Azt javaslom, hogy a következő cefrét úgy főzd ki, hogy egy részét te főzöd és egy részét egy ismerős. Azt is meg lehet csinálni, hogy egy jó barát cefréjét "segítsz" kifőzni.
Feribá! Te engem jó barátodnak tartanál?
Tudom Erdély-i vagy, szeretem én a Székely humort, de ez még a favágós viccnek is durva! :)))
Egy jó barát cefréjét??? :)))
- Kedves Jó barát! Segíthetek?
- Miben kérlek?
- Látom sok a cefréd és sok vele a munkád, gondoltam rád szánnék egy napot, oszt' há' segítenék a főzésben.
Hozok én üstöt páracsövet, hűtőt, meg melegítőt is. Sőt még a pébé gázt is én állnám. Csak mert olyan jó barát vagy te nekem.
- Na jól van, de nem kívánom én ingyér' a barátoktól a munkát, adok a finom pálinkából amit lefőzöl.
- Á, abból ne adj!!! Csak abbó' ne. De egy kis tavalyit, vagy jövő évit azért elfogadok. :)
-Oszt hogy meg a főzés?
- Ha tudnád, hogy mennyire különleges párlatom van.
Az index fórumon csak az én termékemről beszélnek, hogy hogyan lehet ilyen különlegeset előállítani. Próbálják kitalálni a receptjét, de még nem sikerült.
- Na ne bolondozz már. Mennyit főztél?
- Há' vagy 500-at.
- Annyi üsttel?
- Nem, annyi literrel.
- Az is jó. És milyen a pálinkád?
- Hát olyan, hogy egy féldecinél többet nem tudok meginni belőle.
- Olyan erős?
- Nem olyan különleges.
- De rendes gyerek vagy Te, hogy idejössz és saját géppel, kézzel, gázzal segítesz nekem.
Ki neked a példaképed?
Há Feribá'!
FŐZÉS ÉS FINOMíTÁS UTÁN
- Há mi ez a penetránsan büdös, rossz utóízű, katyvasz, amit ez a hajdúszoboszlói önszerveződés útján tömörült antialkoholista csoport által leheggesztett vörösrézmentes, vörösessárga lekvárfőző készüléken lerefluxoztál nekem édes drága jó barátom?????
-Hát ki mondta ez neked, hogy tedd tönkre az én cefrémet és körömlakk lemosót csinálj belőle? Ki neked a példaképed, és mit mondana neked?
- Hát Feribá! Gyurcsány Feribá! És biztos azt mondaná, hogy "ezt együtt megint elkurtuk".
- Hogy az a magasságos szegfűszeges, pektinbontós mindenit. Hogy DéKá-zná ki az élesztőt mielőtt beleteszi az általa előírt mennyiséget.
No fiam addig innen nem mész el, még az összes narancs cefrét le nem főzzük!!!
- De mennyi van még hátra?
- Hát az egyharmadát már lefőztem, úgyhogy a narancsból van még majdnem 2/3-mad. Siessünk ne szöszmötöljünk itt rajta 4 évig.
Na mondd, látom valamit nagyon akarsz!
- Kedves jó barátom, ha már így elkúrtam és balul sült el, DeKá-rba ne vesszen ez a sok cefre, kérhetnék valami jobb cefrét?
-NEM. A JOBBIK cefre az enyém! Jó Vóna valami minőséget is lepárolni Gábor fiamnak.
No de most már fogjunk bele, mert túl sok a körítés és mindjárt dél felé jár az idő. Minden vidéki embernek kutya KÖTELESsége értéket teremteni.
Aztán dobj fel valami témát, csak ne a politikát, mert pálinkafőzéskor nem bírom! :))))))))))
Mennyire hatásos a gyakorlatban egy 50L-es söröshordó tetejéből-aljából összehegesztett pistorius tányér? Azt mesélték, hogy ilyesfajtákat tesznek a hűtőbe, mégpedig 2-őt. Elméletileg úgy jön a párlat, mint a lódereka...
Olvasgatom a véleményeket ... A cefre dolgot ne erőltessük . Szerintem túl van misztifikálva kicsit .
Ha a hordók tiszták , nem gázolajos , benzines , vegyszeres akkor onnan nem lehet gond .
Láttam már pár cefrét ( ismerősnél itt - ott ) , volt olyan amit ha az enyém lett volna simán kidöntöttem
volna , de mikor hazavitte főzdéből , megkínált a pálinkából , finom volt .
A leírásod szerint nem követtél el komoly hibát .
Lehet , hogy szentségtörésnek hangzik , de azért pektinbontó , élesztő , tápsó ... stb nélkül is van élet ...
Jó pár éve cefrézek , kísérleteztem/kísérletezek ezekkel , de nem életfontosságú ...
