Egész jól lehet érezni,hogy mikor nem édes már,de nekem nem a keserű szó ugrik be róla fő jelzőként.Brix mérőm még nekem sincs,de tervbe van.Jó kis játékszer az is és még praktikus is.Persze nélküle is van élet(mielőtt még kikapok érte),de vele is.
Amikor már főzni kéne, még bőven rajta van a szén-dioxid párna, azaz elalszik a gyufa. Ha már nem alszik el, ott az oxigén, és indul az ecetesedés. Amúgy a gyufapróbával is tud épp eleget bénázni egy kezdő. Az édes íz felismerését azt viszont zsenge gyermekkortól gyakoroljuk.
Hát, láttunk itt már egy két érdekes kérdést kezdőktől. :)
Gyufa alszik vagy ég viszont elég egyértelmű.
Az hogy édes, nem édes és hogy mennyire keserű, az egy szubjektív dolog. Az hogy ég a gyufa, az meg fizikai tény, hogy nincs akkora CO2 párna, hogy bealudjon.
Persze mindenki érzi, hogy már nem édes, és egy kicsit, vagy nagyon kesernyés.
Aki itt a fórumon kérdez, annak nincs egy megbízható, (normálisan cefréző) személyes ismerőse, hogy gyakorlati tanácsot adjon. Legyen tapasztalatszerzése amihez viszonyítson.
Én a Brix-től akadok ki. Honnan van embereknek brix mérőjük? Mennyiért és minek?
A nagy részét 90% lepasszíroztam, vagy ledaráltam. Lének nagy része alul van.
Amit látsz a képen fél és harmad darabokat, azokból a magot megszedtük. Igaz azt is széttrancsírozhattam volna, de nem tettem. Szerintem egy 3 nap után szétesik így is.
Ha mégse, akkor a fakanállal adok neki egy célzott daraboló mozdulatot. :)
Felejts el a gyufapróbát. Kóstolni, kóstolni, kóstolni, folyamatosan. Ha valakinek olyan a cefréje, hogy nincs gusztusa megkóstolni, akkor azt nyugodtan öntse ki. Nincs a nyelvnél és az orrnál érzékenyebb analitikai műszer.
Azért szagolgasd, is és fülelj is, hogy szokd, milyen ha kiforrt.
Ha kicsit is bizonytalan lennék (mert a gyufa elalszik egy fél centire a bunda felett és nincs tele a hordó), akkor leveszem a hordó tetejét, meglegyezem, hogy lecsapjam a hordóból a CO2-t, aztán visszateszem a tetejét és várok vele 10 percet. Aztán hosszú nyakú gáztűzhely gyújtó. (minket is elért a globalizáció és a kínai technika áradat, gyufa helyett jó a kínai gyújtó is :) )
Ha ég rendesen, akkor főzöm.
Ennek annyi a hátránya, ha lecsapom a CO2-t a tetejéről, akkor már nem védi semmi se, tehát aznap minél hamarabb főzni kell! Percenként 2-3 bugy-bugyra ne hallgass. A cefre tele van CO2-vel. Inkább legyen 95%-os forrású, mint 100%-on túli.
Most így néz ki a vegyes paradicsomból készült különlegességem.
Cél egy fogyasztható paradicsom pálinka!
Konzerv paradicsom, szív paradicsom, lecsó paradicsom, piaci kemény húsú kerek paradicsom, piros koktél paradicsom és amit láttok rajta citromsárgába, az körte alakú pici koktél paradicsom.
Ennyi féle paradicsommal csak is paradicsomi hangulat lesz, ha kifő! :)
Itt van benne a keverő eszköz, amit magyarosan fakanálnak, angolosan talán fuck-anal-nak hívnak. :)
A palackról csak annyit saját tapasztalatom szerint, hogy 2 féle létezik belőlük és nem mindegy, hogy melyikkel főzöl pálinkát! Amelyiknek a csapján középen van egy kis pont, vagy pöcök, nahh az nekünk nem jó, mert beépitett nyomáscsökkentős a palack!!! Az kifejezetten gáztűzhelyhez való. Se pálinkafőzéshez, se disznóperzseléshez nem alkalmas! Tegnbap azzal főztem az őszibarackomat, aszittem beleőszülök, kb. 2 cm magas lángot tudott az ugyancsak nyomáscsökkentős gázzsámolyon produkálni!
Ha van leve,akkor nyomkodd óvatosan bele azt a "krémet"(de inkább hívjuk bundának,abban az esetben),nem jó ha hagyod kiszáradni.De finoman csak,ne nagyon keverj bele levegőt.
" megkeverem és egy kis szilva finomsággal megjutalmazom a keverőt!"
Erre gondoltam.Még néztem is,hogy minek szilvába áztatni a paradicsomkeverő fakanalat.
:-)))))
A keverő eszköz pihen a cefrében. A keverő eszközt használó keverős humanoid, meg lekever magának egy szilvát. A BMV nem megy ennyit egy fél deci üzemanyaggal! :)
Birsemnek pár hete elkezdett hullani a levele. Aztán a termés is. Méretre sztem már kifejlett, de olyan sárgászöldes színe van még. Lehet valamit tenni, hogy megmentsem? Félek lassan lehullik az egész :-(
A paradicsomot normális fakanállal keverem meg. És mivel egy 50 L-es hordóban van, és nincs hova tennem a fakanalat, így bennhagytam a cefre bundájába. Most is megvolt.
Tegnap paradicsomot passzíroztam (mosógép motor, passzíroló és 2.000 Ft-os ékszíjjal). Múltkor lemértem, hogy a paszérozó, (tudja a túró, hogy írják ezt helyesen, piros ez mindenhogy) egy 30%-os veszteséget csinál. Ha még egyszer lepasszírozom (na most helyes a passzér szó) akkor 30%-kal több lé van.
Ezt is felhasználtam a paradicsom cefrémnek. Itt mindent újrahasznosítunk kérem.
Beindult a forrás a hűvös ellenére.
Kétszer élesztőztem a paradicsomot, mert az első mintha sztrájkolt volna a hideg miatt. Na mondom adok én neked szakszervezetet, jön a következő Budafoki csoport. :)