Keresés

Részletes keresés

bandipálinka Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107620

Üstházban fűtök fával.

Előzmény: bazseszka97 (107618)
naivkezdo Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107619

mi ez a pálmaolaj rajongás? Miért éppen ezt javaslod?

Előzmény: bazseszka97 (107613)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107618

Még annyit kérdeznék hogy mivel fűtesz ?

Előzmény: bandipálinka (107617)
bandipálinka Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107617

Rendben köszönöm a válaszokat!

Előzmény: bazseszka97 (107616)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107616

Elég lesz 

Előzmény: bandipálinka (107614)
bandipálinka Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107615

20mm-t akartam írni!

Előzmény: bandipálinka (107614)
bandipálinka Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107614

Renden van, akkor olajosra csinálom és akkor az ugye nem zárt. A üst és a külső burkolat közé, amibe a hőközlő pálma olaj megy elég e 200 mm-es hézagot hagyni?

Előzmény: foxrudi (107611)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107613

Igen így van, a vizessel nagyon sok a munka, és az elkészítése elég bonyolult. Maradj az olajnál , csinálj egy tágulási tartályt neki , és pálma olajjal töltsd meg 

Előzmény: foxrudi (107611)
foxrudi Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107612

Én speciel 16-17C°-osan szeretem,nem is az a gond hogy itt opálos vagy sem,hanem a többi páleszem,még 0C°-on is tükör,ez meg mint a tej,és bosszant."nem kicsit,nagyon"[:)]!!

Előzmény: gombászok (107608)
foxrudi Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107611

No,eléggé nagy a zavar nálad,ezért elejéről kell kezdeni.

  Olajos fűtésű üstök nyitottak,a vízfürdősek zártak.

Nekem vizes van,de soknak itt a fórumon olajos.

azt viszont Te tudod a körülmények nálad milyenek,és neked mi az ami szimpibb.

 Az olajosaknál arra kell vigyázni 130C°-ot ne érd el,mert leégeted a cefréd,és legyen tágulásid, a vizesnél pedig legyen egy 0,5bar-os (pl:kukta)biztonsági lefújó szeleped,aztán 1 visszacsapó szeleped.Hőfokmérők kellenek,vizeshez nyomásmérő(kisnyomású).Tehát van vele munka.

Előzmény: bandipálinka (107607)
bandipálinka Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107610

Igazad van, valóban elírtam. Szóval a pálmaolaj megfelelőbb, vagy a víz?

Előzmény: bazseszka97 (107609)
bazseszka97 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107609

Nem a hűtés a szerepe, hanem a hőközlés 

Előzmény: bandipálinka (107607)
gombászok Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107608

Engem teljesen felpiszkált!!!

Valószínű, jól kapisgálod a viaszosságát, bár a viasz éppen az az olajfajta, amelyik legkevésbé kéne hogy átdesztilláljon.

Képzeld el, mi lenne egy Húsvéti rozmaringból.

Hidegen iszod a pálinkát?? Van aki így szereti, pl. egy-két szomszédom is, én meg csak szobahőfokon szeretem.

 

Előzmény: foxrudi (107603)
bandipálinka Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107607

Melyik a jobb hűtés, vagy igazából mindegy? Pálmaolajos inkább egyébként.

Előzmény: foxrudi (107606)
foxrudi Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107606

Először is azt döntsd el,hogy vízfürdőset szeretnél,vagy olajosat!!

 

Előzmény: bandipálinka (107605)
bandipálinka Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107605

Sziasztok!

 

100 literes pálinka lepárlóm van és lenne pár kérdésem. Kérem, hogy segítsetek nekem ebben!

A vízágyas kűlső burkolatból kivehető legyen az üst, vagy fixre körbe heggesszem, illetve tágulási tartályt csináljak hozzá, vagy elég egy kivezető cső, ahol feltölthető pálmaolajjal? Milyen hűtő anyagot használjak, tehát melyik a legmegfelelőbb (pálmaolaj stb...) 20 mm-es hézag elég-e a üst és a külső burkolat közt a hűtő folyadéknak?

 

Segítségeteket Köszönöm!!!

naivkezdo Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107604

érdekes dolog ez az alma, ugyanígy jártam jonagold vagy braeburn fajtával, már nemtudom melyik volt.

Mondjuk én nem a teljes mennyiséget higítottam, így megtudtam azt oldani, hogy végülis 50felett maradt.

Előzmény: foxrudi (107603)
foxrudi Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107603

Na most fogott meg a tudomány!

