Az egésznek semmi értelme! Nem is értem, mit akartok ezzel? A kozmaolajszűrőnek az a lényege, hogy minél nagyobb tere, és ideje legyen a cuccnak feljönni a vízszintre, és szétterülni. Ezeken a szűk lyukakon, csak átsüvít az összes. Ha teletömitek rongyokkal, mechanikai szűrőnek jó.
Mivel az olaj a folyadék tetején úszik,ezért a középső kamrának semmi értelme.Azt nyugodtan ki lehetne hagyni.
A szélső kamrában is a felszínen marad,ahogyan a középsőben,és a másik szélsőben.
Szélsőből középsőbe,olaj nagy része a szélsőben marad.középsőből a másik szélsőbe,onnan az összes olaj átfolyik a felszínen,és az utolsó kamrában telítődik.
Ez szerintem egy kizálólag filters kozmaolajszűrő , vagyis amit a filter nem szűr meg az első illetve harmadik cellában az oldott állapotban marad az alszeszben,vagyis tök mindegy hogy a gátak a harmadik cella előtt ,alul vagy felül engedik át az alszeszt ,semmi nem fog felúszni a tetejére....szerintem.
Így lenne értelme a fokolónak , bár szerintem elég lassan reagálna .
Nem hiszem hogy szükséges ezt a két eszközt kombinálni ,a kozmaolajszűrő az alszesz lepárlásakor szükséges , az eprüvetta-nak pedig inkább a finomításkor vesszük nagyobb hasznát.
Ez nagyon jó rajz amit feltettél a méretekkel. Én a 18cm körüli akna mélységet találom egy kicsit kevésnek; vajon elég ez a fokolónak? A vége felé már biztosan, amikor kiemelkedik. :)
Már majdnem megbátorodtam, hogy minek a középső kamra...
Gondolom azért, hogy ott fel kell jönnie az összes anyagnak, utána fordul csak be felül a metszetrajzon a bal szélső kamrába. A lényege, hogy mindig lefelé halad a szűrőkön az alszesz, így talán kényelmesebben akad fenn a kozmaolaj felülről lefelé...a szűrő cseréjekor is helyes irányba húzzuk ki: a húzás irányába eső oldalon vigyorog az olaj, nehezebben válhat le.
Nem biztos, hogy ezek a dolgok fontosak, de szimpatikusabb, mint ha a szesz felfelé verekszi át magát a szűrőn... a középső kamrát lehet, hogy le lehet redukálni epruvetta munkahengerré, de szükség van rá.
Szerintem is így jó, én biztos megcsinálom. Egy valami apróságról mindenki megfeledkezett, pedig ez is az univerzalitását fokozza; az állítható magasságú láb. Máris nem kell az alátett edényeket, szűrőket dobozokkal, deszkákkal, téglával polcolgatni, hogy jó szintben álljanak...
És ebben az esetben a gézt /ami egyébként nem kéne, hogy újdonság legyen) a bal első kamra helyett a középsőbe tenném, és akkor helyreállna az egyetemes rend. Persze az eredeti rajzzal jó helyen van a géz, csak az szerintem nem tökéletes megoldás.
Ez azért vérzik egy sebből. Ha ugyanis a piros körnél a válaszfal leér az aljig, akkor ugyebár fölülről táplálkozik a következő kamra. És mivel az a fránya kozmaolaj kisebb sűrűségű, hát frankón átfolyik a következő kamrába, adva ezzel egy nagy büdös pofont annak a bizonyosnak.
Nem fogtam kézbe a kozmaszűrő szerkezetet, a mellékelt rajz csak a korábban feltett hirdetés képe alapján készült, meg némi saját gondolkodás, hogy hogyan működhet. A géz-szűrő rendszerét csodálom, az nagy ötlet. Jó lenne tudni, hogy mennyire működik...
Kezdőként jól viselem a kritikát, ha valakinek ötlete van hozzá, jöhet. Vitassuk meg, a végén közzétehetünk egy rendes gyártási rajzot.
A rajzon a középső kamrát én növeltem meg 80.80.1,5 re, a képen még az is 80.40.1,5 lehet: fokoló elférhet benne (ha jó a gondolatom), illetve könnyebb még szalvétával, vagy kanállal kozmaolajakat gyűjteni manuálisan.
...azért az olyan is...egy vidéki ismerősöm most mesélte, hogy a haverja vett olyan (ócsó) "Tecsós" főzőt karácsony előtt és 5-főzés után kilyukadt az üstje...azért ez nem semmi...
Üdv mindenkinek. Az OLX/60.000 szűrő tényleg zseniális, nem az ára, hanem a helykihasználása miatt. Ha a középső kamrába állítunk egy fokolót, szinte tökéletes eprüvetta is van.... (kiöntő felől kell nézni :-) ). Miért kell ez ilyen anyagból?
Plexiből ragasztópisztollyal összeállítható egy délután, töredék áron. Bocsánatos bűn, ha nem tart ki 20 évig.