Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha a trafóolaj nem kifejezetten mérgező,akkor szerintem néhány csepp nem okozhat problémát,mint ahogy az étolaj sem.Sőt a szilikon olaj sem.Ha meg az olajba került volna cefre,azt már az első felmelegítéskor észre vette volna,mivel a cefre jelentős rész víz.
Amit leírtam,az nem elmélet,hanem gyakorlati tapasztalat.Gyári üstről van szó,nem kisipari,otthon így-úgy összefércelt dupla falúról.Konkrétan egy gulyáságyú üstje az,aminek olajteréből megfújásra ki-be áramlik a levegő.Az üst cefrével feltöltött,a sisak tömítettségét szoktam ellenőrizni egy páracső felőli fújással.Egyébként 80l-es,minden erőlködés nélkül szuszogásra bírható.
..."a kifőzött cefre még mindig olyan, amiből lekvárt lehetne főzni:)))"
Most akkor "ki merem mondani", hogy viccen kívül már többször megfordult a fejemben. Ahogy dinnyehéjból, zöld paradicsomból dzsemet, zöld dióból kompótot, ... lehet csinálni, úgy egy ilyen moslékból miért ne lehetne lekvárt főzni. Tulajdonképpen a cukor hozzáadásával, egy kis elpárologtatással lenne valami érdekes.(???) Piciben ki is próbálnám, de én a 3 kis töltésemmel be is fejeztem az idei szezont.
"az alszesz jobb, mint a tavalyi finomított:))))"
Az idén is ez fog lenni. Talán, ezt látva, rájössz, hogy ki kéne próbálni az egymenetest.
Sziasztok. Delbudahoz kozel, Budaors Budakeszi Torokbalint Erd Diosd stb. kornyeken tudtok ajanlani jo palinkafozdet? Persze aki barati aron dolgozik. Eddig 120 liter Eva almat cefreztem be a "nagykonyv" szerint, de meg erik biztos lesz meg egy adag. Ugy 180- 200liter almacefret szeretnek kifozetni.
Kierjedt rendesen? A cefre nem édes? Ha minden ok, akkor főzd még egy kicsit tovább. De a kifőzött cefréd akkor sem lesz kellemetlen szagú, csak már nem olyan intenzív illatú és az pont úgy jó.
Köszönöm a választ, nem hittem hogy ennyire ki kell facsarni, én tényleg úgy voltam eddig vele, hogy ha 20 alá ment elzártam, de akkor ezen változtatok.
Nekem nincs epruvettám, 2dl-ként mérem egy hengerbe a vége fele.
Be kell fejeznem 1-2 alszeszelést, finomítás előtt fogok lyukat keresni.
Abban bízok, hogy trafóolaj nem kerül a cefrébe, mivel ha benne van a cefre, kifelé nyomja, meg amúgy is látnom kellene, azért annak van színe. Az jogosabb kérdés, hogy így vajon kerül-e az olajtöltetbe, de csaknem.
Van tippem, hogy hol lehet a gond, szerintem pontosan a duplafal legtetején, mindegy, kiderül hamarosan.
Más téma, barack: ugye elég hamar kész lett a duplaadag élesztő miatt:) nagyon finom a cefre, túl finom.
Pont a tegnapi vagy azelőtti véleményemnek mondok ellent, mert 5%-ig engedve a maradék is tömény gyümölcs illat.
Következő adagnál még lejjebb megyek, vagy más tipp?
Ezt nem tudom hol olvastad, de köztünk szólva, úgy hülyeség ahogy van!! De komolyan.
Nyugodtan hallgass azokra, akik azt mondják, hogy a cefrét "ki kell csavarni". Ha van epruvettád elmondom, hogy ez mit jelent. Mivel a nagy többség a Tatabányai "Fehér-Kft" szeszfokolóját használja így egyszerűbb a dolog.
Figyeled a "meniszkuszt" vagyis a folyadék-szintet és amikor az a papírhenger (amin a kalibráció van) is elhagyta a szintet kb 5mm-rel, akkor zárom el.
Ez megfelel annak, a régi öregek által használt praktikus gyakorlatnak, hogy egy kanállal löttyintettek az alszeszből a forró sisakra és ha meggyulladt akkor még mehet, ha nem, akkor elzárták.
Ilyenkor már csak 2-3% van benne és ezt már tényleg nem érdemes fűteni.
Érdemes jobbam kifacsarni, sok kincset rejt az még 15 alatt. Persze a legvége már türelemjáték,de onnan nagyon finom aromák vannak.Otthoni szinten nem is mindig a gazdaságosság a fő szempont,jobban dominál a végeredmény.;-)
Lenne egy érdekes kérdésem, málna alszesz finomításkor, eleje elvéve, előpárlat kiválasztva, csurog az anyag szép csendesen de opálos mint állat, mindegy , két liternél kiöntve üvegbe, folytatás is opálos, fél óra múlva amit üvegbe töltöttem szép tiszta lett, és a többi is, másnap állítottam be 47 fokra, semmi gond, szép tiszta de akkor elején mitől lett opálos?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Helló. Én megpróbálnám az olajbetöltő felől megfújni és így megnézni nincs-e szivárgás. Vagy ha van hozzá energiád egy motorszelepet behelyezni a betöltőbe, megfújni kis nyomással és megnézni, hogy tartja-e a nyomást.
Nem biztos,hogy lukas.Ha a páracsőbe belefújsz,tudsz a cefre felett akkora nyomást előidézni,ami a dupla fal belső oldalát deformálja,kifelé nyomja.Az olaj szintje felett levő levegő egy része a beöntőnyíláson keresztül kiáramlik,amikor leveszed a szádat a páracsőről,a rend helyreáll,a levegő visszafelé is szuszog.
Mivel két rendszer van a finomítót nem kell takarítani, ki tisztul magától.
Az alszesz főzesenel szűkség lenne rá, de ezt csak navos engedéllyel, elfogadott tervekkel, beépített berendezéssel lehet megoldani. Szakmai segítségget nem ad senki, mindenkinek magának kell eldönteni mit és hogyan kell, szeretne.
Nekem is csak egy éve van beépített tisztító rendszerem. Tudom mosni hidegmeleg vízzel a paracsovet, hűtőt. A szuroben pedig cserelem a vizet.
"Már régóta furdal a kíváncsiság, miért nem lábas alakú üstök készülnek a magánfőzetők számára, miért fazék alakúak?"
Ezen én is gondolkodtam. Valószínűleg tényleg az ár a befolyásoló tényező.
Átmérő és magasság 2:1 arányú lenne a legjobb.
Illetve, hogy az alja félkör alakú legyen.
Csak a bogrács aljúban forog, áramlik szépen a cefre, és nincsenek szélek ahol megtapadhat a sűrűbb matéria és legéjen.
Aki gázzal, vagy fával fűt alatta, minnél nagyobb a felület, ahol a hőt át tudja venni a cefre, annál jobb.
Szerintetek ha az egyenletesebb, nagyobb hőátadási felület előnytől eltekintünk, van-e más hátránya ha egy magasabb (netán magasítóval megspékelt) műremekeknek?
Gondolok itt arra, hogy ha forr a cefre, akkor a benne lévő alkohol a felületén majdnem hogy ugyanolyan gyorsan kipárolog, hiszen a cefre leve folyamatos mozgásban van.
Nem hinném hogy a kétszer nagyobb üstátmérő felületen kétszer több alkohol párologna és fele annyi idő alatt végeznék. (Ugyanannyi fűtéssel.)