Végig olvastam, de a kérdésemre nem kaptam választ! Az anion cserélő gyantáról nem találtam konkrét használati leírást. Ha te tudod hol találom, légyszíves írd meg. Köszönöm!
csak a 105959 sz. bejegyzést kellene elolvasnod, aminek tartalma minden áldott reggel be van ide írva. A tiéd a 105964 sz. beírás. A sógi által beírt linkgyűjteményben megtalálod az útmutatót.
Egy kérdésem lenne. Szőlőből készítettem cefrét amit kéneztem, a tartályt kéndioxiddal kezeltem. A kierjedt cefrét egylépcsős lepárlóval lepároltam. A kész pálinka nagyon kéndioxidos lett. Most szellőztetem. Szeretném anion cserélő gyantán átereszteni. Valakinek van tapasztalata az anion cserélő gyantával? Hol lehet kapni? Hogyan kell használni? Vagy valami más ötlet a kéndioxid megszüntetésére?
3. napos az 1/3 birs és 2/3 alma cefrém. Ma már a cefre felé hajolva kisebb bubik pukkanását hallom. Holnap (4. napon) bekeverem a maradék Uvavitalt és a cukrot (1kg/100l cefre). Lezárjam légmentesen, kotyogóval vagy óvatosan kevergessem? Ahány embert kérdezek, annyi félét mondanak.
Valahol azt olvastam, hogy a Lallzyme Béta lassítja az erjedést, ezért csak főerjedés után szabad alkalmazni. 15-én hajnalban vagyok előjegyezve a főzésre, így vagy kihagyom, vagy bekeverem holnap. Használta már valaki főerjedés előtt/közben?
Nem messze tőlünk van egy gyümölcsös(s.barack,szilva,őszi és alma),szólnak ha van akció és az áraik is elviselhetőek(az alma szeddmagad 50ft volt),a minőségre is odafigyelnek.A dolog dobja magát,idén ne akarjak birs v. kökénypálinkát, az volt tavaly,idén csipke lesz,ha pl.vad gyümölcsöt szeretnénk.
Most erjed a golden cefrém. Ágdarálót kapott meg uvaferm228 élesztőből készítettem startert. Gondoltam egy próbát megér és ha nem lesz jó a sütőélesztő még mindig ott van :D 5 óra alatt beindította kb 20fokon. Most visszavettem a hőmérsékletet 15re. Kapott pektinbontót meg savazás 3,1-re. Kezdéskor valamivel 10 felett volt a brix. Nem valami sok. Agyaltam a cukron de végül inkább csak a kávémba tettem. 3 nap után ma a brix 6 körül volt. Az lenne a kérdésem, hogy almánál kb mennyire esik le a brix? Elméletileg alacsonyabb kellene, hogy legyen mint más gyümölcsöknél. 6. és 9. napon még mérek egyet aztán meglássuk. Idén bérfőzettem barackot meg meggyet egylépcsősön mert nyílt egy főző a közelbe de szerintem még nem nagyon vágják a dolgot de persze a cefrével is lehetett gond mert kezdő vagyok. Szóval ezt most én fogom főzni így legalább nem lehet másra kenni :D
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Most főztem 3 hete először almát ,nagyon a kedvencem lett ! Goldenből ,de szerintem a jonathán egy picit fölötte van. Van egy szabolcsi termelő ,goldent tudna hozni cefrének ,de jonathánt nem ad el ,almalevet csinál belőle . Beszéltem a boltos hölggyel , illatosabb a konténerben is a jonathán. Majd jövőre próbálok szerezni kóstolónak.
Egész életemben adóztam (mióta kell) , olyan cég aminél nem fér bele az adómegkerülés. Pálinkánál is adóztam már, főzettem amikor még ki kellett perkálni az adóját.
A gyümölcsfák nem is szoktak minden évben nagyot alkotni, hogy egyszerre mindegyik extrát hozzon az hatalmas szerencse is. A szilva is alternál , főleg a régi fajták. Nem is baj, mert amikor van akkor aztán van rendesen.
Ez évben Nyír mellett a meggyet, először 180 Ft-ér vették át két héttel később 80 Ft -ért egy héttel utána meg át sem vették a termelőktől. A fák alatt rohadt a rengeteg anyag . Na meg az embargós alma. Aminek a mérete nem megfelelő 15 Ft/kg Ez a léalma, ragad a nektártól. 5.8 as pH. mértem a 24 órás cefrén. 36 órára indult meg a pép 20C fokon a saját flóráján.
Véleményem ugyan az mint mint utoljára is. Lesz általány adó az otthon főzőknek, plusz be kell jelentei a kuktát. Ergo onkent dugom a hurokba a nyakam. Aztan már csak meg kell várni, mikor rúgják ki a széket...
Hideg, havas tél és meleg, napos nyár sem volt. Ahogy a poénban is mondják: emlékszem az idei nyárra, pont egy szerdai napra esett. 3 éve szereztem egy 1000 literes IBC tartályt, esővíznek. Első évben kétszer kilocsoltam, de kevés is volt, kiégett minden. Az idén meg csak pár kannával engedtem belőlle, mert annyit esett. Ki is engedtem mindet, mielőtt belefagyna. Már van vagy tíz éve, hogy minden gyümölcsfánk normálisan termett. Cefrehiány van.
Még nekem is van egy kevés 2013-as vadkörte és csipkebogyó szeszem. Vésztartalék.