Keresés

Részletes keresés

csalitos Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109872

   Ezzel a céggel még jobban fogsz szívni, mind a torkosborz. Én egy teljes évet szívtam...

Előzmény: Szomjas cápa (109871)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109871

Bocsánat a duplázásért, döglődik a netem, türelmetlen voltam. A minimális le/feltöltési sebességem félóránként kb. 5 percekre 0 bit/s. Invitel.

Előzmény: Szomjas cápa (109869)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.13 0 1 109870

Kálium-bikromátot redukáltunk erősen kénsavas közegben alkohollal és letakarva eletettük kristályosodni. Legközelebb alul szép kristályok, felül meg vattás penész fogadott.

Előzmény: Szomjas cápa (109868)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109869

Ragozott Off téma: Manapság már a benzin is megromlik a belekevert pár % alkohol miatt. Akkorát szívtam vele, mint egy torkosborz. A gázolaj is megpenészedhet a bekevert szintén pár % "biodízel" miatt.

 

A krómtimsóról nem gondoltam volna, hogy romlandó, bár bacik között van jónéhány mazohista, pl a halofilok. De azt, hogy gombák között is lennének, nem gondoltam volna. Mással nem lehetett esetleg szennyezve, mert önmagában elég szegényes tápanyagnak, vagy energiaforrásnak tűnik? Esetleg fölös alkohollal, amit a krómtimsó előállításához használnak? Vagy az alkoholból képződő acetaldehid jelentette a gombáknak a tápanyagot?

Előzmény: öreg_néne_b (109867)
Szomjas cápa Creative Commons License 2015.03.13 0 1 109868

Ragozott Off téma: Manapság már a benzin is megromlik a belekevert pár % alkohol miatt. Akkorát szívtam vele, mint egy torkosborz. A gázolaj is megpenészedhet a bekevert szintén pár % "biodízel" miatt.

 

A krómtimsóról nem gondoltam volna, hogy romlandó, bár bacik között van jónéhány mazohista, pl a halofilok. De azt, hogy gombák között is lennének, nem gondoltam volna. Mással nem lehetett esetleg szennyezve, mert önmagában elég szegényes tápanyagnak, vagy energiaforrásnak tűnik? Esetleg fölös alkohollal, amit a krómtimsó előállításához használnak?

Előzmény: öreg_néne_b (109867)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109867

Első évfolyamon megpenészedett a krómtimsó oldatom. Kb. 2-es volt a pH-ja és annyi króm volt benne, hogy, ha megiszom, alighanem belehalok.

Előzmény: barkócza (109864)
obsitos3 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109866

Gondolom,a légmentes lezáráson kívül semmit nem tehetsz vele.Na de hamar elfogy,ha kiajánlod az EU-ba,150 évre sem elég.(:-(:-

Előzmény: barkócza (109864)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109865

Most jut eszembe! Teszek még hozzá egy kis savat, és akkor jobban eláll. :-))))

Előzmény: barkócza (109864)
barkócza Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109864

Passz. Mondjuk, elég savas, hűtőszekrényben valószínűleg sokáig.

Előzmény: In Lak'ech (109863)
In Lak'ech Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109863

A törzsoldat meddig tárolható?

Előzmény: barkócza (109854)
barkócza Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109862

Veszprémben is megáll benne a kanál.

Előzmény: kupeci (109861)
kupeci Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109861

Nálunk 8.

Előzmény: barkócza (109832)
norris53 Creative Commons License 2015.03.13 0 1 109860

Na jó ez köztudott róla :-)

Előzmény: snapszmester (109859)
snapszmester Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109859

Velejéig szerény legény.:-)

Előzmény: norris53 (109855)
zsuzska60 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109858

ezzel a tanulással az a helyzet, hogy kell hozz nagyfokú befogadás, tudásvágy, mert különben nem "fog" a delikvensen!

Előzmény: norris53 (109855)
norris53 Creative Commons License 2015.03.13 0 1 109857

Hát ha így történt akkor le az újságírókkal :-))))))))

 

Előzmény: barkócza (109856)
barkócza Creative Commons License 2015.03.13 0 1 109856

Vagy egyértelművé tette, de a cikket mégis az újságíró írja. :)

Előzmény: norris53 (109855)
norris53 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109855

Kár hogy ezt nem tette egy értelművé ! :-)

Előzmény: snapszmester (109836)
barkócza Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109854

Megcsináltam, és igazán nem gondosan. 3,06 lett a pH 3,1 helyett.

 

Még egyszer a recept:

 

Kell egy 1g-os felbontású konyhai mérleg, citromsav, szódabikarbóna, 200ml-es és 10ml-es mérőhenger, kb. fél literes üveg vagy porcelán edény, rozsdamentes kanál.

 

Kimérünk 8g szóbadikarbónát, 42 gramm citromsavat, hozzáadunk a fél literes edényben kb. 1,5dl vizet. Jól habzik, azért a nagy edény, hogy ne fusson ki. Keverjük alaposan.

 

Ha végetért a habzás, tegyük be a mikróba, és forraljuk fel, ezzel eltávolítjuk a maradék bikarbonátot (lehet, hogy fölösleges a forralás). Hűtsük vissza.

