Keresés

Részletes keresés

kornel8 Creative Commons License 2015.02.25 0 1 109438

Akkor összegezve, ne vágjak? :) Nem gondoltam, hogy ennyi válasz lesz..

rézműves1 Creative Commons License 2015.02.25 0 1 109437

...természetesen, ha bedugod a páracsöved végét, akkor a nedves gőznek is megnő a nyomása és ennek következtében a hőmérséklete is, mint a vizes főzőben a dupla falban, de attól az még nem lesz

túlhevített száraz gőz...

Előzmény: rézműves1 (109436)
rézműves1 Creative Commons License 2015.02.25 -1 0 109436

...no-no...egy pillanat...az a gőz, amelyik a folyadékával érintkezik, csak nedves gőz lehet és azt nem tudod túlhevíteni, mint a jeget sem, hiába melegíted, amíg el nem olvad, az nulla fokos marad...

...túlhevíteni és száraz gőz nyerni csak úgy lehet, ha a folyadéka fölül elvezetjük és valamilyen túlhevítő berendezésen átvezetve, hőközlés útján, a benne lévő folyadékcseppeket elpárologtatjuk, melynek következtében hőfoka és nyomása tetemesen megnő...de ez már gőzgép és nem páleszfőző..DDD...

Előzmény: barkócza (109430)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109435

Egyáltalán nem hülyeség, mert a túlhevített gőz a kondenzálódásig is lead energiát.

Viszont nem túlnyomásos duplafalú rendszerben is jó lehet. Tehát nyitott vizes! Mit gondolsz?

Előzmény: barkócza (109432)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109434

Teljesen igazad van. A legjobb a cefrében, a cefre fölött és a páracső fölső végén is mérni.

Előzmény: snapszmester (109433)
snapszmester Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109433

Tök mind egy hol mértek, de tudnotok kell mutat.

A cefrében mért hőfok kompatibilis az összes főzővel. A gőztérben mérés készülékfüggő.

Ha a cefrében mérem tudom hol tartok már a felfűtés alatt is. 

Ha a párában akkor csak ha felforrt. 

barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109432

Ezt múltkor, amikor kis pálinkafogyasztás után a gőzfűtésről töprengtünk (az úri közönség teljes kétségbeesése mellett), végiggondoltam. Az volt a kérdés, hogy a túlnyomást ki lehet-e úgy cselezni, hogy telített CaCl2 oldatot forralok légköri nyomáson (120°C a forráspontja). De rájöttem, hogy kondenzálni a gőz ekkor is csak 100°C-on kondenzál.

Előzmény: Tucso69 (109431)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109431

Igen, így logikus.

Előzmény: barkócza (109430)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 2 109430

Igen, 101°C-os lesz a gőz is, de ez már túlhevített (száraz) gőz, kondezálni csak 100°C-on kondenzál.

Előzmény: Tucso69 (109426)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109429

Igen, mondjuk a gőz hőmérsékletét mérni pontosan macerásabb.

Előzmény: Tucso69 (109427)
envision Creative Commons License 2015.02.24 0 3 109428

Dejó nekem ...én élelmiszeripari hőálló  2K szilikonból szoktam önteni magamnak dugókat ...az puha marad és nem szárad ki soha :) 

Előzmény: Tucso69 (109421)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109427

Forráspontját méri, ez van benne. Mivel egy ilyen kicsi szerkezetnek nagy a felülete a térfogatához képest ezért nagy hőmérséklet különbségek lehetnek. 

Előzmény: barkócza (109425)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109426

Szerintem 101 fokos lesz a gőz is, mert mitől is hűlne 100 fokosra.

Tegyük fel leszigetelem a sisakot kibaszottul!

Előzmény: öreg_néne_b (109415)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109425

Ebben a leírásban nem szerepel, hogy a folyadékfázis vagy a gőzfázis hőmérsékletét mérik. Pontosabban egyébként a folyadék- és a gőzfázis hőmérséklete ugyanaz, de a gőzfázis nem ugyanazon a hőmérsékleten kondenzál, mint a folyadékfázis forráspontja, ha ez utóbbinak jelentős a szárazanyagtartalma. Lehet mérni mind a két hőmérsékletet, a kettő különbsége a szárazanyagtartalomra adhat információt.

 

Persze van ott egy visszafolyó hűtő, ami miatt a gőzfázis fönt kicst hidegebb , mint pont a folyadék felszínénél.

 

Végülis nem nagy különbség.

Előzmény: Tucso69 (109423)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 -1 0 109424

Márpedig tökmindegy hol méred.

Nem labor, és nem tudományos céllal van a mérés.

Igaz, hogy mondjuk kénsav is van a cefrében, ami miatt nem lesz pontos az eredmény.

De ha mindig ugyanott méred, akkor viszonylag pontos képet kapsz a tendenciáról.

Ugyan van aki elutasítja a hőfok mérést, de senki sem tudja megcáfolni a tapasztalati eredményemet, hogy mondjuk 98°C nál tartok akkor kb fél óra múlva elzárhatom a gázt.

