Sziasztok. Főzés közben van egy kis huppogás a hűtőnél, ahol kifolyik az alszesz a hűtőből, de csak néha. Nem folyik a hidegvíz rá, 14 C a kijövő hőmérséklete. Mitől lehet ez?
Ebben az esetben kereskedelmi céllal fogunk főzni :)))
Azért Te sem gondolod komolyan ezt az összeget?
Világosan látszik, hogy az eu-nak nem a készülékekkel van baja, hanem azzal, hogy nem folyik be elég pénz a zsebébe.
De azért az általad írt összeget "kicsit" húzósnak tartanám.
De kérdezek valamit. Ha mondjuk azt mondják, hogy lefőzött literenként kell fizetni a fele jövadót, akkor az hogy lesz?
Pl főzők egy évben 10 litert akkor ez kb 8000 ft-ot jelentene. Ugye? Ha 20 litert akkor a dupláját. És így menne mondjuk 86 liter 50%-os pálinkáig.
Újra kérdezlek.
Milyen apparátus fogja tudni ezt ellenőrizni? A több tízezer magánfőzőt? Évente több alkalommal, hogy mindig naprakészek legyenek? Sőt! Napi többször? :-))))
Ugye mennyire nem életszerű?
No a lényeg hogy azt gondolom, hogy jól lett kitalálva az elején a "kezdőtörvény"
Ugyan is ha valaki 2010 óta főz, (mert miért ne) akkor jelenleg birtokolhat 5x86 liter adómentes pálinkát.
Ugye?
Na mármost. HA valakinek ez a mennyiség nem elég, (otthonfőzőről beszélünk) akkor az tényleg nyisson bérfőzdét:)
Hoztak itt már ennél cifrább törvényeket is. Egyébként be sem kell tiltani, elég, ha mondjuk 100.000 forint átalányadót vetnek ki rá. Az már csak annak éri meg, aki kereskedelmi céllal főz.
"Sokat gondolkodtam mielőtt meghoztam ezt a döntést. Bejelentettem, mert pl ha valaki feldob, kijönnek, mit mondok? (bár hozzám a pálinkafőző gyártás miatt amúgy is jöhetnek:) Fogják a cuccot, és viszik. Így már nem, mert hivatalos. Attól meg nem félek, hogy "betiltják" mert volt már olyan dolog az életemben, hogy a törvény adta lehetőséggel megvettem (pl egy vadászpuskát, 0.22-es) aztán változott a törvény, hogy ezt már nem lehet ebben a formában birtokolni. Mivel én akkor vettem mikor lehetett, a mai napig (hivatalosan) az enyém a puska, és enyém is marad, amíg élek! Ugyan így van ez a főzőkkel is. Jöhetnek kormányok, törvények, ami akkor került a birtokodba, mikor azt a törvény megengedte, és azt Te hivatalosan birtoklod, az a Tiéd is marad! Ezt a Római jogban úgy mondják: Szerzett jog. Az egyik legerősebb joga az állampolgároknak. Sajnos sokan ezzel nincsenek tisztában, ezért rettegnek, és kockáztatják a főzőjüket, és egy jókora bírságot is."
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Igen, félreérthetően írtam. A "normális" eredetileg "átlagos", "szokásos" jelentésű, a "nem normális" így "szokatlan"-t jelent, és én ebben az értelemben használtam. Azaz a nem opálos alszesz nem problémás, de ritka, szokatlan.
Azért ne keseredjen el senki... aki " felelőtlenül " beregisztrált az önkormányzatnál. Egy fegyvert is le lehet adni, a viselési engedéllyel együtt. Tehát ha kell, a következő pince feltörésnél hozzá kell írni a jkv.-höz, s azt leadni a bejelentés helyén. Aki nem hagy a pincéjében fagyállót, sose találják meg a csókát... ( Nem nagyobb csalás, mint amit a kormány csinál velünk ). Vagy leadni a főzőt ( ill. főzőnek látszó tárgyat, amire a szomszéd csettegője rátolatott :-) ) a MÉH telepen, hivatalosan..., jkv. szintén mehet a hivatalba. Szerintem ilyen esetben törölni kell a jó szándékú állampolgárt a rendszerből...., s a maradék főzőivel főzheti tovább a zugszeszt, úgy ahogy eddig is volt....
Vigyázzatok a százalékokkal,minden attól függ,hogy mennyire tudod kicsavarni a cefrét.Vagy facsarni.Ha 10%-nál leállsz,lehet,hogy jó az ötödrész.De akkor erősebb lesz az alszesz,és a moslékban hagysz egy csomó dolgot.Inkább a harmadrész az igaz,bár türelmesebbnek kell lenned.
Becslés alapján. Vagy szeded több, kisebb edénybe, és a végén, amikor látod, hogy mennyi, akkor hígítod ki kb. az egyharmadát. A pontos mennyiség nem kritikus.
Köszi, de azt honnan tudom, hogy az első egyharmada? Mármint akkor látom, hogy mennyi jött le,amikor vége. Vagy páracső hőmérséklet alapján(mondjuk 90 fokot mutató hömérő után már mehet másik edénybe)?