Igen, félreérthetően írtam. A "normális" eredetileg "átlagos", "szokásos" jelentésű, a "nem normális" így "szokatlan"-t jelent, és én ebben az értelemben használtam. Azaz a nem opálos alszesz nem problémás, de ritka, szokatlan.
Azért ne keseredjen el senki... aki " felelőtlenül " beregisztrált az önkormányzatnál. Egy fegyvert is le lehet adni, a viselési engedéllyel együtt. Tehát ha kell, a következő pince feltörésnél hozzá kell írni a jkv.-höz, s azt leadni a bejelentés helyén. Aki nem hagy a pincéjében fagyállót, sose találják meg a csókát... ( Nem nagyobb csalás, mint amit a kormány csinál velünk ). Vagy leadni a főzőt ( ill. főzőnek látszó tárgyat, amire a szomszéd csettegője rátolatott :-) ) a MÉH telepen, hivatalosan..., jkv. szintén mehet a hivatalba. Szerintem ilyen esetben törölni kell a jó szándékú állampolgárt a rendszerből...., s a maradék főzőivel főzheti tovább a zugszeszt, úgy ahogy eddig is volt....
Vigyázzatok a százalékokkal,minden attól függ,hogy mennyire tudod kicsavarni a cefrét.Vagy facsarni.Ha 10%-nál leállsz,lehet,hogy jó az ötödrész.De akkor erősebb lesz az alszesz,és a moslékban hagysz egy csomó dolgot.Inkább a harmadrész az igaz,bár türelmesebbnek kell lenned.
Becslés alapján. Vagy szeded több, kisebb edénybe, és a végén, amikor látod, hogy mennyi, akkor hígítod ki kb. az egyharmadát. A pontos mennyiség nem kritikus.
Köszi, de azt honnan tudom, hogy az első egyharmada? Mármint akkor látom, hogy mennyi jött le,amikor vége. Vagy páracső hőmérséklet alapján(mondjuk 90 fokot mutató hömérő után már mehet másik edénybe)?
Az alszesz első harmadát kell kihígítani hideg vízzel, hogy kicsapódjon belőle a kozmaolaj egy része. A csapadék részben fölúszik az alszesz tetejére, ami eltávolítható.
A moonshine cefréje nem az amit írtál, hanem kukoricán (néha mellé egy kis rozson) erjesztett cukorcefre. Olyan is. Moslék lefőzés után lesz a bármilyen cefre, de az is moslék ha nem erjeszted hanem kásává főzöd a darált árpát és odaadod a gyesznyóknak.
Főzőüst-keverő motort baracklekvár okán nem kell vennem idén úgy látom. :( Telepítettem viszont fügét és cseresznyéket-meggyeket, barack gyakrabban nincs mint van, a virágzása idején évenként ismétlődő idegeskedés keserűbb mint a magbele.
Köszi. Így lett 6,5 liter 24%-os alszeszem 30 liter szőlő-szilva cefréből. A páracsőben 99,8 fokot mutatott a hőmérő és már víz íze volt majdnem. Emlékeim szerint itt olvastam erről a vizes dologról.
Sziasztok. Lefőztem életem első alszeszét. Opálos lett, de 1 liter hideg vízre kezdtem engedni, ahogy itt olvastam. Éjszaka kint volt, de így is opálos. Szűrjem vattán vagy mi a teendő? Előre is köszi.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: