Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2015.05.06 0 0 110834

Ők a nagyon ritkák a borászok között, még a fehér hollónál is ritkábbak. Komoly terméskorlátozással, gondosan megválasztott szüreti időponttal, stb. lehet nagy beltartalmi, nagy természetes antioxidáns tartalmú borokat csinálni. Mindenesetre kényes, nehezen szállítható, borok, a tárolásuk is problémás. Vörösöknél jobban működik.

 

Én érzékeny vagyok a szulfitra, frissen palackozott fehér borokban nekem minden ízt elnyom a kén, inkább két év tárolás után nyitom ki. Mindenesetre a Terroir Club jóvoltából egy kóstolón volt szerencsém a linken szereplő egyik borász, Pierre Frick borát kóstolnom, fantasztikus volt.

Előzmény: zsorsz (110832)
zsorsz Creative Commons License 2015.05.06 0 1 110833

Épp a napokban volt egy vitám.A Sógor állítása szerint a bort kell lepárolni,szerintem meg a szőlőt kell becefrézni és azt kifőzni.Érdekelne hogy járok jobban(belefektetett energia-munka,mennyiség,minőség stb.)szempontból.

zsorsz Creative Commons License 2015.05.06 0 0 110832
Előzmény: atís48 (110828)
sogi01 Creative Commons License 2015.05.06 0 0 110831

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (110811)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.06 0 0 110830
forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9007484&aq_ext=1&aq_text=k%E9nes
Itt van egy kis gyüjtemény ebben a témában.Természetesen megoszlanak a vélemények,viszont az kijelenthető:érdemes vele foglalkozni.
Előzmény: forgione1 (110825)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.06 0 0 110829
Jól van, akkor jól van.Nem tudtam mire vélni...
Előzmény: sogi01 (110819)
atís48 Creative Commons License 2015.05.06 0 1 110828

Szia!

 

A bor egy kényes anyag,amennyiben nincs meg a minimális kén szintje,rövid idő alatt oxidálódik,szétesik a szerkezete,és elkezd illósodni ,mindkettő  visszafordíthatatlan .Ez jelentősen kihat a belőle készített párlat ízére is......Amennyiben a bor szellőztetését választod,azt rövid idő alatt kell elvégezni( Pl.  Szivattyús forgatással,a cső végére egy zuhanyrózsához hasonló szerkezetet teszünk,vagy szintén szivattyús forgatásnál a kifolyó bor sugarát egy szúnyoghálóval,vagy más szűrővel megbontjuk.)....Így  a szabad kén szintjét ami a párlat szúrós szagát adná nagy mértékben tudjuk csökkenteni.   De ha így kifőzöd ,egy -két hét alatt  a ballon nyitott tetején keresztül is eltűnik belőle a kénessav. De amint te is tudod vegyszerrel is ki lehet szedni,csak szerintem a borpárlat viszonylag kevés ízét és illatát is magával vinné.

Előzmény: forgione1 (110825)
berczes Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110827

Nekem több idő kellett , persze nem tudom, hogy mennyivel volt több, vagy kevesebb benne a kén mint a tiedbe.

Előzmény: forgione1 (110825)
berczes Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110826

Szia! Szeretném megtudni, hogy mennyi ideig hagytad a mákon a pálinkát, illetve azóta változtattál-e valamit a recepten? Előre is kösz!

Előzmény: körte51 (96655)
forgione1 Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110825

Augusztusig csak kimegy belőle nem?

Mérés nélkül szerintem 6-szor több van benne a kívánatosnál.

Előzmény: Babar66 (110821)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110824

Ne.

Előzmény: sogi01 (110823)
sogi01 Creative Commons License 2015.05.05 0 1 110823

Kedves Admin ! Kezdjek el magyarázkodni?

 

Előzmény: Törölt nick (110820)
barkócza Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110822

Föloxidálódik szulfáttá. Az meg már nem illékony.

 

(Saszlát iszol még? :)))

Előzmény: Babar66 (110821)
Babar66 Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110821

A bor kénessav tartalma szellőztetéssel elég lassan fog csökkenni. (szerintem)

Szia!

Előzmény: barkócza (110816)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.05 0 1 110820

Itt vagyok!  Látok mindent!

sogi01 Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110819

Itt vagyok! Látok mindent! 

Előzmény: Figyelget (110818)
Figyelget Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110818
Nem jó helyen jársz.Majdnem,de mégsem.;-) sogi01????????
Előzmény: bazseszka97 (110817)
barkócza Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110816

A borból kell kiszellőztetni a ként.

Előzmény: forgione1 (110814)
deszegregator Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110815

Kénre számíts, pálinka szellőztetése, bizonyos kéntartalomig talán értelme is van.

Előzmény: forgione1 (110814)
forgione1 Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110814

Mire számíthatok kénezett bor lepárlásakor?

 

Van valami trükk, hogy a kén ne menjen át a párlatba?

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.05 0 0 110813

Kényelmesebb mint a szalma.

Mármint durmolni rajta....

Előzmény: szilvakukc (110812)
szilvakukc Creative Commons License 2015.05.04 0 3 110812

Én nem nagyon szeretem. Elég rágós, és olyan íztelen. A hagymás-tejfölös sokkal jobb.:DD

 

Előzmény: naspolya1234 (110809)
sogi01 Creative Commons License 2015.05.04 0 1 110811

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (110804)
harczosi Creative Commons License 2015.05.03 0 2 110810

Tucso, Hal köszönöm a válaszokat, így fogok tenni. Egyébként nagyon jó ez a fórum, már régóta olvasója vagyok, kérdés nélkül is rengeteg segítséget kaptam, amiért mindenkinek kösz!

naspolya1234 Creative Commons License 2015.05.03 0 0 110809

Sziasztok. Mi a véleményetek a facsipszről? Hol tudnék részletesen olvasni róla? Szeretnék saját magam készteni és használni....

Tucso69 Creative Commons License 2015.05.03 0 3 110808

Rozsdamentes anyagból készült dörzsivel alaposan tisztítsd meg, és ahogy Hal mester ajánlotta.

Először a foamsol a száraz üstbe, aztán a cefre.

Előzmény: harczosi (110806)
hal65 Creative Commons License 2015.05.03 0 2 110807

Használj néhány főzésen át Foamsol-t, és kicsit jobban hígítsd a cefréket egy ideigig.

Vagy. Tegyél bele egy leégésgátlót.

Előzmény: harczosi (110806)
harczosi Creative Commons License 2015.05.02 0 1 110806

SZIASZTOK! A segítségeteket szeretném kérni.  DES p.főzőmbe egyszer rendesen beleégettem a cefrét, nagy nehézségek árán kitakarítottam, de azóta minden főzésnél egy kicsit szintén odakap, általában ugyanazokon a helyeken, hiába keverem folyamatosan.Mitől lehet ez, és hogyan tudnám kiküszöbölni?

Figyelget Creative Commons License 2015.05.02 0 1 110805
Így van ,túltárgyaltuk.
Előzmény: envision (110803)
sogi01 Creative Commons License 2015.05.02 0 0 110804

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (110799)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!