Igen, ezeket az alapgombákat ismerni kell annak ,aki kosárkával járkál erdőn, mezőn! Persze ,még kötelező egy laposüveg az egyik kedvenc pálinkánkból! :-)
Jó pár óra múlva . Nagyon óvatos vagyok ,ha többen eszünk a barátaimmal akkor a jól ismert gombákat is megnézetem , egy nagyon ügyes szakértővel . Ő is mindegyiket külön megszagolta ! Az erdei csiperke viszont nem volt friss,lehet ez a megoldás ! Öklömnyi gömb ,nem tudott kifejlődni a szárazabb fa alatti avarban. Nagyon szeretjük a gombászkodást ,meg a pálinkával kapcsolatban is mindent ,ezért ráfogjuk a rétesre! Csak az lehetett bűnös! :-)
Köszönöm. Nagy dolgot vittél végbe. Ezen a fórumon ez az első hozzászólás hogy valaki beismerte hogy rosszul gondolta. Ettől nem kisebb lettél, sokkal nagyobb.
Rögtön (negyed óra-húsz perc) jött a hányás-hasmenés, vagy pár óra múlva, éjszaka? Ha gyorsan jött, akkor, bizony belekerült valami mezei vagy viaszfehér tölcsér (ahogy Feribá írja), esetleg susulyka, ha éjjel jött, akkor pedig inkább öreg, rossz állapotú gomba okozta.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Az általad leírt helyzet is előfordulhatott, de szerintem ti voltatok a "mázlisták" és nektek jutott a viaszfehér tölcsérgomba, ami belekeveredhetett a zsákmányba.
Igéretem szerint beszámolok róla, hogyan sikerült a savanyus hordóból az ecetszagot eltávolítani. Először hipóval próbálkoztam, de az nem vezetett eredményre. Ezután a hordót megtöltöttem 52°C fokos meleg vízzel, majd tettem hozzá 15% akkumulátorsavat. A hordót lezártam, majd egy hónap múlva kiöblítettem. Elmúlt az ecetszag. Amennyiben az akkumulátorsav behatolt a műanyaghordó pólusaiba, az akkor sem okozhat problémát, hiszen a legtöbben ezt használjuk a cefre Ph beállításához is.
Le szoktad forrázni? Csoportos erdei csiperke is volt benne. Aki "normál adagot evet annak nem volt baja ,de mi a komámmal nagyon éhesek voltunk, sokat mentünk az erdőben ,jól eláztunk ,elmaradt az ebéd a mennyiség volt a hibás. Olvastam ,hogy a fiatalabb példányok megárthatnak a másik könyvben gyomorbántalmak a harmadikban allergiát okozhat.:-)
A kedvenc gombám és ezen a hétvégén nálunk is ez volta sláger. Fasírt és pástétom készült belőle. Finom és semmi gond nem volt vele. Szerintem belekevertetek valami más, nem emberbarát gombát.