Most már végérvényesen kijelenthetem,hogy a fügecefrém kierjedt.Már reggel(hajnalban) is gyanús volt,mostanra biztossá váltam benne.Lezártam mindentől(levegő,macska ,stb)szombatig ki kell bírnia.Tehát kimondható,hogy lényegében 3 nap alatt késszé vált.
Sokan fokozatosan ,hosszú időn keresztül ,több részletben adják hozzá a vizet, ezzel csökkentve a pálika bezárkózását. Miröl is szól ez a sokk? Elveszti ízének , illatának egy részét a pihentetés alatt szépen fokozatosan előjönnek. Azt is ki lehet próbálni, hogy két külön finom pohár pálinkát összeöntve, szintén besokkol ,ami pár nap múlva szépen harmonikus lesz ,kikerekedik. Mindjárt besokkolok ,ha ezt csak én tapasztaltam!:-) A borok még a szállítás hatására is képesek összetöni ,nem fizikálisan.
Ne gusztustalankodjunk már komoly helyen, kéremtisztelettel. :) Említett álreality ráadásul inkább félrevezető információkkal szolgált mint használhatókkal, egyfelől ezért engedélyezték a vetítését, másfelől meg mert a majomparádé egyik főszereplőjének kellett a reklám a tragikusan szar moonshine-jához amit kutya sem vásárolt addig amíg nem gyártottak köré "legendát". Így meg ha minden ezredik néző bevállal egy üveggel kíváncsiságból akkor már kijön a bevétel töredékrészéből a filmsorozat teljes költsége, akkora böszme rusnya nagy hely az az USA. Pro tipp: életvédelmi szempontból hasznos nem a szórakoztatóipartól megtanulni hogyan gyártsunk minőségi kézműves alkoholtartalmú italokat. A whisky pedig ugyanúgy gabonából készül ahogy a pálinka gyümölcsből.
Főzött már valaki kíváncsiságból újra cefrét? Visszapótolni bele a cukrot, majd ismét kierjeszteni, mint mondjuk whiskey főzésnél, a cefrekirályokban. :)
Persze gondolom itt a várható eredmény is legjobb esetben a gugolós pálinka.
"Vásárolhatok-e cefrét a szomszédtól? Szerintem nem." Nem szerintemtéma, felesleges okoskodni, van rá jogszabály: magánfőző vagy bérfőzető saját tulajdonú gyümölcsből főzhet vagy főzethet. Tehát megveszi a szomszéd a gyümölcsöt, te kiváló cefrévé alakítod (nem tilos), ő meg lefőzi. Hogy ezért köszönömmel fizet vagy máshogy az magánügy. Cefrét nem vásárolhat, mert az nem gyümölcs, vagy ha igen akkor abból jogszerűen nem főzhet pálinkát. Gyümölcsöt vásárolhat mert pálinkafőzéshez kapcsolódóan (is) joga van rá.
Ha már így adódott, akkor nagyon gratulálok a nemrég elhangzott meghatározásodhoz:
"Az utoparlatomat is megkostoltatnam. 0, 10, 20 %-os. Mint az "alkoholmentes" pálinka. :-)"
Ebben minden benne van, nem kéne csak úgy elsuhanni felette.
Talán akkor még érthetőbb lenne, ha kíváncsiságból megcsinálnák az "ottfelejtett" pálinka kísérletét. Mindezek után talán, nem keresnénk azokat a "mérgeket" az utópárlatban olyan vehemensen.
Azt szeretném meg tudakolni,hogy a cefrébe a pektinbontót,tele edénybe kell tenni,vagy már mehet a közepe tájékán is??Mert van egy bödön körtém,+egy amellik csak tellőben van,de zacsis a pektinbontóm,és a botba azt mondták ha levegőt kap a por,vége!
Pedig biztos van olyan,hisz többen mondják.
Vagy esetleg alternatív deffiniálásként:
hígítási sokk=sokkot kapok, ha hígítás közben beopálosodik a pálinkám. :-)
Egyébként ez miben jelentkezik meg?
Mert nekem eddig mindig sokkos volt,vagy soha.
"Sziasztok! Mit tudtok arról, hogy a kierjedt cefre jövedéki terméknek minősül e?
Más szóval: ha cefrét eladok, vagy cefrét vásárolok, a tranzakció felkeltheti-e a NAV figyelmét?"
Ez eléggé egy mű kérdésnek tűnik első olvasatra.
Senki sem vesz idegentől cefrét. Ismerőstől meg nem kell tartani. Egyáltalán lehet-e nálad cefre eladásra, illetve vehet-e meg bárki is cefrét tőled csak úgy?
A szőlőbor adómentes bizonyos mennyiségig.
A meggybor már adóköteles.
A saját gyümölcsből, vagy saját magadnak vásárolt gyümölcsből (meggy) készített cefre (nem leszűrt meggybor) az otthon főzési limitig szintén adómentes.
A kérdés szerintem már büntetendő. :)
Készíthetek-e eladásra cefrét? Szerintem nem. Hiszen csak is saját részre lehet pálinkát előállítani. És saját gyümölcsből (saját, vagy magamnak vett) lehet pálinkát főzni.
Vásárolhatok-e cefrét a szomszédtól? Szerintem nem. Ő nem adhatja el, én meg nem főzhetem ki.
Leleményes magyar ember, magyar módra mindent megpróbál megoldani.
Há' én csak gyümölcsöt vettem, de nem tutt'am elhozni, oszt' há' megkértem a szomszédot, hogy górja má' bele egy hordóba, oszt fedje már le, hogy sem egér, se muslica ne mennyen má' bele. Oszt hát tisztelt NAV én behúzom fülem-farkam, nehogy a szomszéd még tárolási költséget felszámoljon itt nekem, meg még őrzési díjat is.
Aztán még jó hogy van olyan törvényünk, hogy aki másnak adózást megkerülő tanácsot ad, vagy segít, hogy más adózást elkerüljön, az is büntetendő.
Persze, csak nem sanszos, hogy pálinkához mondjuk egy szennyvízkezeléshez szánt szűrőt használnak, sokkal logikusabb, hogy a rokon boriparit adaptálják. :)
Olyan 40től indul fölfelé,de jó nekünk a kávéfilter(ha kell)Nekik szükséges,mert hogy mutatna egy bolti polcon 40°ra beállított pálesz egyszer csak leopálosodna?Nekik ezért kell.