Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112428

Eddig ezt a kisebb vihart megúsztam,de a múltkorit nem. :-( Egy hordó körtének  biztosan annyi!

vasbogre Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112427

Volt róla szó. A szőlőcukor sokkal drágább, viszont több kell belőle, cserébe nem jobb. :-)

Előzmény: Norbi... (112426)
Norbi... Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112426

Helló, találltam a pincében 2014.11 lejárati dátummal Challanger típusú fajélesztőt, végig a hideg pincében volt (5-25 fok tél-nyár). Kibontottam vízbeáztattam üvgbe tettem kajszibarackal együtt a napra. Majd kifutott, eztután a cefréhez adtam. Ezekszerint nem volt még semmi baja?

 

A környékünkön nem tudok sehol se szerezni fajélesztőt elég sokat kéne utaznom. Fehér vagy vörösborba szánt élesztőt viszont tudok venni. Ezt a borélesztőt vagy sütőélesztőt használjak inkább?

 

A cukrozoktól pedig azt szeretném kérdezni (ugye egyes vélemények szerint a 3% cukor ízfokozó), hogy közönséges kristálycukor vagy a méregdrága dextróz cukor közt van-e érezhető különbség? Biztos volt már erről vita valamikor.

t1szabcsi Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112425

Szia

Azt meg lehet kérdezni hogy az igazi sárgadinnye vagy a zöldes fajta egyre divatosabb "sárgadinnye", ami igazábol cukordinnye volt az alapanyag?

 

Amugy én már ittam sütőtök pálinkát is, az se volt egy annyira vészes történetm, mondjuk iz és illatt alapján meg nem mondtam volna h miből van.

A 20% alatit max. megcsinálhatod sütőtök pálinkának :))))

Előzmény: zszucs (112415)
t1szabcsi Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112424

Szia

Azért irtam Öket mert lehet rendelni tölük weben, postai utánvétellel is. Szerintem a postaköltség pár száz forint lehet egy ilyen pár grammos hollandinál. Az 1000Ft os hollandi postaköltségel szerintem max 1200-1400Ft lehet.

Előzmény: sörös100 (112422)
Babar66 Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112423

Illatos fehér borokhoz való fajélesztővel szerintem senki sem fog mellé lőni (én pölö Oenoferm Freddo-t használtam, borkezelésponthu) de persze a budafoki is teljesen jó, csak én kicsit maximalista vagyok.

Üdv!

Előzmény: Pecabubus (112408)
sörös100 Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112422

Szia köszi a segítséget de elég messzi van tőlünk 140 km / kiskunhalas/.

 

Előzmény: t1szabcsi (112420)
zszucs Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112421

Szűrve főztem, és tök ízre majd' mindenki panaszkodott.
Annyiban nincs veszve még semmi, hogy a 20 fokig gyűjtött alszeszben nincs nyoma a töknek, csak a folytatásban kérdés a legjobb irány...

Előzmény: öreg_néne_b (112417)
t1szabcsi Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112420

Szia

 

Én itt vettem:

http://www.poly-mix.hu/

 

Nem tudom milyen messze van a bolt töled, illetve több cimük is van, megrendeled, és személyesen át tudod venni valamelyik cim alatt.

De ki is postázzák, és van nekik a webáruházban:

 

http://www.poly-mix.com/aruhaz/index.php?inf_cszam=13300300-22&inc=egytermek&tcs_id=32&cnev=22-22%20Hollandi%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%204340

 

 

Előzmény: sörös100 (112397)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112419
Bitte.
Előzmény: vasbogre (112414)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112418
Csak reméltem,hogy lesz róla infód,mert én sem találtam erre vonatkozó leírást.
Előzmény: a_kis_donatellácska (112416)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112417

Én azt olvastam, hogy a sárgadinnyének csak a levét szabad főzni a rostok rossz ízt adnak. Persze, ez már eső után köpönyeg.

