Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111906

Ez úgy jön össze,hogy üstházon van a főző,és szigetelt az oldala.

Előzmény: Törölt nick (111900)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111905
Az optimális erjedési hőmérséklet 17-20 °C, maximum 30-35 °C. Ha az erjedő anyag túlmelegszik, akkor az élesztők károsodnak, elpusztulnak.
Előzmény: vasbogre (111904)
vasbogre Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111904

Valahol olvastam, hogy jobb kicsit hűvösebb helyen tárolni a cefrét ahol lassabban forr ki mint melegebb helyen (NEM napon) ahol viszont gyorsan.

Mi a tapasztalatotok?

vasbogre Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111903

Nekem kb. 20 liter pálesz / 11 kg PB gázpalack.

Előzmény: Törölt nick (111898)
sogi01 Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111902

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (111861)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111901
Függ ám ez attól is, hogy mekkora és milyen a masina.
Előzmény: Törölt nick (111900)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111900

Akkor nem olyan vészes... inkább csak riogattak a "sok gáz kell majd"-al.

 

Ha jól értelek, akkor  cirka 1/3 palack kell 100 liter cefréhez, avagy kb. 30 liter kész szilva pálinka jön le 1 palack PB gázzal.

Előzmény: foxrudi (111899)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.08 0 0 111899

Azt nem tudom,de nekem 4 főzést bír ki egy palack,a "konyhai pb".

 300l cefrét le tudok vele főzni,és még ezek alszeszét lefinomítani.

 Az enyém,dupla falú, vízfürdős, 100-as üst.C-18-as égőfejjel pb-re fúvókázva.

Előzmény: Törölt nick (111898)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111898

Vajon kb. mennyi PB gáz kellhet 120 liter cefre lefőzéséhez?

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2015.07.07 0 1 111897

Vigyázzatok a ribizlivel, veszettül habzik főzéskor. Fele cefrét lefőztem, 45 fokos lett az alszesz 10 fokig engedve, sosem sikerült még ilyet produkálnom.

envision Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111896

Természetesen szűrőpapír használatakor  is mélyhűtött párlattal próbálkozz.

Előzmény: envision (111895)
envision Creative Commons License 2015.07.07 -1 0 111895

Tipp:

Vattakorong helyett használj inkább tölcsérbe helyezhető  gravitációs elven működő nagy finomságu szűrőpapírt.

Borászati boltokban 500 ft körül beszerezhető.

 

Vattakorong ,a te esetedben (vélhetőleg) nem fogja kielégítően megoldani a problémádat:)

Előzmény: In Lak'ech (111877)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111894
Csak a mai nap termését olvasd vissza és máris megvan. Meg még derítheted is, ha azt választod.
Előzmény: kezman46 (111893)
kezman46 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111893

A tegnapi javaslatod helytálló volt, felvittem a pincéből a pálinkát előszobába, szépen kitisztult, nem kellett szűrni, de szembesültem ma egy másik problémával, meggyet főztem, minden ok volt a tisztázásig, szépen indult, de sajnos opálos lett, így még sose jártam, ez vajon mitől van, kicsit meleg volt végén a hűtő víz talán ettől? Levittem a pincébe, dolgom van meg hajnalba meló, mit lehet vele tenni?

Előzmény: snapszmester (111886)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111892

Már majdnem ideális.:)

Előzmény: Firga73 (111890)
kupeci Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111891

Na végre egy lovas ember:) A körtéd csak árpával érő lehet,de mondják arató körtének is felénk.

Előzmény: In Lak'ech (111887)
Firga73 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111890

Holnap veszem kezelésbe !!!  sav, pektinbontó,faélesztő kerül majd bele... Szerencse hogy van egy 70 cm-es vastag falu, 150 éves présházam.. :-)) Na jó lehet hogy csak 120 ..

Előzmény: zsorsz (111888)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111889

melegben

Előzmény: zsorsz (111888)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111888

PH-ra figyelj!....a körte kényes jószág,főleg ebben a melegen.

Előzmény: Firga73 (111885)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111887

Aha, világos. De még ilyennel nem találkoztam. Ez úgy indult, mint a tej. Kérdezte is párom, hogy mi lesz ez, kumisz?

Előzmény: snapszmester (111886)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111886

Végig olajos csak a szeszfok változik. Az elején alacsony(mert jeges víz) opálos utána felerősödik és nem opálos a végén megint alacsony szeszfok és olajos. Tehát végig jön csak nem mindig látszik.

Előzmény: In Lak'ech (111877)
Firga73 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111885

4.20-kor kezdtem szedni, kb 11.00 -ig. természetesen szár nélkül  !!!! Hát már nagyon tele volt vele a .........  Hihetetlen mennyi leve van , jó anyagnak mutatkozik !!!

Előzmény: zsorsz (111884)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111884

Mázlista.:)))

Előzmény: Firga73 (111882)
Firga73 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111883

Árpaérő körtéd van ,  remek pálesz van belőle...

Előzmény: In Lak'ech (111862)
Firga73 Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111882

Remek íze van !!! Én ma szedtem 2 db, 120 lityis hordóval  :-)))

Előzmény: zsorsz (111865)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111881

Végbemegy spontán, nem kell hűtőben tartani. Persze jobb a minél "hűvösebb", mondjuk pince, hűvös kamra stb.

Előzmény: In Lak'ech (111879)
cenus Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111880

Köszi. Addig megvolt, hogy hideg vízzel keveredve a kozmaolaj a tetejére jön és lelehet szedni egy papírral. Így szoktam legalábbis de legközelebb kipróbálom ezt a dolgot. ;)

Előzmény: norris53 (111876)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111879

A "pelyhesedés" spontán megy végbe, vagy csak akkor, ha a kérdéses idő alatt hűtve van a párlat?

Előzmény: Figyelget (111878)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111878

Dehogy tévedsz ( rutinosabb vagy Te annál). Szobahőmérsékleten már nagyon jól oldódik az alkoholban (ami minél erősebb, annál jobban) a kozmaolaj. Jól lehűtve fagyasztóban már nem olyan jó az oldódó képessége és akár egyszerű kávéfilterrel is jól szűrhetővé válik. De ha van rá idő, akkor pár hét(hónap)alatt ki is tud pelyhesedni és úgy is szűrhető.

Előzmény: norris53 (111876)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.07.07 0 0 111877

Azt elfelejtettem említeni a faeperrel kapcsolatban, hogy eszméletlen kozmaolajosan indult az alszesz. Olyan volt a jeges víz a szűrőben, mint a tej. Aztán pár perc elteltével ez megszűnt, és közel két órán át szinte semmi olyaj nem volt észrevehető. Aztán a vége felé ismét nagyon sok volt, de ráadásul nem ilyen táblákba összeálló, hanem ezer apró csepp. Ami ráadásul nem igazán akart a kanál hátuljához tapadni.

Teljesen helyénvaló, hogy a faeper ennyire kozmaolajos?

Ráadásul most vittem egy fél litert kóstolóna párom édesapjához, aki melegnek találta a 35 fokos pálinkát, ezért betette a hűtőbe. Ott aztán annak rendje módja szerint opálos is lett. Nem tudom, hogy az alatt a fél óra alatt mennyire hűlhetett le, de szerintem 15 fokosnál nem volt hidegebb.

Mi az elfogadott hőmérséklet, ahol még illik nem opálosodni a pálinkánknak?

Biztonság kedvéért most elkezdtem átszűrni vattakorongon, hűtve a 11 litert apránként, mert nem hagy nyugodni a dolog. :-(. Szobahőmérsékleten ( igaz ezen a kánikulain) semmi opálosodás.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!