Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115354

"Ugyan már, Feribától! Kitüntetés akivel kötözködik. :))))"

 

Akkor én már tele vagyok kitüntetéssel, csak nem tudtam róla??...DDD...

 

...(bocsi Ferikém, de nem bírtam kihagyni)...:):):)...

Előzmény: Pálinkás Alex (115340)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115353
Akkor nagy eséllyel jó a cefréd,mikor tervezed a főzést? Javaslom a minél előbbet én is.
Előzmény: kramoto (115351)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115352

Még jó, hogy nem befele szédültél:-))))

Ki kell azt főzni gyorsan!

Jó nedűt!!!

Előzmény: kramoto (115351)
kramoto Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115351

Sziasztok.

A hordóban Kb 4-6 centi a bunda, alatta gyömölcslé. Még mindig szúrós szagot érzek ha belehajolok a hordóba.

Finoman lenyomkodtam a bundát, ízre nem édes, nem ecetes inkább gyümölcs és alkohol íze van.

A gyufapróba elmaradt, elfelejtettem, de ma este bepótolom, bár a szúrós szag biztosan a CO2-től lehet.

Most ovatosabban szimatoltam. A múltkor behajoltam a bundáig a 120 literes hordóba (kb 3/4-ig van), hogy érezzem milyen illata van. Nagy levegő orron át a szimatoláshoz, és majdnem dobtam egy hátast a szúrós szagtól.

Előzmény: kramoto (115317)
sogi01 Creative Commons License 2015.09.09 0 0 115350

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (115289)
körte51 Creative Commons License 2015.09.08 0 2 115349

Semennyit.

Előzmény: naivkezdo (115345)
obsitos3 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115348

Igazad van,ez tényleg macerás.Ennek ellenére megpróbálnám,ha lenne 100 kg galagonyám.De mivel nincs,és a szedése,gondolom, még inkább macerás,azt hiszem,most kihagyom.:-)

Előzmény: norris53 (115344)
fehérkutya Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115347

Kóstoltál már galagonya pálinkát? 

Felénk is van sok és eddig nézegettem, csak erőtlen voltam belevágni. Aztán szerencsére kóstoltam.

Az volt a benyomásom, hogy jó sikerült pálinka, de az íze rettenet a normális gyümölcshöz szokott szájnak.

 

Előzmény: bajkálifóka (115331)
bajkálifóka Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115346

Kedves norris53!

 

Nagyon szépen koszonom, szépen, érthetoen megirtad.Tiszteletem.

Előzmény: norris53 (115337)
naivkezdo Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115345

körténél ki hány % napfényt szokott adni cefrére vetítve?

norris53 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115344

Hát így gondoltam :-) és talán így egy kicsit szebbnek tűnik - de így is nagyon macerás ! (nekem van galagonya pálinkám ) hehe :-)

Előzmény: obsitos3 (115341)
norris53 Creative Commons License 2015.09.08 0 1 115343

Jól érted !

Tegyük fel (kb) 100 kg galagonyából 35 kg a mag - marad 65 kg gyümölcs hús tegyünk bele 4% cukrot (2,6 kg ) és lesz 4 liter pálinkád ! Ha jól csinálod :-)

Előzmény: obsitos3 (115341)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115342
Na most már sokkal szebb.Szépen "pezseg" is!
Feribá nagyon értékes tagja ennek a közösségnek szerintem is.
Aztán óvatosan azokon a lépcsőkön! :-))
Előzmény: Pálinkás Alex (115340)
obsitos3 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115341

Jól értem?100 kg galagonya +4%,azaz 4 kg cukor=4 l galagonyapálinka?A galagonyából csak íz lesz?

Előzmény: norris53 (115337)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115340

Ugyan már, Feribától! Kitüntetés akivel kötözködik. :))))

 

Keresgettem még 8-10 liter paradicsomot.

A régi darabosak tényleg málnak szét. Ezt az adagot meg kézzel pépesítettem, mert legutóbb elfelejtettem elmosni és lekezelni a keverőszárt, és le kellene vágni a drótokat is róla. Szóval idén már nem használom a gyilkos,  élet & hordó veszélyes eszközt. :))

Jövőre meg egy szép rozdsamentesből hajlíttatok egyet.

 

 

Most már van egy 35-40 L paradicsomom. Te jó Ég! Mi lesz ebből!!! Beleszagoltam bátran, dobtam egy hátast, mert CO2 az van. Illata kellemes, íze is jó.

Ma még kint alszik (nehéz is, meg ennyi feles után ne bátorkodjak a meredek pincével) de holnap már a pincében fog éjszakázni.

Előzmény: Figyelget (115339)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 1 115339

Tudja Ő azt, nem hiába az van a sor végén, ami.

Előzmény: öreg_néne_b (115336)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115338

Üdv Feribá!

Ejnye,máá megen csak a kötözködés.... :-))))))

Előzmény: Feeriba51 (115334)
norris53 Creative Commons License 2015.09.08 0 1 115337

Még nincs itt az ideje !!

