Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115741

Tegnap cefrézett Stanley szilvám reggelre pattogva rotyogott a pincében és a reggeli bunda nyomkodást követően, ilyen szép lufikat fújt a hordóra...

 

......vékony festőfólia, selyemzsinórral lekötve...

anaret Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115740

Sziasztok!

 

Tegnap 14 l. alszeszt finomítottam egy DES 100l főzővel PB gáztüzeléssel.

Lassan főztem, kb. 1 óra után 75-80 Celsius kupolahőmérsékletnél jelent meg a rézeleje. Szagminta alapján kivártam azt a poharat (poharanként 1 dcl) ahol már nem volt érezhető a technokol szag. Utána kezdtem felfogni a középpárlatot (kb: 80 Alcfok). A párlat kezdetben opálos volt, majd 1 liter után kitisztult. A végét 45  Alcfok-nél zártam, de akkor már alig jött valami!

A kérdésem az, hogy ez normális, vagy valamit elronthattam? (a kozmaolajat papír zsebkendővel leszedtem az előpárlatról ami megítélésem szerint nem volt sok). 

HA már így jártam lehet valamit kezdeni még vele, hogy áttetsző legyen?

Jó nedűt!

rézműves1 Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115739

Az üstön kívül (illetve afelett), minden ami rézből készül, abban tudok segíteni.  (üstfedő sisakkal, belevaló aromakosárral, páracső, hűtő, epruvetta, kozmaolaj-szűrő, Pistóriusz-tányér stb...)

 

.........a "gulyáságyúra" pont passzolt...

Előzmény: varadyz (115737)
Bárk_i Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115738

hal65.Szerintem ő tudna segíteni neked benne.

Előzmény: varadyz (115737)
varadyz Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115737

Nem tudtok valakit aki össze tudna rakni egy főzőt nekem, záros határidőn belül?

 

Paraméterei: 100 literes üst, dupla falú saválló, 2,5-3 colos kiömlővel, saválló tető, réz hűtő és réz aromatorony. Szoknyás tűztér gázhoz. 

Bárk_i Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115736

Szia .Nekem vadkörtém volt némi vaj körtével,nagyon finom lett a pálinkám csak (kevés lett)

Én azt mondom nyugodtan tedd egybe. HA pedig sok van mindkét fajtából még mindig  cefrézheted külön.

Előzmény: abácsip (115729)
sogi01 Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115735

                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

 

Előzmény: sogi01 (115638)
vasbogre Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115734

Szerintem az egy olasz 2,5 collos sárgaréz gömbcsap lehet. Az egyik képen ahol kopott mintha látszódna a réz, de húzz meg rajta egy fűrészlapot és látni fogod.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (115532)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.15 0 1 115733

Ha külön-külön is megérnek egy főzést, akkor én külön kezelném, hogy legyen vadkörte pálinkám. Ha nem, akkor mehetnek együtt, nem rontják el egymást. Egyébként a vackort nem hiszem, hogy elnyomná a "sima" körte.

Előzmény: abácsip (115729)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115732
Nekem is egy kicsit,de a jobb oldalit sem dobom el.Hátha.
Előzmény: TINTUS (115726)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.15 0 0 115731
Igen,megvannak jobb minőségben.Lehet,hogy még változnak,de meg "kellett"mutatnom.:-))
Előzmény: Pálinkás Alex (115702)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115730

Én is csak hallottam, hogy jókat főznek, nincs tapasztalatom kereskedelmi pálinkákkal.

Előzmény: naivkezdo (115701)
abácsip Creative Commons License 2015.09.14 0 1 115729

Felajánlás képpen kaptam körtét, majd elbizonytalanodtam. Méretre vadkörte, ízre-illatra sima körte. Találkozott már valaki hasonlóval? Vadkörtét szeretnék főzni, cefrézhetem-e együtt, vagy a sima körte illat-íz lesz dominánsabb?

rézműves1 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115728

Addig célszerű, amíg a duplásítás magassága van. Hiszen a fazék mellet felszálló forró levegő, még ad plusz hőt az oldalfalnak is. Meg fogsz lepődni, hogy a felforrás után, mennyivel lejjebb veheted a fűtést.

Előzmény: Bátor aligátor (115716)
fodrász79 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115727

Szia touran!

Úgy sejtem,Te a spirál átmérőjére gondoltál. Akkor keresd hal65 fórumtársat,Ő segíthet.

Előzmény: Törölt nick (115697)
TINTUS Creative Commons License 2015.09.14 0 2 115726

A bal oldali jobban tetszik.

Előzmény: Figyelget (115696)
adam1117 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115725

Annak nagyon nagyon vörös. :D

Előzmény: naivkezdo (115724)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115724

nagyon hülye kérdés, de mi van, ha a vörösréz nem is az, hanem sárgaréz?

Előzmény: naivkezdo (115723)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115723

hát pedig az érdekes lenne, ha a pálesznek a vízgőztől lenne rossz íze.

Előzmény: adam1117 (115721)
adam1117 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115722

Köszönöm, rajta vagyok. Remélem sikerül.

Előzmény: Gyevi50 (115711)
adam1117 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115721

Az első 2 főzetnél volt víz a hőátadó. (2x cefre, + tisztázás) meg az első begyújtásnál, amikor csak vízzel tisztítani gyújtottam be. Előtte soha semmi nem volt benne. újan vettem.

Előzmény: Figyelget (115693)
adam1117 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115720

Én sem...

 

Előzmény: Figyelget (115692)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115719

amúgy idén nem kell, tele vagyok. de ha egybe cefrézed, az is jó, fasza vegyes szőlőpálesz.

Előzmény: naivkezdo (115715)
adam1117 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115718

De ha már a víz is olajos, akkor mi értelme a cefrét is tönkre tenni?

Előzmény: Babar66 (115690)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115717

sztem sok is.

Előzmény: Bátor aligátor (115716)
Bátor aligátor Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115716

Nem leírás, elég passzos. Közben megtaláltam a korábban felrakott képeidet a "szoknyádról" ha majd időm engedi kitoldom a lemezt nagyobb átmérőre, hogy többhelye legyen a felszálló meleglevegőnek. Elég,ha kb a fazék feléig ér a szoknya magassága?

Előzmény: rézműves1 (115704)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115715

egészséges a szőlő? mustfokot mértél? ha igen, magas, megveszem a mustot, kipréseled nálam:)

Előzmény: zsorsz (115714)
zsorsz Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115714

A gond hogy idén még nincs se pincém,se présem stb. bor még nem jöhet számításba,csak pálinka.

Előzmény: naivkezdo (115709)
schlumberger Creative Commons License 2015.09.14 0 1 115713

A Lidl áruházak bicikliparkolói olyasmi vastag csőből alakított, kb. 2 m hosszú tekercsek. Ott kéne szimatolnod, ki alkotta azokat!

Előzmény: Törölt nick (115697)
ksanyi52 Creative Commons License 2015.09.14 0 0 115712

Szia Feribá! Ne add fel mert egyáltalán nem állt szándékomban hogy kioktassalak. Az igaz hogy annyi tettem hogy a két párlatot azonos alkoholfokúra hoztam. Az egyiket töményítéssel, a másikat hígítással. És azt hasonlítottam össze. Igen a második főzésű lágyabb selymesebb volt. Most idézlek: " A középpárlat 50-60 fok, de nem az, ami csorog, hanem ami a vederben van!!!!, ami lecsorgott addig, amíg le nem állsz a középpárlat gyűjtésével."

Mint írtam is 30 foknál álltam le és a középárlatom 65 fokos volt. Ami a " vödörben" volt. Ezt kellett kihígítani ma 50 fokosra. Kiszámoltam 6.5 deci víz kellett hozzá. Szép lassan öntögettem, kevergettem, még egy fél decinyi volt a mérőpohárban, na megfokolom nehogy elszámoljunk valamit. Pont 50 fokos volt. Volt 3.1 dl. Ki is öntöttem 2db 7.5 és egy 8.5 dl üvegbe. És még maradt egy kicsi. Na ezt hova öntsem? És amikor felvettem a kis fél literes üveget akkor jöttem rá hogy még abba maradt egy félüveggel a 65 fokosból. Bele öntöttem a maradék vizet és megfokolva 48 fokos lett. Azt mondja az asszonykám hogy öntsük hozzá a felturbózott alszeszhez. És most kapaszkodj meg ez lett a legfinomabb. Illatos, zamatos, gyümölcsös pálinka. Lehet ha pihenni, érni fog a pálinkám utol fogja érni , de most ez áll előrébb egy fokkal. Ezt én magam sem gondoltam még tegnap este! Tehát érdemes különböző arányban kevergetni. Vagy valahol valamit elrontottam. Arra viszont rájöttem hogy érdemes lassan főzni még akkor is ha unalmas, mert akkor a büdös, a kozmaolaj,a savanyú szag a moslékban marad.

Lehet hogy pár decivel kevesebb lesz a pálinkám de nem kell kozmaolajat szűrni, a savanyú lével kinlódni, és tudom hogy nem fogjátok elhinni a finomításkor a 2dl pohárba egy kisujjnyit fogtam fel rézelejnek ( egy kicsit zavaros volt)  és utána 2 x 3 cl és a második már tökéletes volt és nem kellet további 3 felfogni. Tudom ez kis tétel.

 És egy újonc ne oktasson! De én azt szoktam mondani : amit nem ennék meg azt nem teszem bele a cefrémbe sem. Ma 2 vödör almát szedtem, megmostam felszeleteltem. A férgesét, a szárát, a bolyhosát kidobtam, az ép magházat benne hagytam és az egészet húsdarálón ledaráltam. Így már az egyik kis kádam megint tele lett. Nem tudom pontosan hogy 25 literes vagy 30 mert két főzésbe nem fért bele, 3 ba meg pótolni kellett. Na ez megint jó hosszúra sikeredett.  

   Üdv ksanyi. 

Előzmény: Feeriba51 (115685)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!