  Granny smith almát szereztem 2q  4kg dopping ment hozzá,és lett 15,7l 46,5°-os páleszom

 Készítése aprítás,pektinbontás,oltva Danstil-A-val.2 hét után főztem,minden normál körülmények között zajlott!

 A probléma a kész párlat kb10C° körül opálosodni kezdett.pedig a szőllősim is fullra tiszta volt.Kifagyasztottam,-10C°-ra átszűrtem,olaj szinte éppen volt,mégis ua. a jelenség.Kihűtöttem -22C°-ra szűrtem,és most is ugyan az.Szobahőmérsékleten tükör,de 10C°alatt kezd opálosodni.Nem értem.

  Mivel ez az alma elég viaszos felületű a héján,nem tudom nem-e ez játszik szerepet?

 Pedig a darálóba egyenként áttörölgetve dobtam.

Pálesz desztvízzel hígítva,és a rendszer is előtte pucolva, gőzölve.

  Valakinek ötlete,vagy csinált már ebből az almából páleszt??Nem tudom ha ismét leengedem,javulna-e,ez lenne a végső,mert nem akarok aromát veszíteni.Szerintem a tej sem megoldás,ugyanis se réz szinte olaj sincsen benne.1 litert átgyantáztam,és így sem változott.

   Tudom elfogy így is de bosszant, mi lehet mert kész vagyok tőle mint a lecke!

  Szívesen küldenék belőle mintát ha valakit fölpiszkált a dolog!!

körte51 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107602

Igen ,vannak mikor teljesen idegen parfümös ,édes méz,virágillatok kerülnek bele , valószínűleg benne van a gyümölcsbe és koncentrálódik a lepárláskor és kiérződik . Nagyon tudom élvezni . Szegfűszeggel még nem találkoztam . Még arra is gondoltam,lehet hülyeség,hogy amikor a gyümölcsfák virágzanak esetleg az az illat,abból ered. :-)

Előzmény: naivkezdo (107601)
naivkezdo Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107601

ok, világos.

Amúgy feldobnám újra egy korábbi kérdésem, most eléggé holtszezon van hozzá.

Szóval olaszrizling se nem törköly se nem szőlőpálinka (magyarul épphogy préselt) középpárlat végén megjelent egy nagyon finom szegfűszeg illat, ilyennel találkoztál már?

Különvettem, de valszeg későn, mert a korábbi szőlőillatú párlatba is kerülhetett és most éppen ez a szegfűszeg illat jobban dominál, mint a középpárlat azelőtti részében lévő szőlőillat, íz.

Előzmény: körte51 (107600)
körte51 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107600

A szőlő csuma nagyon illatos , az enyém egész szőlő ,sokkal illatosabb az almámnál,mintha egy finom angol teás dobozba szagolnék .

Előzmény: naivkezdo (107599)
naivkezdo Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107599

pihentetem, hétvégén pusztítom a készletet majd.

Mondjuk a hidegszaglásra visszatérve az az érdekes, hogy a törkölyt ugyanilyen hidegben mégis érzem.

Előzmény: körte51 (107597)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107598

Remek politikázós topikok vannak, ez nem az!

köszi

körte51 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107597

Ne szagolgasd ,igyad! :-)

Előzmény: körte51 (107596)
körte51 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107596

Persze ,hidegen bezárkózik és hidegben az szaglás sem tökéletes.

Előzmény: naivkezdo (107595)
naivkezdo Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107595

viszont eszembejutott valami: nem lehet, hogy azért nem érzek számomra megfelelő illatot az almánál, mert kuva hideg van és mondjuk 5 fokban nem adja ki?

Előzmény: naivkezdo (107594)
naivkezdo Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107594

én ugyanazt a diót érzem, mint az előzőnél.

De teljesen elbizonytalanodtam ettől a szpícstől, nem tudom mitévő legyek?

Előzmény: körte51 (107593)
körte51 Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107593

Ez milyen pálesz volt ? :-)

Előzmény: Pecabubus (107592)
bezzeg Jani Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107591

Az létvitelem megköveteli a passzív kollaborációt.

Véleményem szerint.

Akinek 2010-től a 3-400 lier kedvezményes 0 Ff. adóval főzött párlat háztartásonként nem elég, az habzsoló.  

 

Nem ismerek mindenkit, ezért a nehéz helyzetét sem.

 Üdv! 

Előzmény: Pecabubus (107576)
PaGyu Creative Commons License 2015.01.04 0 0 107590

Ennél ocsmányabb hozzászólást ebben a fórumba még nem olvastam, pedig olvasom egy néhány éve.

 

Előzmény: Pecabubus (107576)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!