A gyümölcs és zöldség az gyűjtő fogalom, amelynek nincs pontos definíciója.
Ugyanígy a gasztronómiában a főzelék kifejezésnek sincs pontos definíciója, hogy milyen feltételek után mondhatod az ételre, hogy főzelék.
Amikor a VTSZ különválogatja a termékeket, és definiálatlan gyűtőfogalmakat is használ, akkor a részletesebben kifejti, hogy mire is gondol és kiírja a terméket is, ezzel pontosítja a gondolatát a gyűjtőfogalmak körül.
Vannak olyan gyümölcsök, amik zöldségek is, és vannak olyan zöldségek,amik gyümölcsök is és vannak olyan gyökerek (sárgarépa, petrezselemgyökér, fehérrépa, vidékiesen "zöldség" amik a gyökér mivoltuk ellenére zöldségnek neveznek.)
Vannak olyan módosult levelek (füge) amiket termésnek? Gyümölcsnek? zöldségnek? módosult levélnek? nevezhetünk.
Tehát kijelenthetjük, hogy a definiálatlan gyűjtőfogalmak között van átmenet és vannak olyan termések, gyökerek, szárak és levelek, amelyek több gyűjtőfogalomba is beletartoznak.
A gyümölcs mint gyűjtőfogalom alatt terméseket értünk. Legtöbbször növényi termésre mondjuk, hogy gyümölcs. De megtalható az imáinkban is : áldott a Te méhednek gyümölcse Jézus.
A gyümölcsöző üzleti kapcsolat is termel valamit.
Ezért a VTSZ is a tágan használt gyűjtőfogalmakat is csak úgy használja, hogy pontosítja a termékeket kategóriánként.
Ezért vannak bizonyos gyümölcsök -amik zöldségként is viselkednek, paprika, paradicsom- a zöldség kategóriába, és ezért vannak azok a gyümölcsök amik inkább zöldség gyűjtőnevet mondanánk rá -dinnye- a gyümölcs kategóriába.
A pálinka törvény is körbeírja, hogy milyen párlatra lehet ráírni azt hogy pálinka.
Magyarországon termett gyümölcs. (itt játékban van a mák, a dió, a paradicsom és a paprika sütőtök és a görögdinnye és a fóliás citrom is)
Amely hozzáadott Cukor nélkül.... hát itt kiesik a dió, a mák, a görögdinnye, viszont bent marad a sárgadinnye-cukordinnye, a paradicsom és bizonyos tökök.
Azaz a törvény keretein belül jól leválogathatóak azok a termések, gyümölcsök amiből pálinkát lehet főzni.
Tehát a lecsóféléket nem szabad kizárni a gyümölcsök és zöldségek és gyökerek, gumók katagóriájából. Gondolok itt a paprikára, paradicsomra, hagymára.
A paradicsom még csak nem is kakukk tojás. A klasszikus, szleng értelembe vett más gyümölcsökkel is teljes mértékben beleolvad a gyümölcs kategóriába.
Termés, magja van, akár az almának. Szaporodásban szerepet játszik a mag mint a legtöbb gyümölcsnek. Itt inkább a földieper és a faeper lenne a kakukktojás.
Cukortartalma is magas, mint a legtöbb gyümölcsnek. Ha a citrom gyümölcs, akkor a paradicsom miért is lenne kivétel?
Tehát a paradicsom a növénynek a termése, gyümölcse, lédússága, és cukortartalma is azon növényekhez hasonlít, amit a hétköznapokban gyümölcsnek mondunk.
Az Egyesült Államokban komoly bírósági ügy lett abból, hogy a paradicsom a zöldség vagy gyümölcs kategóriába tartozik-e. A kérdés a Nix vs. Hedden ügynél került elő, mikor egy 1883-ban hozott vámszabály szerint az importált zöldségek vámkötelesek, míg a gyümölcsök nem. A vámtörvény életbe lépése után John Nix, John W. Nix, George W. Nix és Frank W. Nix keresetet nyújtott be a New York-i kikötő adóbehajtója ellen: a Nyugat-Indiából importált paradicsom után befizetett vámot követelték vissza, mondván, hogy a paradicsom igazából gyümölcs, így nem lehet vámköteles. A tárgyaláson persze előkerült a már említett botanikai definíció is, amire az alperes ügyvédje olyan szavakkal vágott vissza, mint padlizsán, uborka vagy paprika botanikailag ugyanis ezek is gyümölcsnek minősülnek. A vita nem csitult, az ügy pedig egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott, ahol végül a nyelvhasználati érvelés mentén egyhangú döntéssel kimondták, hogy a paradicsom zöldség.
