Magam ellen beszélek. Nem vagyok bérfőző. De amikor megláttam, hogy évi 1000 forinttal le van tudva az egész restanciám, azt hittem pár (de legalább egy) nullával elírták.
Mint sokminden mással a pálinkafőzéssel is az történt, ami általában ebben az országban szokott. Emlékszel még a földgázzal történtekkel? Olcsó a gáz, mindenkit hajtottak afelé, hogy vezettesse be a házába a gázt, és fűtsön azzal. Amikor már jó sokan áttértek gázfűtésre, fölb@szták az árát. Ez történt a gázüzemű autózás terén is. Ezt érzem a bérfőzésnél is. A pálinkaliberalizáció folytán sokan érezték úgy, jó megélhetés pálinkát főzni. Sok-sok százezret beruháztak a főzdéjükbe, tanultak, okultak, reménykedtek. És most konganak a bérfőzdék. Hát sok ember megélhetését keresztülvágták. És nehogy azt gondold, hogy az otthonfőzés biztonságban van. Idő kérdése. És akkor tényleg várhatsz egy jó kis empatikus reakciót Snapszitól. És teljesen joggal...
...köszi most már láttam, de akkor még a nagy csillogásban, nem tudtam, hogy mi az...
...végignéztem az akkori fotóimat, de persze én is csak a "vasfináncos" végét fotóztam, pedig ott is minden üstnek, a cefrézőnek is, meg a finomítónak is, külön hűtője volt...és persze ezek a szűrők, ott is a cefréző üstök hűtőin voltak...
Nemrég leírtam, hogy a bérfőzés bizalmi kérdés. Oda kell vinni bérfőzetni, amelyik főzdében, főzdésben megbízol, szakmailag is és tisztességileg is. A bérfőzdék társasága is meglehetősen vegyes, így is, úgy is.
Van, aki még most is leszarja a kuncsaftot (mostanában az ilyeneknekdrasztikusan fogy az ügyfélkörük), van, aki meg mindent megtesz, hogy a lehető legjobb páleszt főzze abból, amit a kuncsaft visz. Ezeknek is fogy, de ezután sem fognak éhen halni.
Ha korábban megtalálom ezt a fórumot, kb. 2005 óta otthonfőző lennék, így csak részbeni és csak pár éve.
Off téma, saját történetem, korba, környezetbe beágyazva:
A "rendszerváltás környékén valaki a környékünkön felvásárolta a kis főzdéket és többségüket bezárta, néhányat bérbe adott. Nem volt a közelben más, ahova vihettük volna a cuccot. Nevezzük "X"-nek.Egy főzdét "felfejlesztett", gőzfűtés, stb. 2 óránál rövidebb idő alatt pálinkát adott. Utópárlatot nem választott el, azzal hígította 50 %-ra a pálinkát. Magyarul, jó alapanyagból is utópárlatos szart főzött.
2000 év, kézzel magozott szilvacefrém eredménye utópárlatos szar. Eztán kimaradt pár év.
2003. év. Egy "X" által bérbeadott főzdében 11 mázsa magozott szilvacefréből nagyon jó pálinkát főzött "X" egy öreg alkalmazottja. Félte lett téve egy demizson az unoka lakodálmára.
2005-ben (?, körülbelül, már régen volt) katasztrofálisan jó gyümölcstermés, a környékünkön még az akácfákon is szilva termett, de nem itt kezdődött a baj, barack is rengeteg volt. "X" bérlője személyesen főzte a 250 liter pátyolgatott barackcefrémet. Rohant, kapkodott, mint a töketlen őrült. Megindult az alszasz, felnéztem és már mosta az üstöt. Mégis főzött nekem 28 liter pálinkát. Akkor még foglmam sem volt előpárlatról, utópárlatról, amit külön gyűjtenek. Olyan "barack" pálinkát kaptam, hogy három cent mellé be kellett dobnom fél zacskó szódabikarbónát. Ki kellett öntenem a 3,14- ba. Ezután egy hónappal jött a szilva. Volt egy kis műszaki probléma, megrepedt a duplafalú üstből a belső. Olaj hőközlővel. Nem gond, mindig pótolta az olajat, ha kellett. Teljes lekinyugalommal végigfőzte a szezont repedt üsttel, Hőközlő olajjal fűszerezve az összes pálinkát. Kb 40 liter szilva megint budiba. Ekkor már gondolkoztam az otthonfőzésen.