Előzmény: zszucs (112415)
a_kis_donatellácska Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112416

Nem találtam egyértelmű információt róla. Számos weboldalon említik, hogy szigetelt de hogy milyen megoldással, az rejtély. Sikerült használnom a keresőt, többször is előkerült itt a fórumon a kérdés. Nem derült még ki. Valaki szerint levegő.

Előzmény: Figyelget (112403)
zszucs Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112415

Sziasztok,

 

Csak belevágtam a sárgadinnyébe, annak ellenére, hogy inkább rosszat olvastam róla, mint jót.

Cefrézés nagykönyv (vagy kisokos) szerint: érett zöldség, héj és zöld részek, mag nélkül, pektinbontó, fajélesztő, élesztőtáp, ph beállítás, cukor. Citromsavat elfelejtettem...

Erjesztés hűtve 16 °C-on, kotyogóval, ~10 nap. Lassú főzés.

20%-os alszeszig könnyed, elegáns, parfümös jegyek. Onnan brutális romlás, intenzív tök (és sütőtök) beütés. Külön gyűjtöttem.

Innentől 3 út lehetséges: 

1, Csak a 20%-ig gyűjtött alszeszt finomítom, sok a veszteség (alk., aroma egyaránt)

2, Összeöntöm a két alszeszt mintha sose lett volna szétválasztva, finomításkor figyelek akár 60%os kifolyótól, várhatóan hamar megállok (klasszikus módszer)

3, A 20% alatti alszeszt külön finomítom erőteljesen vágva, hátha kinyerhető belőle némi sárgadinnyés alkohol tök nélkül. Ezt a középpárlatot hozzáadom a "jó" alszeszhez, és együtt finomítom őket. Gondolom így is a szokásosnál jóval hamarabb kell majd leállni.

 

Vélemények?

 

Üdv,

 

vasbogre Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112414

Dánke!!!

Előzmény: Figyelget (112413)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112413
Danstil
Erjesztési hőmérséklet tartomány: 12-32 fok.
Előzmény: vasbogre (112410)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112412

Ugyanitt eladó 1 doboz Zimopec pektinbontó. :)) Én is most fogom a Lallzyme-t kipróbálni.

Előzmény: vasbogre (112410)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112411
Uvaferm CM
ERJEDÉSI HŐMÉRSÉKLET: Optimális tartomány 15 és 30
o C között. 10 o C-tól már jól erjeszt.
Előzmény: vasbogre (112410)
vasbogre Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112410

Én mindig Budafokival oltottam ezidáig, de tervezem kipróbálni az Uvafermet, kíváncsi vagyok, hogy érzek-e különbséget.

Pektinbontóból a Zimopec P 110-et próbáltam vagy 10 alkalommal, de 5x-ös mennyiségben sem vettem észre, hogy bontott volna, nem jött be. Tervezem kipróbálni a Lallzyme HC-t.

Hány °C alatt kell használni a Uvaferm CM hidegtűrő élesztőt és mikor a Uvaferm Danstilt?

 

kornel8 Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112409

Semmi gond, köszi szépen. :)

Előzmény: Figyelget (112406)
Pecabubus Creative Commons License 2015.07.23 0 1 112408

Műanyagzacskó az valójában, Fermivin PDM és Fermivin. A borélesztők pedig annyival tudnak többet a budafokinál hogy utóbbit cukorrépa-melaszon nevelik, a borélesztőt pedig invertcukron (glükóz-fruktóz), persze mindkettő kap tápanyagot e mellé bőven. Ha muszáj neki mert más nincs átáll az élesztő "gyártósora" és feldolgozza azokat a cukrokat is amikkel még nem találkozott de beleizzad a dologba: ettől lesz élesztőszagú a szesz, a stresszelt élesztőtől. A budafoki remek élesztő pl. túlnapfényezett paradicsomcefréhez, szép szárazra leerjeszti, keni-vágja a témát, ismeri a munkakört, cukron született. A borélesztőknek a fruktóz a specialitásuk, arra a melóra lettek szelektálva.