Ezek után akár zöldség akár gyümölcs mindenki eldöntheti önmaga :-))))))) Szerintem -PARADICSOM :-)
A szomszédság és a rokonság folyamatosan "jobbnál jobb" tanácsokkal próbál ellatni a cefrezesemmel kapcsolatban. Azt mondták a körtét és almát isten orizz 9-10 nap után főzni, mert annak kétszer kell megindulnia úgy hogy legalább 3 hétig hagyjam. Ez Full baromság vagy tényleg van benne valami? (első fozesem lesz, Vilmos körte)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
"Csak úgy mellékszálon kifejthetnéd, hogy a paradicsom miért is nem gyümölcs?"
Jó ez a pp(paradicsom polémia).:-)
Te kifejtenéd,hogy szerinted miért gyümölcs?
Persze a köztudatban úgy van,de miért?
Nekem valahogy a zöldségekhez van besorolva a tudatomban(tudatalattimban is szerintem).Ez nem azt jelenti,hogy én tudom jól,de mitől gyümölcs?
És ez nem kukacoskodás,tényleg érdekel a véleményed.
Hogy ne legyen teljesen off:nem kóstoltam még paradicsom pálinkát(pálinka?),de még nem is hallottam olyat,akinek ízlett volna.
Amint azt már korábban írtam, a hivatalos besorolás (VTSZ) szerint a paradicsom zöldség. Ettől függetlenül az édeskés, savas, lédús termését fogyasztjuk.
Az enyém gyárilag olyan kicsi fúvókával készült, hogy stabil lángot is alig lehetett vele elérni. Azután a fúvókát felfúrtam a "gyári" értékre és azóta remekül működik.
Állítólag? Dolgoztam sörgyár palackfejtő üzemében, ott ez mindennapos gyakorlat. Nem azért mert elfogy a címke, hanem ez a "sörváltás". Aztán röhögök mikor a krimóban hallom, hogy ezt jobban szereti amannál. Bakker, csak a címke más. De azért nem szólok.
Akkor ~0,50 kWh liter energia fogy az 1. lefőzéskor >> ~15 kWh a hatásfokkal együtt
Ha bő 1 óra a menet, akkor ez ~12 kW teljesítmény ami ismét csak a 1kW/10liter környéke."
Ezt sem értem. Ha 0,5kW fogy literenként akkor az 20x0,5=10 kW hatásfokkal 14kW. Na de 3-3,5 órából 1 a felfűtés akkor az 2-2,5óra/15kW Nejem az 6-7,5kW/h
"Tehát ha valaki egy 100-as üstöt akar felfűteni, akkor elég a 6,5-ös zsámoly, mert az 12!"
Sajnos még ebben sem lehetsz biztos, ugyanis ezeket a zsámolyokat is emberek gyártják. Hogy történetesen milyen fúrófej volt kéznél a fúrásnál és milyen később egy órával, azt nem lehet tudni.
Egy borpalackozó üzembe, belép a munkás a főnökhöz:
Nagyon köszönöm a részletes számítást! Valóban így van, remek! Ennek függvényében még jobban örülök, hogy 6,5kW-os égőm valójában a duplája! :) Tehát ha valaki egy 100-as üstöt akar felfűteni, akkor elég a 6,5-ös zsámoly, mert az 12! No de persze lehet, hogy ez csak PB-nél igaz, földgáz esetén nem, ehhez én nem értek. Viszont ha ilyen eltérő a valós és a névleges teljesítmény akkor szintén nem dobálózhatunk számokkal, míg meg nem bizonyosodtunk a valós teljesítményről, ergó nem jelenthetjük ki, hogy egy 100-as üsthöz 10 kW-os égőt vegyünk minimum (hisz ki tudja mennyit tud:)