Keresés

Részletes keresés

körte51 Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113339

"És ezek az íz aromák, olajok, észterek egy része is képes a pálinka tetején úszni" A pálinkát gondolom elírtad és előszeszt gondoltál! Habár az a viaszos képes azon is úszni. Én megkóstoltam többször ,főzés elején , közepén, végén semmi aroma, íz nem érezhetö rajta,aroma fixáló szerepe viszont van. Próba gyanánt kipróbáltam ,hogy nem szedtem le a kozmaolajat ,nekem akkor sem opálosodott . Azt vettem észre hogy a nagy része az előpárlattal távozik. Kostoláskor hígítom és látszik a rengeteg olaj ,amin rajta hagytam.

 

Az nagyon jó és jusson eszünkbe mindig, hogy ami benne van hasznos és jó ,ami fölúszik annak nagy része leszedendő.

Előzmény: Törölt nick (113330)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113338

A kozmaolajok oldékonysága hőmérséklet és alkoholfüggő.

Másként:

A kozmaolajok észlelhetősége hőmérséklet és alkoholfüggő.

Előzmény: Berzeg (113333)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113337

Engem érdekelne a módszered.

Előzmény: Törölt nick (113336)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113336

Ebben egyetértünk...:)

A hogyan meg olyan, hogy írtam már róla, de mivel nem standard megoldás, ma divatos szóval akár unortodoxnak is nevezhetném, ezért aztán olyan kemény támadások érhetik az embert, ami egyáltalán nem hiányzik, szóval nem ismétlek, s nem próbálom megvédeni a módszeremet. Csak alkalmazom, s ez tökéletesen kielégít....:)

Előzmény: Berzeg (113333)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 1 113335

A homok szűrésnek van értelme, pl. amikor a kozmaolaj szilárd halmazállapotú.

Előzmény: Pálinkás Alex (113334)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113334

De ha így használod a homokot, akkor mi is történik lényegében?

Az alszeszt először hűteni és hígítani kellene.

 

Ezután ha a tölcséred alján pamut van és felette homok és lassan csorog az alszesz át rajta, akkor az időközben kicsapódott kozmaolaj a tölcsérben lévő alszeszed tetején lesz, és alulról folyik az alszesz át a tölcséren.

 

A legvégén pedig a tölcsér tetején lebegő kozmaolaj bennmarad a homokban, de nem a szűrése miatt, hanem mert a homok és a pamut rongy felfogja magában az utolsó folyadékot.

 

Nem tudjuk, hogy a homoknak itt van-e jótékony szűrő hatása, csak az utolsó néhány centiliternyi folyadékot (ami jelen esetben a felszínen úszkáló kozmaolaj) magában tartja.

 

Végtére is a cél szentesíti az eszközt.:)

Számomra érdekes. Majd írd meg, hogy mit tapasztaltál a kísérletezések közben.

 

 

Előzmény: pohárnok26 (113304)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113333

kellemetlen szagú, ízű összetevőket,


ezeket hogyan?

 

A kozmaolajok oldékonysága hőmérséklet és alkoholfüggő.

 

Előzmény: Törölt nick (113330)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113332

Ettől még nem derül ki, miért nem értesültem róla.

Előzmény: Törölt nick (113287)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113331


Kedves Feribá!

 

Pontosítani szeretnék. De még mielőtt pontosítanék én érezném sértőnek, ha Te azt írod nekem, hogy én sértegetni akarnálak.
Ez lenne igazán sértő. Mondom ezt sértetség mentesen.

Amire emlékezetből idéztem, azt szeretném kiemelni.


Feeriba51 2014.10.07 104998

Bejegyzésben egy beszúrt idézet:
"Még egyszer utoljára : a kozmaolajszűrő használata nélkülözhetetlen !!!!!!!!"

