Keresés

Részletes keresés

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105975

Orientálj, Újfehértóra.

Előzmény: Firga73 (105972)
barkócza Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105974
Hagyd az anioncserélő gyantát. Szellőztesd ki a pálinkát, és legközelebb ne kénezd a cefrét.
Előzmény: pickup007 (105970)
kaktuszpeti Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105973

Nem arany, csak arany árban van. Szerintem, nem is lesz itt 150ft alatt.

Előzmény: szilvakukc (105971)
Firga73 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105972

Hová kőőőő utazni  ???

Előzmény: szilvakukc (105971)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105971

Az az aranyalma lehet nem? 15-20-at is elkérnek, de ha igazán jót akarsz, van pofájuk 35-ért adni az almát. Igaz azért lehet, hogy utazni kő.

Előzmény: kaktuszpeti (105968)
pickup007 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105970

Végig olvastam, de a kérdésemre nem kaptam választ! Az anion cserélő gyantáról nem találtam konkrét használati leírást. Ha te tudod hol találom, légyszíves írd meg. Köszönöm!

Előzmény: schlumbergerrrr (105969)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105969

csak a 105959 sz. bejegyzést kellene elolvasnod, aminek tartalma minden áldott reggel be van ide írva. A tiéd a 105964 sz. beírás. A sógi által beírt linkgyűjteményben megtalálod az útmutatót.

Előzmény: pickup007 (105964)
kaktuszpeti Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105968

Felénk, itt a Balatonfelvidéken nem nagyon van 200ft alatt alma.

Ha lenne olcsóbb, nem gondolkodnék, vegyek-e pár mázsát.

Előzmény: bezzeg Jani (105967)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105967

Az almának jól áll a kor.

Próbálj megmenteni egy kóstolónyit jövő ilyen korig, és mérd össze a frissel.

Az almában rejlő lehetőségeket nem szabad kihagyni az idén, lehet Putyin meg enyhül és vége az embargónak.  

Előzmény: körte51 (105958)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105966

Próbáld meg vákuumban lepárolni.

Előzmény: pickup007 (105964)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105965

Ne reklámozd, hogy már bérfőzettél és főzöl, is az idén.

Előzmény: Isti/84 (105960)
pickup007 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105964

Sziasztok!

 

Egy kérdésem lenne. Szőlőből készítettem cefrét amit kéneztem, a  tartályt kéndioxiddal kezeltem. A kierjedt cefrét egylépcsős lepárlóval lepároltam. A kész pálinka nagyon kéndioxidos lett. Most szellőztetem. Szeretném anion cserélő gyantán átereszteni. Valakinek van tapasztalata az anion cserélő gyantával? Hol lehet kapni? Hogyan kell használni? Vagy valami más ötlet a kéndioxid megszüntetésére?

abácsip Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105963

3. napos az 1/3 birs és 2/3 alma cefrém. Ma már a cefre felé hajolva kisebb bubik pukkanását hallom. Holnap (4. napon) bekeverem a maradék Uvavitalt és a cukrot (1kg/100l cefre). Lezárjam légmentesen, kotyogóval vagy óvatosan kevergessem? Ahány embert kérdezek, annyi félét mondanak. 

 

Valahol azt olvastam, hogy a Lallzyme Béta lassítja az erjedést, ezért csak főerjedés után szabad alkalmazni. 15-én hajnalban vagyok előjegyezve a főzésre, így vagy kihagyom, vagy bekeverem holnap. Használta már valaki főerjedés előtt/közben?

zsorsz Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105962

Nem messze tőlünk van egy gyümölcsös(s.barack,szilva,őszi és alma),szólnak ha van akció és az áraik is elviselhetőek(az alma szeddmagad 50ft volt),a minőségre is odafigyelnek.A dolog dobja magát,idén ne akarjak birs v. kökénypálinkát, az volt tavaly,idén csipke lesz,ha  pl.vad gyümölcsöt szeretnénk. 

Előzmény: körte51 (105958)
szilvakukc Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105961

3-4-re szokott leesni a brix, akkor általában kész.

Előzmény: Isti/84 (105960)
Isti/84 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105960

Sziasztok!

 

Most erjed a golden cefrém. Ágdarálót kapott meg uvaferm228 élesztőből készítettem startert. Gondoltam egy próbát megér és ha nem lesz jó a sütőélesztő még mindig ott van :D 5 óra alatt beindította kb 20fokon. Most visszavettem a hőmérsékletet 15re. Kapott pektinbontót meg savazás 3,1-re. Kezdéskor valamivel 10 felett volt a brix. Nem valami sok. Agyaltam a cukron de végül inkább csak a kávémba tettem. 3 nap után ma a brix 6 körül volt. Az lenne a kérdésem, hogy almánál kb mennyire esik le a brix? Elméletileg alacsonyabb kellene, hogy legyen mint más gyümölcsöknél. 6. és 9. napon még mérek egyet aztán meglássuk. Idén bérfőzettem barackot meg meggyet egylépcsősön mert nyílt egy főző a közelbe de szerintem még nem nagyon vágják a dolgot de persze a cefrével is lehetett gond mert kezdő vagyok. Szóval ezt most én fogom főzni így legalább nem lehet másra kenni :D

sogi01 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105959

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

 