Ezek után találtam meg a jelenlegi bérfőzdémet: 50 km-re , de tisztességesek. Maximálisan. Nyugodtan rájuk lehet bízni az alapanyagot, azt és annyit kapok vissza, amit az alapanyagban átadtam. A főzde nem a legkorszerűbb, lehet, hogy módosítanék rajta néhány apróságot, de a kis tételes főzéseken kívül mindent rájuk bízok. Állandó jelelgű tettestársaimmal négykézláb a fák alól összekaparászunk és feldolgozunk évi 20-25 mázsa gyümölcsöt, amit sem időnk, sem erőnk egy otthoni kedvenc játékszeren kifőzni. Mi a szilvát, almát (semmiképpen sem lenézve ezeket a gyümiket, de nálunk is ezekből van több) a továbbiakban is bérfőzdébe fogjuk hordani. Akkor is, ha jövedéki adót kell fizetni utána.
Összességében: Ha egy évre szóló késztermékről van szó, legyen az pálinkafőzés, disznótor - böllér, bagy bérfüstölés, 20 - 30 - vagy 50 % "megtakarításért sem biztos, hogy célszerű váltani, mert egy egész évre valót tehetjük tönkre. K. drága lehet az olcsóbb, ha nem jön be.
Több új főzde nyílt mostanában a környékünkön, nem csak az otthonfőzés miatt csökkent a régi bérfőzdék munkája. Ahol én bérfőzetem a tömeganyagot, kb. 15-20 %-kal csökkent a forgalom. Az új főzdések nyilván csipkedik is magukat, több jót hallok róluk, mint rosszat. Azokat, meg akik manapság is a feljebbvalót játsszák az ügyféllel szemben és felére - harmadára esett a forgalmuk, nem igazán tudom sajnálni.
Amit belinkeltem a 109249-es hsz-ben,azt a videót indítsd el,és a 10 másodpercben állítsd meg.Ott majd látni fogod.mindegyiken olyan van sorban.Sőt,amit Balassagyarmatra készítettek,azon is.
Először nekem is elkerülte a figyelmemet,De ahogy Gyarmatról hazaértem megnéztem ismét,és akkor már szemet szúrt nekem is.
...melyik a szűrő itt??...énnekem fel sem tűnt...pedig amikor ez a felvétel készült, előtte
ott "Valentineztünk" a feleségemmel Martfűn és átmentünk a Szicsekékhez 2012.febr.11.-én és megnéztük ezeket a szépségeket...ez már egészen más volt, mint a régi kis főzdéje...
............
...ez volt a régi, aminek egyes üstjeit akkor már kibontották...
............
...és ilyen lett az új... 4-db Hagyó-Spirit cefréző üst és 4-db finomító csoda...ekkor még nem működtek...ami a legjobban tetszett, hétvége lévén a főzde zárva volt, de főzőmester amikor a szállodából, a fórumunkra hivatkozva felhívtam, készségesen bejött (közelben lakott) és büszkén mutogatva a csodákat, körbevezetett minket...
1.én nem a fél megyének bérbe főzök,hanem saját gyümölcs saját kertből.Amit én ápolok egész évben...
hogy miért vettem saját főzőt?Szóltam a főzdésnek augusztusban hogy van két üstöm,főzzük már ki hogy ne kerülgessem a hordókat.Erre azt mondta január...Ezért vettem sajátot.Plusz a fuvarosnak pénz,könyörgés,szabi kivétel.Mind1 ez egyéni.
