Szombat - vasárnap lefőztem egy-egy üsttel (30 literes).
Első főzést kb 8 óra után leállítottam, ekkor 38 fokos volt a párlat, Túl lassan fűtöttem, nagyon elhúzódott és elegem lett:(((
Ügyeltem, hogy 76-80 fok között legyen az üsthőmérséklet (kupola középmagasságában a hőmérő) és végig csak csepegett az alszesz.
30 liter cefréből lett 4 liter.
A második főzésnél (hibakereséses utánolvasást követően) már emeltem a hőfokot (100 fokra a kupolában, mivel gondoltam a páracső legmagasabb pontján így is ez alatt lesz a hőmérséklet) és így ahogy a nagykönyvben meg van írva, a forrástól számíva 3,5 óra alatt lefőztem 6-8 fokos alszeszig. Itt 6 liter alszesz jött le, és szép lassan csurdogált, talán még a gyufaszál vastagságot sem érte el a csorgó alszesz áramlási mennyisége.
Ma főzöm munka után a harmadik adagot, és ennyi, nincs több:((((
Amiben döntésképtelen vagyok, mert erre utalást nem találok, hogy az első adagot, aminél megálltam 38 fokos alszesznél visszategyem csak magában, nem keverve az esetleges maradékkal lefőzni 6-8 alkoholfokig, vagy ez márcsak ablakpucolásra lesz jó, kár vele foglalkozni??
Egyébként számomra meglepően, nagyon gyümölcsös íz jött le (első főzésem de szerintem ez a fentiekből lejött mindenkinek), kicsit kesernyés illattal, de ízben ez a kesernyésség nem érződik. Nem iszogattam, csak nyalogattam az újbegyemet a főzés során:))))))
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szia!
Látod nem kapsz itt rossz tanácsokat(vagy ha mégis,azt egyből helyreteszik:-) )!
Persze meg lehet inni az alszeszt,de meg lehetne inni a cefrelevet is. :-) (sokan tudnának erről mesélni)
Mert akárhogy is nézzük Neked alszeszed volt.Amit Feribá mond az egy kicsit más tészta.Ő eleve úgy is főzi,hogy az kész legyen egy főzésből,"játszik" a deflegmációval,rektifikációval.De nem megy el az egylépcsős szintre(direkt),ezért egymenetesnek nevezte el.És ezért(is)van támadva,hogy alszeszt iszik.Nézőpont kérdése.
Te viszont valóban azt ittál,mert kétlépcsősként főzted a cefrét.
A főzéshez:a7-8óra tisztázási idő az sok,csökkentened kellene.Persze,ha van rá időd,energiád,akkor nem számít.
Nincs 50 és 25 fok közötti rész.Van a középpárlat és van az utópárlat.Ha teszem föl a középpárlatról 50nél váltasz és lefőzöd teljesen az utópárlatot,akkor annak (utópárlatnak)az átlagfoka ilyasmi lesz.
Sziasztok! Igaza volt Feribának, "meg lehet azt inni", és neked is hogy " én azt ajánlom főzz le egy adagot fórumos ajánlás szerint,..... és hasonlítsd össze az első alszesszel.
Megtettem és a különbség : ég és föld.Bár egy kicsit hosszúra nyúlt a lefőzési idő de megérte.
Fél 11-kor tettem fel fél 12-kor indul 12-től minden fél órában mértem, és rögzítettem hőfokot, alkoholfokot és időt. Mivel ez egy fórum mindet nem írom le, csak 1-2 belőle. 12 óra --78,7C ---75 alkoholfok, 15 óra, 83,5C -63
18 óra 88,7 C --30 alkoholfok. Na itt hagytam abba. Hallottam hogy rotyog az üstben de már alig csöpögött.
" Utópárlat Akkor váltsunk át, amikor megjelenik a jellegzetes főtt, fazék-, üst íz. Az utópárlat savanyú szagú." Nem volt semmi íz és szag változás, csak gyengült. Így lett 2,7 liter 65 alk. fokos közép párlatom, az asszonykámnak tettem el befőttes üvegbe kb 3 dl 52 fokost körtére ágyaspálinkának, az alszeszből hagytam meg kb 2dl ( összehasonlítási alapnak) azt feljavítottam 52 fokosra. Hát ennyi lett. Holnap elmegyek ion cserélt vízért mert ami itthon volt, azt mondta az asszonykám hogy állott ízű, és azt " El ne rontsd azt a finom pálinkát" Pedig amit megkóstoltunk csak csapvízzel hígítottam. Egyelőre ennyi. Kösz fiúk. Meg akartam még kérdezni egy információt, mégpedig:
" A középpárlat az alszesz 30-35 %-a, szeszfoka 50-60° Az utópárlat az alszesz térfogatának 25 %-a, szeszfoka 15-25°."
Az 50 és a 25 alk.fok közötti részt hova soroljuk?
Szia!
Nem lesz ebből így semmi.Csináld meg,amit snapszmester tanácsolt és többet fogsz tudni.Mindig csinálsz valamit,de soha nem pont úgy mint kellene.Mindig mondasz valamit,de soha nem egyértelmüen.Egy fix dolgot lehet tudni változatlanul,hogy nem jó (Neked) a pálinkád.Így azért el fog egy darabig tartani a hibakeresés...
Ha nincs kompresszorod,nyomd fel símán vízzel és hagyd rajta a nyomást egy napig.Ha valahol átereszt,akkor le fog esni a nyomás.
Bondoltam. :) Ezt most nem tudtam kivitelezni. (nincs kompresszororm) De, feltöltöttem vízzel, (a köpenyt) megcsináltam zárt rendszerre, volt egy 2,5báros biztonsági szelepem, azt raktam rá. 2,5 barig nem fújt sehol....
Mindenképp csináld meg,amit snapszmester tanácsolt,úgy tisztába leszel a varratokkal.Viszont az eredmény újabb gondot fog előhozni,az borítékolható!
1. Jók a hegesztések.Akkor továbbra sem fogod tudni,hogy mi lehet a gond.
2. Valahol szivárog.Akkor a vízes hűtőközegnél miért volt ugyanolyan íz,mint az olajosnál?
3. Valahol szivárog.Hogy is van az a minősítés? :-)))
Ez rendben ! Viszont olvasható, hogy ez a katalizáló hatás nem működik csak gőz halmazállapotban ,tehát az űst anyaga lehet saválló a maga hátrányaival ! Valamikor azt gondoltam ,hogy finomabb pálinkát lehet réz üstben főzni, ma pedig nem vagyok benne biztos ! Volt lehetőségem figyelemmel kísérni egy barátom des készülékét ami réz az enyém nem ! Kerestem a rézűst ízre gyakorolt kedvező hatásait, de nem találtam! Valamikor az inox kuktámon semmi réz nem volt, rátettem a réz kis sisakot és a nagyon várt eredmény nem jött ! Szeretnék rézüstöt ,de csak a hővezetási szempontjai miatt!