Keresés

Részletes keresés

Hurkafej Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110285

Milyen borról van szó?

Előzmény: Wampum62 (110281)
Hurkafej Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110284

Azért a NAV sem hülye, nyilván ha bejelentés vagy csak rutin ellenőrzés van, akkor biztosan prioritásban lesz az, akinek volt a nevén már főző.

Előzmény: Wampum62 (110281)
berczes Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110283

Sziasztok! Szeretném megtudni,hogy bodzavirágból hogyan jobb párlatot készíteni:

1. borban áztatom hetekig, majd főzöm, s tisztázom,

2. a bort főzöm, majd a keletkező alszeszben áztatom a bodzavirágot, és így tisztázom?

Kíváncsian várom válaszaitokat, esetleg más ötleteket.

barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 2 110282

Igen, félreérthetően írtam. A "normális" eredetileg "átlagos", "szokásos" jelentésű, a "nem normális" így "szokatlan"-t jelent, és én ebben az értelemben használtam. Azaz a nem opálos alszesz nem problémás, de ritka, szokatlan.

Előzmény: Füredi1 (110280)
Wampum62 Creative Commons License 2015.04.01 0 1 110281

Azért ne keseredjen el senki... aki " felelőtlenül " beregisztrált az önkormányzatnál. Egy fegyvert is le lehet adni, a viselési engedéllyel együtt. Tehát ha kell, a következő pince feltörésnél hozzá kell írni a jkv.-höz, s azt leadni a bejelentés helyén. Aki nem hagy a pincéjében fagyállót, sose találják meg a csókát... ( Nem nagyobb csalás, mint amit a kormány csinál velünk ). Vagy leadni a főzőt ( ill. főzőnek látszó tárgyat, amire a szomszéd csettegője rátolatott :-) ) a MÉH telepen, hivatalosan..., jkv. szintén mehet a hivatalba. Szerintem ilyen esetben törölni kell a jó szándékú állampolgárt a rendszerből...., s a maradék főzőivel főzheti tovább a zugszeszt, úgy ahogy eddig is volt....

Előzmény: vinik táltos (110200)
Füredi1 Creative Commons License 2015.04.01 0 1 110280

Ne haragudjál de azzal nem értek egyet, hogy az problémára utal ha nem opálos az alszesz.

Előzmény: barkócza (110262)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110279

Nem mindegy, milyen az a cefre, azaz mekkora az alkoholtartalma.

Előzmény: kornel8 (110275)
Tucso69 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110278

A Sólyom könyv írja jól!

Alszesznek inkább 40% a pálinka kb.

Előzmény: kornel8 (110275)
obsitos3 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110277

Durva becslés,de erre a feladatra pontosan jó:cefre 1/3-a:alszesz.Alszesz 1/3-a:pálinka.

Előzmény: kornel8 (110270)
obsitos3 Creative Commons License 2015.04.01 0 1 110276

Vigyázzatok a százalékokkal,minden attól függ,hogy mennyire tudod kicsavarni a cefrét.Vagy facsarni.Ha 10%-nál leállsz,lehet,hogy jó az ötödrész.De akkor erősebb lesz az alszesz,és a moslékban hagysz egy csomó dolgot.Inkább a harmadrész az igaz,bár türelmesebbnek kell lenned.

Előzmény: kornel8 (110275)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110275

Így már ok, mert a Sólyom  könyv azt írja,hogy 25-30%-a...

Előzmény: envision (110274)
envision Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110274

Az alszesz mennyisége kb a cefre 5-öd  6-od része .... :)

 

Előzmény: kornel8 (110270)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110273

Rendben, akkor holnap így csinálom. Minden kezdet nehéz :) Köszi

Előzmény: barkócza (110272)
barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110272

Becslés alapján. Vagy szeded több, kisebb edénybe, és a végén, amikor látod, hogy mennyi, akkor hígítod  ki kb. az egyharmadát. A pontos mennyiség nem kritikus.

Előzmény: kornel8 (110270)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110271

..hőmérő.., de sajnos nem lehet szerkeszteni

Előzmény: kornel8 (110270)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110270

Köszi, de azt honnan tudom, hogy az első egyharmada? Mármint akkor látom, hogy mennyi jött le,amikor vége. Vagy páracső hőmérséklet alapján(mondjuk 90 fokot mutató hömérő után már mehet másik edénybe)?

Előzmény: barkócza (110265)
barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 1 110269

A lényeg, hogy valamelyik megmaradjon.

Előzmény: zsorsz (110268)
zsorsz Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110268

"ilyet is, olyat is."....itt a lényeg,volt hogy a késői fagyott le,a korai megmarad,mert a sziromhullás után már védőburokban volt és fordítva.

Előzmény: barkócza (110267)
barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110267

Én is gondolkodom rajta, hogyha majd ültetek, inkább késői virágzásúakat ültetek, vagy legalább vegyesen, ilyet is, olyat is.

Előzmény: foxrudi (110266)
foxrudi Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110266

 

Itt északon van némi remény,mivel most kezd majd nyílni.Remélem kibírja még a hetet,de nagyon necces.A barack mindig mumus.

Előzmény: Pecabubus (110264)
barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 1 110265

Az alszesz első harmadát kell kihígítani hideg vízzel, hogy kicsapódjon belőle a kozmaolaj egy része. A csapadék részben fölúszik az alszesz tetejére, ami eltávolítható.

Előzmény: kornel8 (110263)
Pecabubus Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110264

A moonshine cefréje nem az amit írtál, hanem kukoricán (néha mellé egy kis rozson) erjesztett cukorcefre. Olyan is. Moslék lefőzés után lesz a bármilyen cefre, de az is moslék ha nem erjeszted hanem kásává főzöd a darált árpát és odaadod a gyesznyóknak.

Főzőüst-keverő motort baracklekvár okán nem kell vennem idén úgy látom. :(
Telepítettem viszont fügét és cseresznyéket-meggyeket, barack gyakrabban nincs mint van, a virágzása idején évenként ismétlődő idegeskedés keserűbb mint a magbele.

Előzmény: Mothaltem (110239)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110263

Köszi. Így lett 6,5 liter 24%-os alszeszem 30 liter szőlő-szilva cefréből. A páracsőben 99,8 fokot mutatott a hőmérő és már víz íze volt majdnem. Emlékeim szerint itt olvastam erről a vizes dologról.

Előzmény: barkócza (110262)
barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110262

Normális, ha az alszesz opálos. Sőt, inkább az a nem normális, ha tiszta.

 

Mennyi lett az alszesz, és milyen töménységű? Hol olvastad ezt az 1 liter hideg vízre eresztést?

Előzmény: kornel8 (110261)
kornel8 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110261

Sziasztok. Lefőztem életem első alszeszét. Opálos lett, de 1 liter hideg vízre kezdtem engedni, ahogy itt olvastam. Éjszaka kint volt, de így is opálos. Szűrjem vattán vagy mi a teendő? Előre is köszi.

barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110260

Végülis az élesztőnél nincs nagyobb varázsgomba.

Előzmény: barkócza (110259)
barkócza Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110259

Nahát! Tényleg! Van olyan? :)

Előzmény: deszegregator (110258)
deszegregator Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110258

Nem lehet az hogy varázsgombára gondolt? :D

Előzmény: barkócza (110252)
sogi01 Creative Commons License 2015.04.01 0 0 110257

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (110219)
foxrudi Creative Commons License 2015.03.31 0 1 110256

jÓ ÚRI GOMBA Borzaggal!:-)

Előzmény: barkócza (110252)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!