Próbald vissza fejteni. Mennyi a birs ará, kihozatala. Csomagolás, adók, reklám, termelési költségek. Az elmaradt haszon az adómentesen főzott termékek miatt. Erősen közelitesz majd az árhoz.
Vagy ha mégsem akarsz venni egy fél litert, akkor menj el egy olyan étterembe, hotelbe, ahol garantáltan a kereskedelmi pálinkafőzdék termékeit szolgálják fel. (nem lesz olcsó az se..)
De össze lehet hasonlítani a minőséget az otthonival..
Nem is akartam venni. Esetleg, csak hogy összehasonlítsam az enyémmel. :)
Most nézelődöm épp egy pálinka webáruházban, a kereskedelmi főzdék termékei közt. Háát, mit mondjak? 6180ft/liter eddíg a legolcsóbb, alma. Birs 20000/liter.
Igen, már leesett. Én a még nagyobb gyártókra gondoltam. De a kereskedelmi főzdék árai nekünk, kissé megfizethetetlenek. 6-10000ft/liter. 3 decit meg minek vegyek? Egy embernek is csak pár korty.
A 444 "újságírói" kvázi analfabékák, így aztán a véleményük sem különösebben mérvadó. Szerintem evolúciós szempontból hatalmas ugrás volt az otthonfőzés engedélyezése, azoknak a nagy hányada akik ez alatt az időszak alatt vásároltak főzőt szerintem utánaolvastak a technológiának, és ha nem hasonlóan fogalmatlan újságírók szedett-vedett butaságait felhasználva párolta le a cefréjét hanem pl. innen informálódott klasszisokkal jobb pálinkát főzhettek mint az elmúlt időkben.
Akárhogy is lesz, az a tudás amit összeszedhettek a népek a szabad információáramlásnak és az önzetlen segítségnek köszönhetően már nem vehető el, bármilyen adót is erőltetnek ránk.
Neked se kéne egy kalap alá venni a „fütyülőságyasmegyesmézesló..szt” a kereskedelmi pálinkával, mert ez a kettő még annyira sem ugyanaz. Az más kérdés, hogy a kereskedelmi pálinkafőzés átlagban mennyire (nem) nívós.
A cikk persze nem a pálnkáról szól, hanem a politikáról, mert különben jobban izgatná őket az az ellentmondás, hogy előbb rossz házipálinkáról beszélnek, aztán ezt a rossz valamit a nívós pálinka konkurenciájaként állítják be. Az átlagos házipálinka leginkább a kommersz szeszesital konkurenciája, de mint ilyet, ugye nehéz lenne ellenezni, szóval azt mégsem írhatták.
Neki halvány lila f...ja sincs az egészről! Össze-vissza hablatyol és csúsztat (pl. adó tartalom). Sajnos nem lehet rá válaszolni, "uralkodni kell magamon". (Úgyhogy, inkább iszom egyet...)
De egyébbként, nem értem hogy lehet egy kalap alá venni például, azt a fütyülőságyasmegyesmézesló..szt egy 100% gyümölcsből, bérfőzésben, vagy otthon főzött párlattal?
Pedig a kereskedelmi főzde egy családot tesz eléggé gazdaggá, míg az otthonfőzés sok más embert. Persze az előttinek a Forint kell, az otthonfőző pedig legalább örül, hogy a pálinka minden cseppjében ott a keze munkája.
Viszont van is benne valami. Tudok olyat, ahol a főzdésnél van a zugkocsma. A legkisebbtől a legnagyobb mennyiségig van pálinka, nagyon olcsó, gugolós, de sok ember arra megy, hogy marja meg rúgjon be. :)
Ha zavar mert hűtve innád (brrrr!) tedd fagyasztóba 1-2 napra, majd pl dupla papír kávészűrőn, vagy vatta korongon átszűrve megszabadulhatsz a kozmaolajtól s némi íz és aromától.
Még egy kérdés az opálosodásról. Láttatok már olyat, hogy kihígítod a cuccot ahogy kell, szép, tiszta, csillogó marad, aztán egy hét múlva mégis homályos lesz? Arra gondolok, a hőmérséklettel is összefüggésben lehet, mikor lehűlt az idő, akkor lett opálos, de nem kísérleteztem eltűnik-e ha rátenném az üveget a kályhára.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: