Nem törvény, de leírom a körtepálinka szeretete miatt. A két kiló egyáltalán nem sok, és szerintem szükséges is. Elég sok olyan cefrét láttam tönkremenni amibe egyáltalán nem tettek cukrot, hacsak nincs azonnal lefőzve. Egy kísérletet megér, nyilván kevésbé hígul az aroma, de ebben a körtében annyi van, hogy szerintem talán észrevehetetlen. (erről jut eszembe, hogy talán ezért is van körténél, hogy mindegy tesznek e bele pektinbontót vagy sem, mindenképpen tele lesz aromákkal).
Abszolut műanyagellenes vagyok, de a szükség törvényt bont, kénytelen vagyok használni, eddig nem tapasztaltam semmi negatívumot. Ismerem azt az ötliterest amit említettél, én is azért vettem, mert az üveg többet ér mint a benne lévő bor, sajnos csak alkalmakként kapható, ki kell fogni. Sztem a benne lévő "bor" messze van a közepes minőségtől, de ha egy testes vörösborral összeöntöm fogyasztható.
Köszönöm a válaszokat, akkor marad a mag. Ma is összeszedtem ami lehullt, a holnapit még hozzászedem, leszárazom ledarálom és indulhat a második erjesztés.
Az első hordóba tettem két kiló cukrot, de a másodikba nem rakok semennyit. Külön lesz kifőzve, nagyon kiváncsi vagyok lesz-e érezhető különbség a két pálinka között.
Én nem vagyok műanyagpárti, legjobb lenne egy igazi abroncsos tölgyfa erjesztőkádat csináltatni, de elég költséges mostanában. A kádárok se dolgoznak ingyen...így marad a műanyag hordó.
Tárolni ötliteres demizsonban szoktam, ez nem a reklám helye, de a p...ny ma..etben lehet kapni füles demizsont, igaz hogy van benne öt liter közepes asztali minőségű olasz veresbor is, amit valahogy el kell fogyasztani, de a lényeg az üveg. Kosárfonó ismerőssel fainul be lehet fonatni, úgy örök darab. Szerintem valódi gyümölcspálinkát vétek műanyag kannában tárolni.
Honnan lehet egyébként pálinkaversenyekről jól értesülni? Mekkora mennyiséget kell leadni, és milyen összegekbe van egy verseny? Nem a gyulai pálinkafesztivál a cél, 10.000Ft nevezési díjat személy szerint nekem nem ér meg.
Ja,nem folyt el 2év termése,isten őrizz!
Csak nekem az 50 liter lenne majdnem annyi.
Amikor eldurrant a demajkóm,akkor 1,5-2 literrel lettem szegényebb.Már az is tud fájni...:-(
Mint ígértem beszámolok a Pistorius tányérok munkájának eredményiről.
Bár nem én, hanem egy kolléga vitte el megmérettetni egy ilyen kiegészítőkkel ellátott masinán készült főztjét, azért azt gondolom így is látható az eredmény.
Nem az eredeti kínai csapot vedd meg... Ilyen ipari 3/8" vagy 1/2" saválló golyóscsap 2eFt körül indul... Sztem elenyésző azt nézve, hogy utána 5-10-20 évig használod.
Bele van hegesztve egy kozcsavar. Minden saválló. Még a búvárcső kalapja is ujra lett hasznosítva, a teteje be lett hegesztve és vissza lett kicsit esztergálva és egy O-gyűrűvel tökéletesen zár. Nem kell dugó sem. A csap meg masszív, nem lehet azt olyan könnyen letörni. Ezek 30L-es hordók, egymásra tudok rakni 3-4et így helyben sem foglal sokat...
"Voltam olyan főzőben, ahol egy hektó literes fehér műanyag tartályba volt a pálinka (félig-harmadig feltöltve) és abból adott eladásra. Ez az alumínium vázas vizes tartály."
Ez a tartály nem 10-hektós, vagyis 1000-lityis?? Vagy van 100-literes is rácsosba?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Főnököm nagy demizsonja két éve mosogatás közben szétrobbant, a szilánkok a karján a csontig lefejtett mindent... Kb 70%-os lett csak. Azóta én eladtam az osszes demiszony. Nálunk az ital nagykerben 7600 a 30L-es, 10800Ft az 50L-es saválló söröshordó... Örök mint a nyomorúság. Az aljába tettem egy 3/8"-os savallo csapot és kész... Lehet ütni, vágni, akármit...
Remélem,hogy jó lesz. Fórumosan készítettem, igaz egy pár napig gyűjtöttem. Az bunda alatt igen jó leveses, ízre szilvabor, pincében 20 fok körül erjesztettem. Egy-két nap és beszámolok, hogy az első adag mennyi alszeszt adott.
Ezek a demizsonok hamar törnek. Főleg ha nincs befonva. Nekem is van 2 fonatlan demizsonom. Összeszedtem minden hulladék rézvezetéket és befonom vele. Aztán elmondhatom, hogy nekem vörösréz veszi körül a pálinkámat és sugározza a pozitív rezgéseket.
Tetszenek a hozzászólásaid,tartalmilag és formailag egyaránt.
Igen,nagyjából erről van szó a műanyagban tárolás kapcsán.Nem feltétlen a kioldódó anyagokkal szemben van ellenérzés,inkább az illuzió,a hobbi tisztelete,ami az üveg felé tereli az embert.Kis tételeknél nem olyan nagy kihívás a kellő üvegmennyiség beszerzése,tárolása.(bár pont idén durrantottam el egy demizsont :-( )
Nagyobb mennyiségnél azért ez már nem ilyen egyszerű.
Mit szólna ehhez Nabiti?! :-)