Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113827
Most láttam a kajszis topikban,ott is elő lett véve az autópályás sztori....:-)))))
Előzmény: Figyelget (113825)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113826
Ha már olaj.Csörgedezik szépen a füge,van rajta olaj,de én többre számítottam a beszámolók alapján.Persze nem baj ez,csak gondoltam leírom mit tapasztalok éppen most.
Figyelget Creative Commons License 2015.08.15 0 6 113825
Üdv!
Nekem meg az jut eszembe erről,amikor mindenki szembejön az autópályán.... :-))
Előzmény: Törölt nick (113822)
körte51 Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113824

"Éppen a minap olvastam egy magát kezdőnek tartó topikolótól, hogy a hivatalos főzdékben is beállítják az alkoholfokot, akkor ott miért nem jelentkezik a hígítási sokk? " 

 

Már biztos elkűldtök a pi...... ,de még egyszer,  utoljára a hígítási sokkról. Kissebb edényekbe engedem a finomításkor a pálinkám. Alkoholfok beállításkor összeöntöm a nagyobba ,gyönyörüen belepi a finom illat a helységet, belekerül a víz ,lökésszerűen eltünik minden ez a sokk. Megijedünk ,hogy mi lett a pálinkával. A szárazpróba se mutat semmit,vagy csak keveset.

Eltelt 3 nap szépen jön elő az illat. A főzdéből műanyag flakonba hoztam annó a pálinkát és ahogy átkerült az üvegbe szinte semmi illat, vajon mitől? Kérem figyelmesebb lenni és nem vitatni ezt a létező ,elismert szakirodalmakban létező jelenséget!

 

 

Előzmény: Törölt nick (113814)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113823

Praktikus, ha egy kifejezésen te is azt érted, amit a többiek. És nem a többieknek kell változtatniuk, hanem egyedül neked...

Előzmény: Törölt nick (113820)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113822

Eszembe jutott egy példa.

A városban füvesítenek egy területet, kijelölik az utakat, megépítik, aztán az emberek nem azon járnak, hanem ösvényeket taposnak ki, mert célszerűbbnek látják ha rövidebb úton járhatnak.

Ilyenkor vagy az történik, hogy az ösvényeket újra és újra füvesítik, mindhiába, vagy az hogy oda építik az utat, ahol járnak rajta, s a régit vetik be fűvel....

Úgy gondolom, hogy ha valaki először hallja, hogy "sok kozmaolaj került a pálinkába, s ezért rossz a minősége", akkor kivétel nélkül arra gondol, hogy a kozmaolaj káros....

Legalábbis a környezetemben ismert főzők így gondolják, kivétel nélkül. (s nem az én hatásomra...:)

Előzmény: Törölt nick (113820)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113821

vezetékes gázzal lehet, hogy olcsó, de a villanynál az is drágább.

Biztos, hogy nem. Az áramból előállított hő sokkal drágább a gáznál.

Előzmény: vinik táltos (113816)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113820

Ez se támadás....:)

Sőt teljesen egyetértek, jó lenne az egységes értelmezés, de persze nem veszem a bátorságot ahhoz, hogy az én értelmezésemet próbáljam elfogadtatni másokkal is. De úgy gondolom, hogy az összes illóolaj egy gyűjtőnévbe tömörítése nem a legszerencsésebb megoldás. Különösen nem egy újonc számára. Ezen kívül a fogalomnak negatív kicsengése van, sokkal egyértelműbb az én értelmezésem, s hidd el, ezzel az értelmezési formával nem állok egyedül. De a jövőben itt, megpróbálok alkalmazkodni.....

Előzmény: körte51 (113818)
körte51 Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113819

Nem szoktam hígítani, csak amikor sűrűbbnek érzem , amikor a végét járja a flakon.Én a cefre felületén csöpögtetem szét és az előírt mennyiségnél kevesebbet ,mert elégnek találom. Csodásan működik egyből szétpukkan a habzás. A főzéskor is az üstbe 8-10 cseppet rakok a felületére (60 literes) és a sisak tömítést is vékonyan megkenem. Nem tapasztaltam, csak előnyöket a használat során ! Nyugodtan használd!

