Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107182

egy kicsit pontosítanék:

  • 37 kg méz
  • 100 l víz
  • 10 gr borkő
  • 15 gr citromsav
  • 1-2 csomag fajélesztő (fehérborhoz való)
  • fűszerek (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, citromfű)....
  • A Többieket visszaolvasva,egyetértek azokkal akik azt javasolták nem kell
  • felfőzni, mert úgy magasabb biológiai értéken marad a bor.(feltéve ha nem "defektes a méz!")
Előzmény: Hókuszpók974 (107141)
zsorsz Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107181

Nem ezt hívják Nagy Sándor féle huszárvágásnak?

Előzmény: Feeriba51 (107169)
zsorsz Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107180

Énnnnn?.....há ott se voltam!:)

Előzmény: szilvakukc (107168)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107179

Ha jól emlékszem, akkor 26,5 dkg cukorból(per literes oldat), lesz 12%-os száraz borod. Mivel 1 kg méz nem egyenlő egy kg cukorral, így a vízmennyiséged bőven elegendő. Talán élesztőtápsót kérne, azt nem próbáltam, úgy lehet hogy gyorsabb az erjedés.

Előzmény: Hókuszpók974 (107174)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107178

Megnéztem, úgy fogom megoldani, vagyis hasonlóan. Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Előzmény: barkócza (107176)
sogi01 Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107177

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (107126)
barkócza Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107176

Úgy fél napja Vasbicikli linkelte be a saját megoldását. Olvass vissza, érdemes.

Előzmény: bazseszka97 (107157)
Babar66 Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107175

Na, végre egy kép! Szerintem a nagy többség erre gondolt.   :)))

Előzmény: szapali (107171)
Hókuszpók974 Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107174

En 26kg mezhez tettem kb 160l vizet.lehet hogy tobb vizet kellett volna? Elhalnak az elesztok? Ha eleri az alkohol szint a megengedett mennyiseget. Izre is erezni az enyhe alkohol izt,de meg edes.(mez sornek mar elmegy:))

Előzmény: Baracilin (107172)
Hókuszpók974 Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107173

Igen citromsot en is tettem bele.A 6dik nap vettem belole mintat a cefre fokolo meg 15tot mutat. Az erjedes nem hiszem hogy lealt. Es folyamatosan 22,24 fok van a helyisegben. Jo reggelt mindenkinek.

Előzmény: Baracilin (107172)
Baracilin Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107172

~10 kiló mézet egészítettem ki ~90L mennyiségre vízzel, tettem bele élesztőt és élesztőtápot, azonban csak akkor volt hajlandó erjedésnek indulni amikor kapott némi citromsavat is.(én nem forraltam) Elég lassan pezsegve rejedt ki, az eredménynek nagyon enyha propolisz ízét érezni.

Előzmény: Hókuszpók974 (107138)
szapali Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107171

Egy megoldás a keverőre.

Előzmény: bazseszka97 (107150)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107170

Én bort állítottam elő belőle, ezért gondoltam azt, hogy a beltartalmát nem kéne főzéssel lenullázni. Kicsit lassabban erjedt mint a többi, de nem sokkal tovább dolgozott. Igaz, én a víz helyett, nagyrészt almalevet tettem.

Jó anyag volt :)

Előzmény: Hókuszpók974 (107149)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107169

Húúúúúúú ezt a nagylelkűséget!!!:-)))

Ezt díjazom, még azt is elfogadod, ami nincs.

Ha nem tudnám, hogy székely vagy azt hinném, hogy nem érted a dolgokat:-)))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: szilvakukc (107168)
szilvakukc Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107168

Rendben, elfogadom a bocsánatkérésedet, hogy rosszindulatúnak bélyegeztél.:DD

Előzmény: zsorsz (107164)
vasbicikli Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107167

A szöghajtásos, oldalt tekerős főzőknél szokták az üst fenekén csapágyazni a keverő tengelyt, viszont ezt töltésnél és ürítésnél nem kell szétszedni. A te verziódnál macerás lenne ez a megoldás, mert feltöltés után, a cefrén keresztül kellene beletalálni a keverő tengely végével a fenékcsapágyba, amikor felteszed a tetőt.