Előzmény: sogi01 (105909)
körte51 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 105958

Most főztem 3 hete először almát ,nagyon a kedvencem lett ! Goldenből ,de szerintem a jonathán egy picit fölötte van. Van egy szabolcsi termelő ,goldent tudna hozni cefrének ,de jonathánt nem ad el ,almalevet csinál belőle . Beszéltem a boltos hölggyel , illatosabb a konténerben is a jonathán. Majd jövőre próbálok szerezni kóstolónak.

Előzmény: zsorsz (105956)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105957

A szilvámra én azt szoktam mondani váltva termő, pedig csak alternál.  

Így helyes , köszönöm a megfogalmazást.

Előzmény: deszegregator (105954)
zsorsz Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105956

Valamelyik gyümölcsböl minden évben van dömping,nem olyan rossz az az almapálinka.

Előzmény: deszegregator (105954)
deszegregator Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105955

Egész életemben adóztam (mióta kell) , olyan cég aminél nem fér bele az adómegkerülés. Pálinkánál is adóztam már, főzettem amikor még ki kellett perkálni az adóját.

Előzmény: snapszmester (105949)
deszegregator Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105954

A gyümölcsfák nem is szoktak minden évben nagyot alkotni, hogy egyszerre mindegyik extrát hozzon az hatalmas szerencse is. A szilva is alternál , főleg a régi fajták. Nem is baj, mert amikor van akkor aztán van rendesen.

Előzmény: kaktuszpeti (105947)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105953

Nem jó szakmát választottál, lehettél volna: vadász, vagy halász, vagy madarász. 

Minden születés véres

A csecsemő is szenved ha szül a nő

Ennek sosem lesz vége.

Előzmény: snapszmester (105949)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105952

Én egyet sosem iszom, ha kettőt iszom összevesznek, Hármat kell innom, hogy ne legyen  eldöntetlen a vita.

Előzmény: snapszmester (105949)
Hurkafej Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105951

Nem az otthonfőzők tehetnek arról, hogy a törvény javaslatok írói nem úgy hozzák a törvényeket, ahogy te gondolod, vagy ahogy épp igazságos.

Ezért nem igazán lehet érteni milyen megoldást vársz a közösségtől.

 

Előzmény: snapszmester (105949)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105950

Ez évben Nyír mellett a meggyet, először 180 Ft-ér vették át két héttel később 80 Ft -ért  egy héttel utána meg át sem vették a termelőktől. A fák alatt rohadt a rengeteg anyag . Na meg az embargós alma. Aminek a mérete nem megfelelő 15 Ft/kg Ez a léalma, ragad a nektártól. 5.8 as pH. mértem a 24 órás cefrén. 36 órára indult meg a pép 20C fokon a saját flóráján. 

Előzmény: kaktuszpeti (105947)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105949

Ittam egy almapálinkát és megvilágosodtam.

Ti még soha nem adóztatok?

Azért nem értitek a gondjaimat.

Na itt a lehetőség, mostantól adózzatok ti, mi meg távolról mosolygunk. :-)

gabor0036 Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105948

Véleményem ugyan az mint mint utoljára is. Lesz általány adó az otthon főzőknek, plusz be kell jelentei a kuktát. Ergo onkent dugom a hurokba a nyakam. Aztan már csak meg kell várni, mikor rúgják ki a széket...

kaktuszpeti Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105947

Hideg, havas tél és meleg, napos nyár sem volt. Ahogy a poénban is mondják: emlékszem az idei nyárra, pont egy szerdai napra esett. 3 éve szereztem egy 1000 literes IBC tartályt, esővíznek. Első évben kétszer kilocsoltam, de kevés is volt, kiégett minden. Az idén meg csak pár kannával engedtem belőlle, mert annyit esett. Ki is engedtem mindet, mielőtt belefagyna. Már van vagy tíz éve, hogy minden gyümölcsfánk normálisan termett. Cefrehiány van.

Még nekem is van egy kevés 2013-as vadkörte és csipkebogyó szeszem. Vésztartalék.

Előzmény: bezzeg Jani (105946)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.31 0 0 105946

Ez akár két éven keresztül is megtörténhet, sajnálatos, igen.

 

Ezért nem kell savalni a 86 litert.

 

Most elkerül a jég, de tavaly nem.  Pont felettünk fordul meg, ki is alakult egy zárt cella.   A velux tetőablakot fékezés nélkül lőtte át stb.

 

https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZcjd5d24xV3FQN00&usp=sharing

 

Ez van.

Előzmény: kaktuszpeti (105943)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!