Előzmény: szapali (113817)
körte51 Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113818

"A kozmaolaj fogalma alatt én azokat az összetevőket értem amelyek károsan hatnak a minőségre. (más meg mást ért alatta)"

 Ez az ami miatt egy picit támadlak megint.:-)

Nem szabad, hogy a kozmaolajat egyikünk így a másikunk úgy értelmezze!

Előzmény: Törölt nick (113813)
szapali Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113817

A Foamsol habzásgátló használatához kérnék tanácsot.

- Az előírt mennyiséget közvetlenül kell a cefrébe önteni, vagy előtte vízben hígítani, és úgy önteni?

- A beöntött habzásgátló maradjon a cere felületén, vagy össze kell keverni?

- Vélemények a használatáról, esetleg káros hatásai a végtermékre?

   Előre is köszönöm a válaszokat!

vinik táltos Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113816

Nekem 17 literes kuktám (török) van.  10 liter cefrét teszek bele. Villanyrezsón főzök, 1500 W mellett kb 3 óra.

A tisztázás 1000 W mellett másfél óra, összesen kb 6 kW. (Az idővel van némi szórás, de elhanyagolható).

Itt nálunk (Heves megye) durván 40 Ft/kW az áramdíj. Összességében mindig 300 Ft alatt van nagyjából egy liter párlat.

Van kétlapos gázrezsóm is, de nem használom, a költség több mint a duplája. Ráadásul szabadban főzök, szeles időben használhatatlan.

A kétlapos villanyrezsó 5500 Ft volt, kínai, 2000+1000 W, fokozatmentes szabályzóval. Könnyebb játszani a fűtéssel, mint a gázzal.

Zárt helységben, vezetékes gázzal lehet, hogy olcsó, de a villanynál az is drágább.

Üdv.

Előzmény: RosarioRao (113802)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113815

Legyen igazad!

Nem 90 %, hanem csak 89%...:)

A hivatalos főzdékben ha jó a cefre, abból jó pálinkát főznek, ha gagyi a cefre, abból ott sem lesz jó pálinka, persze hogy ittál előpárlatost, acetonos ízűt, stb. Én is...

S persze  sterilnek tűnőben is igazad van.

Nem ismerem az összes főzőt, de ahol főzettem, ott általában szokás a várakozás ideje alatt összebarátkozó, beszélgető emberek közt egymás pálinkáinak kóstolása is, s így évtizedek alatt több száz pálinkát kóstoltam. Ezek zöme jó volt. 

Úgy gondolom, s nem tudom alátámasztani, de azt hiszem logikus, hogy ezek a főzdék azért egy igazán jó cefréből nem tudják kihozni a maximumot, éppen az egyen elválasztás miatt. Egy igazán jó cefréből otthon lehet kihozni a maximumot, ahol van lehetőség többféle bibelődésre a főzés folyamán. De azt hiszem, itt éppen ilyesmikről  beszélgetünk.

Előzmény: naivkezdo (113809)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.15 0 1 113814

Ez a fórum olyan emberek gyűjtőhelye, ahol nemhogy nem jellemző a 90 %, hanem kivételnek nevezhető ha pl. előpárlatos egy pálinka. S az itt olvasottak, tanultak hatására ezek a kivételek is egyre kevesebbszer fordulnak elő.

Ha a magánfőzők itt vagy ehhez hasonló fórumon jelen lennének, akkor nem lenne alapja annak amit állítok. Szerinted a magyarországi házi főzök hány százaléka okosodik így? Mert szerintem a töredéke. S a 90 % egyrészt tapasztalat, másrészt a helyi, területi versenyek zsűritagjainak a tapasztalata. Ha csak saját tapasztalatom lenne, jeleztem volna pl azzal, hogy szerintem. Persze a 90 % nem egzakt, lehet esetenként több is kevesebb is, de a jelenlegi helyzetben sajnos realitás, hogy nincsennek tisztában az alapokkal sem a házi főzésű pálinkáknál, a cefrekészítéstől a fogyasztásig bezárólag.

 Attól, hogy jó az elválasztásod még lehet optikai problémája a pálinkának. Nézz utána.

Gondolod, hogy nem néztem utána, nem évtizedek tapasztalata mondatja velem, amit leírtam? Csak a hasamra ütök és írok valamit, csak azért hogy írjak valamit?

Azért teszem, mert szeretném megfelelő helyen megosztani, azért mert amit mások itt megosztottak, abból rengeteget tanultam, s úgy érzem ennyivel tartozom az itt tanultakért.

S tanulni lehet ám akár egy kezdőtől is. Éppen a minap olvastam egy magát kezdőnek tartó topikolótól, hogy a hivatalos főzdékben is beállítják az alkoholfokot, akkor ott miért nem jelentkezik a hígítási sokk?  

Előzmény: foxrudi (113812)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.15 0 0 113813

Kínálj meg egy kiváló pálinkával amit te cefréztél te főztél - és meg mondom ki vagy ! :-)

Ez a beszéd Norris, kedvemre való....:)

Mert ez számít, s nem az hogy ki mit ért a fogalmak alatt, s mivel magyaráz létező, rosszabb esetben nem létező jelenségeket, illetve ki milyen elmélettel cáfol gyakorlatban létezőt (pl. az ismert anekdota a zsiráfra: márpedig ilyen állat nincs....:)

Most ünnepélyesen megígérem, hogy ez az utolsó elméleti jellegű hsz-em, s ezután csak gyakorlati tapasztalatokról számolok be, s egyáltalán nem reagálok ezek elméleti cáfolatára, mert az süketelés. S figyeld a fórumot, mert nov. végén, dec. elején hivatalos leszel egy kóstolóra!

Most nincs pálinkám, a barack tegnap fogyott el, a cseresznye-meggy, a nyári alma jó közepes, de kb három hét múlva az első körtétől már többet várok, s a szezon végére lesz egy kettő amit a legkényesebb ízlésűvel is bátran megkóstoltathatok.

Tehát az utsó:

A kozmaolaj fogalma alatt én azokat az összetevőket értem amelyek károsan hatnak a minőségre. (más meg mást ért alatta) Vannak még olajok, pontosabban illóolajok a pálinkában amelyek hasznosak, ezeket nem sorolom a kozmaolajok közé. Sajnos ezek 100 %-osan nem választhatóak el egymástól, de minél optimálisabban sikerül annál jobb lesz a pálinka. Az optimális itt azt jelenti, hogy egy adott határ feletti elválasztás aroma veszteséggel jár, az adott határ alatti elválasztás pedig kozmaolaj többlettel. Egy előző hsz-emben a kiváló pálinka létrejöttéhez megemlítettem a szerencse szükségességét is. Mert az optimális elválasztáshoz szerencse is kell. A módszeremmel mindenképpen, mert pl. nem szűrök, éppen azért mert szűréssel olyant is el lehet távolítani, ami hasznos. Anélkül is, a módszeremmel is, de szerintem azzal kevesebbet.

A pálinka hígításkor valóban attól opálosodik, hogy kevesebb lesz benne az alkohol, s az alkoholban oldható olajok egy része már nem tud feloldódni, emulzióba megy, s ez opálosít, legyen ez az olaj akár hasznos, akár káros. Az pedig, hogy ez milyen alkoholfoknál következik be, az olajok mennyiségétől és nem a minőségétől függ. A Zöld Tündér már 70 alkoholfok körül opálosodik, a tiszta szesz és a desztillált víz keveréke meg egyáltalán nem opálosodik. De egyik sem pálinka.

A jó pálinkában nem lehet annyi hasznos olaj, hogy 40 % felett opálosodjon, ha mégis ezt teszi, akkor káros (az én felfogásom szerint túlzott mennyiségű kozmaolaj) olajak is vannak benne. Ezért állítom határozottan, hogy akkor előpárlatos az a pálinka. De ahhoz hogy 30 fok felett opálosodjon, ahhoz is rendkívüli mennyiségű illóolajra van szükség, én eddig két ilyent ismerek, a bírs és a narancs. 

30 fok körül viszont már opálosodnia kell, mert ha nem, akkor kevés benne az illóolaj mennyisége, s nem lesz eléggé illatos, ízes.

