Nem is konkrétan Neked szólt szilvakukc kijelentése. De fogadd el a mondandóját, hidd el tudja mit beszél. Használd nyugodtan a "félelmetes" akkusavat, nem ártasz vele semminek, ha úgy használod ahogy kell.
Mai nappal belekezdek a főzőm építésébe!Lehet már lerágott csontokat fogok kérdezni,de inkább hallgatok olyanokra akik már rutinosak ebbe! El tudom -e kerülni,hogy sárgaréz csatlakozom legyen a kupolába?Ha mindenképp ezt kell bele tennem nem lesz káros(egészségre)??
Az alapok.
72 literes inox duplafalú,aljú üst 40cm átmérőjű rézkupola 22 mm 2m-es rézcső(páracsőnek) 18mm 4m-es rézcső (hűtőspirálnak)
60 literes hordó hűtőnek Remélem jó összeállítás lesz belöle :D
Sose vertem a mellemet, még tanulok, és valószínűleg életem végéig tanulni fogok! Eddig nem volt gondom, sajnos most lett, amelyben a nagy meleg is közrejátszott. A savazással kapcsolatban, pedig annyit, hogy nem tudom eldönteni melyik sav lenne a legmegfelelőbb a ph beállítására, mivel a rezet sem akarom károsítani, táptalajt sem akarok adni a káros élőlényeknek, illetve a kertem talaját sem akarom tönkretenni! Persze utólag már én is másként csinálnám.
Van valakinek tapasztalata vízzáras,kavarós lepárlóval?
Nekem ilyen szerkezetem van.És az a gondom vele,hogy állandóan emelgeti a sisakot a gőz!A spirálban nincs "törés" nincs benne pangó folyadék.De a páracső sokkal vastagabb mint a spirál!Leshet,hogy torlódik a gőz?Ha a kifolyóhoz rakom a kezem "pöfögést" érzek.És a matéria is csak szakaszosan folyik!Ez a probléma már kis lángnál is jelentkezik!
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni. A faeper cefrém teteje pimpós, mert persze nem savaztam, gondoltam erjedés után egyből főzőm. Brix 9. Kérdésem főzzem, vagy ne főzzem?
Szerintem érdemes lenne csinálnod egy próbaerjesztést, kis mennyiségben.
Teszel hozzá kb 3-4x-es mennyiségű vizet, és megpróbálod beindítani. Ha nem megy valszeg tartósítószer lehet benne. Akkor sajna valószínűleg nem lesz szerencséd.
Első körben saccold meg,hogy mennyi cukorral készültek a befőttek,hígítsd ki,ne legyen a cukortartalom nagyobb,mint egy átlag cefrében,ha kell,turmixold,tégy hozzá kegyszereket(élesztő,pektinbontó) aztán reménykedj,hogy a tartósító nem működik tökéletesen.
Szerintem keverd össze az egészet egy hordóba, egy kis sütőélesztőt langyos vízben keverj el, negyedóra múlva keverd hozzá, egy nejlonnal fedd le hogy légmentes legyen, másnapra rotyognia kell elvileg.
Az évek során egy csomó befőtt, lekvár megmaradt a családban. Nem tudom, de feltételezem, hogy különféle dzsem fixel, befőtt tartósítóval lettek eltéve. Hogyan járjak el, hogy beinduljon és jó irányban forrjon ki az anyag?
Szerintem ott rontottad el Peca, hogy bekented az üstöt. Párom szülővárosában a bográcsot szokták kikenni zsírral, de csak használat után, amikor elteszik a következő slambuc (öhöm, gyamé) főzésig. :-)
A vajazást sem értem. Mi a vajat meg kenyérre kenjük. :-))
De a viccet félretéve, az én tapasztalatom az, hogy az étolajat a cefre tetejére löttyintve (nem egy vödörnyit) semmi gondot nem okoz. Szépen teszi a dolgát. A cefremoslékkal melegen kiöntve még szinte az üstöt sem koszolja össze. Az illatban pedig SEMMI változást nem okoz.
Csak halkan jegyzem meg, (tessék nem röhögni!), egyszer véletlenül az üvegcsere idejére azt a pohárkát tettem a csurgó alszesz alá, amivel előzőleg étolajat mértem a cefrére. Párom jegyezte meg, hogy "te! azért maradt ezen az alszeszen elég sok kozmaolaj"- és rámutatott az alszesz tetején, vidáman ringatózó étolajszigetekre. Mondanom sem kell, majd' eret vágtam magamon és a tisztázásig eltelt négy éjszakán álmatlanul, verejtékben fürödve forgolódtam, hogy vajon nem vágtam-e haza az alszeszemet. Lefinomítottam, és mondhatom, semmi zavar nem támadt a rendszerben. Nem desztillálódott át sem illat, sem íz, sem semmi az étolajból.
Az már pzitívum,ha itt kérdez valaki. Akkor már foglalkoztatja a dolog és nem csak "jóvanazúgy" alapon akarja csinálni. Az meg már szinte szokásos,hogy utólag van kérdezve...