Nem akarok nagyon elmenni offtopikba, de pl. van olyan sörcsalád ahol az élesztőíz és a malátaíz preferált, a komlózás pedig háttérbe szorult, ezek a belga sörök. A lehűtött sörlét beoltjuk spéci belga sörélesztővel, az először nekiugrik a maltóznak, aztán a maltotrióznak, végül a glükóz, fruktóz, szukróz kerül(ne) sorra. Csakhogy a belga sörök nagy részének az alkoholtartalmát az invertcukor adja, addigra pedig már elfárad az élesztő (kifogy a kajája) mire odajutna. Ezért aztán még mielőtt esélye lenne belefeledkeznie a maltotriózzal való hosszadalmas elbütykölésbe megkapja a cukorszirupot, olyan töménységben amitől kiveri a veríték, mint egyszeri alkalmazott akinek betolnak egy raklap iratot az irodájába rövid határidőre feldolgozás igényével súlyosbítva. Az a stresszes "izzadás" a belga sörökben kívánatos borsos-fűszeres észter.

Pálinkában ezzel szemben öreg hiba a bármilyen élesztőből származó észterprofil, ezért a létező legsemlegesebb fruktózspecifikus élesztőkkel jó gyümölcscefrét erjeszteni, bor- vagy pezsgőélesztővel. Szerintem. Mentségemre szolgáljon hogy az utóbbi években több tucatnyi élesztőt próbáltam ki különböző cefrékben szóval eléggé ráuszultam a témára mert ugyanez a kérdés érdekelt, hogy miért nem jó mindenre a budafoki? Rumhoz pl. jó lenne csak idén (is) gyatra volt a cukornádtermésem. :)

Előzmény: Hurkafej (112399)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112407
Tudod:
" A pálinkafőzés nem hamari emberek sportja. " :-))
Előzmény: Mr.Stratos (112405)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.23 0 0 112406
Igen,bocs hogy nem reagáltam, de most elég szélsőséges az időbeosztásom.Telóról próbálom követni az eseményeket,lopott percekben és innen nem tudok belépni a fiókomba. Ettől függetlenül a Magyar Királyi Posta kezében vannak a dolgok.:-)
Előzmény: kornel8 (112404)
Mr.Stratos Creative Commons License 2015.07.22 0 1 112405

A jó pálinka főzése a világ legegyszerűbb dolga....igaz négy évig tartott mire megtanultam,hol lehet nagyot hibázni....Satu

kornel8 Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112404

Köszi, akkor az első rekesz lesz nagyobb és ahol kifolyik, az lesz a kisebb.

 

Figyelget: Az emailemet megkaptad tegnapelőtt?

Előzmény: rézműves1 (112395)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112403
Azt lehet tudni, hogy mi a szigetelőközeg a duplafalban?
Előzmény: a_kis_donatellácska (112377)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112402
Mekkora élet van itt, nem győzöm olvasni! Nagyon klassz.
Figyelget Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112401
Tényleg NE gyüjtögesd, a ne kimaradt, pedig az a lényeg...!
Előzmény: Figyelget (112400)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112400
Szia! Javasolnám még a pektinbontó használatát is. Nem olyan nagy költség,de nagyon megéri. Tényleg gyüjtögesd sokáig egybe a cefrét, de azért 3-4 napig lehet, ha muszáj. Persze az az igazi, ha egybe tudod cefrézni. Igazából már mindent elmondtak Neked,ami fontos.
Előzmény: pálinkáZoltán (112396)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.22 0 0 112399

A friss gyümölcs zúzása után kell belerakni, 100kg-hoz 1 kocka budafoki, vagy 1 tasak öetker élesztő. A direkt bor/pálinka élesztőkre pedig rá van írva.

 

Pecabubus : Ilyen papír zacsiban lévő élesztőről van szó?

Előzmény: pálinkáZoltán (112396)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!