Ezek az alapok, általánosítva, de lehetnek kivételek, (mint pl a bírs és narancs), és az is előfordulhat, hogy olyan kevés a hasznos illóolaj a pálinkában, (pl. szőlőnél) hogy 30 fok körül sem lenne szabad opálosodnia, de ha mégis, akkor bizony ezt a kozmaolaj teszi ebben az esetben 30 fok körül.

Tehát eléggé összetett a probléma, s nem egyszerű az optimális elválasztást megtalálni.... de törekedni kell rá...:)

Szóvak nov. vége vagy dec. eleje...:)

Előzmény: norris53 (113803)
foxrudi Creative Commons License 2015.08.15 0 3 113812

Már ne is haragudj,de van egy mondás: Ha nem szóltál volna,.....!

 Ezek szerint ezen a fórumon is akik magánfőzők, azoknak a pálinkái 90%-ban sz@rok?Ezt határozottan visszautasítom!! Vannak itt  jó páran, akiknek megmérettetett érmes pálinkái pihennek otthon. Ezt ne vedd sértésnek,de igazán tapasztalt pálinkafőző ilyet nem állít.

 Továbbá milyen  meggyőződés(ek) alapján állítod mindezt??

 Attól, hogy jó az elválasztásod még lehet optikai problémája a pálinkának. Nézz utána.

   

Előzmény: Törölt nick (113794)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113811

A kukta ugyan ilyen, ha leszedem a súlyzárat a 3mm-es likon okádja a gőzt, ha meg leszedem a tetejét akkor meg szépen pipálgat, pedig a távozó mennyiség ugyan akkora csak sebességben különböznek.

Vagyis a gyorsan haladó gőz nem tudja átadni a hőt a környezetének, így lekondenzálni sem tud a víz belőle.

Előzmény: a_kis_donatellácska (113810)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113810

Üdv Mindenkinek.

 

Új vagyok még, most fogom főzni az első pálinkám ezért csak csendben szoktam olvasni a fórumot, de egy két dolgot (józan paraszti ésszel) másként látok. A flegma vissza- vissza nem folyást is. Én úgy gondolom, hogy ha egy folyadékból gőz keletkezik, akkor annak nyomását a rendelkezésére álló tér és a gőz mennyisége határozza meg. A gőz áramlási sebességét pedig annak nyomása, ebből kifolyólag a páracső átmérője befolyásolja. Ebből pedig a hőleadó felület következik (nyilván a hossz sem mindegy). Szerintem süvíteni fog a nagy űrméretű főző vékony páracsővel, a kis űrméretű vastag páracsővel meg nem. Optimális fűtés mellett is.

 

Üdv.

naivkezdo Creative Commons License 2015.08.14 0 2 113809

abban én is egyet értek, hogy ibooja picit túltolod ezt a 90%-ban elő és vagy utópárlatos az otthon főzőtt pálinkák témát.

Ittam már jópár kereskedelmit, nahát a finoman előpárlatostól az acetonosig sokminden volt, és nem a gagyi, belépő kategória, hanem volt közte nevesnek kikiáltott is.

Vagy van, ami meg annyira sterilnek tűnik, hogy jobban ízlik 1-2 jól sikerült kisüsti.

 

Előzmény: norris53 (113803)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.14 0 1 113808

borász barátom tanácsára nem áztatom elő, hanem szárazon teszem össze, és átmosom vízzel, a szűrést használva.

Mert az elején kiold egy kellemetlen ízt, amit nem javasolnak borba:) hát még pálinkába én sem:)))

 

Kérdés, milyen finom szűrővel végezzem? Mert van a nemtom hány mikronostól egészen az ún. sterilig, mármint lapkészletem.

Bornál vágom a kérdést, mikor mit használjak.

SZerintem pálinkára elég egy durva szűrés, nem kell steril.

Előzmény: Berzeg (113800)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113807
Hogy hol van akkor a hűtő?:-))




Előzmény: Berzeg (113799)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113806
Szia!
Már írtam,tedd hűtőbe,jól hűtsd le és szűrd.Ha kell,többször is.
De ne rakj bele több tejet! :-))
Előzmény: t1szabcsi (113801)
norris53 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113805

Azt értem ez alatt hogy ha nem hígítod 50 %alá akkor nagyon kicsi az esélye annak hogy opálos lesz a pálinkád !

