Köszi,mindenképp úgy csinálom(gyűjtöm fagyóba),kár lenne veszni hagyni.
Lenne még további kérdésem.Ez a "fűíz" dolog.Már 2 féle módon főztem(teljes cefre ill. szűrt cefre),de lehet érezni a háttérben egy kicsit.Ez lesimul majd,vagy megmarad?Kell egyáltalán lennie?Vagy rosszul csinálok vele valamit?
A meghirdetett főzőknél nem bruttó, hanem nettó térfogatot adnak meg. Legalábbis a normálisabbak.
Pl, a 100 L-es főző, X ft-ért. Itt az üst befogadó képessége max 100 liter. Erre megy a sisak, aminek van egy felülete, térfogata, de nem kell hozzáadni.
Ha a sisak legalább 25-30%, azaz a 100L-esre van egy 25-30 liter, és szép magas, (és legalább egy 3/4 -es csatlakozó csővel van! ) akkor a 100 literes üstöt szinte tele rakhatod.
Nem tud annyira felhabzani. Esetleg egy kis Foalmsol habzásgátlót kell a tetejére tenni.
Kipróbálás, beüzemelés és fél üstös tesztelgetések után én egy 100 L-es üstöt úgy 80-90 L-ig raknám meg.
Aztán egy jó kis híg és jó alkoholos cefrével megdúrantanám 100 literrel.
Nekem már sikerült egy 50 L-es üstbe 55 litert beletennem.
Dupla falú, és a sisakon volt biztonsági szelep is.
Megpakoltam az üstöt, majd a közepére rátettem még egy 5 liternyi darabos alma cefrét.
Örültem, hogy megoldottam.
Aztán mikor szétszedtem a főzés után, már nem örültem annyira. Hiába jött le több mint 5 liter alszesz, de a hőtágulás és a hülyeség kéz a kézben együtt jár és több mint 5 liter a padlóra került.
Jó a fagyasztás, mi már az elsőtermés óta gyűjtjük. Igaz 500 literes fagyasztóban, bár még elveszik benn a cucc, de most indul a főszezon. Nem veszít aromát, viszont a pektinbontásban hasznos a fagyasztás.
Csak úgy pezsegnek a hozzászólások. Régiek, újak, hagyományőrzők, és örök újítók.
Egy gondolat viszont a háttérben mindig előjön: Ha egy új leendő főző honfitársunk idetéved, nehogy butaságot olvasson és rossz úton indúljon el és rossz dolgokat atúljon meg.
Jómagam több mint 8.000 hozzászólást olvastam vissza. Bizton mondhatom, hogy ebből a 8.000 hozzászólás elolvasásra hagyatkozva nem mernék, és nem is tudnék pálinkát főzni.
Teljes áttekintő alapismereteket a Regelink ad. Újakat alapból ide irányítjuk.
Akik meg már főztek, és főznek, annak vagy megmondjuk a tutit, vagy vitatkozunk a tutin.
Őket nem tudjuk sem eltéríteni, sem megtéríteni az általa helyesnek vélt útról.
Szóval a 8.000 hozzászólást átolvasva, némileg változott nekem is a főzésem, és bizonyos meglátásom. Szerintem jó irányba. De nem mondhatjuk ki azt, hogy 8.000 hozzászólásból bárki is tudna pálinkát főzni. Ez egy fórum. Annyi individuális emberrel, hogy öröm olvasni.
Itt mindent lehet tanulni. De nem lehet mindent megtanulni.
Néha engem is zavarnak egyes újító gondolatok, és gondolatot ébresztők.
Néha zavar az is, ha valaki nem úgy gondolkodik mint én.
De hát nem vagyunk egyformák.
Ha az újakat a Regelinkre küldjük, az újítókat meg a pi..ba, akkor mi lesz a téma?
Kéne még néhány linket csinálni. cefrézős-élesztős-pektinbontóslink, Kozmaolajlink, páracsőlejtéslink és főzőaljfajtalink, keverősisakoslink.
Aztán ha bárki erről kérdez, akkor csak belinkeljük neki.
Kapunk egy csendes fórumot, ahol megoszthatjuk egymással a fényképeket, hogy ki és mit darált le a hétvégén.
Újítók, újítsatok!
Háborgók háborogjatok! Vegyészek, okítsatok!
