Keresés

Részletes keresés

lezli56 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105462

Igéretem szerint beszámolok róla, hogyan sikerült a  savanyus hordóból az ecetszagot eltávolítani. Először hipóval próbálkoztam, de az nem vezetett eredményre. Ezután a hordót megtöltöttem 52°C fokos meleg vízzel, majd tettem hozzá 15% akkumulátorsavat. A hordót lezártam, majd egy hónap múlva kiöblítettem. Elmúlt az ecetszag. Amennyiben az akkumulátorsav behatolt a műanyaghordó pólusaiba, az akkor sem okozhat problémát, hiszen a legtöbben ezt használjuk a cefre Ph beállításához is.

Előzmény: lezli56 (102904)
körte51 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105461

Le szoktad forrázni? Csoportos erdei csiperke is volt benne. Aki "normál adagot evet annak nem volt baja ,de mi a komámmal nagyon éhesek voltunk, sokat mentünk az erdőben ,jól eláztunk ,elmaradt az ebéd  a mennyiség volt a hibás. Olvastam ,hogy a fiatalabb példányok megárthatnak a másik könyvben gyomorbántalmak a harmadikban allergiát okozhat.:-)

Előzmény: Feeriba51 (105460)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105460

A kedvenc gombám és ezen a hétvégén nálunk is ez volta sláger. Fasírt és pástétom készült belőle. Finom és semmi gond nem volt vele. Szerintem belekevertetek valami más, nem emberbarát gombát.

Jó nedűt!!!

Előzmény: körte51 (105459)
körte51 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105459

Olvasgattam a régi hozzászólások között, látom Te is szereted a gombákat ! A hétvégén bezabáltunk szürke tölcsérgombából ! Kipróbáltuk itt is a határt ,egy tányér elég lett volna belőle, hányás ,hasmenés ! Persze közte volt a pálinka is, de az nem lehet a hiba.:-)

Előzmény: Feeriba51 (105450)
körte51 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105458

Most elég sokat olvasgattam ,ez egy csodás világ! Már tervezem ,jövőre három félét biztos fogok használni!:-)

Előzmény: Babar66 (105457)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105457

És ezek csak egy töredéke a jó tulajdonságoknak. A többi még elő sem került. 

Szóval, egy bizonyos szint fölött már kötelező valamilyen, nekünk tetsző tulajdonságú (vagy éppen kapható...) fajélesztőt használni. (Ha a jónál is jobbat szeretnénk..)    :)

Előzmény: körte51 (105454)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105456

Köszi!

Előzmény: Feeriba51 (105449)
körte51 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105455

Két éve cefréztem otelló és oportó szőlőmet, 2 diszpisvödör szőlőt csak ököllel összetörtem ,benne hagytam a csumát és csak főzés előtt szedtem ki a nagyját . Nagyon finom törkölyös beütése lett ,hamar elfogyott . Most tudtam pótolni ,igaz nem ezekből a fajtákból, csodaszép ,mintha egy finom aromás teafüves dobozba szagolnál. Ajánlom kipróbálni.

Előzmény: lezli56 (105447)
körte51 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105454

Természetesen nem veszem kötekedésnek és igazat kell adjak ! Helytelenül állítottam  ,hogy fajélesztő használatakor kevesebb Co2 gáz képződik ! Utánanéztem és "SO2-TERMELÉS:AzSO2-termelés minimális" Felületesen olvastam és értelmeztem!

 Még ami megzavart ,hogy "FIZIKAI TULAJDONSÁGOK: Nem képez habot." ez pedig azt a hamis érzetet kelti ,hogy kevesebb Co2 szabadul fel!

Előzmény: snapszmester (104929)
Tucso69 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105453

Szép áru! Decemberben ne hagyd otthon! :-)

Előzmény: norris53 (105435)
hevezoli64 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105452

Üdv.!

Most tanultam valamit, örülök.

 

Egyébként túlhevítetett aggyal olvasom a hozzászólások javát. Ettől persze még nem fogok banánt cefrézni.

 

Olyan kevés kökény van, hogy magot fogok vetni, és ültetek jövő ősszel egy kökényest. Idén amit szedek almával együtt fogom cefrézni, az arányról és a tapasztalatokról majd beszámolok.

Előzmény: snapszmester (105432)
kuntnerada Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105451

A bevált módszer, sóder+víz+súroló+fél óra rázogatás :)  Köszi a tippeket, holnap folytatom :) képet teszek majd fel !

Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105450

Lecefrézheted.

Jó nedűt!!!

Előzmény: lezli56 (105447)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105449

Naspolya.

Jó nedűt!!!

