Keresés

Részletes keresés

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.13 0 0 106245

Én a főzéssel még várnék, 16 C fokon az almának akár 4-6 hét is kell. Az utóerjedés ilyen hőfokon rendkívül lassú.

Előzmény: abácsip (106242)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.13 0 0 106244

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106234)
barkócza Creative Commons License 2014.11.12 0 0 106243

Jó lesz, ne aggódj. Addig is zárd el a levegőtől, amennyire tudod.

Előzmény: abácsip (106242)
abácsip Creative Commons License 2014.11.12 0 0 106242

kereken 2 hete, folyamatosan 16 fokon tartva.

Előzmény: barkócza (106241)
barkócza Creative Commons License 2014.11.12 0 0 106241

Rendben van. Mikor cefrézted?

Előzmény: abácsip (106240)
abácsip Creative Commons License 2014.11.12 0 0 106240

Az első 1/3 birs - 2/3 alma cefrém kifőzéséhez készülök. Főerjedés lement, utóerjedés is kezd megállni, viszont a cefrém halmazállapota pépes joghurt. Illata alkoholos, a cefre íze savanyús. Rendben van ez így vagy valamit elrontottam? Szombaton terveztem kifőzetni, tehetek még addig valamit, hogy jobb legyen?

Babar66 Creative Commons License 2014.11.12 0 0 106239

Kicsit rettentően. Bor kénezéshez is elég 2- 2,5 dkg/hl , ami kb. egy jó teáskanálnyi, nem evőkanál, ráadásul kettő!?

A cefre pH-t meg kénsavval, nem borkénnel kellett volna beállítani. 

Szerintem próbáld meg jól átlevegőztetni, aztán legalább dupla mennyiségű élesztővel egy kisebb, kénmentes adagot beindítani, aztán azt a kénezetthez keverni. (Nekem néhány évvel ezelőtt túlkénezett borszőlőnél bevált. Ha vontatottan is, de kiforrt a must. Talán az almánál is működik.)

Előzmény: kerepes (106237)
szentöltvíz Creative Commons License 2014.11.12 0 0 106238

A ZD tagokat kérem rátekinteni a levelezésre!!!

 

Üdvözlégyetek !!!

kerepes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 106237

Azt hiszem valamit elrontottam!

Borkősavval szoktam a ph-t beállítani, most viszont nem néztem meg vásárláskor a dobozt és borkénsavval ph-ztam.

Nem akar megindulni a forrás  ( idared alma).

Lehet, hogy sokat raktam bele? ( 2 evőkanál/ 1 hl)

Ha valaki tud segíteni megköszönöm.

Feeriba51 Creative Commons License 2014.11.12 0 0 106236

A hülye gyereknek:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: SándorTiszteletes (106235)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.12 0 0 106235

"És akkor mi van a C236-C255 közti állománnyal?"

Azzal az állománnyal az lehet a helyzet, hogy nem tér el jelentősen az alapfajtától, ezért nem említik sehol.

Csak hogy borzoljam még a kedélyeket, háromezer feletti a hazai klónok száma, ezeket mind külön vizsgálták. És ez "csak" idehaza, pl a Cseheknél ott a Velkopavlovicka ( a Magyar Kajszi cseh szelekciója), amiből szintén több száz klón van...

Napjainkra újrakezdték a szelekciót, pl a gönci termőtájban, ahol a Gönci Magyar Kajsziból további válogatást végeznek( Pl.: Gönci sárga).

"Ez egy kicsit áltudomány, nem érzed?"

Van olyan intézet kis hazánkban, ahol csak pénzöltés folyik, nem tudnak semmi érdemlegest felmutatni, illetve van erre pozitív ellenpélda is. De ha ez "áltudomány" lenne, akkor zárjuk be az összes kísérleti telepet, az összes nyugati nemesítőműhelyet, stb, mert felesleges a munkájuk, és termesszünk csak 1 fajtát. Azért ezt már így te is érezheted, hogy elég "erős" amit írtál.

Nézzünk egy példát, amiben lehet te vagy a jobb: Főzöl mondjuk egy adag veresszilvát, meg mondjuk egy üst besztercei muskotályt. Ebben a pillanatban betoppan hozzád egy hülye gyerek, aki azt mondja neked, hogy minek kellett ezt külön főzni, öntsed össze tüstént, hisz' szilva-szilva mindkettő.

Te meg erre azt mondod, hogy lóf"""t öntöd össze.

Na kinek van igaza? :)

Előzmény: szilvakukc (106223)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.12 0 0 106234

                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

 

Előzmény: sogi01 (106230)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.11 0 0 106233

Nekem is tanúságos a 0,26 ill, 0,38 / cm.

Igaz 20 km-re vagyok a kutató intézet  ültetvényétől.

A két említett  kajszit górcső alá veszem, 5 méterre vannak egymástól, 2. éves telepítés a, molnár faiskolából. A szél árnyák stb. is sokat számít nálam.

 

Előzmény: SándorTiszteletes (106232)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.11 0 0 106232

"Érdekes" táblázat, nálam a Ceglédi Óriás mindig hamarabb fagy el, mint a Magyar Kajszi klónok, szóval rám nem érvényes a kutatómunka :)

Van rengeteg régi, meg új fajta is, ami akár pálinka főzés céljából is ültethető, érdemest ezt mindenkinek otthon kipróbálnia, mert termőhelyenként egészen mások az eredmények. Amíg nálam beválik egy fajta, az másnál leeht nem, és persze ez fordítva is igaz. 

Az újak közül, amit nagyon várok, h a Kuresia végre teremjen annyit, hogy egy kis főzést kihozzon. Egészen különleges ízvilágú kajszi.

Előzmény: Szomjas cápa (106231)
Szomjas cápa Creative Commons License 2014.11.11 0 0 106231

Kajszifajták fagytűrése a 38. oldaltól.

 

http://www.vahavahalozat.hu/system/files/klima-21-64.pdf

 

Szerintem el kell fogadni, hogy néha jelentős, akár teljes terméskiesést okozhat az elfagyás.

Előzmény: bezzeg Jani (106228)
sogi01 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 106230

                                          vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106208)
Tucso69 Creative Commons License 2014.11.11 0 0 106229

A légüres tér nagyon erős párolgásra kényszerítené, tehát nem jó!

Előzmény: abácsip (106226)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106228

Akár nagy humm-bukk is lehet.

 

Nincs nagy tapasztalatom -e témában, de akinek van tapasztalata azt meg hallgatom alázattal.

Nyitott vagyok az ismeretlen dolgokra.

 

 

                        

Előzmény: szilvakukc (106223)
deszegregator Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106227

A pálinka "érleléséhez" pontosítva az oxidációs folyamatokhoz kell szellőztetés eleinte, jó hogyha nincs tele a tároló edény, van levegő fölötte. Pár hónap után már zárásra, tele kerülhet.  Érlelésről csak a fahordós tárolásnál beszélhetünk....

Előzmény: abácsip (106226)
abácsip Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106226

Nem okoz problémát az aroma teltségében, ha nincs biztosítva számára egy kis légüres tér?

Előzmény: barkócza (106225)
barkócza Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106225

Jó, de a 35 literes is jó lenne.

Előzmény: abácsip (106224)
abácsip Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106224

Friss pálinka tárolásáról kérdeznék. Mennyi plusz helyet érdemes hagyni a tároló edényben? 35l párlatnak jót tesz az 50l-es demizson?

szilvakukc Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106223

Hát én nem tudom, de amikor tavaly lenn voltam Mitnekemhó Igluputri barátomnál Grönlandon, mutatott nekem kajszifákat, H436-osat, meg F512-est, és mesélte, hogy azokat még Vörös Erik ültette, de valszeg kivágja, mert a télen már mínusz 62-nél elfagyott a virágok fele, és hát ugyi ott pálinka nélkül necces kihúzni a telet.:DDD

Ne mond már nekem, hogy a C235-ön 79 rüggyel több fagy el, mint a C256-on! És akkor mi van a C236-C255 közti állománnyal? 10 rügyenként megy fel a fagykár? Ez egy kicsit áltudomány, nem érzed?

