Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112733

Szerintem inkább etil-acetát lehet az az "aceton", attól szokott körömlakklemosó szaga lenni a pálinkának. De nagy mennyiségben az is csak romlott cefrében szokott lenni.

Előzmény: kornel8 (112721)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112732

5 %

Előzmény: naivkezdo (112723)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112731

"azt ne mondd, hogy" a büdös moslékból kinyerted a kellemes illatú, ízű pálinkát, mert nem hiszem el.

Jó nedűt!!!

Előzmény: naivkezdo (112720)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112730

Aceton nem jellemző erjedesi mellektermek. Az elválasztásod jó akkor 1,5% elvétel elegendő. A cukor miatt %-osan nem nő az elválasztás.

Más lehet a gond.

Előzmény: kornel8 (112725)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112729

Az meg volt cukrozva rendesen.....

Előzmény: kornel8 (112721)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.30 0 0 112728

A kétéves őszim még finomabb volt az idő múlásával...

Előzmény: hal65 (112709)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112727

Még szőlőből is betyáros!:-)

Előzmény: snapszmester (112724)
kozmaolaj Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112726

A pektinbontó mennyi ideig fejti ki kedvező hatását, a cefrébe tételtől kezdve?

kornel8 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112725

Az acetont ismerem, sokszor dolgoztam vele. A kihozatalt sokalltam, azért gondoltam, hogy meg volt cukrozva és talán ezért kellett volna még több ep-t elvenni?

Előzmény: snapszmester (112724)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.29 0 2 112724

Honnét tudod milyen az aceton szag?

Ha mindennek jó szaga volt, akkor a pálinkanak is jónak kell lenni.

50L ből lett 9 L 50%-os pálinkad az nagyon jó kihozatal.

Előzmény: kornel8 (112721)
naivkezdo Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112723

és hol állsz meg alszesznél?

Előzmény: öreg_néne_b (112722)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.29 0 1 112722

Enyhe gyümölcsillata van, semmiképpen sem kellemetlen szagú.

Előzmény: naivkezdo (112720)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112721

Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Kaptam kajszi cefrét ajándékba, 50 literből lett 18 liter 25%-os alszesz, ezt sokalltam. Elkezdtem főzni, elvettem kb egy deci réz elejét, meg utána fél liter előpárlatot, ugye 2,7 decit kellett volna, de gondoltam így jó lesz. Lefőzve az edény felé hajolva acetonszagot éreztem. Kevés lett volna az ep elvétel? Sok cukrot raktak volna bele? Mi tévő legyek, hígítás 25%-ra, aztán újrafőzés? Cefre jó illatú, ízű volt, az alszesznek is kellemes illata volt. Előre is köszi.

naivkezdo Creative Commons License 2015.07.29 -2 0 112720

azt ne mondd, hogy a kifőzött cefréd alias moslék jó illatú nálad.

Előzmény: öreg_néne_b (112716)
norris53 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112719

Az a fehér "pókháló" annak a jele hogy nem jól kezelted a cefréd !

 ha tegnap megnézted és nem volt ma megnézted és már van - akkor megnézted tegnap előtt is :-) hát a cefrét nem kellene naponta nézegetni - jó le kell zárni - és időben kifőzni - ne késlekedj mihamarabb főzd ki - merd le a tetejét óvatosan -mert a teteje elkezdett romlani !

Előzmény: Jozso27 (112717)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112718

Igen,főzd azonnal!!

Előzmény: Jozso27 (112717)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112717

Sziasztok,

 

Ma a meggy cefrémen fehér, pókháló szerű jelenségre lettem figyelmes.(tegnap még nem volt rajta) Tavaly olvastam itt, hogy ez káros... Már elég leveses is a cefre. Kérdésem, főzzem minél hamarabb?

 

Üdv.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.29 0 2 112716

cefre/pálinkaszag

Főzzél jó pálinkát (rosszat minek?), akkor a gyümölcs lelkét érzed, nem az ördög székletét. ;)

Nálam ma gyümölcsnap van, kajszit cefrézek, lekvárt főzök és közben fő a mirabolán pálinka. Senki sem panaszkodik a szagokra... :)

Előzmény: Törölt nick (112715)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112715

Nincs.

De, ha számítasz kekeckedésre, akkor ne legyenek olyan nyomok a házban, amik az adómentes keret túllépésére utalnak.

 

Plusz a vámosok mellett a birtokvédelem is játszik a kekec pályán... pl. a cefre/pálinkaszag vagy a füst zavarja a szomszédot.

Azaz légy észrevétlen, ne tudja mikor főzöl ...

Előzmény: glock09 (112710)
Tucso69 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112714

Tintus véleményével értek egyet, Tényleg le tudsz tisztázni a nagy üstben egész keveset.

Én a 100L est venném.

Előzmény: Péter_33 (112668)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112713

Nincs.

Előzmény: glock09 (112710)
Sciroccer 1982 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112712

Köszönöm.

Előzmény: öreg_néne_b (112711)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112711

Ólommentes forrasztóónnal szokták.

Előzmény: Sciroccer 1982 (112708)
glock09 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112710

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni,hogy főzés előtt van e bejelentési kötelezettségem!Ha igen,akkor hol és kinél tehetem ezt meg?

Az év elején a kötelező önkormányzati már elkövettem!

Csak mostanában olvastam ilyet is,olyat is.....!

A szomszédommal nem túl felhőtlen a viszonyunk,ezért szeretnék biztosra menni!!!

Válaszokat előre is köszönöm!

hal65 Creative Commons License 2015.07.29 0 1 112709

Ez így igaz.

De még kiegészíteném azzal, hogy míg a kajszinak jól áll 1-2 év pihenés, addig az őszinek nem tesz jót. Az őszi frissen jó (ha jó) a kajszi pedig.... Mindig :)

Előzmény: norris53 (112682)
Sciroccer 1982 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112708

Sziasztok! 

 

Lehet hogy nagyon amatőr kérdés, de lehet forrasztani a rézcsőspirált lágy forrasztással?

Kiválhat valami káros anyag az ónból?

Vagy csak a keményforrasztás jöhet szóba? 

A válaszokat előre is köszönöm.

 

Üdv

 

Berzeg Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112707

Sajnos azok az olvasnivalók amiből én olvasgatok ma már nem jelennek meg, de ősi-népi tudást-tapasztalatot tartalmaznak.

Nem biztos, hogy az a jó amiről sokat olvasol...

Előzmény: Norbi... (112705)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.29 0 1 112706

Szerintem kicsit túlaggódod a dolgot.

Előzmény: Norbi... (112705)
Norbi... Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112705

hát nem tudom, ez is igaz lehet viszont többször olvastam már itt a PET palackos hűtést is. Múlt héten amikor még ezek a melegek voltak 24 °C fok is volt a pincében ha nem hűtöm szerintem a 26-28 °C fokos cefrehőmérsékeltet is elérte volna. Talán az ideális egy állandó 18 °C fokos helység lenne...

Előzmény: Berzeg (112701)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112704

Értem, köszi. Akkor jó édeset vegyek, viszek refraktométert is. :)) 

Hátha bedob valaki jó fajtát, ami bevált.

Előzmény: rézműves1 (112700)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!