Keresés

Részletes keresés

bujukcekmece Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105535

A fügepálinka

 

Illata muskotályos, édes az aszalt fügét idéző friss szénás jegyekkel.

Íze fűszeres, kezdetben kicsit csípős, fél- egy év után simulékony. Garaton aszalt fügés édeskés testes íz.

 

A füge csak akkor érett, ha leválasztva az ágról nem nedvezik. Ez a kaucsuk okozza friss fügére jellemző ízt. Az érett gyümölcs puha, bőre elvékonyodó, gyakran füge nektár csöpög a gyümölcs nyílásán. Cukortartalma rendkívül magas, akár 35-40 brix is lehet (az idén 29 volt a legtöbb amit mértünk az ültetvényben), ezért cefrézéskor ajánlatos akár duplájára hígítani vízzel. Savtartalma fajtafüggő, de rendkívül alacsony. Pektinbontó nagyobb dózisban javasolt. Magas rosttartalma miatt lesülésre, leégésre hajlamos.

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105534

     Tudom sokan nem lexikálisan értelmeznek.

Ezért elfordulhat ha nem értenek valamit, de megfelelő tapasztalattal, még működhet ez az (öszvér) megoldás.

 

,,Most cefrézett körte Október-November- bem ki szokta bírni az 5-6 hetet is.

A ládában érlelődő télit érdemes 2-3 hetente átválogatni,

mert ha rohad akkor csökken a cukra, aromája is.

És az érett mehet a többi cefréhez. 

Olyan mit ha 2-3 hetente kapna 1 kg kabait."

 

 

Panyikné:

 

"- Felezéses erjesztés: Ma már kevésbé alkalmazott erjesztési technológia. A főerjedésben lévő tétel felezésével, illetve friss cefre adagolásával gyorsították, szabályozták az erjedési folyamatot."

 

Ez az az eset, amikor az erjedésben levő cefréhez, még hull a fáról és hozzátöltjük.:-)

Jó nedűt!"

 

Szintén Panyikné :

 

,, Az erjesztésnél célszerű a cefrét 17-20 Co hőmérsékletre hűteni. Az erjedési folyamat lassúbb lesz (2-3 hét), de a gyümölcs aromaanyagai megmaradnak. Az erjedés során kevés mellékreakció jön létre, így kevesebb kozmaolaj, észter képződik, tehát az alkohol kihozatal is jobb lesz, a minőség megtartása mellett."

 

 

Előzmény: Feeriba51 (105528)
barkócza Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105533

Azért egy jó összefoglaló, csak - érthetően - ipari szemléletű. Hiányozni pedig éppen az hiányzik belőle, ami a kezdő házifőzőnek a legjobban kellene, a sok apró technikai részlet.

Előzmény: snapszmester (105524)
gombászok Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105532

Tudod, hogy van ez: a jóból is megárt a sok!!

Múlt hét második felében egy régesrégi baráti társasággal a szokásos évi összejövetelünkön volt sokmindenből jó sok.

Na, a harmadik éjszaka után fél napig alig tértem magamhoz, plusz még 300 km hazáig.

Nem kellett ringatni, máskor egy ilyen kiadós vezetés után jól szokott esni egy kis sör: még az is ízetlen volt!

Előzmény: Feeriba51 (105531)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105531

Ez úgy van, csak azt nem értem, hogy két pálinkával átitatott, edzett gyomor esetében hol is van az érzékeny gyomor?:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: gombászok (105530)
gombászok Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105530

A szürke tölcsérgomba fajleírása szerint: érzékeny gyomrúaknak megárthat!

Nem biztos, hogy belekeveredett más, de az se kizárható, vigyázat a keveréssel, csakis tisztán.

Előzmény: körte51 (105459)
gombászok Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105529

Vékony rézcsövet jellemzően a klíma,- és hűtőgépszerelők használnak, biztos adnak, amennyit akarsz, ráadásul ezek lágy csövek, könnyen görbítgethetők.

Előzmény: Hurkafej (105491)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105528

Panyikné:

 

"- Felezéses erjesztés: Ma már kevésbé alkalmazott erjesztési technológia. A főerjedésben lévő tétel felezésével, illetve friss cefre adagolásával gyorsították, szabályozták az erjedési folyamatot."

 

Ez az az eset, amikor az erjedésben levő cefréhez, még hull a fáról és hozzátöltjük.:-)

Jó nedűt!

Tintás Bánsz Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105527

Köszönöm a segítséget!!

Azért írtam ezt két mérete, mert nem akartam vágni a lemezeket!!

 

Előzmény: TINTUS (105523)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105526

,, Az erjesztésnél célszerű a cefrét 17-20 Co hőmérsékletre hűteni. Az erjedési folyamat lassúbb lesz (2-3 hét), de a gyümölcs aromaanyagai megmaradnak. Az erjedés során kevés mellékreakció jön létre, így kevesebb kozmaolaj, észter képződik, tehát az alkohol kihozatal is jobb lesz, a minőség megtartása mellett."

Előzmény: bezzeg Jani (105509)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105525

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (105466)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105524

Drága Panyikne még nem is tudta hogy van otthonfozes amikor ezeket az infókat már megosztottuk.

