A HC elvileg 8 °C felett már működik, de 15 - 20 °C között, vagy inkább felett dolgozik igazán. A birshez nem árt az 1,5-2,0-szeres adagolás más gyümikhez képest. Gramm / Hektoliter adagolás mekkora? A csomag nem viszonyítási alap. Ha 10 grammos, a normál alma - körténél 2 gramm/hektoliter adagoláshoz is kevés a fél csomag, hidegben meg pláne a 360 kg-hoz.
HC-vel most az egy hete készült, éretlen, répadarálóval darált téli körtém 5 l/100 kg vízadagolás mellett a felső 10 cm-t kivéve a víznél alig sűrűbb lé. Az igaz viszont, hogy az időjáráshoz alkalmazkodva most nem árnyékban, hanem a napon erjed a nedű.
A holnap elkészítendő körteadag egy panelépület garázsában fog főzésig helyet találni: 15 °C alá télen sem nagyon csökken ott a hőmérséklet.
A pektinbontótól csak akkor lesz olyan,minta víz,ha előtte olyan volt,mint a kakaó.Tehát homogén,nem darabos.Ez az anyag a sejtfalat bontja,nem a harapásnyi almát.
Cefrézéskor egy órán belül belekerül a pektinbontó, az élesztő (esetleg tápsó), ill. a megfelelő mennyiségű kénsav, a 2,8- 2,9 pH-hoz. Aztán a fedél rázár, és onnantól már csak kifelé van út a kotyogón keresztül. Legközelebb csak főzéskor van újra kinyitva.
(Természetesen naponta egyszer-kétszer jól megbillegtetve, hogy a bunda mindig lében ússzon.)
Egyébként a körte érzékeny teremtmény, képes még forrás közben ecetesedni. És ezt nem csak úgy, légből kapottan állítom.
Ettől gyengébben már nem lehet tűzelni mert majd három óra volt mire elindult az egész. És már akkor sárga volt a színe, a szagárol meg inkább ne beszéljünk.
Egyszer, régen még a szimpla főzőmmel én is jártam így. Próbáltam aktív szénnel szűrni, aztán újból lepárolni. Az eredmény semmi. Ugyan az a füst szag. Gusztustalan. Aztán még egyszer lepároltam, higítás nélkül és csak 60%-ig, így lett jó 10 liter "tüzelőm" . :((( (De annak kiváló.)
Egyáltalán nem sűrű az anyag, most akkor még higítsak rajta? 65 literes főzőm van, mennyi vízzel higítsam hogy ne égjen le? Ami lepárolodott azzal lehet valamit kezdeni? Úgyanis nagyon erős kozmszaga van, és a színe sárga.
birs+alma. Eg hete vasárnap cefréztem, már kezd a bunda csökkeni. Viszont mintha a pektinbontó nem dolgozna rendesen. A 360kg-hoz tettem bő fél csomag lallzyme HC-t. Érdemes még ilyenkor tenni hozzá? Pezsegni pezseg szépen...
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy már elég sok pálinkát főztem ithon de viszont most a birsalma kifogott rajtam. Leégett és nagyon kozma illata van, és a színe is sárgás. Lehet-e valamit csinálni vele? Vagy dobhatom ki az egészet?
nem akarom ragozni, de nem is alszesz ez eredetileg (bérfőzdés barackpálesz, amit újrafinomítottam a kellemetlen mellékszag miatt), lehet nem voltam egyértelmű.
Ha a lényegen nem változtat ez, akkor értem, amit írsz.
10-es rézcsövet honnan tudnék venni, ahol kiadnak 1 métert is belőle? Epruvetta készítéshez kellene. Ahol vásárolni szoktam ott kiadnak fél métereket is, így 28-as és 48-as-ból is van, viszont a legkisebb méret amit tartanak az 15-ös!
Előre is köszi! Pesten lenne a legjobb ha ismer valaki ilyen helyet! :)