Keresés

Részletes keresés

gabor0036 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105518

Kb 6g volt, több mint fele a tasaknak. Az alma meg 360kg. 

Előzmény: Szomjas cápa (105516)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105517

Pépesre lett zúzva :) 

 

 

Állandó fix 20fokon van a garázsban... Érdemes még ilyenkor tenni hozzá pektinbontót, vagy már nem? 

Szomjas cápa Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105516

A HC elvileg 8 °C felett már működik, de 15 - 20 °C között, vagy inkább felett dolgozik igazán. A birshez nem árt az 1,5-2,0-szeres adagolás más gyümikhez képest. Gramm / Hektoliter adagolás mekkora? A csomag nem viszonyítási alap. Ha 10 grammos, a normál alma - körténél 2 gramm/hektoliter adagoláshoz is kevés a fél csomag, hidegben meg pláne a 360 kg-hoz.

 

HC-vel most az egy hete készült, éretlen, répadarálóval darált téli körtém 5 l/100 kg vízadagolás mellett a felső 10 cm-t kivéve a víznél alig sűrűbb lé. Az igaz viszont, hogy az időjáráshoz alkalmazkodva most nem árnyékban, hanem a napon erjed a nedű.

 

A holnap elkészítendő körteadag egy panelépület garázsában fog főzésig helyet találni: 15 °C alá télen sem nagyon csökken ott a hőmérséklet.

Előzmény: gabor0036 (105497)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105515

Több víz kell hozzá, és nem fog leégni!

Előzmény: Szivós Aranka (105504)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105514

Egy hét mulva reped fel a bunda rendesen egy újnyira. Én elkapkodtam, a főzést éretlen is volt, a birs. És a pálesz sem lett egy bajnok. 

Előzmény: gabor0036 (105510)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105513

A pektinbontótól csak akkor lesz olyan,minta víz,ha előtte olyan volt,mint a kakaó.Tehát homogén,nem darabos.Ez az anyag a sejtfalat bontja,nem a harapásnyi almát.

Előzmény: gabor0036 (105508)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105512

Akkor hígítsd és keverd.

Előzmény: Szivós Aranka (105504)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105511

Lehet,hogy tavaly érettebb almát cefréztél.Vagy melegebb volt.Vagy jobban pépesítettél.

Előzmény: gabor0036 (105508)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105510

Nem szellőztetem, zárva van csak napi egyszer nyomom le a bundát. Sztem korai még főzni, még pezseg rendesen. 

Előzmény: Babar66 (105506)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105509

Szerintem haggyuk. Szerdától már Hóesét mond.

Előzmény: Babar66 (105505)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105508

Csupán annyi, hogy a tavalyi almánál egy hét után már olyan volt mint a víz...

Előzmény: obsitos3 (105502)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105507

Nekem Szimla és keverő lapátos, + 30% víz de csak, főzés előtt.

A videón megnézheted, hogy keveri a lecsót.

60 fordulat percenkén.

 

 https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZbl9rVlVkOHp2eE0&usp=sharing

 

Előzmény: Szivós Aranka (105499)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105506

Ilyenkor már fölösleges! Már kész van, mielőbb főzd le. (Pláne, ha állandóan szellőzteted.)

Előzmény: gabor0036 (105497)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105505

"

És az érett mehet a többi cefréhez. 

Olyan mit ha 2-3 hetente kapna 1 kg kabait."   ??? 

 

Ezt meg sem próbálom értelmezni...

 

Cefrézéskor egy órán belül belekerül a pektinbontó, az élesztő (esetleg tápsó), ill. a megfelelő mennyiségű kénsav, a 2,8- 2,9 pH-hoz. Aztán a fedél rázár, és onnantól már csak kifelé van út a kotyogón keresztül. Legközelebb csak főzéskor van újra kinyitva.

(Természetesen naponta egyszer-kétszer jól megbillegtetve, hogy a bunda mindig lében ússzon.)

Egyébként a körte érzékeny teremtmény, képes még forrás közben ecetesedni. És ezt nem csak úgy, légből kapottan állítom.

