"
"A disznó is moslékot eszik. (feltéve ha főzök pálinkát)"
Ez most vicc, vagy tényleg megeteted a cefre moslékját a disznóval? Nem lesz tőle baja? "
Igen vicc, mert bár van disznó ol ahol 4 disznó is elférne, sajnos nem tartok disznót, mert nem kifizetődő. Kacsa, csirke, tyúk kárpótol.
A lefőzött cefre "moslék" -nak annyi a baja, hogy lúgos.
A levéből nálam rozsdamarót, fémtisztítót csinálok.
Bármit beleállítok szépen letakarítja. Vas csövet rozsdátlanít, 30 éves bemattult réz permetező cső újult meg tőle. Egy régi mákdaráló, amit már kétszer kidobott a család, most újként vár, hogy mossam meg és kerüljön a megérdemelt helyére.
Mehet a komposzt dombra, hiszen csak egy negyed marék rozsdát, kis szerves/szervetlen vasat juttatok a talajba egyenletesen. Nincs annyi vasam, hogy a talaj panaszkodjon, hogy nem kell neki.
Csak is magánvélemény:
Kevés mennyiségben bármelyik jószág megeheti a megmaradt cefrét. (főleg a sűrűbbjét)
A disznóknál szerintem a barack és szilva magokkal kell vigyázni. Mondjuk én főzés előtt kiszedem a magokat. ( lemegy a hordó aljára, illetve feltöltéskor fennakad a szűrőrácson)
Bármelyik magot nézzük, vetekszik a szén hőértékével.
Nem savazok, (bár az is minimális lenne benne), szóval a kifőzött, pasztörizált gyümölcshúst bármelyik jószág megeheti. A kacsa, tyúk is eszi.
Arra kell figyelni, hogy nem nagy mennyiségbe kell adni a jószágoknak, mert kimossa a gyomrukat. Aztán többet zabálnak, mint kéne.
Vagy meghajtja őket, aztán az megint nem jó.
Táppal, darával, kenyérrel, simán mehet a csemege kis mennyiségben.
Nagymamám az elhasznált étolajat is a disznókkal etette meg.
Mikor rákérdeztem, mondta, hogy két malacnak összesen 1dl folyamatosan a darás-tápos-kenyeres moslékba mehet. 15-20 l moslékban elveszlet az 1dl napraforgó olaj. Nem volt annyi olaja, és elhasznált zsírja, amit a két cucuró meg ne evett volna.