Valami stabilizálás kell a vezető csőnek, mert a sisak vékony lemezéből ki fog törni, ha nincs lejjebb is megtámasztva.

Előzmény: bazseszka97 (107154)
Hurkafej Creative Commons License 2014.12.14 0 0 107166

Ne támaszd meg, a gravitáció megoldja. Ez a verzió jó elgondolás!

Egy fa keverő ha leér az üst aljára az csak végig nyalja azt, szerintem jótékonyan.

Viszont a rajzzal az a baj, hogy ha ilyen kurblis keverő lesz, akkor a páracsőtől nem fogod tudni körbe tekerni, csak ha sokkal magasabbra csinálod a felső részét, de az annyira nem esztétikus :D

Viszont az ablaktörlő motorral még annyira figyelned sem kell pár cefrefőzés után.

Előzmény: bazseszka97 (107150)
zsorsz Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107165

Bár naptárt nem vezettem,de most erős felindulásból visszanéztem kb. 15-16 nap volt.

Előzmény: szilvakukc (107163)
zsorsz Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107164

A +2hét inkább kényszer cefre tárolás volt,a lefixált főzdei időpont miatt(de ezt írtam is)...huuujjjj de utálok magyarázkodni!

Előzmény: szilvakukc (107162)
szilvakukc Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107163

Természetesen nem, de napokban mérhető a különbség, nem hetekben. Egyébként tudom mindig megy a hidegtűrő élesztő duma, de 15 fok alatt azért necces erjeszteni, bármilyen csodaszerrel is. Próbáld ki, tegyél egy csúnya csajt, meg egy szép csajt a fagyasztóba, két óra múlva mind a kettő ugyanúgy néz ki.:DDD

Előzmény: naivkezdo (107159)
szilvakukc Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107162

Hát bocs, de azt írtad, 2-3 hét+2 hét! Az akárhogy számolom, 4-5 hét. Akkó mos mi van?

Előzmény: zsorsz (107160)
barkócza Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107161

Megjegyzem, én már hallottam olyan emberről, aki mániákusan ragaszkodott az erjesztésre alkalmas feltételekhez, amikor cefrét erjesztett.

Előzmény: naivkezdo (107159)
zsorsz Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107160

5 hét nekem is sok,azt írtam,az enyém cirka 15°C körül,nagyjából 2 hét alatt kiforrt +- 1-2nap,pontosan már nem emlékszem.Nyáron a s,bari úgy 20-25°C-on 4 nap alatt kiforrt.Én tudom mit beszélek!.....valami fogást szeretnél találni rajtam?:)

Előzmény: szilvakukc (107155)
naivkezdo Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107159

Tehát szerinted 10 és 25 fokban is ugyanannyi idő alatt erjed ki a cefre?

Előzmény: szilvakukc (107155)
Babar66 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107158

Sőt, szerintem az sem istenkáromlás, ha azt mondom, hogy 5-7 nap alatt kierjedt és főzhető!

(Legalábbis erre mifelénk a "nyócker" éghajlat alatt...)

Előzmény: szilvakukc (107155)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107157

Az lesz , láttam itt a fórumon egy képet , azon is úgy volt 

Előzmény: barkócza (107156)
barkócza Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107156

Akkor hogy rakod össze? A fedő aljához támaszd.

Előzmény: bazseszka97 (107154)
szilvakukc Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107155

Ti tulajdonképpen miről beszélgettek? Egy átlag cucc 10-14 nap alatt főzhető. 5 hét???

Előzmény: zsorsz (107144)
bazseszka97 Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107154

Azon gondolkodom , hogy az üst alján támasztom meg , csak nem tudom a rozsdamentest lehet e forrasztani ?

Előzmény: barkócza (107153)
barkócza Creative Commons License 2014.12.13 0 0 107153

Igen, a lefelő menő csövet még egyszer támaszd meg valahol. Nézd meg Vasbicikli hozzászólását kicsit lejjebb.

Előzmény: bazseszka97 (107152)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!