A másik : a rögtön főzés : Hát itt is radikálisan más a véleményem ... nincs világvége ha nincs rögtön főzve ... A nyári almám júliusban érik , a főzde szeptember folyamán szokott kezdeni .. nem az én cefrémmel ...
A szilvám volt mikor januárban került sorra .... pedig nem keveset vittem ... és finom pálinka szokott
hazakerülni ...
A hibát inkább a főzőben keresném : írtad saválló . MINDEN saválló ? Ismerősöm hónapokat szívott a hőmérővel . Sima kazánhőmérő , üvegcsöves , de a belógó része horganyzott vas volt ... furcsa , erős mély ízt adott a pálinkának .
A saválló üst legalább 1.4301 ( ko33 ) anyag ? Megfelelő pálcával lett hegesztve ? ( tudom , hogy írtad minősített hegesztő vagy ) volt más ismerősöm akinek ilyen gondja volt .... jó pár főzés után lett "jobb" a pálinkája , valószínűleg "passzívizálódott" a hegesztés felület ... de még érződik az íz ( olajfestékszerű )
Más : újabban feltörő téma a szimplafalú főző , keverő ....
Már többször írták , pár éve én is írtam a tuti megoldást , ami a legegyszerűbb is . ( szerintem )
89157 -es hozzászólásom .... belső kosár a főzőbe ... alja saválló , vagy rész lemez 3-4 kicsi lábon áll .
A palástja saválló , vagy réz perforált lemez ( a képen Rv-s van ) átmérő 4-es lyukakkal .. pár centivel kisebb átmérőjű legyen mint az üst , a tetejére fül , hogy ki lehessen venni ....
Feltöltés előtt vizet önteni az üstbe , cefrét a kosárba , a maradék helyet színig tölteni vízzel ..
Gyakorlatilag dupla falu üstöt kapunk , annak hátrányai ( nyomás , olaj , stb ) nélkül .
Nekem , csak egy kicsi pár tiz literes főzőm van , de soha semmi nem égett le benne ... ( a szűrő óta , mert előtte cseresznye , birs stb ..... )
A vagy arra vonatkozott,hogy mégsem olyanaz a cefre,mint kellene.Szerintem se bonyolítsd túl a dolgot a főzővel. Csinálj egy vízfőzést(ahogy nagyon ötletesen javallták) és utána lehet továbbgondolni.
Bocs, hogy ilyen alap dolgot írok, de ha újra cefrézel, hipózd ki alaposan a hordókat. Akár 2-3 napig is rajta hagyhatod a hipót. Lehet, hogy kitenyésztettél egy saját, rossz élesztőtörzset, és minden cefréd azzal erjed. Meg ésúgyegyáltalán mindent alaposan fertőtleníts. Ha egyébként tényleg egy betelepült rossz élesztő a ludas, minden cefrézéssel kapcsolatos dolog lecserélésén is elgondolkozhatsz.
Kitartó vagy, most már nagyon drukkolok, hogy jó legyen a pálinkád!
Tehát darálás után még egy kis pépesítés keverőszárral, de csak az első 1-2 napban. Bárki bármit mond almához vagy ha "száraznak" találod nyugodtan öntsél vizet. Az alkohol vízben oldódik már erjedés fázisában is. Főzéskor sűrű "lekvárból" meg kisem talál az alkohol csupán a cefre kozmál oda.
Azt, hogy cefrébe nem kell víz, szerintem a főzőmesterek találták ki önös érdekből:-)
Mégpedig azért mert paraszt beviszi a 100 liter száraz cefrét és ezután várja a kihozatalt. Még ha normálisan hígította volna akkor 120 liter lenne és azután várná a kihozatalt. Remélem érthető azon része is amit nem írtam le:-)
Lehet fikázni az uraknak:-)
Persze a lédús gyümit nem kell hígítani. A többitől viszont nem kell félni, főleg ha úgy vesszük, hogy 50 liter cefréből kifőzöl 18 liter folyadékot. Csak gondolj bele.
Visszatérve a max első és második napban történt keverőszára pépesítésre, ezt követően már ne turkálj a cefrében, hanem csupán a tetején képződött bundát nyomkodd le, bele a cefrébe. Legalább naponta egyszer. Ha ráérsz akkor kétszer:-)
Arra ne várj, hogy sűrűje leül és felül csak víz lesz, mint kiforrás végét jelentő jelenség, mert ehhez hőkülönbség is kell. Ha állandó a hő, akkor legjobb a gyufa próba. 8 nap után már nézegethetted, ha nem alszik el a gyufa lángja a hordóban akkor máris főzheted. Ne várj vele, ne a hordót zárogasd, mert attól jobb már nem lesz, mint amilyen.
