Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105170

Bocs, lehet, hogy félreértettelek. :) Úgy értettem, hogy a gőzfűtés ellen érvelsz.

Előzmény: bezzeg Jani (105130)
barkócza Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105169

Az "egzakt tudomány" kifejezés mindössze annyit jelent, hogy matematikai modellekkel dolgozik. :) A trükk az, hogy ki kell találni, mikor melyik modellt kell alkalmazni.

Előzmény: Feeriba51 (105167)
forgione1 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105168

A külső palástot viszont 5 centis ásványgyapot öleli körbe.

 

Ha az olaj csurig éri az üstöt, akkor az apadó cefre odatapad a falára, ezért raktam csak 2/3-ig.

 

Kb. 13 liter olaj van így benne. Ezt ugye felkell fűteni..... 5 literrel csak az üst alját melegíteném. Kérdés, hogy energiafelhasználás szempontjából miként alakulna.

Előzmény: Babar66 (105166)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105167

Sajnálom, és még azt mondják, hogy a fizika egy egzakt tudomány:-)

Jó nedűt!!!

Előzmény: snapszmester (105165)
Babar66 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105166

A levegő igen jó hőszigetelő! IÍgy is elég kevéssé hatékony a rendszered, (1/3-án nem fűt) de ha még az üst alját sem fogja elérni az olaj.... ???  Próbàld ki!   :)

Előzmény: forgione1 (105136)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105165

Néhány termodinamikai alap:

Hővezetés

Jó vezetők: fémek

Rossz vezetők: folyadékok, gázok, légüres tér

Hőáramlás:

Folyadékokban, gázokban a hő főleg áramlás útján terjed. 

Lehet hogy változott  a tudomány állása mert a forrásom 1967-es kiadású.

 

Feribá lelkes híve vagy az unortodox megoldásoknak, de a fizika erre nem alkalmas. 

 

A levegőt ki lehet engedni, ettől lesz telített gőz. Ha lehűl vacuum lesz, de ettől nem javul a hőátadás. 

Ha kevesebb vizet melegítünk nyilván hamarabb melegszik a cefre, és hamarabb csökken a nyomás a kondenzáció miatt.

A nyomás a dupla falban főleg azért kell mert 100°C körül nem melegít a víz eléggé. 

Adott mennyiségű párlat kinyeréséhet a be vitt energia ugyan annyi kevés és sok vízzel a dupla falban. A bevitelhez szükséges időt lehet csökkenteni keveréssel és a hőátadó vízzel való módosításokkal.

 

A kolléga jó úton halad, az eredményeit magyarázzuk meg a fizika jelenlegi állása szerint.

 

atís48 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105164

Ezt én is igazolni tudom ,mert a gőztérből egy golyósszeleppel  be tudom engedni a gőzt,és amellett hogy így még gyorsabb a felfűtés,még a cefrét is megkeveri. De csak nagyon ritkán használom,leginkább a törkölynél szoktam használni ,ott nagy segítség.

Előzmény: barkócza (105119)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105163

Köszi mindenkinek! A cél egy olyasmi mint ami Snapszmesternek is van, hordoba rakva szépen dolgozik. nem kell plusz vödör meg ilyesmi hozzá...

atís48 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105162

Szia!...Egy 6 KW-os gázzsámollyal de az alsó egyharmadon működik felfűtéskor ,a lepárlás alatt  ennél kisebb teljesítmény is elég.Ahogy írtam is a kazán szigetelve van,a tűztér körül  rendes szoknya,és az is segít a gyors hőátadásban,hogy a kazán alsó része a főzőtér fele (fölfelé)domború ezzel meg lett növelve a hőátadó felület.

Előzmény: Kántor87 (105122)
vasbicikli Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105161

Keress egy műanyag vödröt, ami beleillik a lemez palástba, a fenekére vágj egy alma méretű lyukat, és készen is vagy.

Nekem bevált.

Előzmény: gabor0036 (105150)
mrkux Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105160

A kép lemaradt

 

Üdv

 

 

 

Előzmény: mrkux (105159)
mrkux Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105159

Szia.

 

Szerintem:

 

egy kicsit vastagabb gumilap, amit egy bilinccsel (vagy szegeccsel) hozzászorítasz a henger falához, középen pedig csillag alakban bevágod. Valami bilincs lehet jobb lenne, mert könnyebben le lehet szedni, és takarítani a cuccot.

 

Valahogy így

 

Üdv

 

 

Előzmény: gabor0036 (105150)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105158

32-es hús darálón amit motor hajt.Olyan szépen csigorgott benne az alma.De baba lett.

gabor0036 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105157

Na azt megvárom. Főleg ha az ilyen hordóba rakhato verzió lesz. :)

Előzmény: snapszmester (105156)
snapszmester Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105156

Hiába reménykedsz, nem arra való és nem vinné. Már dolgoznak az almát feldolgozó konstrukción. 

