Keresés

Részletes keresés

Tucso69 Creative Commons License 2015.04.22 0 0 110687

Nem, annak sincs értelme!

Előzmény: obsitos3 (110686)
obsitos3 Creative Commons License 2015.04.22 0 0 110686

Két dolgot nem értek:az egyik a néminemű gúny.A másik az 50-80,meg 2:1,meg 2:1,5.A kép,ami generálta ezt a vitát,nem ilyen arányokról tanúskodik.Kimondhatjuk,hogy általában többször használjuk a főzőt cefre főzésére,és kevesebbszer tisztázásra.Tehát,ha van egy optimálisan méretezett 100l-es üstöd cefréhez,és ennek magasságát csökkenteni tudod kétharmad résszel,annak van értelme.Fordítva meg nincs.

Előzmény: Figyelget (110683)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.04.22 0 1 110685

A magyartanárod meg pláne.

Előzmény: gombászok (110675)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.04.22 0 0 110684

Megfelelően tervezett kényszerkeverő szerkezettel működőképessé tehető. Önmagában magasítással a torka véres, el van b@sva egy esetleg jól működő berendezés.

Előzmény: Figyelget (110683)
Figyelget Creative Commons License 2015.04.22 0 0 110683
Igenis,már át is gondoltam.
Akkor legyen mondjuk 50-80.
Így a 2:1-ből lesz 2:1,5 kb.
Persze átmérő kérdése.
Azért az nem olyan rossz.
(a néminemű gúny ellenére....;-) )
Előzmény: obsitos3 (110681)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.04.22 0 2 110682

Mint az aerodinamika: Ami (pl. profil) jól néz ki, nagyjából jól is műxik, ami aránytalan, szinte fáj az ámber lelke tőle, az tuti nem fog jól működni. Más és más fizikai okok miatt, de ami aránytalan, ronda, az nem is műxik megfelelően.

 

 

Előzmény: obsitos3 (110681)
obsitos3 Creative Commons License 2015.04.22 0 2 110681

Azért gondold át még egyszer.Most csak a szakmai részre gondolok.Te,mint sokat olvasott fórumtag,biztos láttad már leírva,hogy van egy optimális átmérő-magasság arány.Ez az ötlet csak a törvény megkerülésére jó,egyébként elvetendő.

Előzmény: Figyelget (110680)
Figyelget Creative Commons License 2015.04.22 0 0 110680
Nem mehet,hát persze hogy nem szabad ilyet.
De mint ötlet,azért nagyon ott van.
Lehet ez 50+50 is.Mármint liter.Máris van egy cefrés és egy kisebb tisztázó üst.
Előzmény: hal65 (110678)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.04.22 0 0 110679

Nálatok az ötletet nem büntetik? Esetleg felbujtásként is lehet tekinteni:-)))))

Jó nedűt!!!

Előzmény: hal65 (110678)
hal65 Creative Commons License 2015.04.22 0 0 110678

"hal65 által 110661 hsz.-ban javasolt "toldós"módszer is mehet???"

Nem mehet. Csak egy ötlet volt.

Előzmény: gombászok (110676)
Hurkafej Creative Commons License 2015.04.22 0 0 110677

Én leírtam nekik, hogy miket tartalmaz a főző, és hány literes lesz, de az engedélybe ezekkel nem foglalkoztak, csak annyi volt, hogy a max 100l űrtartalmú főzőt megépíthetem.

Előzmény: gombászok (110676)
gombászok Creative Commons License 2015.04.22 0 1 110676

Jelenlegi szabályok szerint magánfőző üstje legfeljebb 100 literes lehet.

Hogyan is jön ez ki??

Hát úgy semmiképpen, ahogy gondoltad: 100 liter cefretér+20 liter tágulási tér=120 literes az üstöd.

