Üdv, vedd a hordó 'palástjának' a legkisebb és legnagyobb átmérőjének középértékét, majd ezt vetítve sima hengerre számold ki a felületét... így sokat nem tévedhetsz felületileg, érlelésileg meg pláne...
hol tudnék utánaolvasni a hordós (faforgácsos, fadarabos) érlelésnek?
milyen fa (az eperfán kívül) használható erre? Meddig kell áztatni? Hogyan? Miért? Stb.
előre is kösz.
és még valami, egy hordó felszínét hogyan lehetne kiszámítani? Ilyen ritkán van, de még a guglival sem találok, még angolul sem. Az, hogy integráljam ki, ne is mondjátok! :-)
Hihetetlen buli a szeszko, remélem nem éljük meg hogy alá is gyújtanak a fejjel fellogatott alá. Az már egy új stacio lenne még nehezebb fiúkkal. Még jó hogy csak negyven valahány literes üstöm van... ;-)
Bugyuta humor? Bocs, de elég keveset forgok az alkoholmaffiában, úgyhogy tényleg nem értem, minek kő egy főzdést fejjel lefelé fellógatni. Vagy ez valami jelzésértékű dolog, mint a kolumbiai nyakkendő?
"Környékbeliek" vagyunk (?) ha jól emlékszem (Eger) . Van olyan főzdés akinek sárgabarackosa van, de egy dekát nem ad el belőle piacon, mind megy pálinkának.... Lehet szerezni "személyi igazolványosokat", a NAV csak azokat ellenőrzi a bérfőzetők között is , akiről feljelentés érkezik pálinka eladásról. Roppant egyszerű lenne pedig: Ellenőrzés, hol a pálinka, ha egyszer a neveden volt 70 liter, megittad? MI?! De hiszen egy hete főzetted!
Főzdében még a szabadság előtt 2000 , igen kétezer!!! forint /liter volt az eup ára, csak úgy volt élvezhető, ha aszalványt löktek bele vagy két hétig. Természetesen pálinka is volt kapható, de nincs is ebben semmi különös, hiszen szinte minden bérfőzető ad el valamennyit , már ha győzi saját magát is egyáltalán.
Ahogy olvasom , sokan nem látják be mi az igazi probléma! :
A bérfőzetők versenyhátrányba kerültek, míg egy magánfőző párszáz forint költségen, addig a bérfőzető most 1500 - 2000 forint költségen főzet ki egy liter pálinkát. Őszintén mondom ez disznóság, kicseszés velük, a bérfőzetőkkel !! És nagy kitolás a bérfőzdésekkel is! Kitolás az egész pálinkavilág plebejusaival is, mondjuk a magánfőzők egy rabszolga, adósrabszolga rangjában van, őbelé mindenki belerúghat. De röhög ám a markába a gabonaszesz patricius világ, mert ők aztán abban érdekeltek, hogy a parasztnak ne legyen egy cent pálinkája sem otthon, semmilyen formában ! Itt is mondok egy nagy köszönetet hazánk árulkodóinak, a gabonaszesz gyártásban érdekelt számos pálinka lovag (valag) rend tagjainak, meg minden cselszövőnek. Nem nehéz belátni mire megy ki a játék! De már késő! A magánfőzés rendszerét már még hazánkban sem lehet kiirtani, ahogy SM mondta, "kiengedték a szellemet a palackból, ezt oda már fegyverrel sem lehet visszatuszkolni". A bérfőzdékre most nagy csapást mértek, ezt el fogják játszani a magánfőzéssel is, legalábbis megpróbálják. Hogy megfértünk egymás mellett míg nem volt adó, de most csúnya év lesz, főleg azokra akik nem regisztráltak. Végül is a cél ez: A parasztnak ne legyen egy cent pálinkája sem otthon elfekvőben, semmilyen formában, bérfőzetve sem, pálinka lovagjaink, a hazát feljelentgetők erre esküdtek fel!
Egy kissé off kérdés: megváltozott az e-mail címem. Az adatlapon ugyan átállítottam az újra, ezt a fórumtársak láthatják is. De rendszerszínten hol tudom átállítani, hogy az újjal tudjak belépni, és az elfelejtett jelszót is arra kérhessem. Jelen esetben nagy sz..pás volna, ha elfelejteném a jelszót, mert az újra nem küldi el, a régire ugyan elküldi, de az meg már nem létezik. Sehol nem találom, hogy rendszerszínten hol állítható át. :-(
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Felénk is ez megy, a bérfőzdés a nagy, olcsó terítő. Napi 15 liter biztosan elmegy. Amit saját szemmel láttam az 8 db 10l-es kanna volt amit bevitt valaki az udvarba aztán pedig kihozta. :D És természetesen felest is lehet venni.
Ennyi pálinkát hivatalosan nem lehet megcsinálni szerintem. Mármint nincs annyi ember a faluban, amennyinek a nevét kellene adni hozzá. Egyébként eléggé pancsolt, lehet, hogy aromával turbózott, de a célközönség nem az, akinek ínyencség a pálinka.
A tisztességedben nincs bizonytalanságom, a naivságodon csodálkozom.
Tényleg nem bírja a fórum a véleményemet (ismereteimet) megjeleníteni, de hasonlatképpen néhány tuti biztos, a Pszáf, MNB, a NAV stb. által felügyelt, leblombált, elzárt stb. cégnél történt apró (azaz az állam által.............) eseményre emlékeztetnélek:
Postabank ....300 miiliárd+150 milliárd
Kulcsár ügy
most a Budacesh brókercégnél hiányzik némi apró
kisebb volt pl. London bróker
ugye meg akarsz érteni?
A jelenlegi politika két legyet üt egycsapásra az otthonfőzés problémakörével. "Mindenkit" bűnössé tesz, mint a szocializmusban a gyárból hazavitt cuccok gazdáit.
Konklúzióm csak annyi, hogy nem akarok mindig belegondolni az események menetébe, most a bérfőzdések megszívták, otthonfőzők jól jártak, s fogalmunk sincs mi lesz ezután. A politika nehéz dolog, és ez egy politikai döntés eredménye.