Neked meg 51-szer elmondom, hogy egy néhányan megfúrtuk a páracsövet azért, hogy felfogjuk a visszacsorgó flegmát. Csak a felmelegedés fázisában tapasztaltunk visszacsorgást, aztán néhány csepp az egész főzés alatt.
A helyzet pedig úgy áll, hogy a páracsőben nagyon nagy a gőz sebessége, ha jól emlékszem 1300 liter gőz szükséges 1 liter folyadék előállításához. Na, ez a nagy sebességű gőz előresöpri azt a néhány csepp flegmát, aminek sikerült kicsapódni.
Ezért kell a páracsőbe akadály, szűkítés annak érdekében, hogy ez a reflux érdemleges legyen.
Bocsánatot kérek azoktól, akik már 50-szer hallották ezt!
A reflux visszafolyást jelent. Visszafolyik a szeszpára a páracsőben? Vissza. Feltéve ha a kotla felé lejt és nem a hűtő felé. Egyszerű tényekben értelmetlen kételkedni.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha oszlopos rendszerrel egyszer főzöl kell a keverő, de kisüsti módszernél az alszesz víz állagú és egyszerre forr az egész. Persze ha benn a keverő azt csinálsz amit akarsz.
Nem szimpatikus amit állítok és neked még nem is mondtam, de dupla fal nélkül előbb vagy utóbb oda fogod égetni. Úgy 50 % valószínűséggel. Tehát vagy oda ég vagy nem. Ez ellen a keverő csak az esélyt növeli a leégés ellen.
Illó olajhoz nem kell keverő, az más technológia. A gömb formájú edények biztonságosabbak, de nem 100% biztonságúak leégés ellen. Neked kell dönteni hogy mennyire bízol magadban.
...új és talán többeknek is hasznos infók, a főzés közbeni keverésről...
...mint azt már többen is tudják rólam, hogy az olajos dupla fal ellenére, keverőt is építettem a főzőmbe...amikor kész lett, nem kísérleteztem vele, amióta megvan állandóan ment főzés közben, még finomításkor is...
...viszont most először győződtem meg a jelentőségéről...késői almát kezdtem kifőzni még karácsony előtt és egyszer úgy indítottam, hogy a keverő tápját elfelejtettem bedugni...
...amit tapasztaltam, az több mint figyelemre méltó...amikor a hőmérő elhagyta 70°C-ot és észrevettem, hogy nem megy a keverés, gyorsan bedugtam és azt vettem észre, hogy több fokkal visszaesett a sisakban a hőmérséklet...mivel több felöntés is volt ugyanabból a cefréből, elkezdtem kísérletezni...
...mivel szokásom, hogy lejegyzem a gyújtás és a csurgás indulását, egyértelműen látszott, hogy a keveréssel 8-10-perccel hamarabb kezd el csöpögni...(ezt azért már előtte is sejtettem), de ami érdekes volt, ha nem indítottam a keverőt csak 60-70°C körül, látványosan visszaesett a hőfok 5-6°C-ot is...volt hogy a csöpögés megindulásakor indítottam és megállt a csöpögés, a hőfok visszaesett 6°C-al...azonban, ha már egy ideje megindult a csurgás, akkor már hiába kevertem, már nem esett a hőfok és finomításkor meg egyáltalán nem esett vissza...
...talán ezért is láthattam, számos főzde látogatásom alkalmával, hogy ahol hagyományos kisüsti módszerrel főznek, tehát külön cefrefőző és finomító üst van, ott a nagyobbikban, a cefrésben, mindig van keverő és csak a finomítóban nincs...
...ezek után szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy cefre főzéskor, főleg ha nem elég híg a cefre, még dupla fal esetén is van jelentősége a keverésnek és nem csak a leégés miatt...
...jó nedűt és B.U.É.K. mindenkinek...
...ui: Szentöltvíz barátomnak pedig nagy gratula a jó szervezésért (sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni)...
Egyesek szerint egy sima páracsőben is van reflux. Én ebben kételkedem, de azt jól gondolod, hogy ezek a töltetek, akadályok megnövelik a deflegmációt és aztán pedig a visszacsorgás késleltetésével biztosítják a rektifikációt (újrapárlás) is.
Szerintem jó az elképzelésed az üveges résszel kapcsolatban, de arra vigyázz, hogy a hűtő csövei ne érintkezzenek az üveggel, mert esetleg a hűtőben keringő "hideg" víz elpattinthatja az üveget.
Ez konkrétan vérnarancs volt, nem tudom, de olyan kellemetlenül tolakodó volt mintha valami narancs illatú mosogatószer lenne benne. Lehet szigorúbban kellett volna vágni a végét esetleg, de nem láttam benne akkora fantáziát, hogy újra próbálkozzam.
...ha nem pucoltad volna meg, ki is dobhattad volna az egészet, úgyhogy jól csináltad...
...én már főztem narancs és mandarin párlatot is és mindkettőnél leszedtem még azt a fehér micsodát is amennyire tudtam, mert attól kesernyés lehet...normál cefrézéssel és 2-3% napfénnyel, nagyon kellemes ital különlegesség készíthető belőle...nem kell túl erősre hagyni, 40-42%-nál volt a legkellemesebb...
...ha Neked az illóolaj és a gyógynövény lepárlás ilyen fontos a páleszfőzés mellett, akkor Neked valóban az alambiktípust kell megvenned kolonnával...azzal a kiegészítővel, a páleszen kívül, tudsz ilyen lepárlásokat is csinálni...viszont az igaz, hogy lehet vele pálinkát is főzni, de nem dupla falú és a gömb alak miatt nem egyszerű a duplikálása...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: