Becslés alapján. Vagy szeded több, kisebb edénybe, és a végén, amikor látod, hogy mennyi, akkor hígítod ki kb. az egyharmadát. A pontos mennyiség nem kritikus.
Köszi, de azt honnan tudom, hogy az első egyharmada? Mármint akkor látom, hogy mennyi jött le,amikor vége. Vagy páracső hőmérséklet alapján(mondjuk 90 fokot mutató hömérő után már mehet másik edénybe)?
Az alszesz első harmadát kell kihígítani hideg vízzel, hogy kicsapódjon belőle a kozmaolaj egy része. A csapadék részben fölúszik az alszesz tetejére, ami eltávolítható.
A moonshine cefréje nem az amit írtál, hanem kukoricán (néha mellé egy kis rozson) erjesztett cukorcefre. Olyan is. Moslék lefőzés után lesz a bármilyen cefre, de az is moslék ha nem erjeszted hanem kásává főzöd a darált árpát és odaadod a gyesznyóknak.
Főzőüst-keverő motort baracklekvár okán nem kell vennem idén úgy látom. :( Telepítettem viszont fügét és cseresznyéket-meggyeket, barack gyakrabban nincs mint van, a virágzása idején évenként ismétlődő idegeskedés keserűbb mint a magbele.
Köszi. Így lett 6,5 liter 24%-os alszeszem 30 liter szőlő-szilva cefréből. A páracsőben 99,8 fokot mutatott a hőmérő és már víz íze volt majdnem. Emlékeim szerint itt olvastam erről a vizes dologról.
Sziasztok. Lefőztem életem első alszeszét. Opálos lett, de 1 liter hideg vízre kezdtem engedni, ahogy itt olvastam. Éjszaka kint volt, de így is opálos. Szűrjem vattán vagy mi a teendő? Előre is köszi.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Most is vajon pirított vargányát falatoztam , még mindig van vagy 50 liternyi belőle :P Ritka pazar év volt a tavalyi... Szárítmányom is több évre való maradt még. Kucsmagomba helyeket konkrétan nem tudok, majd a tövisalja, májusi pereszke lesz pár hét múlva az első friss élmény - ha lesz.... A bevezetés meggypálinka volt, na jó előtte vörös szőlő törköly pálinka is (korai, kinyomva volt, nem héjon erjesztett...) ez utóbbi oly jól sikerült, annyira bejön, hogy az idén is felhajtom a forrást.
Ez már - már önostorozás kategória! :D Belerángattak a kakába, azért ne kívánjunk már legalább magunknak rosszat! Egyik év viszi a másikat, egyik évben döglésig van szilva , a másikban nincs. Az egyik évben kell a 86 liter keret, a másikban nincs kihasználva.
A kajszit, őszit ez a trágya idő derékba kapta, csodálnám ha komoly termés lenne. Messze még a május vége amikor a fagyveszély elmúlik, de még utána is sok éjszakát kinn tölt a gyümi, mire a hordóban landol.
Az únió felé színészkedni kell valamit , oszt hali. Nem muszáj a rezsimnek terrorban tartani a bér - és magánfőzést.
Jó nagy kaka volt regisztrálni, már csak azért is, mert nagyívben leszarják ezután is ha valaki "feketén" főz, mi meg leshetjük mikor jön a szerv....