Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Vigyázzatok a ribizlivel, veszettül habzik főzéskor. Fele cefrét lefőztem, 45 fokos lett az alszesz 10 fokig engedve, sosem sikerült még ilyet produkálnom.
A tegnapi javaslatod helytálló volt, felvittem a pincéből a pálinkát előszobába, szépen kitisztult, nem kellett szűrni, de szembesültem ma egy másik problémával, meggyet főztem, minden ok volt a tisztázásig, szépen indult, de sajnos opálos lett, így még sose jártam, ez vajon mitől van, kicsit meleg volt végén a hűtő víz talán ettől? Levittem a pincébe, dolgom van meg hajnalba meló, mit lehet vele tenni?
Holnap veszem kezelésbe !!! sav, pektinbontó,faélesztő kerül majd bele... Szerencse hogy van egy 70 cm-es vastag falu, 150 éves présházam.. :-)) Na jó lehet hogy csak 120 ..
Végig olajos csak a szeszfok változik. Az elején alacsony(mert jeges víz) opálos utána felerősödik és nem opálos a végén megint alacsony szeszfok és olajos. Tehát végig jön csak nem mindig látszik.
4.20-kor kezdtem szedni, kb 11.00 -ig. természetesen szár nélkül !!!! Hát már nagyon tele volt vele a ......... Hihetetlen mennyi leve van , jó anyagnak mutatkozik !!!
Köszi. Addig megvolt, hogy hideg vízzel keveredve a kozmaolaj a tetejére jön és lelehet szedni egy papírral. Így szoktam legalábbis de legközelebb kipróbálom ezt a dolgot. ;)
Dehogy tévedsz ( rutinosabb vagy Te annál). Szobahőmérsékleten már nagyon jól oldódik az alkoholban (ami minél erősebb, annál jobban) a kozmaolaj. Jól lehűtve fagyasztóban már nem olyan jó az oldódó képessége és akár egyszerű kávéfilterrel is jól szűrhetővé válik. De ha van rá idő, akkor pár hét(hónap)alatt ki is tud pelyhesedni és úgy is szűrhető.
Azt elfelejtettem említeni a faeperrel kapcsolatban, hogy eszméletlen kozmaolajosan indult az alszesz. Olyan volt a jeges víz a szűrőben, mint a tej. Aztán pár perc elteltével ez megszűnt, és közel két órán át szinte semmi olyaj nem volt észrevehető. Aztán a vége felé ismét nagyon sok volt, de ráadásul nem ilyen táblákba összeálló, hanem ezer apró csepp. Ami ráadásul nem igazán akart a kanál hátuljához tapadni.
Teljesen helyénvaló, hogy a faeper ennyire kozmaolajos?
Ráadásul most vittem egy fél litert kóstolóna párom édesapjához, aki melegnek találta a 35 fokos pálinkát, ezért betette a hűtőbe. Ott aztán annak rendje módja szerint opálos is lett. Nem tudom, hogy az alatt a fél óra alatt mennyire hűlhetett le, de szerintem 15 fokosnál nem volt hidegebb.
Mi az elfogadott hőmérséklet, ahol még illik nem opálosodni a pálinkánknak?
Biztonság kedvéért most elkezdtem átszűrni vattakorongon, hűtve a 11 litert apránként, mert nem hagy nyugodni a dolog. :-(. Szobahőmérsékleten ( igaz ezen a kánikulain) semmi opálosodás.