Keresés

Részletes keresés

Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.06 0 0 115242


Kérésednek eleget téve, ahogyan én látom a dolgot:

 

A botanikai oldalról kell megközelíteni a dolgot.

 

Beszélhetünk gyökérről, szárról, levélről, virágról, termésről, gumóról.

 

A gyümölcs és zöldség az gyűjtő fogalom, amelynek nincs pontos definíciója.

 

Ugyanígy a gasztronómiában a főzelék kifejezésnek sincs pontos definíciója, hogy milyen feltételek után mondhatod az ételre, hogy főzelék.

 

Amikor a VTSZ különválogatja a termékeket, és definiálatlan gyűtőfogalmakat is használ, akkor a részletesebben kifejti, hogy mire is gondol és kiírja a terméket is, ezzel pontosítja a gondolatát a gyűjtőfogalmak körül.

 

Vannak olyan gyümölcsök, amik zöldségek is, és vannak olyan zöldségek,amik gyümölcsök is és vannak olyan gyökerek (sárgarépa, petrezselemgyökér, fehérrépa, vidékiesen "zöldség" amik a gyökér mivoltuk ellenére zöldségnek neveznek.)

 

Vannak olyan módosult levelek (füge) amiket termésnek? Gyümölcsnek? zöldségnek? módosult levélnek? nevezhetünk.

 

Tehát kijelenthetjük, hogy a definiálatlan gyűjtőfogalmak között van átmenet és vannak olyan termések, gyökerek, szárak és levelek, amelyek több gyűjtőfogalomba is beletartoznak.

A gyümölcs mint gyűjtőfogalom alatt terméseket értünk. Legtöbbször növényi termésre mondjuk, hogy gyümölcs. De megtalható az imáinkban is : áldott a Te méhednek gyümölcse Jézus.

A gyümölcsöző üzleti kapcsolat is termel valamit.

 

Ezért a VTSZ is a tágan használt gyűjtőfogalmakat is csak úgy használja, hogy pontosítja a termékeket kategóriánként.

 

Ezért vannak bizonyos gyümölcsök -amik zöldségként is viselkednek, paprika, paradicsom- a zöldség kategóriába, és ezért vannak azok a gyümölcsök amik inkább zöldség gyűjtőnevet mondanánk rá -dinnye- a gyümölcs kategóriába.

 

A pálinka törvény is körbeírja, hogy milyen párlatra lehet ráírni azt hogy pálinka.

 

Magyarországon termett gyümölcs. (itt játékban van a mák, a dió, a paradicsom és a paprika sütőtök és a görögdinnye és a fóliás citrom is)

 

Amely hozzáadott Cukor nélkül.... hát itt kiesik a dió, a mák, a görögdinnye, viszont bent marad a sárgadinnye-cukordinnye, a paradicsom és bizonyos tökök.

Azaz a törvény keretein belül jól leválogathatóak azok a termések, gyümölcsök amiből pálinkát lehet főzni.

Tehát a lecsóféléket nem szabad kizárni a gyümölcsök és zöldségek és gyökerek, gumók katagóriájából.
Gondolok itt a paprikára, paradicsomra, hagymára.


A paradicsom még csak nem is kakukk tojás.
A klasszikus, szleng értelembe vett más gyümölcsökkel is teljes mértékben beleolvad a gyümölcs kategóriába.

Termés, magja van, akár az almának.
Szaporodásban szerepet játszik a mag mint a legtöbb gyümölcsnek. Itt inkább a földieper és a faeper lenne a kakukktojás.

Cukortartalma is magas, mint a legtöbb gyümölcsnek. Ha a citrom gyümölcs, akkor a paradicsom miért is lenne kivétel?

Tehát a paradicsom a növénynek a termése, gyümölcse, lédússága, és cukortartalma is
azon növényekhez hasonlít, amit a hétköznapokban gyümölcsnek mondunk.

