Igéretem szerint beszámolok róla, hogyan sikerült a savanyus hordóból az ecetszagot eltávolítani. Először hipóval próbálkoztam, de az nem vezetett eredményre. Ezután a hordót megtöltöttem 52°C fokos meleg vízzel, majd tettem hozzá 15% akkumulátorsavat. A hordót lezártam, majd egy hónap múlva kiöblítettem. Elmúlt az ecetszag. Amennyiben az akkumulátorsav behatolt a műanyaghordó pólusaiba, az akkor sem okozhat problémát, hiszen a legtöbben ezt használjuk a cefre Ph beállításához is.
Le szoktad forrázni? Csoportos erdei csiperke is volt benne. Aki "normál adagot evet annak nem volt baja ,de mi a komámmal nagyon éhesek voltunk, sokat mentünk az erdőben ,jól eláztunk ,elmaradt az ebéd a mennyiség volt a hibás. Olvastam ,hogy a fiatalabb példányok megárthatnak a másik könyvben gyomorbántalmak a harmadikban allergiát okozhat.:-)
A kedvenc gombám és ezen a hétvégén nálunk is ez volta sláger. Fasírt és pástétom készült belőle. Finom és semmi gond nem volt vele. Szerintem belekevertetek valami más, nem emberbarát gombát.
Olvasgattam a régi hozzászólások között, látom Te is szereted a gombákat ! A hétvégén bezabáltunk szürke tölcsérgombából ! Kipróbáltuk itt is a határt ,egy tányér elég lett volna belőle, hányás ,hasmenés ! Persze közte volt a pálinka is, de az nem lehet a hiba.:-)
És ezek csak egy töredéke a jó tulajdonságoknak. A többi még elő sem került.
Szóval, egy bizonyos szint fölött már kötelező valamilyen, nekünk tetsző tulajdonságú (vagy éppen kapható...) fajélesztőt használni. (Ha a jónál is jobbat szeretnénk..) :)
Két éve cefréztem otelló és oportó szőlőmet, 2 diszpisvödör szőlőt csak ököllel összetörtem ,benne hagytam a csumát és csak főzés előtt szedtem ki a nagyját . Nagyon finom törkölyös beütése lett ,hamar elfogyott . Most tudtam pótolni ,igaz nem ezekből a fajtákból, csodaszép ,mintha egy finom aromás teafüves dobozba szagolnál. Ajánlom kipróbálni.
Természetesen nem veszem kötekedésnek és igazat kell adjak ! Helytelenül állítottam ,hogy fajélesztő használatakor kevesebb Co2 gáz képződik ! Utánanéztem és "SO2-TERMELÉS:AzSO2-termelés minimális" Felületesen olvastam és értelmeztem!
Még ami megzavart ,hogy "FIZIKAI TULAJDONSÁGOK: Nem képez habot." ez pedig azt a hamis érzetet kelti ,hogy kevesebb Co2 szabadul fel!
Egyébként túlhevítetett aggyal olvasom a hozzászólások javát. Ettől persze még nem fogok banánt cefrézni.
Olyan kevés kökény van, hogy magot fogok vetni, és ültetek jövő ősszel egy kökényest. Idén amit szedek almával együtt fogom cefrézni, az arányról és a tapasztalatokról majd beszámolok.
Körtének 5-6 hét??? Max. 5-6 nap! (na, jó, legfeljebb 7-10)
Mi lesz abból másfél hónap alatt??? Én a legutóbb a másfél hét miatt aggódtam, mert nem tudtam előbb főzni. És már felfedezni véltem némi ecetre utaló illatot, pedig 2,8 -ra volt besavazva cefrézéskor.
Kérdésem van Othelló szőlő cefrézéssel kapcsolatban. Olyanhoz sikerült hozzájutnom, hogy a fürtök között aszalódott szemek vannak, de ezek nem édesek. Ecet szagot és ízt nem érzek. Kérdésem, hogy ezt így lecefrézhetem-e, vagy válogassam szét az egészséges szemeket.
Nem nem Ilonka - ez Hardenpont téli vajkörte vad alanyon a fák 45 évesek és én ültettem őket :-)
Október elején szedtem - mert hullásra hajlamos és ha leesik már nem tárolható - a szakirodalom szerint jól és sokáig tárolható - de az októberi kánikula sietette az utóérést ez az első válogatás eredménye kb 50 kg -ami a fákon maradt még kőkemény és zöld :-)
A gyenge illata miatt nem érdemes 5 nap alatt kierjeszteni. Előveszel egy 200 literes hordót, 3 ládával bele öntessz, gerebjével szétnyomkodod mivel éretten nyomásra érzékeny.Bele dogálsz még 10 ládával, a saját flóráján 5-6 hét alatt ki fog forni.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A savazás és a végtermék íze között nincs összefüggés. (Legfeljebb, ha nem volt savazva, előbb lesz ecetes.)
Én csak egyszer kóstoltam "jó fügepálinkát", de nekem sem jött be. A sárgadinnyével is így vagyok, sokan oda vannak érte.
Kétszer csináltam, másodjára nagyon precízen, olyan lett, amilyennek lennie kell, de azóta is ott áll az üvegekben, mint kuriózum. Nekem egyszerűen tök ízű, nem szeretem. Inkább egy jóféle szilva, körte, vagy birs, vagy esetleg málna, ha különlegességre vágyom.