Szép, valóban remekmű!:-) Csak a Feribá féle rugó , vétek ráfúrni a kuktaszelepet!Be tudod szabályozni a rugóerőt , belefújsz a kifolyócsőbe és szépen megemelkedik ,ennél nagyobb biztonság ,hogy elemelkedik a sisak ,nincs . Szinte a sisak tömege letömít , nem kell agyonhúzni !
Kösz a dicsérő szavakat awi-vl lett hegesztve az egész. Sisak tömítése szilikon csővel lesz megoldva. Kukta szelepet szeretnék beleszerelni, lesz hőmérő is a páracsőbe.
Nagyon szép főző. És nagyon szépek a réz forrasztások.
Érdekes a sisakja. A felső részbe akár aromakosarat is beletehetsz. De lehet, hogy éppen ezért készítetted így.
Egy biztonsági szelep neked tetsző helyre, szerintem nem ártana. Esetleg ha egy hőmérőt szerelsz rá, akkor még tudományosabb.
Az is nagyon jó az amit Feeriá mond, hogy rugós leszorítás. És még a menetet is védi.
De előbb-utóbb rugó nélkül marad a drága, vagy ha a sógor kölcsön kéri egy pálinkás körre, aztán fogóval ráhúzza a rugós csavart, mert hát fő a biztonság, nehogy szivárogjon. :))
Mivel tömítesz a sisak és az üst között? Szilikon cső, szilikon lap, vagy rozslisztes csodapaszta?
Nagyon jól néz ki és reméljük, hogy jól is működik majd.
Én a leszorító csavarok alá tennék egy-egy rugót. Annyira szorítsd le ezekkel, hogy ha belefújsz erősebben a páracsövön keresztül, akkor engedjen ki a tömítés mellett. Ennél jobb biztonsági szelep nem kell.
Valószínűleg elmegy a hő az üst mellett, csinálj hőterelő szoknyát, így az oldalát is melegíti. Ugyanekkora üstöm van, közel sem teljes krafton 3 óra alatt lejön az alszesz.
Addig főztem amíg a sisakra löttyintve meggyújtható volt. Vagyis egy kicsit tovább. Nem vagyok túl elégedett, kb 2,5-2,7 liter lett az alszesz 15-ből. Igaz, hogy fossá érett, löttyedt szilvából volt.
3 liter alszesz gondolom vagy 1,5 liter pálinka csak lesz belőle na kiderül ez majd kicsit később,azért van még mit csinálni pl próbára teszem a vegyest is bár még nem borítottam egybe .
Húsz literes üsttől ne várd a pisilő kisfiút, az Snapszmester üstjére vonatkozik. Ő nem kicsiben nyomja. :) Ha a húszliteresből is így jönne, öt perc alatt végeznél.
Aztán a következő kérdés. Ha mondjuk ugyan annyira vagy épp kevesebbre jön ki a fok mint az előző főzetnél ami 21 volt akkor gondolom összesen lesz kb 20 °, ezt csak simán vissza teszem és finomítom ?
Valahol olvastam, azt írták a dupla falú főzőbe akár 2 óra is lehet mire elindul a párlat és a sima falúhoz képest is sokkal hosszabb lesz a párlás ideje
Most főzöm a robbanós szilva megmaradt részét, ezzel debütálok meg a főzőm is. 20L-es ételszállító badella, dupla fal olajjal töltve, 6L-es réz sisak, 1m páracső, 5m hűtő (nem volt szívem elvágni a lágy rézcsövet, olyan drága volt), alatta 5,5Kw-os gázégő.
De nem úgy jön mint egy pisilő kisfiúból az anyag, hanem csak erőteljesen csöpög bármeddig növelem a fűtőteljesítményt. A páracső vízszinteshez képest 35-40 fokot zár be.
Hogyan növelhetném a sebességet? Tekerjem be rockwool-lal? Van ötlet?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: