Keresés

Részletes keresés

Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 107432

hevezoli64 ezt ne olvasd el!

 

Neked meg 51-szer elmondom, hogy egy néhányan megfúrtuk a páracsövet azért, hogy felfogjuk a visszacsorgó flegmát. Csak a felmelegedés fázisában tapasztaltunk visszacsorgást, aztán néhány csepp az egész főzés alatt.

A helyzet pedig úgy áll, hogy a páracsőben nagyon nagy a gőz sebessége, ha jól emlékszem 1300 liter gőz szükséges 1 liter folyadék előállításához. Na, ez a nagy sebességű gőz előresöpri azt a néhány csepp flegmát, aminek sikerült kicsapódni.

Ezért kell a páracsőbe akadály, szűkítés annak érdekében, hogy ez a reflux érdemleges legyen.

Bocsánatot kérek azoktól, akik már 50-szer hallották ezt!

Jó nedűt!!!

Előzmény: Pecabubus (107431)
Pecabubus Creative Commons License 2014.12.31 0 0 107431

A reflux visszafolyást jelent. Visszafolyik a szeszpára a páracsőben? Vissza. Feltéve ha a kotla felé lejt és nem a hűtő felé. Egyszerű tényekben értelmetlen kételkedni.

Előzmény: Feeriba51 (107414)
sogi01 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 107430

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (107407)
rézműves1 Creative Commons License 2014.12.31 0 0 107429

...pályinkás jó reggelt, minden kedves "olvtársnak" és

                             B.U.É.K.

                                              ...+jó nedűket...a  Rézműves...

                                            

                                        

gombászok Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107428

Ha ide benézel, láthatsz sok mindent a kérdésedre: http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9214389&la=133048365

Előzmény: gabor0036 (107389)
rézműves1 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107427

...így van, ahogy Tucsó is mondja, csak óvatosan fűtsél, mert az olajszint is magasabban van mint az alszesz teteje...

Előzmény: naivkezdo (107425)
Tucso69 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107426

Akár 1 litert is le tudsz finomítani, csak óvatosan kell fűteni!

Előzmény: naivkezdo (107425)
naivkezdo Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107425

még 1 kérdés mára: 50lesben 10l 20-as alszesz finomítás problémás, vagy sima ügy?

Így ahogy van mehet, vagy higítsam esetleg picit tovább a mennyiség miatt?

naivkezdo Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107424

nekem is ez a tippem, de ez se jó, mert 5%-ot nem lehet eldobni ep-ként, veszítek vele biztosan aromát is.

Viszont amikor érzem a számomra jellegzetes előpárlatos szagot, azt meg nincs bátorsagom hozzátenni a középpárlathoz.

Most gyűjtöm ep-up-t, hátha lesz abból is valami.

Előzmény: rézműves1 (107423)
rézműves1 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107423

...nem lehet, hogy túl finnyás vagy??:):):)...

Előzmény: naivkezdo (107422)
naivkezdo Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107422

üdv,

 

már a törkölynél is gyanús volt, de most a vegyes almánál méginkább, hogy rengeteg előpárlatot veszek el.

Ez lehet az én érzékszervi problémám, cefrehiba, mi jöhet még szóba, mit cseszek el?

Tucso69 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107421

Nem szimpatikus, de így van! :-)

BUÉK mester!

Előzmény: snapszmester (107418)
Csutka Rozi Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107420

magamban egy cseppet sem bízom! :)

 

Akkor viszont kéne valaki, aki egyedi főzőt gyárt.

mert nekem kolonnás-duplafalú kellene!

HDMI csatlakozóval! :D

 

 

Előzmény: snapszmester (107418)
snapszmester Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107419

Ha oszlopos rendszerrel egyszer főzöl kell a keverő, de kisüsti módszernél az alszesz víz állagú és egyszerre forr az egész. Persze ha benn a keverő azt csinálsz amit akarsz.

Előzmény: nebamun (107416)
snapszmester Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107418

Nem szimpatikus amit állítok és neked még nem is mondtam, de dupla fal nélkül előbb vagy utóbb oda fogod égetni. Úgy 50 % valószínűséggel. Tehát vagy oda ég vagy nem. Ez ellen a keverő csak az esélyt növeli a leégés ellen. 

Illó olajhoz nem kell keverő, az más technológia. A gömb formájú edények biztonságosabbak, de nem 100% biztonságúak leégés ellen. Neked kell dönteni hogy mennyire bízol magadban. 

Előzmény: Csutka Rozi (107417)
Csutka Rozi Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107417

köszönöm a segítséget!

 

Nagy probléma, ha nem dupla a fala?

Lehet együtt élni ezzel a problémával kis odafigyeléssel, vagy ragaszkodjak a dupla falhoz?

kösz, CsR

Előzmény: rézműves1 (107408)
nebamun Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107416

Én még unortodox módon azt is megkockáztatnám, hogy kis főző esetén többet ér a keverő mint a dupla fal.

Kevergetve egyenletesen melegszik fel a cefre, pontosabban indul párolgás, az EP, UP elválasztás is könnyebb így, nem csúsznak egymásba a fázisok.

Előzmény: rézműves1 (107415)
rézműves1 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107415

...új és talán többeknek is hasznos infók, a főzés közbeni keverésről...

 

...mint azt már többen is tudják rólam, hogy az olajos dupla fal ellenére, keverőt is építettem a főzőmbe...amikor kész lett, nem kísérleteztem vele, amióta megvan állandóan ment főzés közben, még finomításkor is...

...viszont most először győződtem meg a jelentőségéről...késői almát kezdtem kifőzni még karácsony előtt és egyszer úgy indítottam, hogy a keverő tápját elfelejtettem bedugni...

