Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106600

Az a lényeg, hogy a 5-9 közti pH tartományt inkább semlegesnek mondják, olyan kevés anyag kell, hogy ebben a tartományban mozogjon. Nehéz is pontosan mérni. A sok alkohol pedig befolyásolja a pH értéket is egy kicsit, de leginkább a pH mérő működését, ezért ebben a tartományban nem szabad nagyon sok jelentőséget tulajdonítani annak, hogy pontosan mennyit mutat a pH mérő.

 

Ha nincs illósav (ecet) a cefrében, akkor a pálinkának semleges közelinek illik lennie. Valóban érdekes kérdés, hogy a savanyú fazékíz vajon mennyire savas ténylegesen?

 

(Egyébként a desztillált vízben a jó pH mérő kb. 5,6-os értéket mutat.)

Előzmény: bezzeg Jani (106599)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106599

Értem én!

A közel jövőben, ha lenne lehetőséged tudnál mérni finomításkor pH-t, úgy, hogy az elő párlat elvétele után, 10tf%-kon ként csökkenő sorrendben vennéd a mintákat?

A mérést, a hűtőcsőből 0tf%-ig kifolyó töménységig vizsgálni. 

És a ki indulási (alszesz) tf% ill. pH-t is, kellene mérni. És megtudnánk mennyi az a jócskán vizes oldat pH-ja.

A ,,savanyú lé"pH -ja,  általában mennyi? Egyáltalán ilyen létezik ?

 

Előzmény: barkócza (106597)
barkócza Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106598

Azt akartam írni, hogy "jócskán", nem "ócskán".

Előzmény: barkócza (106597)
barkócza Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106597

Aha, eddig azt hittem, hogy van ócskán alkohol is a pálinkádban. :)

Előzmény: bezzeg Jani (106596)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106596

Én csak vizes oldatokban (közegben) mérek pH-t.

 A nem vizes oldatok,  (titrálások), nem érdekelnek.

Előzmény: barkócza (106592)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 106595

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106574)
nebamun Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106594

Egy kis darab fémgyapot, amit háztartási boltban árulnak edénysúrolásra az is jó, kis citromsav rá meleg vízzel és sikáld meg jól egy kis felületen. Ha réz, akkor ki kell fényesednie.

Előzmény: Volán Ellen (106588)
barkócza Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106593

Dugd be nyugodtan a pH mérődet desztillált vízbe, és meg fogsz lepődni.

Előzmény: bezzeg Jani (106591)
barkócza Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106592

??? Nézz utána, hogy milyen közegben érvényes a pH skála, mint a savasság-lúgosság mértéke.

Előzmény: bezzeg Jani (106591)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106591

Ááá dehogy, csak meglepődtem a mérésen: 8,5pH. Lúgos pálinkám még sosem volt, az évek során.

Úgy tudtam, hogy a desztillált víz pH-ja 7.0. és  oxóniumion (H3O +)

Az almacefrét és az alszeszt 8 pH-s csapvízzel higítottam főzés előtt.

A Jonatán & Idared & Golden vegyes almapálinka kissé édes, és van némi vegyes virágméz áthajlás az ízében.

Előzmény: szilvakukc (106572)
kupeci Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106590

A vízkőre tippelnék, ha ég akkor inkább kormos vagy fekete,......talán:)

Előzmény: obsitos3 (106585)
etilalkohol Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106589

Karcold meg egy éles valamivel... ha a karcolat rézszínű, akkor ok...

Permetezd be vízzel belül és takard le éjszakára, ha reggelre zöldül, akkor réz...

Előzmény: Volán Ellen (106588)
Volán Ellen Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106588

Köszi a tippet,megpróbálom vízkőoldózni meglátjuk mi sül ki belőle.Az nem lehet esetleg hogy az oldalfala más fémből lehet?De igazán nincs olyan szinesfém ami így korrodálna,legalábbis tudomásom szerint....Megpróbálom.Köszi a tippet.

Előzmény: kupeci (106586)
Volán Ellen Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106587

Nos,így néz ki belülről.

kupeci Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106586

Próbáld meg egy fél-tenyérnyi helyen vízkőoldóval, ha bejön, akkor az egészet füröszd vagy ecseteld át.Ezt viszont ne a lakásban tedd, a vízkőoldóra az asszonyok allergiásak, főleg ha mellé löttyen!:))))

Előzmény: Volán Ellen (106584)
obsitos3 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106585

Ha belül érdes,barna színű,az lehet vízkő,pl vizet forraltak benne sokáig,de lehet az is,hogy valamit megégettek benne.

Előzmény: Volán Ellen (106584)
Volán Ellen Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106584

Üdv Mindenkinek.Egy kis segítséget szeretnék kérni.Vettem egy réz pálinkafőzőt-maszek gyártmány-,és gondom van vele.A kűlseje szép fényes vörösréz ami forrasztott,ám belülről érdes,barna színű és papírszalvétán barna nyomot hagy ha kitörlöm.Kimostam súrolószerrel,gyors forró ecetes-sós átfőzést csináltam öblítéssel de a probléma ugyanaz.Olyan mintha rozsdás vizet tároltak volna benne.Mi lehet a magyarázat szerintetek?A rézrozsdának ugye zöldnek kellene lenni,ez meg barna.A segítséget előre is köszönöm,mert sztem így főzésre alkalmatlan a szerkezet.

Inkman Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106583
Kosz a gyors valaszt, majd kerek toluk arajanlatot.
Előzmény: lezli56 (106548)
Inkman Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106582
Kosz a valaszt, olyan 15m-t akarok venni, hogy ne kelljen annyit varni a sorle lehulesere...:D
Előzmény: rézműves1 (106554)
hunnia1975 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106581

Hehehe! :) Nagyon vicces! Kigúnyolni a kezdőket! :-P

Előzmény: snapszmester (106562)
barkócza Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106580

Úgyis elválik a sz.r a májtól... :)))))

Előzmény: zsuzska60 (106579)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106579

ááááááá, nem kell ilyenekkel tökölni :-)

Előzmény: firekiller (106578)
firekiller Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106578

A kettő közé kell valami nejlont rakni, vagy elég egy csíkot húzni az üvegen ?

Előzmény: zsuzska60 (106577)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106577

mit nem értesz???

Van szilvának egy 100 l-es edénye, ebbe beleteheti az ő 50 litere mellé a sajátját, de az lesz majd alul :-)

Előzmény: firekiller (106576)
firekiller Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106576

A 0,5x100 liter és a 0,25x200 liter picit értelmezhetetlen számomra, de lehet ,hogy korán van :))))

Előzmény: szilvakukc (106573)
barkócza Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106575

A sav az ugyanolyan anyag, mint bármi más. Van belőle illékony (pl. hangyasav, ecetsav, sósav), és nem illékony (pl. kénsav). Miért kéne a cefre savtartalmának automatikusan átmennie a pálinkába?

Előzmény: bezzeg Jani (106571)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.24 0 0 106574

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106558)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.23 0 0 106573

A legjobb tárolások:

50X1l

25X2l

10X5l

5X10l

2X25l

1X50l

0,5X100l

0,25X200l:DDD

Miért kérdezel hülyeséget? nem mindegy?

 

Előzmény: abácsip (106563)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.23 0 0 106572

Nem ragozod túl egy kicsit a dolgot?

Előzmény: bezzeg Jani (106568)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.23 0 0 106571

Sajnos nem, és az alszeszt és az alszesz-moslékot sem.

Két órával ez előtt villant be a szürke állományomba.

Lesz még legközelebb, akkor résen leszek.

 

Előzmény: barkócza (106569)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!