Két dolgot nem értek:az egyik a néminemű gúny.A másik az 50-80,meg 2:1,meg 2:1,5.A kép,ami generálta ezt a vitát,nem ilyen arányokról tanúskodik.Kimondhatjuk,hogy általában többször használjuk a főzőt cefre főzésére,és kevesebbszer tisztázásra.Tehát,ha van egy optimálisan méretezett 100l-es üstöd cefréhez,és ennek magasságát csökkenteni tudod kétharmad résszel,annak van értelme.Fordítva meg nincs.
Megfelelően tervezett kényszerkeverő szerkezettel működőképessé tehető. Önmagában magasítással a torka véres, el van b@sva egy esetleg jól működő berendezés.
Igenis,már át is gondoltam.
Akkor legyen mondjuk 50-80.
Így a 2:1-ből lesz 2:1,5 kb.
Persze átmérő kérdése.
Azért az nem olyan rossz.
(a néminemű gúny ellenére....;-) )
Mint az aerodinamika: Ami (pl. profil) jól néz ki, nagyjából jól is műxik, ami aránytalan, szinte fáj az ámber lelke tőle, az tuti nem fog jól működni. Más és más fizikai okok miatt, de ami aránytalan, ronda, az nem is műxik megfelelően.
Azért gondold át még egyszer.Most csak a szakmai részre gondolok.Te,mint sokat olvasott fórumtag,biztos láttad már leírva,hogy van egy optimális átmérő-magasság arány.Ez az ötlet csak a törvény megkerülésére jó,egyébként elvetendő.
Nem mehet,hát persze hogy nem szabad ilyet.
De mint ötlet,azért nagyon ott van.
Lehet ez 50+50 is.Mármint liter.Máris van egy cefrés és egy kisebb tisztázó üst.
Én leírtam nekik, hogy miket tartalmaz a főző, és hány literes lesz, de az engedélybe ezekkel nem foglalkoztak, csak annyi volt, hogy a max 100l űrtartalmú főzőt megépíthetem.
Itt sok minden okosságot találsz pro és kontra, hogyan is működik a valóságban a legális pálinkafőzés, beleértve a főzőépítést is. Ne lepődj meg, nem mindíg énekelnek a szereplők egy kottából.
A NAV értelmezése szerint a magánfőző berendezés űrtartalma úgy számítandó, hogy a betölthető cefre max. 100 liter legyen.
Azaz:
- ha levehető a fedél, akkor az üst térfogata.
- ha betöltőnyílással ellátott, akkor annak a csordultig töltése.
A sisak, aromatorony, páracső, stb, feltétek űrtartalma nem számít bele, de akkor annak is kell lennie!
Erre méretezzél, és kérjél engedélyt.
Aztán, de csak halkan mondom: a hal65 által 110661 hsz.-ban javasolt "toldós"módszer is mehet???, de pőtyög, mert ha megfognak, bukta. Én nem ellenzem, de nem is javaslom.
A vékony melletti negatív érveim (páracsőről van szó :-))
- a vékonyon is ugyanannyi gőznek kell távozni mint a vastagon de az csak nagyobb sebességgel tud, így nő a csősúrlódási ellenállás, nő az üstben a nyomás, jobban előjönnek a tömítetlenségi problémák
- kisebb páracső emelkedésnél esetlegesen kevesebb lesz a visszafolyó flegmád. A nagy áramlási sebességű gőz magával viszi a párcsőben lekondenzálódott folyadékot a hűtőspirálba onnan pedig nincs visszaút
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ez az!Ilyen okosságokról beszéltem pölö.Ezek nincsenek benne a "tananyagban", ezek megismeréséhez bizony mindent át kell bogarászni.
Kincsecskék vannak a sorokban elrejtve.:-)
(pölö-ről jut eszembe-Szilvakukc aranyköpéseit sem szabad kihagyni!)
"A gondom legfőképp azzal van,hogy mennyi és
milyen vastag rézcsövet vegyek.
Mi a jobb a vékonyabb de hosszabb pl 10 méter 15
milis vagy 5 méter 22 mili átmérőjú cső?"
Milyen célra?
100 litereshez páracsőnek jobb lenne vastagabb(pl28mm),hűtőbe jó a 22-es.
Azért az üst mérettel vigyázz(mint már figyelmeztettek),nehogy jóval több legyen a "végösszeg"!;-)
Szerintem.
Még új vagyok a fórumon és úgy látom akad itten bőven hozzáértő ember így szeretnék kérdezni valamit az ötletemmel kapcsolatban.
pálinkafőzőt szeretnék építeni mivel a gyáriak horror áron mennek, bár gondolom jobbak is.
Amire én gondoltam az egy 120 literes saválló tartály, ezt egy hozzáértő barátom elkészíti,
így ezzel a résszel nem lesz gond.
120 liter azért hogy 100 liter cefre elférjen benne.
Reális 20 liter tágulási térnek, ha habzik a cucc?
Ahogy számolgattuk az anyagból még jut egy aroma toronyra is.
Így ez is savállóból készülne.
Az aromatorony aljára gondoltam egy tekercs rézháló göngyöleget.
Amerikai barátaink ezt előszeretettel alkalmazzák, berendezéseikben a rézfelület növelése céljából.
Erre menne egy lyukacsos rézlap majd a gyümölcsök.
A gondom legfőképp azzal van,hogy mennyi és milyen vastag rézcsövet vegyek.
Mi a jobb a vékonyabb de hosszabb pl 10 méter 15 milis vagy 5 méter 22 mili átmérőjú cső?
Hútőnek egy 200 literes fémhordót szántam hőmérővel és felül túlfolyóval,hogy mindíg hidegen tudjam tartani a vizet.
Az udvarban van leverve egy kutunk, arról tervezem biztosítani a víz utánpótlás, az mindíg elég hideg víz lesz.
Várok minden építőjellegű hozzászólást kb 90 000 forint a keretem erre amiből ahogy nézem kapok max egy 30 literes főzőt.
Itt viszont vígan beleférek,igaz lesznek megszorítások de ezek max az esztétikát érintik, pl a főző külselye nem saválló lesz, a duplafal külső hélyára gondolok