Sziasztok, koszi a valaszokat a sepropalinka fozes ugyeben.
Az ulepitessel kapcsolatban az a fontos, hogy en a boraszatbol hozom el a seprut, tehat ott mar lefejtettek rola a bort. Ha hagyom meg a hordoban ulepedni, akkor kb 80% zacc es 20 % bor lesz a tetejen. Szoval ha a bort lefejtem es kifozom borparlatnak, meg mindig marad egy jelentos mennyisegu sepru, ami elvileg jo palinka alapanyag. (az evnek ebben az idoszakaban nincs is nagyon mas alapanyag).
Azota lefoztem meg 2 adagot, ugy latszik a leeges megoldodik, ha surun keverem, illetve lassabban tuzelek, es kiseb adagot fozok egyszerre. Gondolkodom rajta hogy barkacsolok egy keveromotort seprufozeshez. (a dulpafalu fozo is jo megoldas valoszinuleg, de hat szimplafalu van )
Most amivel gondom van az a lefolyo alszesz (meg mindig az alszesz keszitesenel jarok): elindul 72% on, es 30 %ig szep tiszta es jo illatu. 30% alatt opalos lesz es kellemetlen szagu. Most ugy csinalom hogy az opalos reszt kulon edenybe engedem, azt tervezem hogy finomitaskor majd kikiserletezem, hogy milyen palinkat kapok, ha
- Csak a tiszta reszt finomitom
- Osszekeverem es az egeszet finomitom.
Ha esetleg valakit erdekel az eredmeny, szivesen megosztom, ha jutok valamire, es sikerul valami ihatot varazsolni.
99L, szimpla, ház szigetelve.Az égőfejet egyszer sikerűlt bekormoznom azzal hogy fejre állítottam a palackot hogy ne maradjon benne semmi. A furatait úgy tisztítottam ki hogy újra fúrtam. ....Egy picit nagyobbra sikerült.Így viszi 1 óra alatt!:)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Nekem még nem sikerült odakapatni,mióta dupla fallal működöm,legföljebb ha sűrű, nem lehet kiforralni.Persze Olajossal lehet más,nekem vízfürdős.A birs is fölragad,de nem ég oda,csak rossz levakarni,főleg ha hirtelen nyitod az üstöt ki.
Igazság szerint semmi tapasztalatom nincs seprőpálinkával kapcsolatban,sose főztem,azt simán el tudom képzelni,hogy leég,felhasználásáról eddig annyit tudtam,hogy cukorcefrét indítanak vele,élesztő gyanánt.A törkölyt viszont nem értem.Ha megfelelő mennyiségű víz van alatta,nem lehet leégetni,még szimpla üstben sem.A víz megemeli.A csigerből nem törkölypálinka lesz,hanem-ha a borból borpárlat-csigerpárlat.A törköly jellegzetes ízét az adja,hogy együtt főzik a szőlő szárával,héjával,magjával.Egyébként a másodbor nem a csiger?
Ehhez hasonló tippet már itt,a fórumon is olvastam régebben,valaki azt javasolta,hogy ne égjen le a szilvacefre,szűrjük,préseljük,és csak a lét kell párolni.Így nem készül rendes szilvapálinka.
Eredetileg pont ez volt a seprőpálinka, és éppen t!s problémájából kifolyólag. Még a 19. század elején is jelent meg olyan magyar kézikönyv, ami szerint véletlenül sem szabad seprőt tenni az üstbe, sőt, törkölyt sem, mert garantáltan égett ízük lesz. A seprőpálinkát másodborból, a törkölypálinkát csigerből főzték. Persze akkor helyenként még nemcsak a duplafenekű vagy -falú üst volt újdonság, hanem a szabályozható kemence is.
Azt szeretném kérdezni, hogy a tegnapi kérdésemre nem kaptam választ, akkor azt kérdezném, hogy ez a kínai öntvény zsámoly 30mbaros csökkentővel tudja az 5,5 kw-ot padlógázon? Csak azért, mert a láng magja 1,5 cm, ami szerintem kevés. Nyomáscsökkentő nélkül nézve már elfogadható, vagy így már több mint 5,5 kw? A fűtés miatt kérdezem az 50 literes sörösömhöz, hogy kb 1 óra alatt felfűtse. Itt egy kép vele illetve nélküle.
Vagy két üveget teszel rá,egyiken nézel,másikon világítasz.Egyébként érdekes,hogy nektek párásodási problémáitok vannak,éppen most a hét végén figyeltem meg,hogy a szendvicstalpú fazék üveg fedője húsleves főzésekor a zárás után kb. 1 percig párás volt,utána pedig tökéletesen átlátható, a lecsapódó lé állandóan tisztán tartotta.
Ha 5-ig szoktad,akkor addig is engedd ne változtass!!!!!!Persze ha azt akarod hogy ne legyen pálinkád,akkor elveszed 30-nál az alszeszt.:-(
Vannak különféle megoldások leégés ellen,véleményem az viszont,hogy duplafalúra alakítsd át a készüléked,vagy legalább szendvicstalpúra.Akkor nem lesz több leégésed.
A legjobban a reggelente belinkelt oldalakat ajánlom figyelmedbe tanulmányozásra,mert nagy nálad a káosz az írásod alapján!!
Az leégett cuccodat aktív szénnel tudod kezelni,de már sosem lesz tökéletes.
Az lenne a kerdesem hogy sepru palinka fozeseben van-e valakinek tapasztalata? Borszatbol hoztam borseprut, mar 2 adagot lefoztem, de nem az igazi. Az elso fozes odaegett, mert a sepruben a zacc leulepszik. Masodjara mar szinte folyamatosan kevertem, igy is odakapott egy kicsit. Azt tapasztaltam, hogy amikor az alszeszt keszitem, kb 30 fork korul opalos lesz, viszont addig szep tiszta, kellems illatu. Ez az opalos parlat mar kellemetlen szagu.
Arra gondoltam, hogy az alszeszt csak 30 fokig engedem le (egyebkent 5 %-ig szoktam).
Az egyik gondolatom az az hogy az opalosodas a leeges miatt van. Amikor az alja odakap, akkor lesz zavaros.
Az is megfordult a fejembe, hogy lehet hogy a seprut eleg lenne csak egyszer fozni? Eloparlatot elvenni, 45-50% ig leengedni es kesz.
:)....de télleg kellene egy nyugis hely,mert úgy látom nehezen kopik a téma,regényt lehetne írni,csak amit a környékünkön művelnek.Csak oda ne,amit gomászok belinkelt,az tele van túlművelt sznobokkal,ott az egyszerű emberrel nem állnak szóba.
Nem valószínű, hogy előkerülnek, az ilyet rettentő nehéz kideríteni.................ha mégis, akkor kapnak pár nap közmunkát, amit el sem kell végezniük mert a hála a tezsvéreknek sokkal több a kiszabott közmunka mint amennyit el tudnak végeztetni. Aztán egyszercsak hopp elévül. De ne legyen igazam.
És, hogy ne legyek off, forr az alma cefrém. Nem sok de legalább lesz mit főznöm.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: