...több új főzdénél, már úgynevezett kóstoló házakat is építenek, ahol szinte az egész választékot meg lehet kóstolni, de bizony eléggé borsos áron...
...mivel mindenhová kocsival mentem, ahol kínáltak, csak a feleségem tudott kóstolgatni...
...így azután nem nagyon tudok véleményt alkotni... az illatolás és "belenyalás" ehhez kevés...Snapszi viszont adott kóstolót, amit otthon elnyalogattam, az nagyon finom volt...
"Tavalyi almák a sok csapadék miatt nem sok cukrot tartalmaztak kg-ra vetítve" Hát, nem tudom Te hol laksz,mifelénk az alma (a hosszú napos ősznek köszönhetően)ragadt a cukortól. Persze 350/48 az brutál sok.
...igen, de már pár napja említettük, hogy ha a jobb sarokban, a teljes képernyős ikonra kattintasz, akkor utána a fel-le nyilakkal megnézheted az alját is...
A nagyobb képeket én is észrevettem, de a probléma nálam az, /ami a tieddel is/ ekkora nagyítással nem fér a képernyőre az egész kép, az alja lemarad. Egy kicsivel kisebb lenne a jó. Lehet, hogy a nem téglalap alakú monitoron, látszana az egész kép.
...talán ez is érdekes lehet... 2012. márciusában, alig egy hónappal a Szicsek főzde megtekintése után, Harc-ban a Brill főzdét sikerült megnéznünk...ott is nagyon kedvesen fogadtak és mindent megmutattak...ott éppen ment a főzés és érdekes volt látni, hogy a vezérlő elektronika éppen leüríti a cefrét és utána rögtön kimossa az üstöt...
...ez egy nagyságrendileg is jóval kisebb főzde és csak "labanc" módszerrel, egylépcsősen
főznek...tisztaság, rend ami feltűnt, de ezt itt szintén a több tízmilliós támogatás tette lehetővé...
............
............
...itt aztán volt választék, még különféle zöldségekből is főztek...
...azt gondolom, hogy egy ilyen látogatás mindenkinek nagy élmény és nyugodtan mondhatom, 2010-óta, az ország különböző tájain, sok főzdét volt alkalmam megnézni,
de sehol nem utasították el a kérésemet...
...úgyhogy mindenkit arra bíztatok, hogy ha olyan helyen jár, ahol van a közelben főzde,
nyugodtan menjen oda, nem fogják elküldeni...
...sőt több alkalommal, maga a tulajdonos vitt körbe és kínált kóstolóval, pl. Békési Zoltán,
vagy Adamik Anikó a Gyulai pálinka manufaktúra, sikeres női főzőmestere...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Magam ellen beszélek. Nem vagyok bérfőző. De amikor megláttam, hogy évi 1000 forinttal le van tudva az egész restanciám, azt hittem pár (de legalább egy) nullával elírták.
Mint sokminden mással a pálinkafőzéssel is az történt, ami általában ebben az országban szokott. Emlékszel még a földgázzal történtekkel? Olcsó a gáz, mindenkit hajtottak afelé, hogy vezettesse be a házába a gázt, és fűtsön azzal. Amikor már jó sokan áttértek gázfűtésre, fölb@szták az árát. Ez történt a gázüzemű autózás terén is. Ezt érzem a bérfőzésnél is. A pálinkaliberalizáció folytán sokan érezték úgy, jó megélhetés pálinkát főzni. Sok-sok százezret beruháztak a főzdéjükbe, tanultak, okultak, reménykedtek. És most konganak a bérfőzdék. Hát sok ember megélhetését keresztülvágták. És nehogy azt gondold, hogy az otthonfőzés biztonságban van. Idő kérdése. És akkor tényleg várhatsz egy jó kis empatikus reakciót Snapszitól. És teljesen joggal...
...köszi most már láttam, de akkor még a nagy csillogásban, nem tudtam, hogy mi az...
...végignéztem az akkori fotóimat, de persze én is csak a "vasfináncos" végét fotóztam, pedig ott is minden üstnek, a cefrézőnek is, meg a finomítónak is, külön hűtője volt...és persze ezek a szűrők, ott is a cefréző üstök hűtőin voltak...
Nemrég leírtam, hogy a bérfőzés bizalmi kérdés. Oda kell vinni bérfőzetni, amelyik főzdében, főzdésben megbízol, szakmailag is és tisztességileg is. A bérfőzdék társasága is meglehetősen vegyes, így is, úgy is.
