addig, amíg le nem állsz a középpárlat gyűjtésével."
Mint írtam is 30 foknál álltam le és a középárlatom 65 fokos volt. Ami a " vödörben" volt. Ezt kellett kihígítani ma 50 fokosra. Kiszámoltam 6.5 deci víz kellett hozzá. Szép lassan öntögettem, kevergettem, még egy fél decinyi volt a mérőpohárban, na megfokolom nehogy elszámoljunk valamit. Pont 50 fokos volt. Volt 3.1 dl. Ki is öntöttem 2db 7.5 és egy 8.5 dl üvegbe. És még maradt egy kicsi. Na ezt hova öntsem? És amikor felvettem a kis fél literes üveget akkor jöttem rá hogy még abba maradt egy félüveggel a 65 fokosból. Bele öntöttem a maradék vizet és megfokolva 48 fokos lett. Azt mondja az asszonykám hogy öntsük hozzá a felturbózott alszeszhez. És most kapaszkodj meg ez lett a legfinomabb. Illatos, zamatos, gyümölcsös pálinka. Lehet ha pihenni, érni fog a pálinkám utol fogja érni , de most ez áll előrébb egy fokkal. Ezt én magam sem gondoltam még tegnap este! Tehát érdemes különböző arányban kevergetni. Vagy valahol valamit elrontottam. Arra viszont rájöttem hogy érdemes lassan főzni még akkor is ha unalmas, mert akkor a büdös, a kozmaolaj,a savanyú szag a moslékban marad.
Lehet hogy pár decivel kevesebb lesz a pálinkám de nem kell kozmaolajat szűrni, a savanyú lével kinlódni, és tudom hogy nem fogjátok elhinni a finomításkor a 2dl pohárba egy kisujjnyit fogtam fel rézelejnek ( egy kicsit zavaros volt) és utána 2 x 3 cl és a második már tökéletes volt és nem kellet további 3 felfogni. Tudom ez kis tétel.
És egy újonc ne oktasson! De én azt szoktam mondani : amit nem ennék meg azt nem teszem bele a cefrémbe sem. Ma 2 vödör almát szedtem, megmostam felszeleteltem. A férgesét, a szárát, a bolyhosát kidobtam, az ép magházat benne hagytam és az egészet húsdarálón ledaráltam. Így már az egyik kis kádam megint tele lett. Nem tudom pontosan hogy 25 literes vagy 30 mert két főzésbe nem fért bele, 3 ba meg pótolni kellett. Na ez megint jó hosszúra sikeredett.