Keresés

Részletes keresés

Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115330

Felénk nem terjedt el a Brix mérő. Sem borhoz, sem cefréhez.

Itt olvastam először erről a készülékről.

Biztos volt aki már használta a környezetembe, de nem dicsekedett vele.

 

 

Előzmény: barkócza (115326)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115329
Egész jól lehet érezni,hogy mikor nem édes már,de nekem nem a keserű szó ugrik be róla fő jelzőként.Brix mérőm még nekem sincs,de tervbe van.Jó kis játékszer az is és még praktikus is.Persze nélküle is van élet(mielőtt még kikapok érte),de vele is.
Előzmény: Pálinkás Alex (115325)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115328
Jól néz ki a paradicsom lekvárod(azért azt az 1-2 darabot tényleg szétnyomhattad volna :-)) )
Előzmény: Pálinkás Alex (115318)
barkócza Creative Commons License 2015.09.08 0 1 115327

Amikor már főzni kéne, még bőven rajta van a szén-dioxid párna, azaz elalszik a gyufa. Ha már nem alszik el, ott az oxigén, és indul az ecetesedés. Amúgy a gyufapróbával is tud épp eleget bénázni egy kezdő. Az édes íz felismerését azt viszont zsenge gyermekkortól gyakoroljuk.

Előzmény: Pálinkás Alex (115325)
barkócza Creative Commons License 2015.09.08 0 1 115326

Brix mérő? Az egy pár ezer forintos refraktométer, mi benne a különleges? Minden borászboltban kapható, Kínából interneten még olcsóbban.

Előzmény: Pálinkás Alex (115325)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115325

Hát, láttunk itt már egy két érdekes kérdést kezdőktől. :)

Gyufa alszik vagy ég viszont elég egyértelmű.

Az hogy édes, nem édes és hogy mennyire keserű, az egy szubjektív dolog. Az hogy ég a gyufa, az meg fizikai tény, hogy nincs akkora CO2 párna, hogy bealudjon.

 

Persze mindenki érzi, hogy már nem édes, és egy kicsit, vagy nagyon kesernyés.

 

Aki itt a fórumon kérdez, annak nincs egy megbízható, (normálisan cefréző) személyes ismerőse, hogy gyakorlati tanácsot adjon.  Legyen tapasztalatszerzése amihez viszonyítson.

 

Én a Brix-től akadok ki. Honnan van embereknek brix mérőjük? Mennyiért és minek?

 

Előzmény: barkócza (115324)
barkócza Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115324

Bocs, de ezt most komolyan mondod, hogy egy kezdő nem tudja megállapítani, hogy egy cefre édes vagy nem édes? :)

Előzmény: Pálinkás Alex (115321)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115323

Kötekedsz velem?  ;)

 

A nagy részét 90% lepasszíroztam, vagy ledaráltam. Lének nagy része alul van.

Amit látsz a képen fél és harmad darabokat, azokból a magot megszedtük. Igaz azt is széttrancsírozhattam volna, de nem tettem. Szerintem egy 3 nap után szétesik így is.

Ha mégse, akkor a fakanállal adok neki egy célzott daraboló mozdulatot. :)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (115322)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115322

És egy olyan puha dolgot ,mint a paradicsom nem sikerült pépesíteni?

Előzmény: Pálinkás Alex (115318)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 1 115321

Hogy mondod el egy kezdőnek, hogy milyen legyen a cefre íze? Tudom keserű, de milyen az valójában? Szubjektív megítélés.

 

Gyufa ég, nincs CO2, ha kialszik van CO2. Ha van CO2, akkor még a cukorból alkohol alakul át.

 

De igazad van, ízlelni, szagolni, tapasztalni.

 

Egy valamire való otthon főző

színre, szagra

ízre, hangra

összességében kell, hogy döntsön.

 

 

Előzmény: barkócza (115320)
barkócza Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115320

Felejts el a gyufapróbát. Kóstolni, kóstolni, kóstolni, folyamatosan. Ha valakinek olyan a cefréje, hogy nincs gusztusa megkóstolni, akkor azt nyugodtan öntse ki. Nincs a nyelvnél és az orrnál érzékenyebb analitikai műszer.

Előzmény: Pálinkás Alex (115319)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115319

Igen a gyufa próba!

Ez a tuti!

 

Ha a gyufa ég a bunda felett, akkor lehet főzni.

 

Azért szagolgasd, is és fülelj is, hogy szokd, milyen ha kiforrt.

 

Ha kicsit is bizonytalan lennék (mert a gyufa elalszik egy fél centire a bunda felett és nincs tele a hordó), akkor leveszem a hordó tetejét, meglegyezem, hogy lecsapjam a hordóból a CO2-t, aztán visszateszem a tetejét és várok vele 10 percet. Aztán hosszú nyakú gáztűzhely gyújtó. (minket is elért a globalizáció és a kínai technika áradat, gyufa helyett jó a kínai gyújtó is :)  )

 

Ha ég rendesen, akkor főzöm.

 

Ennek annyi a hátránya, ha lecsapom a CO2-t a tetejéről, akkor már nem védi semmi se, tehát aznap minél hamarabb főzni kell! Percenként 2-3 bugy-bugyra ne hallgass. A cefre tele van CO2-vel. Inkább legyen 95%-os forrású, mint 100%-on túli.

Előzmény: kramoto (115316)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 2 115318

Most így néz ki a vegyes paradicsomból készült különlegességem.

Cél egy fogyasztható paradicsom pálinka!