 

:)))

Előzmény: Figyelget (115235)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.06 0 1 115241

Szóval ami lédús és édes az gyümölcs.

Akkor a paradicsom gyümölcs, a citrom, a kivi, a citrancs, a vérnarancs, a kökény pedig nem?

Előzmény: Törölt nick (115238)
norris53 Creative Commons License 2015.09.06 0 0 115240

Bíróság mondta ki, hogy a paradicsom zöldség

Az Egyesült Államokban komoly bírósági ügy lett abból, hogy a paradicsom a zöldség vagy gyümölcs kategóriába tartozik-e. A kérdés a Nix vs. Hedden ügynél került elő, mikor egy 1883-ban hozott vámszabály szerint az importált zöldségek vámkötelesek, míg a gyümölcsök nem. A vámtörvény életbe lépése után John Nix, John W. Nix, George W. Nix és Frank W. Nix keresetet nyújtott be a New York-i kikötő adóbehajtója ellen: a Nyugat-Indiából importált paradicsom után befizetett vámot követelték vissza, mondván, hogy a paradicsom igazából gyümölcs, így nem lehet vámköteles. A tárgyaláson persze előkerült a már említett botanikai definíció is, amire az alperes ügyvédje olyan szavakkal vágott vissza, mint padlizsán, uborka vagy paprika – botanikailag ugyanis ezek is gyümölcsnek minősülnek. A vita nem csitult, az ügy pedig egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott, ahol végül a nyelvhasználati érvelés mentén egyhangú döntéssel kimondták, hogy a paradicsom zöldség.

 

 

 Ezek után akár zöldség akár gyümölcs mindenki eldöntheti önmaga :-))))))) Szerintem -PARADICSOM :-)

Előzmény: Törölt nick (115238)
'99A4 Creative Commons License 2015.09.06 0 0 115239

A szomszédság és a rokonság folyamatosan "jobbnál jobb" tanácsokkal próbál ellatni a cefrezesemmel kapcsolatban. Azt mondták a körtét és almát isten orizz 9-10 nap után főzni, mert annak kétszer kell megindulnia úgy hogy legalább 3 hétig hagyjam. Ez Full baromság vagy tényleg van benne valami? (első fozesem lesz, Vilmos körte)

Törölt nick Creative Commons License 2015.09.06 0 0 115238

Számomra zöldség... mert akként fogyasztom.

 

Viszont, ha logikát kéne találnom a besorolásra, hogy valami zöldség vagy gyümölcs, akkor

a cukortartalomra és az állagra vetném a szemem... ami édes és lédús >> az biztosan gyümölcs, mondanám én.

A mi nem lédús, de édes ...az is, asszem.

Előzmény: Figyelget (115235)
Törölt nick Creative Commons License 2015.09.06 0 0 115237

Mint írtam csak saccolgatás és nem méretezés volt...

Mindenki végigszámolhatja a saját gyakorlati adataival a saját cuccát, ha akarja.

 

Sőt a számolni sem kell, csak a fűtési fázisok előtt-után a palackot/fát lemérni (mérőórát leolvasni), nomeg a szakasz időket felírni.

Az elfogyott gázból/áramból/fából és az időkből számolható az adott szakasz vagy az adott adag VALÓS ÁTLAG teljesítménye.

 

Az energia igény így valós lesz és ebből a hatásfok is saccolható.

És mint már volt rá itt példa, ezekből kiderülhet a rossz technológia/fűtés/eszköz esete is.

 

Viszonyítási alapnak tűnik, a korábbi tapasztalati "bevallások" alapján, hogy

100 liter cefre >>  bő 3,0-3,5 kg PB gáz... ~1300-1400 Ft

vagy 4,4-4,5 m3 földgáz ~ 500-600 Ft

vagy ~ 30-35 kWh áram  ~ 1300-1400 Ft

vagy  ~15-20 kg SZÁRAZ tűzifa ~400-600 Ft

 

----

 

Megj: jómagam még az idén is főzetek, így saját gyakorlati adatom nincs, a fórumban olvasottakból saccoltam.

(bár az idén venni akartam egy 100 literes technikát, de jövőre tolódott zseb okból...)

sogi01 Creative Commons License 2015.09.06 0 1 115236

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (115193)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.06 0 0 115235
"Csak úgy mellékszálon kifejthetnéd, hogy a paradicsom miért is nem gyümölcs?"
Jó ez a pp(paradicsom polémia).:-)
Te kifejtenéd,hogy szerinted miért gyümölcs?
Persze a köztudatban úgy van,de miért?
Nekem valahogy a zöldségekhez van besorolva a tudatomban(tudatalattimban is szerintem).Ez nem azt jelenti,hogy én tudom jól,de mitől gyümölcs?
És ez nem kukacoskodás,tényleg érdekel a véleményed.
Hogy ne legyen teljesen off:nem kóstoltam még paradicsom pálinkát(pálinka?),de még nem is hallottam olyat,akinek ízlett volna.
Előzmény: Pálinkás Alex (115232)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.06 0 0 115234

Amint azt már korábban írtam, a hivatalos besorolás (VTSZ) szerint a paradicsom zöldség. Ettől függetlenül az édeskés, savas, lédús termését fogyasztjuk.

Előzmény: Pálinkás Alex (115232)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.06 0 0 115233

10-12 palántát ültettem tavasszal, úgyhogy abból nem jut kísérletezésre.

Ha tudok, persze szívesen segítek. Talán a Lucullus jó alany lehet.

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik. Szóval ennyi erővel a krumpli is lehetne gyümölcs, a vodka pedig akár krumpli-pálinka? :-D

Előzmény: Pálinkás Alex (115232)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.05 0 1 115232

Holnap már lesz egy kevés paradicsom alapanyagom.

Miután lefőzöm elmondom a véleményem, milyen az íze, illata.

Akár együtt is belevághatunk. Aztán tapasztalatot cserélünk.

 

Csak úgy mellékszálon kifejthetnéd, hogy a paradicsom miért is nem gyümölcs?  :)

Meddő vita, mert vagy igazam van, vagy neked nincs igazad, de azért mégis...  ;)))

Előzmény: Tucso69 (115231)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115231

És mit akarsz ezzel mondani?

Előzmény: Pecabubus (115230)
Pecabubus Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115230

Az alma savasabb, a bogyósok között meg szinte mindegyik gyümölcs savasabb.

Előzmény: Tucso69 (115228)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115229

Akkor hiába járok arra...

Előzmény: schlumberger (115227)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115228

A paradicsom nem gyümölcs, csak étkezési szempontból minősül annak, mert savas.

Előzmény: Pálinkás Alex (115140)
schlumberger Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115227

 Vagy ez privát hely?

 

Igen... Egy elvált, magányába visszahúzódott öreg cimboráé

Előzmény: Tucso69 (115225)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115226

Már beszéltem olyannal, aki ivott paradicsomból - nem volt elájulva tőle.

Ha tényleg iható, érdekelne!

Előzmény: Pálinkás Alex (115125)
Tucso69 Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115225

Fügebort még nem kóstoltam.

Ha arra járok megkóstolhatom? Vagy ez privát hely?

Előzmény: schlumberger (115114)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115224

Az enyém gyárilag olyan kicsi fúvókával készült, hogy stabil lángot is alig lehetett vele elérni. Azután a fúvókát felfúrtam a "gyári" értékre és azóta remekül működik. 

Előzmény: Feeriba51 (115220)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115223

:-)))))

 

Jó nedűt!!!

Előzmény: comad2 (115222)
comad2 Creative Commons License 2015.09.05 0 1 115222

Állítólag? Dolgoztam sörgyár palackfejtő üzemében, ott ez mindennapos gyakorlat. Nem azért mert elfogy a címke, hanem ez a "sörváltás". Aztán röhögök mikor a krimóban hallom, hogy ezt jobban szereti amannál. Bakker, csak a címke más. De azért nem szólok.

Előzmény: Feeriba51 (115220)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115221

"

alszesz mondjuk 20 liter és 25 fokos

Akkor ~0,50 kWh liter energia fogy az 1. lefőzéskor >> ~15 kWh a hatásfokkal együtt


Ha bő 1 óra a menet, akkor ez ~12 kW teljesítmény ami ismét csak a 1kW/10liter környéke."

 

 Ezt sem értem. Ha 0,5kW fogy literenként akkor az 20x0,5=10 kW hatásfokkal 14kW. Na de 3-3,5 órából 1 a felfűtés akkor az 2-2,5óra/15kW Nejem az 6-7,5kW/h

 

Biztos nem jól számolok.

Előzmény: Törölt nick (115209)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115220

"Tehát ha valaki egy 100-as üstöt akar felfűteni, akkor elég a 6,5-ös zsámoly, mert az 12!"

 

Sajnos még ebben sem lehetsz biztos, ugyanis ezeket a zsámolyokat is emberek gyártják. Hogy történetesen milyen fúrófej volt kéznél a fúrásnál és milyen később egy órával, azt nem lehet tudni.

 

Egy borpalackozó üzembe, belép a munkás a főnökhöz:

- Főnök, elfogyott az X P fajta címke.

- Rendben tegyetek rá BF fajtát.

Állítólag megtörtént.

 

Jó nedűt!!!

Előzmény: bujukcekmece (115216)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115219

"A melegítési hőlépcső cirka +25/+105=80 fok, ami 80*0,124=9,92 kWh máris.

Ez ugye helyből 9,92/1,07= 9,27 kW/100liter fajlagos energia igény, egy órás felfűtés esetén."

 

Itt miért számolunk 105 fokkal a 107 literre? Csak kérdés.

Előzmény: Törölt nick (115208)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115218

Nem vettem én magamra (annyira nagyon). :)

Csak jól eset jopofan jópofa válasza! :))

Előzmény: Figyelget (115215)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115217

....és persze azt sem, hogy a 6,5-ös is elég :)

Előzmény: bujukcekmece (115216)
bujukcekmece Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115216

Nagyon köszönöm a részletes számítást! Valóban így van, remek! Ennek függvényében még jobban örülök, hogy 6,5kW-os égőm valójában a duplája! :) Tehát ha valaki egy 100-as üstöt akar felfűteni, akkor elég a 6,5-ös zsámoly, mert az 12! No de persze lehet, hogy ez csak PB-nél igaz, földgáz esetén nem, ehhez én nem értek. Viszont ha ilyen eltérő a valós és a névleges teljesítmény akkor szintén nem dobálózhatunk számokkal, míg meg nem bizonyosodtunk a valós teljesítményről, ergó nem jelenthetjük ki, hogy egy 100-as üsthöz 10 kW-os égőt vegyünk minimum (hisz ki tudja mennyit tud:)

Előzmény: Törölt nick (115209)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115215

"Nem is az én ctrl+c és ctr+v -m  :) !"

Úgy látom ez megérintett,pedig Neked aztán ezt nem kell Magadra venni.

(Ahhoz túl egyedi a stílusod.)

Előzmény: Pálinkás Alex (115213)
Figyelget Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115214

Ez elég egyértelmű,köszönjük!

Előzmény: Törölt nick (115209)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.09.05 0 0 115213

Örülök az ilyesfajta válaszoknak, mert google mentes. Nem is az én ctrl+c és ctr+v -m  :) !

 

Ilyen egyértelmű, logikus és pálinkafőző adataira kivetített számításoknak évek múlva is hasznát vesszük ha visszaolvassuk.

Teszem be a gyűjteményembe.

 

Na meg azért a lelki világomnak is jól esett!  :)   Kösz!

Előzmény: Törölt nick (115209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!