De egy hónap múlva ha meg érett ( most még csak piros )akkor leszedve kisebb adagokban fúrógépes festékkeverővel pépesíteni aztán -vagy inkább már menet közben tegyél hozzá 4 szeres mennyiségű vizet különbem össze áll mint a beton !

Az edény amibe erjeszted tiszta jól zárható legyen - javaslom tegyél bele 3-4 % cukrot -100kg onként egy kocka vagy egy tasak élesztőt pektinbontót a javasolt mennyiség 4 x esét ! Ha még ez után is neki látsz - akkor 100 kg galagonyából lehet 4 liter pálinkád !

Igaz a 100 kg galagonya mag nélkül jóval kevesebb-  de főzés elött át kell szűrni hogy mag ne sok kerüljön bele !

SOK SIKERT - NEKEM ÍZLIK A GALAGONYA PÁLINKA :-)

Előzmény: bajkálifóka (115331)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115336

Ez nem neked szólt, ez egy szúrás akart lenni, de mellément, mert az itt általánosan elfogadott álláspont szerint ez jó játék, de nem szükséges a jó pálinkához.

Előzmény: Pálinkás Alex (115335)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115335

Az szól meg, aki hőmérő nélkül méri a páracsőben a hőt! Csak úgy kézzel mint falun...  :))))

Előzmény: Feeriba51 (115334)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115334

Ajajjj, és még pálinkának mered nevezni, amit összekotyvasztasz??? :-))))))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: Pálinkás Alex (115330)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115333

Autószerelő? Ott igen, most hogy említed. Minden évben kérdezte a szerelő és meg is nézte a fagyállót. Aztán mondta is, hogy meddig bírja, vagy hogy mit vegyünk bele.

 

 

Előzmény: obsitos3 (115332)
obsitos3 Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115332

A fagyálló vizsgáló formája sem?

Előzmény: Pálinkás Alex (115330)
bajkálifóka Creative Commons License 2015.09.08 0 1 115331

Mindannyiotoknak kivánok szép napot.

 

Ma kerestem a neten,hogyan kell készíteni galagonyából pálinkát-ezidáig sehol sem találtam,de a keresom kidobta ezt az oldalt.Pálinka ugyben járatos emberek irásait találtam itt,és mivel ez ugyben tudatlan vagyok,megkérnélek Titeket,adjatok tanácsot,hogy hogyan és mibe gyujtsem  be és hogyan tároljam addig amig kifozetem.Koszonom.

 

 

Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115330

Felénk nem terjedt el a Brix mérő. Sem borhoz, sem cefréhez.

Itt olvastam először erről a készülékről.

Biztos volt aki már használta a környezetembe, de nem dicsekedett vele.

 

 

Előzmény: barkócza (115326)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115329
Egész jól lehet érezni,hogy mikor nem édes már,de nekem nem a keserű szó ugrik be róla fő jelzőként.Brix mérőm még nekem sincs,de tervbe van.Jó kis játékszer az is és még praktikus is.Persze nélküle is van élet(mielőtt még kikapok érte),de vele is.
Előzmény: Pálinkás Alex (115325)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115328
Jól néz ki a paradicsom lekvárod(azért azt az 1-2 darabot tényleg szétnyomhattad volna :-)) )
Előzmény: Pálinkás Alex (115318)
barkócza Creative Commons License 2015.09.08 0 1 115327

Amikor már főzni kéne, még bőven rajta van a szén-dioxid párna, azaz elalszik a gyufa. Ha már nem alszik el, ott az oxigén, és indul az ecetesedés. Amúgy a gyufapróbával is tud épp eleget bénázni egy kezdő. Az édes íz felismerését azt viszont zsenge gyermekkortól gyakoroljuk.

Előzmény: Pálinkás Alex (115325)
barkócza Creative Commons License 2015.09.08 0 1 115326

Brix mérő? Az egy pár ezer forintos refraktométer, mi benne a különleges? Minden borászboltban kapható, Kínából interneten még olcsóbban.

Előzmény: Pálinkás Alex (115325)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115325

Hát, láttunk itt már egy két érdekes kérdést kezdőktől. :)

Gyufa alszik vagy ég viszont elég egyértelmű.

Az hogy édes, nem édes és hogy mennyire keserű, az egy szubjektív dolog. Az hogy ég a gyufa, az meg fizikai tény, hogy nincs akkora CO2 párna, hogy bealudjon.

 

Persze mindenki érzi, hogy már nem édes, és egy kicsit, vagy nagyon kesernyés.

 

Aki itt a fórumon kérdez, annak nincs egy megbízható, (normálisan cefréző) személyes ismerőse, hogy gyakorlati tanácsot adjon.  Legyen tapasztalatszerzése amihez viszonyítson.

 

Én a Brix-től akadok ki. Honnan van embereknek brix mérőjük? Mennyiért és minek?

 

Előzmény: barkócza (115324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!