 

 

Konzerv paradicsom, szív paradicsom, lecsó paradicsom, piaci kemény húsú kerek paradicsom, piros koktél paradicsom és amit láttok rajta citromsárgába, az körte alakú pici koktél paradicsom.

 

Ennyi féle paradicsommal csak is paradicsomi hangulat lesz, ha kifő!  :)

 

Itt van benne a keverő eszköz, amit magyarosan fakanálnak, angolosan talán fuck-anal-nak hívnak. :)

 

 

kramoto Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115317

Este kóstolok, nyomkodok:))))

Előzmény: barkócza (115315)
kramoto Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115316

Ezen jól átszaladtam, pedig előző ajánlás óta látogatom az oldalt:(((((

 

Alább olvastam a gyufapróbát Co2 esetében. Ez a megfelelő?

Súlyt és Brix fokot nem tudok mérni, eszköz hiányában.

Előzmény: snapszmester (115313)
barkócza Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115315

Kóstold meg, édes, vagy nem édes.

Előzmény: kramoto (115312)
Csikky Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115314

A palackról csak annyit saját tapasztalatom szerint, hogy 2 féle létezik belőlük és nem mindegy, hogy melyikkel főzöl pálinkát! Amelyiknek a csapján középen van egy kis pont, vagy pöcök, nahh az nekünk nem jó, mert beépitett nyomáscsökkentős a palack!!! Az kifejezetten gáztűzhelyhez való. Se pálinkafőzéshez, se disznóperzseléshez nem alkalmas! Tegnbap azzal főztem az őszibarackomat, aszittem beleőszülök, kb. 2 cm magas lángot tudott az ugyancsak nyomáscsökkentős gázzsámolyon produkálni!

Előzmény: vasbogre (115292)
snapszmester Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115313

115289

Előzmény: kramoto (115312)
kramoto Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115312

Köszööm, este lenyomkodom óvatosan a bundát.

Honnan fogom tudni, hogy még erjed vagy már kész a cefre és kifőzhető?

 

Előzmény: Figyelget (115310)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115311

Tudod mikor gyerek voltam, nem szerettem az édességet. Akkor még nem tudtam, hogy mért.

Most hogy felnőttem, tudom.

Félkész terméket minek nyalogassunk. :)

Igazi biogazda vagyok. A növényeknek termelem a CO2-t!  :)

 

Előzmény: Figyelget (115309)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115310
Ha van leve,akkor nyomkodd óvatosan bele azt a "krémet"(de inkább hívjuk bundának,abban az esetben),nem jó ha hagyod kiszáradni.De finoman csak,ne nagyon keverj bele levegőt.
Előzmény: kramoto (115305)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115309
" megkeverem és egy kis szilva finomsággal megjutalmazom a keverőt!"
Erre gondoltam.Még néztem is,hogy minek szilvába áztatni a paradicsomkeverő fakanalat.
:-)))))
Előzmény: Pálinkás Alex (115303)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 1 115308

Első gondolatra, tedd ki a napra, vagy a hűvösre egy kis utóérésre.

Ha más nem, egy elrontott alszesz ízesítésnek biztos jó lesz. Esetleg savanyú káposztába.

Ha más nem, egy bírsalma mártást simán lehet belőle készíteni a vasárnapi ebédhez.

Előzmény: roband (115306)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115307

A keverő eszköz pihen a cefrében. A keverő eszközt használó keverős humanoid, meg lekever magának egy szilvát. A BMV nem megy ennyit egy fél deci üzemanyaggal!  :)

Na ez ám a biodiesel magyar módra!  :))

Előzmény: schlumberger (115304)
roband Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115306

Sziasztok!

Birsemnek pár hete elkezdett hullani a levele. Aztán a termés is. Méretre sztem már kifejlett, de  olyan sárgászöldes színe van még. Lehet valamit tenni, hogy megmentsem? Félek lassan lehullik az egész  :-(

kramoto Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115305

Este megnézem az alsó régio állagát, a permetezőt pedig hanyagolom.

Előzmény: Figyelget (115283)
schlumberger Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115304

egy kis szilva finomsággal megjutalmazom a keverőt!

 

Nem ment át a tréfa a fakanál beáztatásáról :-)

Előzmény: Pálinkás Alex (115303)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115303

A paradicsomot normális fakanállal keverem meg. És mivel egy 50 L-es hordóban van, és nincs hova tennem a fakanalat, így bennhagytam a cefre bundájába. Most is megvolt.

 

Tegnap paradicsomot passzíroztam (mosógép motor, passzíroló és 2.000 Ft-os ékszíjjal). Múltkor lemértem, hogy a paszérozó, (tudja a túró, hogy írják ezt helyesen, piros ez mindenhogy) egy 30%-os veszteséget csinál. Ha még egyszer lepasszírozom (na most helyes a passzér szó)  akkor 30%-kal több lé van.

Ezt is felhasználtam a paradicsom cefrémnek. Itt mindent újrahasznosítunk kérem.

 

Beindult a forrás a hűvös ellenére. 

Kétszer élesztőztem a paradicsomot, mert az első mintha sztrájkolt volna a hideg miatt. Na mondom adok én neked szakszervezetet, jön a következő Budafoki csoport.  :)

 

Előzmény: Figyelget (115302)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115302
Beáztatod a fakanalat?! :-)
Előzmény: Pálinkás Alex (115299)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.08 0 0 115301
De még milyen gyümölcs!!!
Előzmény: bujukcekmece (115297)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!