Előzmény: gabor0036 (105446)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105448

Körtének 5-6 hét??? Max. 5-6 nap! (na, jó, legfeljebb 7-10)

Mi lesz abból másfél hónap alatt???  Én a legutóbb a másfél hét miatt aggódtam, mert nem tudtam előbb főzni. És már felfedezni véltem némi ecetre utaló illatot, pedig 2,8 -ra volt besavazva cefrézéskor.

Előzmény: bezzeg Jani (105441)
lezli56 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105447

Kérdésem van Othelló  szőlő cefrézéssel kapcsolatban. Olyanhoz sikerült hozzájutnom, hogy a fürtök között aszalódott szemek vannak, de ezek nem édesek. Ecet szagot és ízt nem érzek. Kérdésem, hogy ezt így lecefrézhetem-e, vagy válogassam szét az egészséges szemeket. 

gabor0036 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105446

Pont ma akartam kérdezni, hogy ez mi fajta?

 

bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105445

Előzmény: bezzeg Jani (105444)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105444

Világos!

Ha, az első válogatás.

Nekem csak ez az egy kis 20 éves fám van, igazán hálás fajta.

Megbízhatóan minden évben bőségesen terem, a kis ágacskák alig bírják a termést.

 

Egs! Clapp kedveltjével.

Előzmény: norris53 (105443)
norris53 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105443

Nem nem  Ilonka - ez Hardenpont téli vajkörte vad alanyon a fák 45 évesek és én ültettem őket :-)

Október elején szedtem - mert hullásra hajlamos és ha leesik már nem tárolható - a szakirodalom szerint jól és sokáig tárolható - de az októberi kánikula sietette az utóérést ez az első válogatás eredménye kb 50 kg -ami a fákon maradt még kőkemény és zöld :-)

( Pálinkát már 2004 óta főzök belőle )

 Az Ilonka - nyári körte :-)

http://www.faiskola.hu/novenykatalogus/noveny/1536-korte-pyrus-communis-ilonka-korte.html

Előzmény: bezzeg Jani (105442)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105442

Véletlenül nem Ilonka körte ?

 

Nekem decemberre szokott besárgulni, gyenge citromos az illata , 28.-án szüreteltem. De még zöld a ládában.

Vagy én, nem tudom, milyen körtém van?

Előzmény: norris53 (105435)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105441

  A gyenge illata miatt nem érdemes 5 nap alatt kierjeszteni. Előveszel egy 200 literes hordót, 3 ládával bele öntessz, gerebjével szétnyomkodod mivel éretten nyomásra érzékeny.Bele dogálsz még 10 ládával, a saját flóráján 5-6 hét alatt ki fog forni.

 

 

https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZWXNieU5oUkdFUW8&usp=sharing

 

 Véleményem szerintem.

 

 

 

 

Előzmény: norris53 (105435)
norris53 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105440

Azt hiszem kár lenne küldözgetni :-)

 Jó lesz ez nálam is, azt hiszem erre a körtére valóban érvényes hogy meg is enném (ha nem innám) :-)

sogi01 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105439

" Csak mert túlhevített telített vákuumos gőzzel szeretném főzni :-)))"

Ez nekem nagyon magas.....maradok a palackos gáznál.Nekem ez vált be :-D

Körtepálinkásat!

Előzmény: norris53 (105435)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105438

Leírjam a pontos címemet ,hogy hova küld el? :-) Mert én tudom hogyan csináljam! :-D

Előzmény: norris53 (105435)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105437

Hagyd a francba a cefrezest, küld el ladastol.

Előzmény: norris53 (105435)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105436

Ejnye, ejnye Kupeci, nem vagy Te jó emberismerő:-)))

Jó nedűt!!!

norris53 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105435

Pálinkás Szép  vasárnapot :-)

 

Érdeklődnék hogy a Hardenpont téli vajkörtémet hogyan cefrézzem ?

elég ha egészben bedobálom egy hordóba vagy daráljam turmikszoljam és élesztő pektinbontó -z va is jó lesz ?

 Csak mert túlhevített telített vákuumos gőzzel szeretném főzni :-)))

Előzmény: sogi01 (105434)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105434

                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (105424)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.19 0 0 105433

A savazás és a végtermék íze között nincs összefüggés. (Legfeljebb, ha nem volt savazva, előbb lesz ecetes.)

Én csak egyszer kóstoltam "jó fügepálinkát", de nekem sem jött be. A sárgadinnyével is így vagyok, sokan oda vannak érte.

Kétszer csináltam, másodjára nagyon precízen, olyan lett, amilyennek lennie kell, de azóta is ott áll az üvegekben, mint kuriózum. Nekem egyszerűen tök ízű, nem szeretem. Inkább egy jóféle szilva, körte, vagy birs, vagy esetleg málna, ha különlegességre vágyom.

Üdv!

Előzmény: Érdi_bőtermő (105431)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!