A benne levő kozmaolaj - oldott állapotban marad ezért tiszta marad amint hígítod kiválik - (emulziós)lesz opálos - ahogy az alkohol töménységét növeled ismét ki tisztul ! Minél hígabb 45- 40% felé haladsz anál valószínűbb az opálosodás - Az 51-52-% pálinkában is benne van az a fránya kozmaolaj - mégis szép tiszta - de ha -- hígítod -minél lejjebb mész % ban annál jobban opálosodik - tehát a hígítástól lesz opálos :-)(na meg a nem megfelelő kozmaolaj szűréstől ) - hát valahogy így - de ha rosszúl tudom akkor a szakmát kívállóan tudó emberek meg cáfolják :-)

Előzmény: Berzeg (113804)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113804

A pálinka akkor ha 50 % alá -- HÍGÍTOD- A HÍGÍTÁSTÓL LESZ OPÁLOS 

Mit értesz ezalatt?

Előzmény: norris53 (113803)
norris53 Creative Commons License 2015.08.14 0 4 113803

Azért ezt még rágd át többször ! Ez a te meg győződésed -de szerintem messze áll az igazságtól - pl: ittál már az otthon főzött pálinkák 90 % ából? hogy ezt állítod !

Az elválasztás ? a kereskedelmi pálinkák közt találtam elő párlatost de nem volt opálos !

 Az opálosság az  alszesz -ben maradó kozmaolajnak köszönhető -A pálinka akkor ha 50 % alá -- HÍGÍTOD- A HÍGÍTÁSTÓL LESZ OPÁLOS - nem a helytelen -elő-utó párlat elválasztástól !

De ha te ezt nem így gondolod - azért még nem kötelező el is fogadni amit mondasz :-)

Kínálj meg egy kiváló pálinkával amit te cefréztél te főztél - és meg mondom ki vagy ! :-)

Előzmény: Törölt nick (113794)
RosarioRao Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113802

Kedves Pálinkás Alex, kössz szépen a gyors választ!

A diófa alatt tavaly teljes árnyék volt, de idén szétcsapta a jég, így elég szellős. 
Tanácsodra körbe árnyékolom teljesen, és pokrócot is kap. És kútvízzel locsolgatom majd a hordó oldalát, amikor épp ráérek ilyenekre :)

Sajnos a hordónak eltört a teteje, így csak fólia van. De tetszik az ötleted, majd vágok bele is festőfóliát, a tetejét meg 2x is lefóliázom.

 

Ma lecefréztem az itt tanultak alapján, kb 88l őszibarack lett. Ha jól matekoztam ki az űrtartalmat.

Kíváncsian várom, mennyi idő alatt erjed ki.

Még annyit megtudtok mondani, hogyha vennék 17l-es főzőt, 2 lépcsős főzésnél mennyi idő lenne kb lepárolni? Több, mint 12óra? És kb mennyi gáz fogyna a palackból? (harmada, fele, háromnegyed?)

Előzmény: Pálinkás Alex (113529)
t1szabcsi Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113801

Igen, mar en is rajottem h a kozmaolaj lehet a ludas. Utalag en is rajotem h az alszeszt kelett volna szurni kozmaolajra. De mit tudok most tenni a tejtol opalos palinkaval, hogy tiszta legyen? 

Előzmény: öreg_néne_b (113747)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113800

Ha szabályosan használod a szűrőt (mosás vízzel), akkor ne pár liter szűrésére használd. Úgy vélem, hogy egy megfelelő szűrőpapírral, tölcsérrel 30-50 l pálinka gond nélkül szűrhető.

Előzmény: naivkezdo (113798)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113799

Mit szóltok agy 2m-es függőlegesre állított páracsőhöz? Abban sem lesz lecsapódás és visszafolyás?

Előzmény: Figyelget (113792)
naivkezdo Creative Commons License 2015.08.14 0 0 113798

nekem ez van, borhoz használom.

Mondjuk 12-vel még nem kellett, bőven elég a 6 az én mennyiségemhez.

Nade majd kipróbálom a páleszt is ezzel szűrni, mondjuk max 2 lappal.

Előzmény: foxrudi (113755)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!