Keresés

Részletes keresés

t!s Creative Commons License 2015.03.24 0 1 110087

Sziasztok, koszi a valaszokat a sepropalinka fozes ugyeben.

Az ulepitessel kapcsolatban az a fontos, hogy en a boraszatbol hozom el a seprut, tehat ott mar lefejtettek rola a bort. Ha hagyom meg a hordoban ulepedni, akkor kb 80% zacc es 20 % bor lesz a tetejen. Szoval ha a bort lefejtem es kifozom borparlatnak, meg mindig marad egy jelentos mennyisegu sepru, ami elvileg jo palinka alapanyag. (az evnek ebben az idoszakaban nincs is nagyon mas alapanyag).

Azota lefoztem meg 2 adagot, ugy latszik a leeges megoldodik, ha surun keverem, illetve lassabban tuzelek, es kiseb adagot fozok egyszerre. Gondolkodom rajta hogy barkacsolok egy keveromotort seprufozeshez. (a dulpafalu fozo is jo megoldas valoszinuleg, de hat szimplafalu van…)

Most amivel gondom van az a lefolyo alszesz (meg mindig az alszesz keszitesenel jarok): elindul 72% on, es 30 %ig szep tiszta es jo illatu. 30% alatt opalos lesz es kellemetlen szagu. Most ugy csinalom hogy az opalos reszt kulon edenybe engedem, azt tervezem hogy finomitaskor majd kikiserletezem, hogy milyen palinkat kapok, ha

-          Csak a tiszta reszt finomitom

-          Osszekeverem es az egeszet finomitom.

Ha esetleg valakit erdekel az eredmeny, szivesen megosztom, ha jutok valamire, es sikerul valami ihatot varazsolni.

kornel8 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 110086

A ház szigetelése milyen vastag, képet tudsz felrakni?

Előzmény: kupeci (110084)
kupeci Creative Commons License 2015.03.24 0 0 110085

Ja és keverős.

Előzmény: kupeci (110084)
kupeci Creative Commons License 2015.03.24 0 0 110084

99L, szimpla, ház szigetelve.Az égőfejet egyszer sikerűlt bekormoznom azzal hogy fejre állítottam a palackot hogy ne maradjon benne semmi. A furatait úgy tisztítottam ki hogy újra fúrtam. ....Egy picit nagyobbra sikerült.Így viszi 1 óra alatt!:)

Előzmény: kornel8 (110082)
sogi01 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 110083

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (110060)
kornel8 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 110082

Mekkora az üstöd, van-e szigetelve és mennyi idő alatt fő fel?

Előzmény: kupeci (110077)
kornel8 Creative Commons License 2015.03.24 0 0 110081

Köszi. Lehet, hogy beszerzek egyet.

Előzmény: körte51 (110076)
foxrudi Creative Commons License 2015.03.23 0 2 110080

Nekem még nem sikerült odakapatni,mióta dupla fallal működöm,legföljebb ha sűrű, nem lehet kiforralni.Persze Olajossal lehet más,nekem vízfürdős.A birs is fölragad,de nem ég oda,csak rossz levakarni,főleg ha hirtelen nyitod az üstöt ki.

Előzmény: zsuzska60 (110067)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.03.23 0 1 110079

Cigány, Oblacsinszka, Érdi jubileum, Kántorjánosi. Ezek könnyen beszerezhetők, és mind különféle zamatú meggypálinkát adnak. Bátran ajánlom őket.

Előzmény: Norbi... (109968)
körte51 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110078

Ez egy állítható nyomáscsökkentő ,amit kb félálláson használok és a  60 literes üstömet könnyedén felfűti 1 óra alatt . A gázégőm nekem is ez.

Előzmény: körte51 (110076)
kupeci Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110077

Nekem nincs nyomás csökkentőm(nem követendő példa)  a baloldali képhez hasonlít mikor működik.Ha ilyen nagy lánggal ég, elvisz akár 100 L-est is.

Előzmény: kornel8 (110073)
körte51 Creative Commons License 2015.03.23 0 1 110076

Szerintem kevés! Nekem 50 -170 mbaros van ,azzal nagyon jó!

Előzmény: kornel8 (110073)
obsitos3 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110075

Igazság szerint semmi tapasztalatom nincs seprőpálinkával kapcsolatban,sose főztem,azt simán el tudom képzelni,hogy leég,felhasználásáról eddig annyit tudtam,hogy cukorcefrét indítanak vele,élesztő gyanánt.A törkölyt viszont nem értem.Ha megfelelő mennyiségű víz van alatta,nem lehet leégetni,még szimpla üstben sem.A víz megemeli.A csigerből nem törkölypálinka lesz,hanem-ha a borból borpárlat-csigerpárlat.A törköly jellegzetes ízét az adja,hogy együtt főzik a szőlő szárával,héjával,magjával.Egyébként a másodbor nem a csiger?

Ehhez hasonló tippet már itt,a fórumon is olvastam régebben,valaki azt javasolta,hogy ne égjen le a szilvacefre,szűrjük,préseljük,és csak a lét kell párolni.Így nem készül rendes szilvapálinka.

Előzmény: cloaked (110074)
cloaked Creative Commons License 2015.03.23 0 1 110074

Eredetileg pont ez volt a seprőpálinka, és éppen t!s problémájából kifolyólag. Még a 19. század elején is jelent meg olyan magyar kézikönyv, ami szerint véletlenül sem szabad seprőt tenni az üstbe, sőt, törkölyt sem, mert garantáltan égett ízük lesz. A seprőpálinkát másodborból, a törkölypálinkát csigerből főzték. Persze akkor helyenként még nemcsak a duplafenekű vagy -falú üst volt újdonság, hanem a szabályozható kemence is.

Előzmény: zsuzska60 (110069)
kornel8 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110073

Azt szeretném kérdezni, hogy a tegnapi kérdésemre nem kaptam választ, akkor azt kérdezném, hogy ez a kínai öntvény zsámoly 30mbaros csökkentővel tudja az 5,5 kw-ot padlógázon? Csak azért, mert a láng magja 1,5 cm, ami szerintem kevés. Nyomáscsökkentő nélkül nézve már elfogadható, vagy így már több mint 5,5 kw? A fűtés miatt kérdezem az 50 literes sörösömhöz, hogy kb 1 óra alatt felfűtse. Itt egy kép vele illetve nélküle.

Előre is köszi.

 

 

 

Előzmény: kornel8 (110050)
obsitos3 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110072

Vagy két üveget teszel rá,egyiken nézel,másikon világítasz.Egyébként érdekes,hogy nektek párásodási problémáitok vannak,éppen most a hét végén figyeltem meg,hogy a szendvicstalpú fazék üveg fedője húsleves főzésekor a zárás után kb. 1 percig párás volt,utána pedig tökéletesen átlátható, a lecsapódó lé állandóan tisztán tartotta.

Előzmény: gombászok (110071)
gombászok Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110071

Próbáld ki a búvár módszert.

Beleköpnek a szemüvegbe, szétkenik, leöblítik vízzel, ott működik!

Ha a leselkedőüvegeden is működik, teszek én is egyet az enyémre.

Kelllene mellé világítás is, pl. villanysütő hőálló üvegezése, égője, szilikonba ágyazva.

Előzmény: kupeci (110054)
obsitos3 Creative Commons License 2015.03.23 0 1 110070

Egye fene,egy kis sűrűjét visszadobhat bele,de csak az íze miatt!Bár mintha láttam volna döglött élesztő aromát valahol!:-)

Előzmény: zsuzska60 (110069)
zsuzska60 Creative Commons License 2015.03.23 0 1 110069

igen, de akkor borpárlatot kap... kell bele a döglött élesztő az íz miatt :-)

Előzmény: obsitos3 (110068)
obsitos3 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110068

Jobban jársz,ha a seprőt ülepíted,és lefejted.Az üledék értéke csekély,és legtöbbször íze is rossz.Ezzel természetesen a leégést is elkerülöd.

Előzmény: t!s (110065)
zsuzska60 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110067

nem akarlak cáfolni, de a duplafalúban is oda tud sülni, ha nem elég híg!

A higításra kell erősen odafigyelni.

Előzmény: foxrudi (110066)
foxrudi Creative Commons License 2015.03.23 0 1 110066

Ha 5-ig szoktad,akkor addig is engedd ne változtass!!!!!!Persze ha azt akarod hogy ne legyen pálinkád,akkor elveszed 30-nál az alszeszt.:-(

  Vannak különféle megoldások leégés ellen,véleményem az viszont,hogy duplafalúra alakítsd át a készüléked,vagy legalább szendvicstalpúra.Akkor nem lesz több leégésed.

  A legjobban a reggelente belinkelt oldalakat ajánlom figyelmedbe tanulmányozásra,mert nagy nálad a káosz az írásod alapján!!

 Az leégett cuccodat aktív szénnel tudod kezelni,de már sosem lesz tökéletes.

Előzmény: t!s (110065)
t!s Creative Commons License 2015.03.23 0 1 110065

Sziasztok

Az lenne a kerdesem hogy sepru palinka fozeseben van-e valakinek tapasztalata? Borszatbol hoztam borseprut, mar 2 adagot lefoztem, de nem az igazi. Az elso fozes odaegett, mert a sepruben a zacc leulepszik. Masodjara mar szinte folyamatosan kevertem, igy is odakapott egy kicsit. Azt tapasztaltam, hogy amikor az alszeszt keszitem, kb 30 fork korul opalos lesz, viszont addig szep tiszta, kellems illatu. Ez az opalos parlat mar kellemetlen szagu.

Arra gondoltam, hogy az alszeszt csak 30 fokig engedem le (egyebkent 5 %-ig szoktam).

 

Az egyik gondolatom az az hogy az opalosodas a leeges miatt van. Amikor az alja odakap, akkor lesz zavaros.

 

Az is megfordult a fejembe, hogy lehet hogy a seprut eleg lenne csak egyszer fozni? Eloparlatot elvenni, 45-50% ig leengedni es kesz.

 

 Udvozlettel

  Attila

 

zsorsz Creative Commons License 2015.03.23 0 1 110064

 :)....de télleg kellene egy nyugis hely,mert úgy látom nehezen kopik a téma,regényt lehetne írni,csak amit a környékünkön művelnek.Csak oda ne,amit gomászok belinkelt,az tele van túlművelt sznobokkal,ott az egyszerű emberrel nem állnak szóba.

Előzmény: kupeci (110051)
firekiller Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110063

Páramentesítőnek az üvegre próbáld ki a glicerint.

Előzmény: kupeci (110054)
vasbogre Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110062

Nem valószínű, hogy előkerülnek, az ilyet rettentő nehéz kideríteni.................ha mégis, akkor kapnak pár nap közmunkát, amit el sem kell végezniük mert a hála a tezsvéreknek sokkal több a kiszabott közmunka mint amennyit el tudnak végeztetni. Aztán egyszercsak hopp elévül. De ne legyen igazam.

És, hogy ne legyek off, forr az alma cefrém. Nem sok de legalább lesz mit főznöm.

Előzmény: foxrudi (110048)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110061

Egy idő után(főleg nyáron) már nem hitte:)

Adj neki pálinkát (a jobbikból), akkor majd elhiszi. ;)

Előzmény: kupeci (110054)
sogi01 Creative Commons License 2015.03.23 0 0 110060

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (110033)
kupeci Creative Commons License 2015.03.22 0 1 110059

Régen orosz traktorokon a hátsó szélvédőn olyan volt a törlő(ha volt) hogy kívül volt a lapát, belől a törlő fogója ,és "ÖN" működő volt:)

 Kipróbáltam ezt a páramentesítő folyadékot, nagyon jó.

Előzmény: kupeci (110058)
kupeci Creative Commons License 2015.03.22 0 0 110058

Hehe....nem rossz ötlet:)

Előzmény: norris53 (110056)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!