Aki nem bírja cérnával, az vegyen fonalat. :)
Pezsegjen a fórum! Én pedig 16:00-kor megyek egy kis szilva minőség ellenőrzésre! :))
Az én tapasztalatom, hogy egy bizonyos mértékig jó a kozmaolaj szűrés. Letisztultabb, finomabb párlatot kapunk így. De ha túl szedjük akkor veszít az aromájából. Nehéz eltalálni az arany középutat! Ez nem olyan mint, hogy ha éhes vagyok ennem kell, ha szomjas vagyok innom kell. Megérzem és nem lehet gond. Semmi nem jelzi, hogy mi az optimális, csakis a tapasztalat/ráérzés. Gyümölcsönként, évjáratokként változó a mértéke.
Például az én tapasztalatom: a szilvánál ami az elején jön abból kell levenni és az eredmény letisztultabb, finomabb pálinka lesz. A hangsúly itt az én tapasztalatom-on van. Merthogy nem csak a gyümölcs más és más minden évben de az is hogy, kinek mi jön be. Ez nem olyan egzakt hogy 1+1=2. Valakinek lehet, hogy 3 ! :)
Sajnos nincs kép, amit ajánlani tudnék. Úgy praktikus csinálni, hogy egybe le tudd venni,ill felrakni rá. Alul legyen a levegő beáramlásnak,gázégőnek hely, felül meg zárt legyen,amennyire lehet.
Szerinted mennyi a házilagosan előállított berendezéssel(fagyisdoboz,fordítható kifolyócsövű,többrekeszes,pelenkaszűrős) kiszűrhető kozmaolaj hasznos és nem hasznos része között az arány?
Bárhogy próbálom nem tudom megérteni ezt a nagy pörgést a kozmaolaj-szűrésen... Nyilván jómagam minden fórumon reklámoznám ha ilyen berendezést gyártanék, de alapvetően a szükségességével kapcsolatban vannak kétségeim: miért akarnám vodkásítani a pálinkámat? Miért vennék el az illatából, ízéből? Kiváló alapanyagból, kontrollált körülmények között cefrézek, miért kellene kiherélnem a pálinkát?
Kerestem képet ilyen tűzhelyről, de nem találtatm. tudtok esetleg egy linket adni? Én is hasonlóban gondoolkodok egyébként.
Innen adódik is a következő kérdés: valakinek esetleg használt lemezhordója eladó? :) Amit a neten néztem, nagyon szépen nyitvatartó üzletekben találtam: h-p, 8-16 óra között. kiszállítás plussz 1600,- ft, arra meg tudnék venni egyéb kiegészítőt...
Természetesen érdemes "szoknyát" készíteni neki,sokat lehet spórolni vele.Időt és pénzt is. Az egyik legegyszerübb,ha egy lemezhordóból alakítod ki,akkor csak vágni kell.
Nem az a lényeg,hogy milyen a fala,hanem az,hogy milyen a fara(feneke).Ha sima,teheted egy főzőlapra.Ha homorú,vagy domború,akkor gáz,vagy fa,de ha szükséges,lángterelővel,szigeteléssel.
érdemes olyat készíteni neki, hogy körbefogja az oldalát is? Vagy elég, ha csak simán "réteszem" valamire... Ha előző verzió a kívánatos, akkor ötleteket is kérnék, jelen pillanatban kicsit kifogytam belőlük... (vagyis amire én gondolok azt picit bonyolult kivitelezni, hátha tudtok ti valami egyszerűbbet).
Szóval, a bunda fölött még habzik? Szívás. Mondom, Foamsol, esetleg egy kellő magasságban fölé szerelt fém- vagy szúnyogháló. Esetleg kármentő lavór a hordó alá, és az összegyűlt levet időnként visszaöntöd.
Én tennék rá egy kis Foamsolt(ahogy barkócza is mondja és tettem is rá múltkor),meg tehetnél bele fagyasztott vízes palackot,lehűteni egy kicsit a cefrét.Így nagyon sok aromád el fog veszni.
Kimondottan habzik, vagy a bundát fújja föl? Ha habzik (mint a sör), az ritka jelenség. Volt egyszer Izabella cefrém, öt 20l-es vödörben. Ebből egy habzott, mint a bűn, a többi nem. Azóta sem tudom, miért. A hab ellen habzásgátló (Foamsol), esetleg szúnyogháló használ.
Ha földagad a cefréd (szilárd részekkel), akkor esetleg túl száraz, próbálj egy kis vizet adni hozzá.