Keresés

Részletes keresés

hal65 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 110297

Szerintem a spirálodban valahol egy folyadékdugó van, (folyadék zsák) és mikor ez megtelik, az előre menő gőz, "átböfög" rajta.

Javaslat:Próbáld a hűtődet kicsit megdönteni valamerre. (pl tégy egy söröskupakot az egyik oldala alá)

Ha fokozódik a hang akkor ellenkezőleg próbáld billenteni. Egyszer csak meg fog szűnni a hang.

Előzmény: kornel8 (110296)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 110296

Sziasztok. Főzés közben van egy kis huppogás a hűtőnél, ahol kifolyik az alszesz a hűtőből, de csak néha. Nem folyik a hidegvíz rá, 14 C a kijövő hőmérséklete. Mitől lehet ez?

hal65 Creative Commons License 2015.04.02 0 3 110295

Ebben az esetben kereskedelmi céllal fogunk főzni :)))

Azért Te sem gondolod komolyan ezt az összeget?

Világosan látszik, hogy az eu-nak nem a készülékekkel van baja, hanem azzal, hogy nem folyik be elég pénz a zsebébe.

De azért az általad írt összeget "kicsit" húzósnak tartanám.

De kérdezek valamit. Ha mondjuk azt mondják, hogy lefőzött literenként kell fizetni a fele jövadót, akkor az hogy lesz?

Pl főzők egy évben 10 litert akkor ez kb 8000 ft-ot jelentene. Ugye? Ha 20 litert akkor a dupláját. És így menne mondjuk 86 liter 50%-os pálinkáig.

Újra kérdezlek.

Milyen apparátus fogja tudni ezt ellenőrizni? A több tízezer magánfőzőt? Évente több alkalommal, hogy mindig naprakészek legyenek? Sőt! Napi többször? :-))))

Ugye mennyire nem életszerű?

No a lényeg hogy azt gondolom, hogy jól lett kitalálva az elején a "kezdőtörvény"

Ugyan is ha valaki 2010 óta főz, (mert miért ne) akkor jelenleg birtokolhat 5x86 liter adómentes pálinkát.

Ugye?

Na mármost. HA valakinek ez a mennyiség nem elég, (otthonfőzőről beszélünk) akkor az tényleg nyisson bérfőzdét:)

Előzmény: öreg_néne_b (110293)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.02 0 0 110294

Valami kell hozzá, mert a virág erjesztésével nemigen lesz pálinka...

Előzmény: hal65 (110290)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.02 0 0 110293

Hoztak itt már ennél cifrább törvényeket is. Egyébként be sem kell tiltani, elég, ha mondjuk 100.000 forint átalányadót vetnek ki rá. Az már csak annak éri meg, aki kereskedelmi céllal főz.

Előzmény: hal65 (110291)
hal65 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 110292
Előzmény: Wampum62 (110281)
hal65 Creative Commons License 2015.04.02 0 1 110291

Erről egy tegnapi írásom jut eszembe:

 

"Sokat gondolkodtam mielőtt meghoztam ezt a döntést. Bejelentettem, mert pl ha valaki feldob, kijönnek, mit mondok? (bár hozzám a pálinkafőző gyártás miatt amúgy is jöhetnek:) Fogják a cuccot, és viszik. Így már nem, mert hivatalos. Attól meg nem félek, hogy "betiltják" mert volt már olyan dolog az életemben, hogy a törvény adta lehetőséggel megvettem (pl egy vadászpuskát, 0.22-es) aztán változott a törvény, hogy ezt már nem lehet ebben a formában birtokolni. Mivel én akkor vettem mikor lehetett, a mai napig (hivatalosan) az enyém a puska, és enyém is marad, amíg élek! Ugyan így van ez a főzőkkel is. Jöhetnek kormányok, törvények, ami akkor került a birtokodba, mikor azt a törvény megengedte, és azt Te hivatalosan birtoklod, az a Tiéd is marad! Ezt a Római jogban úgy mondják: Szerzett jog. Az egyik legerősebb joga az állampolgároknak. Sajnos sokan ezzel nincsenek tisztában, ezért rettegnek, és kockáztatják a főzőjüket, és egy jókora bírságot is."

Előzmény: Wampum62 (110281)
hal65 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 110290

Szia!

Nem is értem a kérdést. Minek kell a bodzavirág párlathoz a bor?

Akkor nem a virág érdekes illatára vagy kíváncsi, hanem egy borban áztatott, vagy abban lepárolt borpárlatot szeretnél?

Üdv

hal

Előzmény: berczes (110283)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 110289

A ph-ja stabilan 4,1 volt, még nem használtam a savazást.

Előzmény: vasbogre (110288)
vasbogre Creative Commons License 2015.04.02 0 0 110288

"Így lett 6,5 liter 24%-os alszeszem 30 liter szőlő-szilva cefréből"

Túl nagy baja nemigen lett. Ha ennyi alkohol volt a cefrében akkor biztos nem ecetesedett be.