 

Ez egy "kissé" túlzás.
Én is megcsináltam annak idején, de semmi szükségem nincs rá. Minden pálinkámat 30 fokig hígíthatom, semmi opálosodás nélkül.
Igaz, nem ugyanabból az alapanyagból és nem ugyanolyan eljárással cefrézünk.
Jó nedűt!!!!


Illetve a régi nickedről (remélem Feriba51 nick is a tiéd):
17977 hozzászólás

Az én alszszeszemen (alma, szilva, szőlő) gyakorlatilag nincs kozmaolaj. Szűrőt is csináltam, be is mutattam itt, de nem fogott fel gyakorlatilag semmit. A nyerspálinkát higithatom akármilyen arányban, akár 20 %-osra is, de nem opálosodik. (desztilált vizzel higitok)

 


De igazad van. Soha nem mondtál olyat, hogy milyen finom a pálinkád pedig nem szűrsz kozmaolajat.
De azt emlékeim szerint is sokszor elhangzott tőled, hogy kozmaolaj szűrés mentesen mindig tiszta és nem opálos.

 

Ha a kozmaolaj szűrésre gondolok az egyik véglet Te vagy.

 

 

Aztán leesett az is, hogy ha ma már egymenetessel főzöl, akkor nincs alszeszed sem.

 

Megbántani egy betűvel sem akartalak.

 

Sőt, egyre több módszert veszek át tőled.

Múltkor kipróbáltam, hogy a páracsőt vizes ronggyal hűtöttem a középpárlat vége felé. Egy kicsit erősödött a fok, de még nem mérvadó. Aztán nem figyeltem eléggé és ráégett a rongy a csőre.
Legközelett vastagabb rongy és jobban résen leszek.

 

Őszinte szakmai tisztelettel! Neked is jó nedűt!

 

 

 

 

Előzmény: Feeriba51 (113303)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113330

Azért jó lenne valamit tisztázni ezen a téren.

A kozmaolajok azon alkotóelemei a párlatnak amelyek függetlenek a gyümölcstől, az alkoholos erjedés folyamán keletkeznek. A felsoroltak (amil-alkohol, butanol, stb) bármelyik gyümölcs cefréjében jelen vannak.

Aztán léteznek olyan illóolajok, észterek, amelyek csak az adott gyümölcs cefréjében vannak jelen, s ettől kapja a barackpálinka a barack ízt, illatot, a körtepálinka a körte ízt, illatot és így tovább.

És ezek az íz aromák, olajok, észterek egy része is képes a pálinka tetején úszni. Ezek hasznosak, fontosak, de nem kozmaolajok. Kozmaolajszűrővel pedig ezeket is eltávolítjuk, ami nem egy hú de hasznos dolog. Szerencsére van belőlük olyan is ami nem kerül a felszínre, s így megmaradnak gyümölcsaromák a kozmaolajjal szűrt pálinkában is, de kevesebb.

És ebben Feribá51-nek tökéletesen igaza van.

Ha soha nem szűrtem volna, akkor lehet ezt levegőbe beszélésnek nevezni, meg az ajtót kecskének mondónak titulálni valakit, de szűrtem hosszú éveken keresztül, ma meg már nem teszem.

S mindezek ellenére azt mondom, hasznos a kozmaolajszűrés, mert ha valaki másképp nem tudja eltávolítani a kellemetlen szagú, ízű összetevőket, akkor inkább szűrjön.

Előzmény: Berzeg (113321)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113329

Nem szentírás.

Előzmény: Törölt nick (113326)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113328

Ugye nincs kozmaolaj dúsító a hagyományos rendszerben?

Nem kell több, sőt még annyi  sem mint a rendszerben van.

Maga a cefrekészítés, kezelés (ami nagyon jó irányt vett) a kétlépcsős főzés technológiája biztosítja a megfelelő minőségű pálinka készítését és természetesen a megfelelő készülék.

 

Előzmény: Figyelget (113325)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113327

Köszi...