Nem javasolom megépíteni NAV gyártási engedély nélkül: ha ez érdekel, kattints ide:http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9214389

Itt sok minden okosságot találsz pro és kontra, hogyan is működik a valóságban a legális pálinkafőzés, beleértve a főzőépítést is. Ne lepődj meg, nem mindíg énekelnek a szereplők egy kottából.

A NAV értelmezése szerint a magánfőző berendezés űrtartalma úgy számítandó, hogy a betölthető cefre max. 100 liter legyen.

Azaz:

- ha levehető a fedél, akkor az üst térfogata.

- ha betöltőnyílással ellátott, akkor annak a csordultig töltése.

A sisak, aromatorony, páracső, stb, feltétek űrtartalma nem számít bele, de akkor annak is kell lennie!

Erre méretezzél, és kérjél engedélyt.

Aztán, de csak halkan mondom: a hal65 által 110661 hsz.-ban javasolt "toldós"módszer is mehet???, de pőtyög, mert ha megfognak, bukta. Én nem ellenzem, de nem is javaslom.

Előzmény: Yahzuz (110658)
gombászok Creative Commons License 2015.04.22 -1 0 110675

Én is! Szegény magyar tanárom meg csak forog a sírjában(sírlyában???)

Előzmény: schlumberger (110668)
Berzeg Creative Commons License 2015.04.22 -1 0 110674

Kértél már a leendő max 100l térfogatú készülékre előállítási engedélyt a NAV-tól?

Előzmény: Yahzuz (110658)
vasbogre Creative Commons License 2015.04.22 0 1 110673

Véleményem szerint jobb a vastagabb.

A vékony melletti negatív érveim (páracsőről van szó :-))

- a vékonyon is ugyanannyi gőznek kell távozni mint a vastagon de az csak nagyobb sebességgel tud, így nő a csősúrlódási ellenállás, nő az üstben a nyomás, jobban előjönnek a tömítetlenségi problémák

- kisebb páracső emelkedésnél esetlegesen kevesebb lesz a visszafolyó flegmád.  A nagy áramlási sebességű gőz magával viszi a párcsőben lekondenzálódott folyadékot a hűtőspirálba onnan pedig nincs visszaút

- nehezebb takarítani

- nehezebb tárolni

- nagy helyigény

.......

Előzmény: Yahzuz (110658)
Feeriba51 Creative Commons License 2015.04.22 0 1 110672

Három méter mindegyikből elég.

Jó nedűt!!!

Előzmény: Figyelget (110670)
sogi01 Creative Commons License 2015.04.22 0 1 110671

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (110643)
Figyelget Creative Commons License 2015.04.22 -1 1 110670
Ez az!Ilyen okosságokról beszéltem pölö.Ezek nincsenek benne a "tananyagban", ezek megismeréséhez bizony mindent át kell bogarászni.
Kincsecskék vannak a sorokban elrejtve.:-)
(pölö-ről jut eszembe-Szilvakukc aranyköpéseit sem szabad kihagyni!)
Előzmény: hal65 (110661)
Figyelget Creative Commons License 2015.04.22 0 2 110669
"A gondom legfőképp azzal van,hogy mennyi és
milyen vastag rézcsövet vegyek.
Mi a jobb a vékonyabb de hosszabb pl 10 méter 15
milis vagy 5 méter 22 mili átmérőjú cső?"
Milyen célra?
100 litereshez páracsőnek jobb lenne vastagabb(pl28mm),hűtőbe jó a 22-es.
Azért az üst mérettel vigyázz(mint már figyelmeztettek),nehogy jóval több legyen a "végösszeg"!;-)
Szerintem.
Előzmény: Yahzuz (110658)
schlumberger Creative Commons License 2015.04.21 -1 4 110668

 főző külselye nem saválló lesz, a duplafal külső hélyára gondolok 

 

Én már ezért a két ly-ért elkoboznám

Előzmény: Yahzuz (110658)
gabor0036 Creative Commons License 2015.04.21 -1 0 110667

Ez mekkora duma! :D :D :D

Előzmény: Szomjas cápa (110664)
Babar66 Creative Commons License 2015.04.21 -1 1 110666

:)))

Előzmény: Szomjas cápa (110664)
golyós Creative Commons License 2015.04.21 -1 0 110665

Aztán lehet, hogy még meg is büntetik....