Előzmény: gabor0036 (105155)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105155

Meglátásod szerint nagyobb fordulattál vinné az almát?

Előzmény: snapszmester (105153)
Sailer Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105154

Sziasztok!

 

Olvastam itt a fórumon, hogy a csipkebogyót leszedni, még a dér/fagy előtt és betenni a fagyasztóba, gondolom előidézendő a természetes fagyás esetét. Próbálta ezt már valaki? Működött a trükk? Mennyit kell utána "pihentetni" a bogyókat, mert ebben az esetben lehet kompenzálni a csak hétvégén érek rá és addigra már leszedik az összeset problémát. Ha valakinek van tapasztalata, légyszi' írja meg.

snapszmester Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105153

Nekem almára profi darálom van, amit láttál az csak csonthéjasokra való.

Előzmény: gabor0036 (105152)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105152

Snapszmester!

A tiéddel próbáltál már almát? Ha egy olyan 1800-2000w-os motor bírná, akkor csinálnék egy olyat. Ez bazi nehéz, és nem olyan kényelmes mint ami neked is van, hogy rögtön a hordóra tudod ültetni. 

golyós Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105151

Én egy ilyen szűkszájú tölcsért tennék rá, kőzépen az alma egyesével le, a szélén (ahol föcsög ) le van zárva,

Egy próbát megér, meg aztán két kézzel is etetheted.....

üdv.g.

 

Előzmény: gabor0036 (105150)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105150

Fentre valamit ki kell találni, mert ha nincs rajta a járólap akkor nagyon szórja kifelé is. Így meg zörög :D meg kétkezes. 

Előzmény: gabor0036 (105149)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105149

SKF csaPáty van ebben is, valamit mivel a motor is robbanás biztos igy dulpán van szimeringezve. 

Előzmény: bezzeg Jani (105146)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105148

Bizonyosan igazad van, az érveid megdönthetetlenek:-)))

Olvasni már nem fogok, mert úgysem ragad rám semmi.:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: golyós (105147)
golyós Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105147

Helyedben az utolsó néhány írásodtól eltávolodnék néhány lépést, kicsit félrebillentett fejjel újra átnézném, és nekifutnék mégegyszer,........ Persze előtte még hozzáolvasnék a termodinamikai tudásomhoz......   :-)  

üdv.g.

Előzmény: Feeriba51 (105140)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105146

Gratulálok ügyessen össze hoztad.

Egy kis ómen figyeld a vágó tárcsa felőli csapágyat nekem cserélni kellett. Lehet, hogy gagyi volt benne, most SK.- tettem bele és dupla szimeringet. Az alma eléggé kínozza. És használat után pofával lefele fordítva kiszárítom.

 

Előzmény: gabor0036 (105143)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105145

Miért főzük kuktában?

 

Ott is főzés közben állandóan forog a kis súlyszelep és fújja a telített gőzt egész idő alatt.

2-300 száz liter telített gőz csak 1-2 deci víz veszteség,( 300-600kJ.) és energia.

 

Nekem szimpla falu van és, vezetékes gázzal fűtök.

 

Méréseim és számítások a követlezők:

 

40 liter cefre lefőzése 4 óra, szeszfoka 48-50%

Égőfej fogyasztása 0,55 köbméter óránként.

4 óra alatt 2,2 köbméter gáz fogy, ami 130Ft.-tal számolva   286Ft.

 

2,2 köbméter gáz 34,330MJ-lal szorozva = 75,526MJ =75526kJ

 

Eme kis metekozást csak a nagyságrendek kedvéért írtam.

Szerintem az a 2-300 liter telített gőz, nagyságrendileg nem nagy energia veszeség, egy jó hőszigeteléssel sokkal többet lehet spórolni.

 

Előzmény: forgione1 (105136)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105144

Előzmény: gabor0036 (105143)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105143

birs+idared. A darálón 550W-os motor van. 

 

benchmade Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105142

Feribá!

Egyszerű atomerőművi gépész ésszel sajnos nem tudlak követni:-) Számomra a fizika az fizika, őszintén nem tudom, te tényleg biztos vagy e, abban amit leírsz, vagy csak a megérzéseidet írod.

Ha jól tudom te erdélyi vagy, én minden nyáron megyek, legközelebb, pálinkakostolás közben megbeszéljük!

Előzmény: Feeriba51 (105138)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 105141

Én is veled örülök, hiszen ez egy nagyon szélsőséges eset volt.

Gratulálok!!!

Jó nedűt!!!!

Előzmény: körte51 (105139)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!