Előzmény: bezzeg Jani (106222)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106222

,,Mivel van saját kajszisom, ezért első kézből kapod, a saját tapasztalatomat.

Hatalmas különbség van a fajták fagytűrése között. Ráadásul a virágzási idő, és fagytűrés között sincs összefüggés. Pl.: A Kioto középidőben virágzik, mégis az egyik legfagytűrőbb, míg a Ceglédi Bíbor késői virágzási idejű, mégis az egyik legfagyérzékenyebb. Egy utánad szóló már említette a szilva-törzsű kajszikat, nekem a 80% -a azon van, és valóban késlelteti a virágzást. Ráadásul a Magyar Kajszi klónok között is van különbség, a C 235-ön mindig nagyobb a fagykár, mint a Gönci-n, vagy a C256-on.

Azután ott vannak a modern alanyok( Weiwa, Wavit, St. Julien klónok), amik szinten kissé növelhetik a fagytűrést, a későbbi fakadásuk miatt.

Szóval nem is olyan egyszerű fajtát(kombinációt) választani."

 

Erre válaszoltad

EZT:

,,Hogy milyen alany, állítmány, meg tárgy, ebbe felesleges belemenni. Ha a gönczi annyira érzékeny lenne, már rég kipusztult volna. Nekem  Bergeron, és  gönczi van, ha az egyik elfagy a másik is, ha ez nem, az sem. Igaz azt nem tudom, hogy a szén melyik izotópja terem rajta, de a gönczi sokkal finomabb klón.:DD

És országos tapasztalattal állítom: Az a király, bárki bármit mond."

 

Nekem így jött át a humorod. 

Előzmény: szilvakukc (106219)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106221

Rendben.

Megnézem Szerzo Laszlo tett -e föl valami hasznos videót ill. Ali-bá    stb.-nek van-e valami használható 5 lete, a másik fórumon.

 

Előzmény: SándorTiszteletes (106216)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106220

Ha valaki tök kuka a humorhoz, az viszont nem engem minősít.

 

Előzmény: SándorTiszteletes (106210)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106219

Te most miről beszélsz? Én semmi ilyesmit nem írtam. 

Előzmény: bezzeg Jani (106207)
schankox Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106218

De, egy kis tömítetlenség van.

De talán lényegesebb, hogy túl hamar álltam le a cefrék főzésekor. Konkrétan a szilvánál 14%-nál és 8%-nál. Már túl lassan jött, nem volt türelmem. De ha megnézed, a többi cefrémre sem jött ki 5-6%-nál nagyobb alkoholtartalom.

Jövőre jobban végigviszem a ceferfőzést, sőt, talán az üstházat beborítom valamilyen hőszigetelő anyaggal, ezzel megpróbálom a viszonylag gyenge fűtésemet kompenzálni.

Előzmény: bezzeg Jani (106217)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106217

Nincs valami tömítetlenség a főződön? Elég elképzelhetetlen számomra, hogy a szilva cefréd 4,1 tf%- os.

 

8l *0,24= 1,92 hlf

 

1,92 hlf : 46l = 0,041

 

0,04* 100 = 4,1 tf%

 

 

Nekem :

 

11l *0,512= 5,632 hlf

 

5,632 hlf : 63l = 0,0893

 

0,0893 *100 = 8,93 tf%

 

 

Előzmény: schankox (106213)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.11.10 0 0 106216

ha van még kérdésed, inkább válaszolok privátban, mert a moderátor pXXXxn fog rúgni, a nem ide illő téma miatt:)

Előzmény: bezzeg Jani (106214)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!