Előzmény: öreg_néne_b (109415)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109423

Ezt találtam:

"A Malligand-féle ebullioszkóp a bor forráspontját méri. A bor forráspontja a benne levő alkohol és víz arányától függ, ezért a forráspont ismeretében az alkoholtartalom megállapítható. Malligand-féle készülék skálája már nem is hőmérsékletet, hanem közvetlenül Malligand fokot, azaz térfogatszázalék alkoholtartalmat mutat. Mérési hibája leffeljebb +-0,2% (Vonadékanyagok mennyisége és minősége is befolyásolja a forráspontot, ezért literenként 40 g-nál több összes vonadékanyagot tartalmazó borok alkoholtartalmának a mérésére a Malligand-féle készülék nem alkalmas)."

 

Szilvakukc nyert.

Előzmény: barkócza (109420)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109422

Nekem is parafadugón át megy be a hőmérőm, jól tömít. Ha sokáig nem főztem, előtte úgyis forralok egy kis vizet tisztításként, az megduzzasztja a dugót.

Előzmény: Tucso69 (109421)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109421

Elméletben igen.

Szerintem Golyós arra gondol, hogy a magas hő+gőz miatt kiszárad a dugó.

Mikor nekiállsz főzni, van ez a vacak száraz dugód, azt kimegy mellette a gőz.

Előzmény: barkócza (109417)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109420

Pedig a gőztérben kéne.

Előzmény: szilvakukc (109419)
szilvakukc Creative Commons License 2015.02.24 -1 0 109419

Ezt honnan veszed? A Malligandot a folyadékban mérik.

 

Előzmény: öreg_néne_b (109412)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109418

Na! Egyszer már azt is megírhatnánk nekik, hogy az illékonyság a folyadékfázis összetételétől függ, és nem az egyes komponensek forráspontjától, vagy "lustaságától". :)

Előzmény: öreg_néne_b (109415)
barkócza Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109417

A parafa a párától jól megduzzad, és szuper módon fog tömíteni. És természetesen ez a vékony hőmérő az igazi, és a gőztérben kell mérni. De még jobb a gőztér hőmérsékletét a páracső felső végén mérni.

Előzmény: golyós (109416)
golyós Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109416

Jó lesz az, de az a parafa dugó néhány főzés után össze fog zsugorodni, aztán szökik a pára.....

Tudnék föltenni lépet róla, de nem teszek......

üdv.g.

Előzmény: kornel8 (109403)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.24 -1 0 109415

Egyébként csak akkor lenne ugyanannyi, ha a cefrében nem lenne semmilyen nem illó oldott anyag. 

Pl. literenként 40 g konyhasó egy fokkal emeli az oldat forráspontját. De a gőztérben csak a víz jelenik meg, ezért a gőztérben 100 fok lesz a gőz-folyadék egyensúlyi hőmérséklet, noha az oldat csak 101 fokon forr fel.

Trükkös dolog ám ez a fizkém ;)

Szóval a hőmérő helye semmiképpen sem a trutymóban van.

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_forr%C3%A1spont-emelked%C3%A9s_t%C3%B6rv%C3%A9nye

Előzmény: öreg_néne_b (109414)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109414

A cefre és a felette lévő gőz hőfoka ugyanannyi!

Csak az utóbbit sokkal jobban lehet mérni.

Előzmény: Tucso69 (109413)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109413

A cefre és a felette lévő gőz hőfoka ugyanannyi!

Én is a gőzt mérem a páracsőben, de ne rugaszkodjunk el a tényektől.

 

kornel8, ez a játékszer nem arra lett kitalálva amire használni szeretnéd.

Egy higanyos kazánhőmérővel jobban jársz. Az hogy ez tizedfokot mutat ne tévesszen meg. Fokot tévedhet, ugyanúgy mint amit javasoltam.

Nevezzük nyugodtan indikálásnak, ami információt ad, hogy hol tartunk a főzésnél, mennyi van még hátra.

Előzmény: öreg_néne_b (109411)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109412

Nem véletlen, hogy a Malligand fokot is a gőztérben mérik.

Előzmény: öreg_néne_b (109411)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109411

Amit sokkal jobban lehet mérni a gőztérben.

Előzmény: Tucso69 (109409)
norris53 Creative Commons License 2015.02.24 0 1 109410

Ha jól sejtem nagy marhaságot írtál :-)

 A cefre pillanatnyi  hőmérséklete sokkal többet mond mint gondolnád !

Előzmény: öreg_néne_b (109408)
Tucso69 Creative Commons License 2015.02.24 0 0 109409

"De kit érdekel a cefre hőmérséklete? Az egy inhomogén, fortyogó trutymó, "

Mégis szoros összefüggés van ezen anyag forrásponti hőmérséklete és alkoholtartalma között! :-)

Előzmény: öreg_néne_b (109408)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!