Keresés

Részletes keresés

balint9119 Creative Commons License 2015.07.11 0 0 112006

Ijet eladasra nm szoktal csinalni?

Es menyiert?

 

Előzmény: hal65 (111928)
szilvakukc Creative Commons License 2015.07.11 0 0 112005

Köszönöm!

Pontosan definiáltad a dolgot!

Látom tényleg "figyelgetsz":DDD

Előzmény: Figyelget (112002)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.11 0 0 112004

A paraméterek jónak hangzanak, a többi már Rajtad múlik! :-))(Illetve azon, aki csinálja)

El tudnád kerülni a sárgarezet (saválló tömszelence,vagy fix csonk bekötés), de annyi tényleg nem számít.

Sok sikert!

Előzmény: Abdul80 (112000)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.11 0 0 112003

Mennyivel nagyobb a páracső? Akkor is csinálja, amikor dolgozik a keverő(ha nem folyamatos)? Egyébként szakaszos konvekciónál is van ilyen tünet.

Előzmény: glock09 (111997)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.11 0 0 112002

Nem is konkrétan Neked szólt szilvakukc kijelentése. De fogadd el a mondandóját, hidd el tudja mit beszél. Használd nyugodtan a "félelmetes" akkusavat, nem ártasz vele semminek, ha úgy használod ahogy kell.

Előzmény: kozmaolaj (111998)
barkócza Creative Commons License 2015.07.11 0 1 112001

Ne aggódj a kisebb sárgaréz alkatrészek miatt, nem okoznak problémát.

Előzmény: Abdul80 (112000)
Abdul80 Creative Commons License 2015.07.11 0 0 112000

Sziasztok!

Mai nappal belekezdek a főzőm építésébe!Lehet már lerágott csontokat fogok kérdezni,de inkább hallgatok olyanokra akik már rutinosak ebbe!
El tudom -e kerülni,hogy sárgaréz csatlakozom legyen a kupolába?Ha mindenképp ezt kell bele tennem nem lesz káros(egészségre)??

Az alapok.

72 literes inox duplafalú,aljú üst
40cm átmérőjű rézkupola
22 mm 2m-es rézcső(páracsőnek)
18mm 4m-es rézcső (hűtőspirálnak)

60 literes hordó hűtőnek
Remélem jó összeállítás lesz belöle :D 

A válaszokat előre is köszi!!

snapszmester Creative Commons License 2015.07.11 0 2 111999

Ipari méreteken túl kell ahhoz foznod hogy a káros hatásokat érzékeljed.

Előzmény: kozmaolaj (111998)
kozmaolaj Creative Commons License 2015.07.11 0 0 111998

Sose vertem a mellemet, még tanulok, és valószínűleg életem végéig tanulni fogok! Eddig nem volt gondom, sajnos most lett, amelyben a nagy meleg is közrejátszott. A savazással kapcsolatban, pedig annyit, hogy nem tudom eldönteni melyik sav lenne a legmegfelelőbb a ph beállítására, mivel a rezet sem akarom károsítani, táptalajt sem akarok adni a káros élőlényeknek, illetve a kertem talaját sem akarom tönkretenni! Persze utólag már én is másként csinálnám.

Előzmény: szilvakukc (111996)
glock09 Creative Commons License 2015.07.11 0 0 111997

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata vízzáras,kavarós lepárlóval?

Nekem ilyen szerkezetem van.És az a gondom vele,hogy állandóan emelgeti a sisakot a gőz!A spirálban nincs "törés" nincs benne pangó folyadék.De a páracső sokkal vastagabb mint a spirál!Leshet,hogy torlódik a gőz?Ha a kifolyóhoz rakom a kezem "pöfögést" érzek.És a matéria is csak szakaszosan folyik!Ez a probléma már kis lángnál is jelentkezik!

Szerintetek hol a baj???

Válaszokat előre is köszönöm!

szilvakukc Creative Commons License 2015.07.11 0 1 111996

Itt a példa arról hogy sokan verik a mellüket:"Én nem savazok, mert rögtön főzöm, vazeg".

Mindig savazni kell, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő!

leszeded a pimpót, kifőzöd, még lehet is belőle elfogadható pálesz. De kiváló már sosem lesz. És a cél az!

Előzmény: kozmaolaj (111991)
Füredi1 Creative Commons License 2015.07.11 0 0 111995

Köszönöm a segítő hozzászólásokat! Higítottam vizzel, beoltottam élesztővel, pektinbontóval. Fél nap alatt beindult.

kozmaolaj Creative Commons License 2015.07.11 0 0 111994

Leerjedt faepernél a Brix-mérőnek mennyit kell mutatni?

Előzmény: Babar66 (111992)
sogi01 Creative Commons License 2015.07.11 0 0 111993

                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (111962)
Babar66 Creative Commons License 2015.07.11 0 2 111992

A tetejét (pimpós részt) szedd le, a többit meg mielőbb főzd.

Üdv.

Előzmény: kozmaolaj (111991)
kozmaolaj Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111991

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. A faeper cefrém teteje pimpós, mert persze nem savaztam, gondoltam erjedés után egyből főzőm. Brix 9. Kérdésem főzzem, vagy ne főzzem?

cenus Creative Commons License 2015.07.10 0 2 111990

Bővebben is lehetne ? :)

Előzmény: golyós (111989)
golyós Creative Commons License 2015.07.10 0 1 111989

Kozmaolaj szűrés az új módszerrel

 1. balra: 1xáteresztve, jobbra: kontroll

 

 2 .  balra: 2xáteresztve, jobbra: kontroll

 

 

3.  balra: 3xáteresztve, jobbra: kontroll

 

 

 4 . ugyanaz mint a 3. felülnézetben

 

 

 5 . a 10 literes szedőedényben szűretlen

 

6. 1x szűrve

 

A próba 34 % -os meggy alszesszel történt, 26 celsius fokon (semmi hűtés, vagy derítés ).

A felszínen úszó kozmaolajat már az első menet megfogta.

Átfolyási sebesség kb. 1 lit/perc .

A szűrés elve: gravitációs mélyszűrés ( csak ínyenceknek...... )    :-)

üdv.g.

 

 

hal65 Creative Commons License 2015.07.10 0 1 111988

Szerintem érdemes lenne csinálnod egy próbaerjesztést, kis mennyiségben.

Teszel hozzá kb 3-4x-es mennyiségű vizet, és megpróbálod beindítani. Ha nem megy valszeg tartósítószer lehet benne. Akkor sajna valószínűleg nem lesz szerencséd.

Előzmény: Füredi1 (111981)
hal65 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111987

Bocsi csak közben horgásztam egy kicsit :)

 

Igen láttam, olyan mint az enyém. Igen erre teszem ha kell a 100-as üstöt is.

Lehet téglából is rakni, de teljesen megfelel a célnak egy lemezhordóból vágott szelet is.

Leégésgátlóból sokfélét lehet kapni a piacon. Nagy részükön 6-os, 8-as vagy még nagyobb lyuk van.

Ezek semmit sem érnek. Úgy átmegy ezeken a furatokon pl a szőlőmag, hogy öröm nézni, mikor odakozmál.

Aztán.

Ha nem mm pontosan van az üstbe szabva, szintén semmit sem ér, mert mellette, megint lemegy a cucc az üst aljára.

Előzmény: Jozso27 (111956)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111986

Kaptál email-ban egy irományt erről... a freemail-es címedre.

 

 

Előzmény: t1szabcsi (111968)
obsitos3 Creative Commons License 2015.07.10 0 1 111985

Első körben saccold meg,hogy mennyi cukorral készültek a befőttek,hígítsd ki,ne legyen a cukortartalom nagyobb,mint egy átlag cefrében,ha kell,turmixold,tégy hozzá kegyszereket(élesztő,pektinbontó) aztán reménykedj,hogy  a tartósító nem működik tökéletesen.

Előzmény: Füredi1 (111981)
cenus Creative Commons License 2015.07.10 0 1 111984

Szerintem keverd össze az egészet egy hordóba, egy kis sütőélesztőt langyos vízben keverj el, negyedóra múlva keverd hozzá, egy nejlonnal fedd le hogy légmentes legyen, másnapra rotyognia kell elvileg.

Előzmény: Füredi1 (111981)
Pecabubus Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111983

Hát igen, akkoriban még kültéren főzögettem és úgy kevésbé lehet hőszabályozni az üst alá ha közben félnyest szellők fújnak.

Előzmény: In Lak'ech (111980)
Pecabubus Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111982

Két liter forróvízhez fél liter 20% háztartási ecet és egy marék só. Vastag gumikesztyűben ildomos súrolni mert marja a bőrt.

Előzmény: Hurkafej (111979)
Füredi1 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111981

Szervusztok!

Az évek során egy csomó befőtt, lekvár megmaradt a családban. Nem tudom, de feltételezem, hogy különféle dzsem fixel, befőtt tartósítóval lettek eltéve. Hogyan járjak el, hogy beinduljon és jó irányban forrjon ki az anyag?

In Lak'ech Creative Commons License 2015.07.10 0 2 111980

Szerintem ott rontottad el Peca, hogy bekented az üstöt. Párom szülővárosában a bográcsot szokták kikenni zsírral, de csak használat után, amikor elteszik a következő slambuc (öhöm, gyamé) főzésig. :-)

A vajazást sem értem. Mi a vajat meg kenyérre kenjük. :-))

De a viccet félretéve, az én tapasztalatom az, hogy az étolajat a cefre tetejére löttyintve (nem egy vödörnyit) semmi gondot nem okoz. Szépen teszi a dolgát. A cefremoslékkal melegen kiöntve még szinte az üstöt sem koszolja össze. Az illatban pedig SEMMI változást nem okoz.

Csak halkan jegyzem meg, (tessék nem röhögni!), egyszer véletlenül az üvegcsere idejére azt a pohárkát tettem a csurgó alszesz alá, amivel előzőleg étolajat mértem a cefrére. Párom jegyezte meg, hogy "te! azért maradt ezen az alszeszen elég sok kozmaolaj"- és rámutatott az alszesz tetején, vidáman ringatózó étolajszigetekre. Mondanom sem kell, majd' eret vágtam magamon és a tisztázásig eltelt négy éjszakán álmatlanul, verejtékben fürödve forgolódtam, hogy vajon nem vágtam-e haza az alszeszemet. Lefinomítottam, és mondhatom, semmi zavar nem támadt a rendszerben. Nem desztillálódott át sem illat, sem íz, sem semmi az étolajból.

Előzmény: Pecabubus (111966)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111979

Milyen arányokban kevered az ecet-víz-só kombinációt körübelül?

Előzmény: Pecabubus (111954)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111978
Az már pzitívum,ha itt kérdez valaki. Akkor már foglalkoztatja a dolog és nem csak "jóvanazúgy" alapon akarja csinálni. Az meg már szinte szokásos,hogy utólag van kérdezve...
Előzmény: zsorsz (111977)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.10 0 0 111977

Valamit csak kellene olvasni,az alapokat legalább!!!......nem?:)

Előzmény: Figyelget (111974)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!