Kálium-bikromátot redukáltunk erősen kénsavas közegben alkohollal és letakarva eletettük kristályosodni. Legközelebb alul szép kristályok, felül meg vattás penész fogadott.
Ragozott Off téma: Manapság már a benzin is megromlik a belekevert pár % alkohol miatt. Akkorát szívtam vele, mint egy torkosborz. A gázolaj is megpenészedhet a bekevert szintén pár % "biodízel" miatt.
A krómtimsóról nem gondoltam volna, hogy romlandó, bár bacik között van jónéhány mazohista, pl a halofilok. De azt, hogy gombák között is lennének, nem gondoltam volna. Mással nem lehetett esetleg szennyezve, mert önmagában elég szegényes tápanyagnak, vagy energiaforrásnak tűnik? Esetleg fölös alkohollal, amit a krómtimsó előállításához használnak? Vagy az alkoholból képződő acetaldehid jelentette a gombáknak a tápanyagot?
Ragozott Off téma: Manapság már a benzin is megromlik a belekevert pár % alkohol miatt. Akkorát szívtam vele, mint egy torkosborz. A gázolaj is megpenészedhet a bekevert szintén pár % "biodízel" miatt.
A krómtimsóról nem gondoltam volna, hogy romlandó, bár bacik között van jónéhány mazohista, pl a halofilok. De azt, hogy gombák között is lennének, nem gondoltam volna. Mással nem lehetett esetleg szennyezve, mert önmagában elég szegényes tápanyagnak, vagy energiaforrásnak tűnik? Esetleg fölös alkohollal, amit a krómtimsó előállításához használnak?
Megcsináltam, és igazán nem gondosan. 3,06 lett a pH 3,1 helyett.
Még egyszer a recept:
Kell egy 1g-os felbontású konyhai mérleg, citromsav, szódabikarbóna, 200ml-es és 10ml-es mérőhenger, kb. fél literes üveg vagy porcelán edény, rozsdamentes kanál.
Kimérünk 8g szóbadikarbónát, 42 gramm citromsavat, hozzáadunk a fél literes edényben kb. 1,5dl vizet. Jól habzik, azért a nagy edény, hogy ne fusson ki. Keverjük alaposan.
Ha végetért a habzás, tegyük be a mikróba, és forraljuk fel, ezzel eltávolítjuk a maradék bikarbonátot (lehet, hogy fölösleges a forralás). Hűtsük vissza.
A mérőhengerben higítsuk ki 200ml-re. Ezt a törzsoldatot tegyük el későbbre, sötét, hűvös helyen, jól záródó üvegben. 2,83-asnak mértem a pH-ját.
A törzsoldatot 50-szeresére higítjuk, így a pH-ja kb. 3,1 körüli lesz. Ez nekünk pont jó kalibráláshoz.
Akár igazad is lehetne,de mégsincs.Amire nincs szükség,az felesleges.Azt nem mondtam,hogy rossz.Tehát:nincs szükség térképre,mert ismered a járást,már sokszor jártál arra.Nincs szükség autóra sem,mert csak a szomszédba ugrasz át egy felesre.És ugyanezért bicajra sincsen szükség.
Nekem sípol a hőmérő, amikor elkezd melegedni a páracső, vagy amikor elkezd esni a hőmérséklete főzés közben, vagy amikor elért egy bizonyos hőmérsékletet. Sokat segít.
Attól még, hogy valami nélkül meg lehet lenni, nem azt jelenti, hogy az felesleges vagy nem jó.
Nincs szükség térképre, meg lehet kérdezni a helyieket, hogy merre kell menni. Nincs szükség autóra sem, ahová autóval el lehet menni, oda kerékpárral is. De kerékpár sem kell, mert ahová el lehet kerékpározni, oda gyalogolni is...
Tényleg csak arra gondoltam, hogy kéne adni egy egyszerű receptet, amit az otthonfőző a konyhai eszközökkel és anyagokkal gyorsan olcsón össze tud rakni a pöhö ellenőrzésére.
Elhiszem,hogy sokan vettek,meg azt is,hogy fontosak,csak abban nem vagyok biztos,hogy ezek nekünk,magánfőzőknek nélkülözhetetlenek. Feribá valamilyenjét nem kóstoltam,ezért arról nem mondhatok véleményt,viszont akkor részletezném e fontos eszközökről alkotott véleményemet. Előrebocsátom,majdnem mindegyikkel rendelkezem,csak nem feltétlen használom őket.
Refraktométer:van,de nem a brix változását figyelem vele,mivel a cefre elkészültének más,egyértelmű jelei is vannak. Cefre főzésének végén a kifolyó anyag alkoholtartalmát mérem vele,gyorsabb megoldás,mint fokolni egy mérőhengerben. Hab a tortán,hogy az én refraktométeremen nem brix-skála van,hanem akkusav és fagyálló.
pH-mérő:van,de nem használom,mert magánfőzőként azonnal tudom főzni a kész cefrét,tehát nem savazok,mert nem kell.
eprüvetta: ilyenem nincs,és az itt,a fórumon látottak közül nem is használnék egyet sem,mert nyitottak,én inkább megőrzöm az illatot. Ráadásul egy ilyen eszköznek,ami folyamatosan mutatja,hogy mi folyik ki,akkor van értelme,ha folyamatosan nézzük. Hát engem csak akkor érdekel ez az információ,ha beavatkozásra van szükség,erre meg jó a hőmérő-refraktométer páros.
hőmérő: na,ez az egy,amit rendszeresen használok,de ezt sem mindenkor. Cefrefőzés: hűtővíz megnyitása:nem hőmérő,hanem páracső tapogatás. Hőmérséklet emelkedés sebessége utal a cefre alkoholtartalmára. Cefrefőzés vége: vagy hőmérő ,vagy refraktométer. Tisztázás: előpárlat elválasztásánál nincs haszna,utópárlat: figyelmeztet,hogy lehet kezdeni a kóstolgatást.
Persze, de itt mi nem lövünk nyulat a pH méréssel. Ki is próbálom gyorsan, hogy mi lesz, ha kinai konyhai mérlegen összerakom a receptedet. Mondjuk 8g szódabikarbóna, 42g citromsav, fölold kb 1,5dl vízben, kiforral, visszahűt, 200cc-re kiegészít, majd ebből 4cc-t 200cc-re higít. Mondjuk, tényleg nem analitikai pontosság, de meglátjuk. :)