 

A mérőhengerben higítsuk ki 200ml-re. Ezt a törzsoldatot tegyük el későbbre, sötét, hűvös helyen, jól záródó üvegben. 2,83-asnak mértem a pH-ját.

 

A törzsoldatot 50-szeresére higítjuk, így a pH-ja kb. 3,1 körüli lesz. Ez nekünk pont jó kalibráláshoz.

 

 

Előzmény: barkócza (109844)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.13 -1 2 109853

A kezdők nem "ismerik a járást". Nem mindegy, hány eltévedés után tesznek szert helyismeretre. Esetleg nem a szomszédba akarnak menni...

Előzmény: obsitos3 (109852)
obsitos3 Creative Commons License 2015.03.13 0 2 109852

Akár igazad is lehetne,de mégsincs.Amire nincs szükség,az felesleges.Azt nem mondtam,hogy rossz.Tehát:nincs szükség térképre,mert ismered a járást,már sokszor jártál arra.Nincs szükség autóra sem,mert csak a szomszédba ugrasz át egy felesre.És ugyanezért bicajra sincsen szükség.

Előzmény: öreg_néne_b (109848)
zsuzska60 Creative Commons License 2015.03.13 0 2 109851

nem savazok,mert nem kell

Le a savazókkal! :-)

Előzmény: obsitos3 (109846)
barkócza Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109850

Nekem sípol a hőmérő, amikor elkezd melegedni a páracső, vagy amikor elkezd esni a hőmérséklete főzés közben, vagy amikor elért egy bizonyos hőmérsékletet. Sokat segít.

Előzmény: obsitos3 (109846)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109849

Most kapható gyári puffer válaszborítékért...

Előzmény: barkócza (109847)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.13 -1 2 109848

Attól még, hogy valami nélkül meg lehet lenni, nem azt jelenti, hogy az felesleges vagy nem jó.

Nincs szükség térképre, meg lehet kérdezni a helyieket, hogy merre kell menni. Nincs szükség autóra sem, ahová autóval el lehet menni, oda kerékpárral is. De kerékpár sem kell, mert ahová el lehet kerékpározni, oda gyalogolni is...

Előzmény: obsitos3 (109846)
barkócza Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109847

Tényleg csak arra gondoltam, hogy kéne adni egy egyszerű receptet, amit az otthonfőző a konyhai eszközökkel és anyagokkal gyorsan olcsón össze tud rakni a pöhö ellenőrzésére.

Előzmény: öreg_néne_b (109845)
obsitos3 Creative Commons License 2015.03.13 0 1 109846

Elhiszem,hogy sokan vettek,meg azt is,hogy fontosak,csak abban  nem vagyok biztos,hogy ezek nekünk,magánfőzőknek nélkülözhetetlenek. Feribá valamilyenjét nem kóstoltam,ezért arról nem mondhatok véleményt,viszont akkor részletezném e fontos eszközökről alkotott véleményemet. Előrebocsátom,majdnem mindegyikkel rendelkezem,csak nem feltétlen használom őket.

Refraktométer:van,de nem a brix változását figyelem vele,mivel a cefre elkészültének más,egyértelmű jelei is vannak. Cefre főzésének végén a kifolyó anyag alkoholtartalmát mérem vele,gyorsabb megoldás,mint fokolni egy mérőhengerben. Hab a tortán,hogy az én refraktométeremen nem brix-skála van,hanem akkusav és fagyálló.

pH-mérő:van,de nem használom,mert magánfőzőként azonnal tudom főzni a kész cefrét,tehát nem savazok,mert nem kell.

eprüvetta: ilyenem nincs,és az itt,a fórumon látottak közül nem is használnék egyet sem,mert nyitottak,én inkább megőrzöm az illatot. Ráadásul egy ilyen eszköznek,ami  folyamatosan mutatja,hogy mi folyik ki,akkor van értelme,ha folyamatosan nézzük. Hát engem csak akkor érdekel ez az információ,ha beavatkozásra van szükség,erre meg jó a hőmérő-refraktométer páros.

hőmérő: na,ez az egy,amit rendszeresen használok,de ezt sem mindenkor. Cefrefőzés: hűtővíz megnyitása:nem hőmérő,hanem páracső tapogatás. Hőmérséklet emelkedés sebessége utal a cefre alkoholtartalmára. Cefrefőzés vége: vagy hőmérő ,vagy  refraktométer. Tisztázás: előpárlat elválasztásánál nincs haszna,utópárlat: figyelmeztet,hogy lehet kezdeni a kóstolgatást.

Előzmény: szilvakukc (109828)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109845
Előzmény: barkócza (109844)
barkócza Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109844

Persze, de itt mi nem lövünk nyulat a pH méréssel. Ki is próbálom gyorsan, hogy mi lesz, ha kinai konyhai mérlegen összerakom a receptedet. Mondjuk 8g szódabikarbóna, 42g citromsav, fölold kb 1,5dl vízben, kiforral, visszahűt, 200cc-re kiegészít, majd ebből 4cc-t 200cc-re higít. Mondjuk, tényleg nem analitikai pontosság, de meglátjuk. :)

Előzmény: öreg_néne_b (109841)
kornel8 Creative Commons License 2015.03.13 0 0 109843

Sziasztok. Frissen elkészült főzőt mennyi vízzel érdemes átfőzni? 50 literes egyébként.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!