Előzmény: bezzeg Jani (105464)
Szivós Aranka Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105504

Ettől gyengébben már nem lehet tűzelni mert majd három óra volt mire elindult az egész. És már akkor sárga volt a színe, a szagárol meg inkább ne beszéljünk.

 

Előzmény: obsitos3 (105503)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105503

Ha szimpla falú a főző,próbálj meg gyengébben tüzelni.

Előzmény: Szivós Aranka (105499)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105502

Áruld már el,mi a jele annak,hogy a pektinbontó nem működik?

Előzmény: gabor0036 (105497)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105501

Egyszer, régen még a szimpla főzőmmel én is jártam így. Próbáltam aktív szénnel szűrni, aztán újból lepárolni. Az eredmény semmi. Ugyan az a füst szag. Gusztustalan. Aztán még egyszer lepároltam, higítás nélkül és csak 60%-ig, így lett jó 10 liter "tüzelőm" .  :(((   (De annak kiváló.)

Előzmény: Szivós Aranka (105496)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105500

én nem kinlódnék vele

Előzmény: Szivós Aranka (105496)
Szivós Aranka Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105499

Egyáltalán nem sűrű az anyag, most akkor még higítsak rajta? 65 literes főzőm van, mennyi vízzel higítsam hogy ne égjen le? Ami lepárolodott azzal lehet valamit kezdeni? Úgyanis nagyon erős kozmszaga van, és a színe sárga. 

Előzmény: bezzeg Jani (105498)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105498

Én szóltam az   105040 hsz. végén, olvashattad az óment.

Előzmény: Szivós Aranka (105496)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105497

birs+alma. Eg hete vasárnap cefréztem, már kezd a bunda csökkeni. Viszont mintha a pektinbontó nem dolgozna rendesen. A 360kg-hoz tettem bő fél csomag lallzyme HC-t. Érdemes még ilyenkor tenni hozzá? Pezsegni pezseg szépen...

 

Szivós Aranka Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105496

Sziasztok! 

 

A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy már elég sok pálinkát főztem ithon de viszont most a birsalma kifogott rajtam. Leégett és nagyon kozma illata van, és a színe is sárgás. Lehet-e valamit csinálni vele? Vagy dobhatom ki az egészet?

Tintás Bánsz Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105495

Sziasztok.

Olyan kérdésem volna hozzátok, hogy az 50 literes főzőmhöz a hűtőtartályt most csinálom majd!!

Van hozzá 1.5mm-es vas lemezem!!

800mm x 1570 mm -es !!

Nem egész tábla.

Ebből két fajta méretűt tudnék csinálni!!

137 és 157 literest!!

Az lenne a kérdésem, hogy , hogy nem -e túl nagy méretű lenne az 50 literes főzőhöz!!

Ebben kérném a segítségeteket!!

 

Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105494

Örülök, hogy megoldódott a gombaproblémád és megszületett a tanulság is, az-az nem iszol többet pálinkát. :-)))

Jó nedűt a szomszédoknak!!!

Előzmény: körte51 (105477)
naivkezdo Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105493

nem akarom ragozni, de nem is alszesz ez eredetileg (bérfőzdés barackpálesz, amit újrafinomítottam a kellemetlen mellékszag miatt), lehet nem voltam egyértelmű.

Ha a lényegen nem változtat ez, akkor értem, amit írsz.

Előzmény: snapszmester (105489)
barkócza Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105492

A nagy áruházak közül tapasztalatom szerint a Bauhaus a legjobb rézcsőből.

Előzmény: Hurkafej (105491)
Hurkafej Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105491

Sziasztok!

10-es rézcsövet honnan tudnék venni, ahol kiadnak 1 métert is belőle? Epruvetta készítéshez kellene. Ahol vásárolni szoktam ott kiadnak fél métereket is, így 28-as és 48-as-ból is van, viszont a legkisebb méret amit tartanak az 15-ös!

Előre is köszi! Pesten lenne a legjobb ha ismer valaki ilyen helyet! :)

kuntnerada Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105490

Sikerült kiszedni a koszt a demizsonból :) ma hypoval próbálkoztam az volt az igazi :)

snapszmester Creative Commons License 2014.10.20 0 0 105489

Akkor a cefrét javítsd ki alszeszre. Így se jó?

Előzmény: naivkezdo (105488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!