Első főzéskor nem veszel el semmit, hanem leengeded nulláig az alkohol fokot. Gondolj a 3%-os sörökre. Te pedig már elzártad 20-25 foknál. Ejnye:-)
Itt nem feltétlenül az alkohol mennyisége a döntő, de ekkor még számos aromát is nyersz.
Ha így cefrézel és rögtön főzöd, akkor teljesen fölösleges a kozmaolaj szűrés. Csupán az értékes aromákat szűröd ki és le.
Elő-utó párlat elválasztást nem részletezem azt tudod.
Hígítást én saját magam előállított kétszer desztillált vízzel végzem, de bármilyen víz megteszi ami önmagában is ízlik.
Ha hígításkor opálosodna ne pánikolj, várj vele pár napot.
Nekem a cseresznye 65 fokosan is opálos volt, majd pár nap múlva 47-re hígítva is kristálytiszta maradt.
De ha öntöd akkor kis bubiktól mindegyik opálosnak tűnik pár percig.
A kóstolgatással várj pár hetet, kell idő, hogy párlat lenyugodjon és összeérjenek az ízek.
Nem, tényleg rossz. Mutattam pár embernek, volt aki úgy fogalmazott, hogy: "hát ez tényleg sz.r". Mi lenne a vagy...?
Ha neki állok mégegyszer kísérletezni akkor milyen technikával csináljam, Pisztóriusszal, vagy nélküle, rövid, vagy hosszú páracsővel, esetleg megpróbáljak új hűtőspirált csinálni, ami állandó keresztmetszetű, és még előtte le van szűkítve?
Vilmoskörte cefre, valamit elbénázhattam: eredetileg 2,86-2,95 közötti pH-val indultak a hordók, most az egyikben 2,45 mérhető, a másik 2,67. Még senki sem írt olyat, hogy ez jó lenne :-(
Korábban citromsavat használtam, ott mindig nőtt a pH a forrás végére, kb 0,1-0,3 között. Most foszforsavval jelentősen csökkent. Nem is nagyon tetszik az illata (savanyú, ami érhető).
Találkozott már valaki ilyennel? Most vagyok a nyolcadik napon, enyhe bunda van még.
Ennyi vesződés és áldozat után, most már biztosra kell menni. Azt javaslom, hogy a következő cefrét úgy főzd ki, hogy egy részét te főzöd és egy részét egy ismerős. Azt is meg lehet csinálni, hogy egy jó barát cefréjét "segítsz" kifőzni.
Ez után már tuti lesz, hogy a főzőben van-e a hiba.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Jelen problémára tök mindegy,hogy van-e egy kis lyuk,hajszálrepedés(természetesen nem mindegy,csak most nem fontos)ugyanis ezt is írtad:" A főzőbe olyan 60-65 liter cuccot tudok tenni, most trafó olaj van benne, régebben víz volt."
Tehát már cserélted a hőátadóközeget is,de semmi nem változott.
Tulajdonképpen minden ki lett már próbálva ezek szerint(víz-olaj váltás,tömítéscsere,áthegesztés,gőzölés,tisztító mosás,lassú-gyors főzés stb) és 1,5 év fórum olvasgatás is van.
Minden adott,csak a jó pálinka nem.Nem lehet,hogy nem is rossz az,csak túl frissen kostólgatod? :-)
(Vagy.......[azért dolgozik bennem a kisőrdög])
Miután lefőzöl egy adagot, és a benne maradt cefre moslék szintje alá kellene helyezned a szoknyát jó pár centivel.
50L-ből kb 15-18L alszeszt veszel ki. Akkor legalább 30L szintje alá kell tenni a szoknyát, hogy a cefre habját ne égesse az üst falára.
Általában a dupla falú főzőket is maximum a feléig engedik fel dupla fallal és hőközlő folyadékkal hasonló okok miatt.
Ezt így centire szerintem senki nem fogja megmondani neked, mert kicsi az esély, hogy valakinek pont olyan üstmérete legyen, mint neked, hasonló hőterelővel.
Egy, maximum két főzéssel be tudod állítani, hogy ne égjen az oldalára.
Olvasgatom én már vagy 1,5 éve ezt a fórumot attól még hogy nem regisztráltam hamarabb, szóval azért teljesen nem vagyok tudatlan, de most teljesen tanácstalan lettem. Pedig már nagyon sok mindent kipróbáltam, meg tettem a jó cél érdekében. Eddig a legtöbben a cefrézésre gyanakodtak. Hétvégén megyek és veszek gyümölcsöt, és elkészítem úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva, de ha megint ugyan ez az eredménye akkor: SEGÍTSÉG!!!
Forralj egy kis vizet teljes kakaóval az üstben, úgy, hogy előtte a hűtőből leengeded a vizet. A forró gőz kipucolja a hűtőt, páracsövet. Ha ez sem segít, csak a cefrével lesz a probléma.