Ha jól emlékszem, akkor 26,5 dkg cukorból(per literes oldat), lesz 12%-os száraz borod. Mivel 1 kg méz nem egyenlő egy kg cukorral, így a vízmennyiséged bőven elegendő. Talán élesztőtápsót kérne, azt nem próbáltam, úgy lehet hogy gyorsabb az erjedés.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
En 26kg mezhez tettem kb 160l vizet.lehet hogy tobb vizet kellett volna? Elhalnak az elesztok? Ha eleri az alkohol szint a megengedett mennyiseget. Izre is erezni az enyhe alkohol izt,de meg edes.(mez sornek mar elmegy:))
Igen citromsot en is tettem bele.A 6dik nap vettem belole mintat a cefre fokolo meg 15tot mutat. Az erjedes nem hiszem hogy lealt. Es folyamatosan 22,24 fok van a helyisegben. Jo reggelt mindenkinek.
~10 kiló mézet egészítettem ki ~90L mennyiségre vízzel, tettem bele élesztőt és élesztőtápot, azonban csak akkor volt hajlandó erjedésnek indulni amikor kapott némi citromsavat is.(én nem forraltam) Elég lassan pezsegve rejedt ki, az eredménynek nagyon enyha propolisz ízét érezni.
Én bort állítottam elő belőle, ezért gondoltam azt, hogy a beltartalmát nem kéne főzéssel lenullázni. Kicsit lassabban erjedt mint a többi, de nem sokkal tovább dolgozott. Igaz, én a víz helyett, nagyrészt almalevet tettem.
A szöghajtásos, oldalt tekerős főzőknél szokták az üst fenekén csapágyazni a keverő tengelyt, viszont ezt töltésnél és ürítésnél nem kell szétszedni. A te verziódnál macerás lenne ez a megoldás, mert feltöltés után, a cefrén keresztül kellene beletalálni a keverő tengely végével a fenékcsapágyba, amikor felteszed a tetőt.
Valami stabilizálás kell a vezető csőnek, mert a sisak vékony lemezéből ki fog törni, ha nincs lejjebb is megtámasztva.
Ne támaszd meg, a gravitáció megoldja. Ez a verzió jó elgondolás!
Egy fa keverő ha leér az üst aljára az csak végig nyalja azt, szerintem jótékonyan.
Viszont a rajzzal az a baj, hogy ha ilyen kurblis keverő lesz, akkor a páracsőtől nem fogod tudni körbe tekerni, csak ha sokkal magasabbra csinálod a felső részét, de az annyira nem esztétikus :D
Viszont az ablaktörlő motorral még annyira figyelned sem kell pár cefrefőzés után.
Természetesen nem, de napokban mérhető a különbség, nem hetekben. Egyébként tudom mindig megy a hidegtűrő élesztő duma, de 15 fok alatt azért necces erjeszteni, bármilyen csodaszerrel is. Próbáld ki, tegyél egy csúnya csajt, meg egy szép csajt a fagyasztóba, két óra múlva mind a kettő ugyanúgy néz ki.:DDD
5 hét nekem is sok,azt írtam,az enyém cirka 15°C körül,nagyjából 2 hét alatt kiforrt +- 1-2nap,pontosan már nem emlékszem.Nyáron a s,bari úgy 20-25°C-on 4 nap alatt kiforrt.Én tudom mit beszélek!.....valami fogást szeretnél találni rajtam?:)