Előzmény: megjoz (105521)
TINTUS Creative Commons License 2014.10.21 0 0 105523

100-110 literes hűtő elég.  Nekem a 100-as üsthöz 200 lityis a hűtőm kb 70 liter cefrénél még nem is nagyon kell vizet cserélnem.

Előzmény: Tintás Bánsz (105495)
rézműves1 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105522

...Szabolcs utca, Bronz-ker Kft...

Előzmény: Hurkafej (105491)
megjoz Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105521

Tisztelt Fórumozók!  

Egy interneten fellelhető, pálinkafőzéssel foglalkozó cikksorozatot szeretnék megosztani a téma iránt érdeklődőkkel. 

dr. Panyik Gábornénak, a Budapesti Corvinus Egyetem, Sör- és Szeszipari Tanszék adjunktusának tudományos igényű, összefoglaló munkája, a házi főzéshez is nyújt hasznosítható ismereteket.

http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spirituscikk&id=00010

http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spirituscikk&id=00011

http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spirituscikk&id=00012

http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spirituscikk&id=00013

http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spirituscikk&id=00014

http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spirituscikk&id=00015

http://www.borigo.hu/index.php?cmd=spirituscikk&id=00016

 

gabor0036 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105520

Nincs maradék.:D Ez a 6g volt a maradék :) Ph is 2.9-en van, nem hinném hogy baja lenne akár két hét múlva is. :) Korábbi tapasztalatom, hogy 17-20nap volt nálam amire a Birs-alma kiforrt. Ez is már tobb mint egy hetes, de még dolgozik rendesen. 

Előzmény: Babar66 (105519)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105519

Bakker, add hozzá a maradékot, és adjál neki még két hetet, hogy legyen ideje dolgozni! 

Két hét múlva ziher híg (ecetes) lekvár lesz!

Előzmény: gabor0036 (105517)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105518

Kb 6g volt, több mint fele a tasaknak. Az alma meg 360kg. 

Előzmény: Szomjas cápa (105516)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105517

Pépesre lett zúzva :) 

 

 

Állandó fix 20fokon van a garázsban... Érdemes még ilyenkor tenni hozzá pektinbontót, vagy már nem? 

Szomjas cápa Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105516

A HC elvileg 8 °C felett már működik, de 15 - 20 °C között, vagy inkább felett dolgozik igazán. A birshez nem árt az 1,5-2,0-szeres adagolás más gyümikhez képest. Gramm / Hektoliter adagolás mekkora? A csomag nem viszonyítási alap. Ha 10 grammos, a normál alma - körténél 2 gramm/hektoliter adagoláshoz is kevés a fél csomag, hidegben meg pláne a 360 kg-hoz.

 

HC-vel most az egy hete készült, éretlen, répadarálóval darált téli körtém 5 l/100 kg vízadagolás mellett a felső 10 cm-t kivéve a víznél alig sűrűbb lé. Az igaz viszont, hogy az időjáráshoz alkalmazkodva most nem árnyékban, hanem a napon erjed a nedű.

 

A holnap elkészítendő körteadag egy panelépület garázsában fog főzésig helyet találni: 15 °C alá télen sem nagyon csökken ott a hőmérséklet.

Előzmény: gabor0036 (105497)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105515

Több víz kell hozzá, és nem fog leégni!

Előzmény: Szivós Aranka (105504)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105514

Egy hét mulva reped fel a bunda rendesen egy újnyira. Én elkapkodtam, a főzést éretlen is volt, a birs. És a pálesz sem lett egy bajnok. 

Előzmény: gabor0036 (105510)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105513

A pektinbontótól csak akkor lesz olyan,minta víz,ha előtte olyan volt,mint a kakaó.Tehát homogén,nem darabos.Ez az anyag a sejtfalat bontja,nem a harapásnyi almát.

Előzmény: gabor0036 (105508)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105512

Akkor hígítsd és keverd.

Előzmény: Szivós Aranka (105504)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105511

Lehet,hogy tavaly érettebb almát cefréztél.Vagy melegebb volt.Vagy jobban pépesítettél.

Előzmény: gabor0036 (105508)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105510

Nem szellőztetem, zárva van csak napi egyszer nyomom le a bundát. Sztem korai még főzni, még pezseg rendesen. 

Előzmény: Babar66 (105506)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105509

Szerintem haggyuk. Szerdától már Hóesét mond.

Előzmény: Babar66 (105505)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105508

Csupán annyi, hogy a tavalyi almánál egy hét után már olyan volt mint a víz...

Előzmény: obsitos3 (105502)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105507

Nekem Szimla és keverő lapátos, + 30% víz de csak, főzés előtt.

A videón megnézheted, hogy keveri a lecsót.

60 fordulat percenkén.

 

 https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZbl9rVlVkOHp2eE0&usp=sharing

 

Előzmény: Szivós Aranka (105499)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105506

Ilyenkor már fölösleges! Már kész van, mielőbb főzd le. (Pláne, ha állandóan szellőzteted.)

Előzmény: gabor0036 (105497)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!