2.a világ tüzifáját odahordtam,soha nem volt elég.
3.Otthagytam mindig 1 litert hálám jeléül kóstolónak ki minek hívja.Nincs olyan főzde ahol nem adnak egy felest kis apróért.Ez is mindegy,nekem se több se kevesebb ettől.
4.Jó hogy jövedéki termék így meg úgy.Nem tüntetett senki hogy így legyen.Ez egy lehetőség volt,a mai napig nem tudja biztosan hogy mi lesz még belőle.Miért kell azokat is leírni akik tényleg maguknak csinálják azért hogy a család ihasson egy jó házit egy nyársalás,születésnap stb. alkalmával?
5.Mióta magamnak főzöm nagy vonalakban ugyan úgy elkészített cefréből,az adott gyümölcsre jellemző íze van a pálinkámnak.Volt hogy a bogyózott darált szőlőből a napi átlag után lefőzött mennyiséget kaptam vissza,magyarul nem azt amivel én szórakoztam hogy jó legyen.
Azért szerintem ezt is meglehetne érteni valakinek valahol.
Ja és bármikor bárki jöhet ellenőrizni hogy mi merre mennyi mikor,névvel címmel vállalom.Nem kell mingyárt a tankokat emlegetni.:)
Már nem rakom fel még egyszer,a 109041-es hsz-ben megtalálod emberibb méretben!Nekem annyira nem probléma,csak kezdem úgy érezni,hogy a lerágott csont polírozása folyik.
...még Te is egy kicsit, túlságosan az eredeti után mentél...mivel nálunk minden főzés után el tudjuk mosni a szűrőt, szerintem elég csupán egy "szűrőpapír" vagy rongy is...
...hiszen a tulajdonképpeni "kozmaolajszűrést", nem a papírok vagy rongyok végzik...
...az csak egy mechanikai "durva" szűrést csinál, de a szerepe inkább csak az áramlás lassítása, ahogy Snapszi is mondja...
...persze azért így is jól működik, csak felesleges komplikálni, ha attól nem lesz jobb...
Hogy snapszmestert idézzem:"Nem baj ha nem érted,csak csináld úgy ahogy le van írva"Később,és működés közben jobb látni elemezni.
Én megcsináltam,és működik,jól működik.
Ez egy szőllősi koppintás kicsinyített verzióban.
Nem rossz dolog ha az embernek ötletei vannak,de ez már egyszer ki lett találva,és így működik a legjobban.A Hagyóék találtak ki egy másik verziót,ők már azzal szerelik a berendezésüket.
...nagyon jó kis programmal csinálod ezeket a rajzokat, mi a neve??...
...csak ez nekem most kevésbé érthető, mint az előző...
...egyébként a rozsdamentes nem tudom, hogy jó-e??...(igaz ez nem üst), de talán savállóból kéne...
...a vörösrézlemeznél nem csak az ára problémás...ezt ugyan vékony lemezből (0,6-os) is meg lehet csinálni, de a forrasztáshoz füleket kell hajtani az oldalfalaknak...ehhez pedig egy
(kicsi) de jól működő, (prizmás) élhajlító gép kell, amivel nagyon profin kell tudni bánni...ha az oldalfalat csak 2-3-tizeddel (ami ugye nem sok) nagyobbra hajtod, már nem fér bele a palástba...ha ugyanennyivel kisebbre, akkor meg a forraszanyag szalad ki a lemezek közül...ha viszont a palást nem pontos, akkor az oldalfalak nem stimmelnek...
...és ha minden stimmel, akkor jön a forrasztás, ami ilyen vékony lemeznél (belülről) valóságos rémálom...ehhez én külön szerszámot csináltam...aki próbált már ilyet, az tudja, hogy szépen megcsinálni nem könnyű...a végén, a csiszolás és lakkozás már sétagalopp...