Van egy pár gyümölcs ,közte a körte is ,amit nagyon óvatosan, teli üvegben levegőztetni és kevés ideig. Amikor isszuk az üres körtés, pohárból elsőnek illan el az illata.
Tudni kell ,hogy a meggy az egyik legkésőbb érő pálinka. Én két-három hétig levegőztetem ,üveg 2/3 ig öntve,hogy legyen levegővel érintkező felület, kupak csak rákapatva. Egy év, mire nagyon finom és büszkén lehet kínálni, de ez szerintem ez a többi pálinkára is igaz. Nekem is hordóba a meggyem, jobbnak érzem minőségre ,viszont fele mennyiség az elmúlt évhez képest.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Tavaly a minimális fizetési kötelezettség eredménye volt a kis állami bevétel.Idén hiába tesz szert több pénzre az állam, az nem jelenti a nagyobb bérfőzde forgalmat.Sőt.A befizetési kötelezettség emelésével(az otthonfőzés szabadsága mellett)sajnos nem is volt más várható.Mondjuk ekkora visszaesésre (mennyiségre vetítve) nem gondoltam volna.
Most állok az első otthoni cseresznye (Sunburst, Germersdorfi, Van trióból) főzés ellőtt. Eddig mindig bérfőződében főzettem(tavaly ősszel ezt meg unva vásároltam egy DES 60 keverőst, de csak a szilvát tudtam vele főzni), de mindig gond volt a mennyiséggel és csak jó esetben lehetett főzetni kb. szeptember elején.
Kérdésem milyen különbségre számíthatok íz, illat ill. kihozatal(ez ügyben fenetartásom van hogy mindig azt a mennyiséget kaptam vissza amit az ÉN cefrém hozott)
szempontjából, friss erjedést követő főzés(nem több hónapos várakozás )esetén.
Cseresznyének kb, mi a kihozatala 100l/51% esetén?
A répacukor répából készül a szőlőcukor keményítő bontás terméke. Rövidebb a szénlánc, ettől vársz jobb-más eredményt? Szerintem kevesebb szeszt ad és nem jobb ízt, de ezért még drágább is.
Egyéni ízlés függő.Csak egy kicsit hígíts be fokozatosan 50-től lefele.Kóstolgasd és ahol Neked a legjobban ízlik, na ott a jó.Azután olyanra be tudod lőni a többit is.(Nekem kb 47-48, de ez tényleg egyén függő)