üdv.g.

Előzmény: öreg_néne_b (110663)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.04.21 -1 1 110664

Én próbáltam finomabban fogalmazni, de a hátsó oldal előkészítése kényszerű befogadásra

 

nekem is eszembe jutott.

Előzmény: öreg_néne_b (110663)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.21 -1 1 110663

Készíts oda mellé egy tubus vazelint is, mert egy ellenőrzésnél nagyon megb...nak.

Előzmény: Yahzuz (110658)
zsorsz Creative Commons License 2015.04.21 0 0 110662

Késekkel.

Előzmény: forgione1 (110660)
hal65 Creative Commons License 2015.04.21 0 2 110661

Tehát szeretnél készíteni egy főzőt a nav-nak?

Engedd meg hogy javasoljak helyette egy receptet.

Készíts olyan főzőt, ami belefér a törvény adta keretbe.

Aztán készíts egy olyan toldót hozzá, ami tulképpen nem más, mint egy cső.

Aztán ha hirtelen szükséged van egy kis térfogatnövelésre, felteszed a toldót, ha már nincs szükség rá, felakasztod egy szögre. A csövet. :)

Mire is gondolok?

PL egy ilyenre:

 

Ha akarom 100 literes, ha akarom.... "kicsit" nagyobb.

Előzmény: Yahzuz (110658)
forgione1 Creative Commons License 2015.04.21 0 1 110660

És ez késekkel dolgozik vagy maróhengerrel?

Előzmény: zsorsz (110633)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.04.21 0 1 110659

A NAV szerint a főződ 120 literes lesz. Ha kapsz egy ellenőrzést, bakfitty.

Előzmény: Yahzuz (110658)
Yahzuz Creative Commons License 2015.04.21 0 0 110658

Üdv mindenkinek.

Még új vagyok a fórumon és úgy látom akad itten bőven hozzáértő ember így szeretnék kérdezni valamit az ötletemmel kapcsolatban.

 

pálinkafőzőt szeretnék építeni mivel a gyáriak horror áron mennek, bár gondolom jobbak is.

 

Amire én gondoltam az egy 120 literes saválló tartály, ezt egy hozzáértő barátom elkészíti,

  így ezzel a résszel nem lesz gond.

 

 120 liter azért hogy 100 liter cefre elférjen benne.

Reális 20 liter tágulási térnek, ha habzik a cucc?

 

Ahogy számolgattuk az anyagból  még jut egy aroma toronyra is.

Így ez is savállóból készülne.

    Az aromatorony aljára gondoltam egy tekercs rézháló göngyöleget.

 

Amerikai barátaink ezt előszeretettel alkalmazzák, berendezéseikben a rézfelület növelése céljából.

Erre menne egy lyukacsos rézlap majd a gyümölcsök.

 

A gondom legfőképp azzal van,hogy mennyi és milyen vastag rézcsövet vegyek.

Mi a jobb a vékonyabb de hosszabb pl 10 méter 15 milis vagy 5 méter 22 mili átmérőjú cső?

 

Hútőnek egy 200 literes fémhordót szántam hőmérővel és felül túlfolyóval,hogy mindíg hidegen tudjam tartani a vizet.

Az udvarban van leverve egy kutunk, arról tervezem biztosítani a víz utánpótlás, az mindíg elég hideg víz lesz.

 

Várok minden építőjellegű hozzászólást kb 90 000 forint a keretem erre amiből ahogy nézem kapok max egy 30 literes főzőt.

Itt viszont vígan beleférek,igaz lesznek megszorítások de ezek max az esztétikát érintik, pl a főző külselye nem saválló lesz, a duplafal külső hélyára gondolok

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!