Van, aki még most is leszarja a kuncsaftot (mostanában az ilyeneknekdrasztikusan fogy az ügyfélkörük), van, aki meg mindent megtesz, hogy a lehető legjobb páleszt főzze abból, amit a kuncsaft visz. Ezeknek is fogy, de ezután sem fognak éhen halni.
Ha korábban megtalálom ezt a fórumot, kb. 2005 óta otthonfőző lennék, így csak részbeni és csak pár éve.
Off téma, saját történetem, korba, környezetbe beágyazva:
A "rendszerváltás környékén valaki a környékünkön felvásárolta a kis főzdéket és többségüket bezárta, néhányat bérbe adott. Nem volt a közelben más, ahova vihettük volna a cuccot. Nevezzük "X"-nek.Egy főzdét "felfejlesztett", gőzfűtés, stb. 2 óránál rövidebb idő alatt pálinkát adott. Utópárlatot nem választott el, azzal hígította 50 %-ra a pálinkát. Magyarul, jó alapanyagból is utópárlatos szart főzött.
2000 év, kézzel magozott szilvacefrém eredménye utópárlatos szar. Eztán kimaradt pár év.
2003. év. Egy "X" által bérbeadott főzdében 11 mázsa magozott szilvacefréből nagyon jó pálinkát főzött "X" egy öreg alkalmazottja. Félte lett téve egy demizson az unoka lakodálmára.
2005-ben (?, körülbelül, már régen volt) katasztrofálisan jó gyümölcstermés, a környékünkön még az akácfákon is szilva termett, de nem itt kezdődött a baj, barack is rengeteg volt. "X" bérlője személyesen főzte a 250 liter pátyolgatott barackcefrémet. Rohant, kapkodott, mint a töketlen őrült. Megindult az alszasz, felnéztem és már mosta az üstöt. Mégis főzött nekem 28 liter pálinkát. Akkor még foglmam sem volt előpárlatról, utópárlatról, amit külön gyűjtenek. Olyan "barack" pálinkát kaptam, hogy három cent mellé be kellett dobnom fél zacskó szódabikarbónát. Ki kellett öntenem a 3,14- ba. Ezután egy hónappal jött a szilva. Volt egy kis műszaki probléma, megrepedt a duplafalú üstből a belső. Olaj hőközlővel. Nem gond, mindig pótolta az olajat, ha kellett. Teljes lekinyugalommal végigfőzte a szezont repedt üsttel, Hőközlő olajjal fűszerezve az összes pálinkát. Kb 40 liter szilva megint budiba. Ekkor már gondolkoztam az otthonfőzésen.
Ezek után találtam meg a jelenlegi bérfőzdémet: 50 km-re , de tisztességesek. Maximálisan. Nyugodtan rájuk lehet bízni az alapanyagot, azt és annyit kapok vissza, amit az alapanyagban átadtam. A főzde nem a legkorszerűbb, lehet, hogy módosítanék rajta néhány apróságot, de a kis tételes főzéseken kívül mindent rájuk bízok. Állandó jelelgű tettestársaimmal négykézláb a fák alól összekaparászunk és feldolgozunk évi 20-25 mázsa gyümölcsöt, amit sem időnk, sem erőnk egy otthoni kedvenc játékszeren kifőzni. Mi a szilvát, almát (semmiképpen sem lenézve ezeket a gyümiket, de nálunk is ezekből van több) a továbbiakban is bérfőzdébe fogjuk hordani. Akkor is, ha jövedéki adót kell fizetni utána.
Összességében: Ha egy évre szóló késztermékről van szó, legyen az pálinkafőzés, disznótor - böllér, bagy bérfüstölés, 20 - 30 - vagy 50 % "megtakarításért sem biztos, hogy célszerű váltani, mert egy egész évre valót tehetjük tönkre. K. drága lehet az olcsóbb, ha nem jön be.
Több új főzde nyílt mostanában a környékünkön, nem csak az otthonfőzés miatt csökkent a régi bérfőzdék munkája. Ahol én bérfőzetem a tömeganyagot, kb. 15-20 %-kal csökkent a forgalom. Az új főzdések nyilván csipkedik is magukat, több jót hallok róluk, mint rosszat. Azokat, meg akik manapság is a feljebbvalót játsszák az ügyféllel szemben és felére - harmadára esett a forgalmuk, nem igazán tudom sajnálni.
Amit belinkeltem a 109249-es hsz-ben,azt a videót indítsd el,és a 10 másodpercben állítsd meg.Ott majd látni fogod.mindegyiken olyan van sorban.Sőt,amit Balassagyarmatra készítettek,azon is.
Először nekem is elkerülte a figyelmemet,De ahogy Gyarmatról hazaértem megnéztem ismét,és akkor már szemet szúrt nekem is.