Előzmény: kornel8 (110287)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 110287

Erre én is gondoltam. Ez lényegében próba cefre, mert ez már szeptembertől áll, így veszített az alkoholtartalmából..

Előzmény: öreg_néne_b (110279)
sogi01 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 110286

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (110257)
Hurkafej Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110285

Milyen borról van szó?

Előzmény: Wampum62 (110281)
Hurkafej Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110284

Azért a NAV sem hülye, nyilván ha bejelentés vagy csak rutin ellenőrzés van, akkor biztosan prioritásban lesz az, akinek volt a nevén már főző.

Előzmény: Wampum62 (110281)
berczes Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110283

Sziasztok! Szeretném megtudni,hogy bodzavirágból hogyan jobb párlatot készíteni:

1. borban áztatom hetekig, majd főzöm, s tisztázom,

2. a bort főzöm, majd a keletkező alszeszben áztatom a bodzavirágot, és így tisztázom?

Kíváncsian várom válaszaitokat, esetleg más ötleteket.

barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 2 110282

Igen, félreérthetően írtam. A "normális" eredetileg "átlagos", "szokásos" jelentésű, a "nem normális" így "szokatlan"-t jelent, és én ebben az értelemben használtam. Azaz a nem opálos alszesz nem problémás, de ritka, szokatlan.

Előzmény: Füredi1 (110280)
Wampum62 Creative Commons License 2015.04.01 0 1 110281

Azért ne keseredjen el senki... aki " felelőtlenül " beregisztrált az önkormányzatnál. Egy fegyvert is le lehet adni, a viselési engedéllyel együtt. Tehát ha kell, a következő pince feltörésnél hozzá kell írni a jkv.-höz, s azt leadni a bejelentés helyén. Aki nem hagy a pincéjében fagyállót, sose találják meg a csókát... ( Nem nagyobb csalás, mint amit a kormány csinál velünk ). Vagy leadni a főzőt ( ill. főzőnek látszó tárgyat, amire a szomszéd csettegője rátolatott :-) ) a MÉH telepen, hivatalosan..., jkv. szintén mehet a hivatalba. Szerintem ilyen esetben törölni kell a jó szándékú állampolgárt a rendszerből...., s a maradék főzőivel főzheti tovább a zugszeszt, úgy ahogy eddig is volt....

Előzmény: vinik táltos (110200)
Füredi1 Creative Commons License 2015.04.01 0 1 110280

Ne haragudjál de azzal nem értek egyet, hogy az problémára utal ha nem opálos az alszesz.

Előzmény: barkócza (110262)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110279

Nem mindegy, milyen az a cefre, azaz mekkora az alkoholtartalma.

Előzmény: kornel8 (110275)
Tucso69 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110278

A Sólyom könyv írja jól!

Alszesznek inkább 40% a pálinka kb.

Előzmény: kornel8 (110275)
obsitos3 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110277

Durva becslés,de erre a feladatra pontosan jó:cefre 1/3-a:alszesz.Alszesz 1/3-a:pálinka.

Előzmény: kornel8 (110270)
obsitos3 Creative Commons License 2015.04.01 0 1 110276

Vigyázzatok a százalékokkal,minden attól függ,hogy mennyire tudod kicsavarni a cefrét.Vagy facsarni.Ha 10%-nál leállsz,lehet,hogy jó az ötödrész.De akkor erősebb lesz az alszesz,és a moslékban hagysz egy csomó dolgot.Inkább a harmadrész az igaz,bár türelmesebbnek kell lenned.

Előzmény: kornel8 (110275)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110275

Így már ok, mert a Sólyom  könyv azt írja,hogy 25-30%-a...

Előzmény: envision (110274)
envision Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110274

Az alszesz mennyisége kb a cefre 5-öd  6-od része .... :)

 

Előzmény: kornel8 (110270)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110273

Rendben, akkor holnap így csinálom. Minden kezdet nehéz :) Köszi

Előzmény: barkócza (110272)
barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110272

Becslés alapján. Vagy szeded több, kisebb edénybe, és a végén, amikor látod, hogy mennyi, akkor hígítod  ki kb. az egyharmadát. A pontos mennyiség nem kritikus.

Előzmény: kornel8 (110270)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110271

..hőmérő.., de sajnos nem lehet szerkeszteni

Előzmény: kornel8 (110270)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110270

Köszi, de azt honnan tudom, hogy az első egyharmada? Mármint akkor látom, hogy mennyi jött le,amikor vége. Vagy páracső hőmérséklet alapján(mondjuk 90 fokot mutató hömérő után már mehet másik edénybe)?

Előzmény: barkócza (110265)
barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 1 110269

A lényeg, hogy valamelyik megmaradjon.

Előzmény: zsorsz (110268)
zsorsz Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110268

"ilyet is, olyat is."....itt a lényeg,volt hogy a késői fagyott le,a korai megmarad,mert a sziromhullás után már védőburokban volt és fordítva.

Előzmény: barkócza (110267)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!