...amit tapasztaltam, az több mint figyelemre méltó...amikor a hőmérő elhagyta 70°C-ot és észrevettem, hogy nem megy a keverés, gyorsan bedugtam és azt vettem észre, hogy több fokkal visszaesett a sisakban a hőmérséklet...mivel több felöntés is volt ugyanabból a cefréből, elkezdtem kísérletezni...

...mivel szokásom, hogy lejegyzem a gyújtás és a csurgás indulását, egyértelműen látszott, hogy a keveréssel 8-10-perccel hamarabb kezd el csöpögni...(ezt azért már előtte is sejtettem), de ami érdekes volt, ha nem indítottam a keverőt csak 60-70°C körül, látványosan visszaesett a hőfok 5-6°C-ot is...volt hogy a csöpögés megindulásakor indítottam és megállt a csöpögés, a hőfok visszaesett 6°C-al...azonban, ha már egy ideje megindult a csurgás, akkor már hiába kevertem, már nem esett a hőfok és finomításkor meg egyáltalán nem esett vissza...

...talán ezért is láthattam, számos főzde látogatásom alkalmával, hogy ahol hagyományos kisüsti módszerrel főznek, tehát külön cefrefőző és finomító üst van, ott a nagyobbikban, a cefrésben, mindig van keverő és csak a finomítóban nincs...

...ezek után szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy cefre főzéskor, főleg ha nem elég híg a cefre, még dupla fal esetén is van jelentősége a keverésnek és nem csak a leégés miatt...

 

                                                                  ...jó nedűt és B.U.É.K. mindenkinek...

 

...ui: Szentöltvíz barátomnak pedig nagy gratula a jó szervezésért (sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni)...

Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107414

Egyesek szerint egy sima páracsőben is van reflux. Én ebben kételkedem, de azt jól gondolod, hogy ezek a töltetek, akadályok megnövelik a deflegmációt és aztán pedig a visszacsorgás késleltetésével biztosítják a rektifikációt (újrapárlás) is.

Szerintem jó az elképzelésed az üveges résszel kapcsolatban, de arra vigyázz, hogy a hűtő csövei ne érintkezzenek az üveggel, mert esetleg a hűtőben keringő "hideg" víz elpattinthatja az üveget.

Jó nedűt!!!!

Előzmény: 1413 (107406)
nebamun Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107413

Pont ez a bajom nekem is, hogy a rézdörzsi a fene se tudja miből van :-P

Előzmény: Feeriba51 (107403)
nebamun Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107412

Ez konkrétan vérnarancs volt, nem tudom, de olyan kellemetlenül tolakodó volt mintha valami narancs illatú mosogatószer lenne benne. Lehet szigorúbban kellett volna vágni a végét esetleg, de nem láttam benne akkora fantáziát, hogy újra próbálkozzam.

Előzmény: szilvakukc (107402)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107411

Jó, hogy szóltál, tudok rajtad segíteni:-)))

Ne olvasd el az unalmasnak ígérkező hozzászólásokat!

Jó nedűt!!!!

Előzmény: hevezoli64 (107410)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107410

Vagy akik nem szeretik a 2 havonta előjövő reklámot!

Ügyes ez a kérdez valaki, én válaszolok tematizálás, csak nagyon unalmas.

Üdv.!

Előzmény: Feeriba51 (107387)
rézműves1 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107409

...ha nem pucoltad volna meg, ki is dobhattad volna az egészet, úgyhogy jól csináltad...

...én már főztem narancs és mandarin párlatot is és mindkettőnél leszedtem még azt a fehér micsodát is amennyire tudtam, mert attól kesernyés lehet...normál cefrézéssel és 2-3% napfénnyel, nagyon kellemes ital különlegesség készíthető belőle...nem kell túl erősre hagyni, 40-42%-nál volt a legkellemesebb...

 

Előzmény: Gyula Pusztai (107397)
rézműves1 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107408

...pályinkás jó reggelt...

 

...ha Neked az illóolaj és a gyógynövény lepárlás ilyen fontos a páleszfőzés mellett, akkor Neked valóban az alambik típust kell megvenned kolonnával ...azzal a kiegészítővel, a páleszen kívül, tudsz ilyen lepárlásokat is csinálni...viszont az igaz, hogy lehet vele pálinkát is főzni, de nem dupla falú és a gömb alak miatt nem egyszerű a duplikálása...

Előzmény: Csutka Rozi (107394)
sogi01 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107407

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (107384)
1413 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107406

Hello Feeribá!

 

Az oszlop tetején lévő előhűtő nélkül is lenne "reflux"?

 

Az üveges részt hogyan lehetne megoldani?Én átltászó borosüvegre gondoltam.Alja/teteje levág,csak a palást marad.

Egyáltalán szükség van rá?

Előzmény: Feeriba51 (107393)
Baracilin Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107405

~7L 50% pálinka / 100kg pucolt narancsbél a kihozatal cukker nélkül.A narancs tömegének 35-40% a héja. Pucolni mindenképp kell.

Előzmény: Gyula Pusztai (107397)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107404

Ez itt a lényeg:-))))

Jó nedűt!!!

Előzmény: bezzeg Jani (107400)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 107403

Nincs tapasztalatom ezen a téren. A rézdörzsi szerintem nem réz (??). Van még más fajta töltet is a rézen kívül, például porcelán karikák...

Mindenesetre, ha ki akarnám próbálni, akkor sem egy teljes töltettel kezdeném, hanem kisebb magasságokkal figyelném meg a hatást.

Jó nedűt!!!

Előzmény: nebamun (107396)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!