Előzmény: Törölt nick (113324)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113326

Az az idézet a wikiből való, megtaláltam.

S ha már erre hivatkoztál, hát bemásolom az egészet.

S ha ezzel egyetértesz az szíved joga, de ez esetben nem én nevezem kecskének az ajtót....

 

kozmaolaj az alkoholos erjedés során keletkező, az etanolnál hosszabb szénláncú alkoholok, butanolpropanolamil-alkohol,furfurol és egyebek összefoglaló neve. A párlatban a lepárlás utolsó részében dúsul fel, amikor már magasabb a cefre hőmérséklete, mivel a hosszabb szénláncú alkoholoknak magasabb a forráspontja.

 

Ez a kémiai tárgyú lap egyelőre csonk (erősen hiányos). 

Előzmény: öreg_néne_b (113311)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113325
Esetleg bővebben?
Előzmény: Berzeg (113323)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113324

Írtam már róla...

Előzmény: Berzeg (113316)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113323

Csak nem helyes!

Előzmény: Figyelget (113322)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113322
"Legyen benne a lehető legtöbb ,csak ne legyen opálos."
Nagyon találó definició,tetszik!
Előzmény: körte51 (113302)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 1 113321

Itt az igazság: a kozmaolaj nélküli párlat az etilalkohol és víz keveréke!

Előzmény: öreg_néne_b (113318)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113320

A szavaknak célszerű elfogadni azt a jelentését, amit a többiek értenek rajta. Persze, szíved joga kecskének nevezni az ajtót, de akkor ne csodálkozz...

Előzmény: Törölt nick (113314)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113319
Legalábbis én nagyon szeretek elbabrálni minden alkotórésszel.
Előzmény: Figyelget (113317)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.09 0 1 113318

Tőlem vodkát is főzhetsz.
A legjobb parfümök önmagukban kifejezetten kellemetlen szagú összetevőket is tartalmaznak. Ez ad "mélységet", tartósságot az illatnak. Minden az arányokon múlik.

Előzmény: Törölt nick (113313)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113317
Erről van szó.Hobbi szinten nincs olyan szegmense,amely túl pepecselős lenne.
Előzmény: Pálinkás Alex (113305)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113316

Na és azt, a mérgezőt, hogyan szeded ki a párlatból?

Előzmény: Törölt nick (113314)
Figyelget Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113315
Nem is az a lényeg,hogy ki használ szűrőt,ki nem és ha használ,akkor milyet.Vagy hűt és szűr,vagy pzs-zik,kanál hátuljázik.Szerintem teljesen mindegy.A lényeg,hogy foglalkozva van vele.
Előzmény: Berzeg (113309)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113314

Persze, szerencsés lenne.

Szerintem meg van mérgező kozmaolaj.

Előzmény: Berzeg (113312)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.09 0 1 113313

Nem kell visszaolvasnom, olvastam...

Attól még most is úgy gondolom, hogy kiszedem a páleszemből a kozmaolajokat, aki meg szereti benne hát lelke rajta...:)

Előzmény: öreg_néne_b (113311)
Berzeg Creative Commons License 2015.08.09 0 1 113312

Nincs mérgező kozmaolaj.

A definíció, nem szubjektív, hanem objektív kategória.

Ha valami meghatározott dologról beszélgetünk szerencsés ugyanazt érteni alatta.

Előzmény: Törölt nick (113306)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113311

"kozmaolaj az alkoholos erjedés során keletkező, az etanolnál hosszabb szénláncú alkoholok, butanolpropanolamil-alkoholfurfurol és egyebek összefoglaló neve"

 

Csak öt órát kellene visszaolvasnod...

Előzmény: Törölt nick (113306)
Pálinkás Alex Creative Commons License 2015.08.09 0 0 113310

Megkövetlek Feeribá! De most ráállok a keresőre, hogy mire is emlékszek.

Előzmény: Feeriba51 (113303)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!