Az "egzakt tudomány" kifejezés mindössze annyit jelent, hogy matematikai modellekkel dolgozik. :) A trükk az, hogy ki kell találni, mikor melyik modellt kell alkalmazni.
A külső palástot viszont 5 centis ásványgyapot öleli körbe.
Ha az olaj csurig éri az üstöt, akkor az apadó cefre odatapad a falára, ezért raktam csak 2/3-ig.
Kb. 13 liter olaj van így benne. Ezt ugye felkell fűteni..... 5 literrel csak az üst alját melegíteném. Kérdés, hogy energiafelhasználás szempontjából miként alakulna.
A levegő igen jó hőszigetelő! IÍgy is elég kevéssé hatékony a rendszered, (1/3-án nem fűt) de ha még az üst alját sem fogja elérni az olaj.... ??? Próbàld ki! :)
Folyadékokban, gázokban a hő főleg áramlás útján terjed.
Lehet hogy változott a tudomány állása mert a forrásom 1967-es kiadású.
Feribá lelkes híve vagy az unortodox megoldásoknak, de a fizika erre nem alkalmas.
A levegőt ki lehet engedni, ettől lesz telített gőz. Ha lehűl vacuum lesz, de ettől nem javul a hőátadás.
Ha kevesebb vizet melegítünk nyilván hamarabb melegszik a cefre, és hamarabb csökken a nyomás a kondenzáció miatt.
A nyomás a dupla falban főleg azért kell mert 100°C körül nem melegít a víz eléggé.
Adott mennyiségű párlat kinyeréséhet a be vitt energia ugyan annyi kevés és sok vízzel a dupla falban. A bevitelhez szükséges időt lehet csökkenteni keveréssel és a hőátadó vízzel való módosításokkal.
A kolléga jó úton halad, az eredményeit magyarázzuk meg a fizika jelenlegi állása szerint.
Ezt én is igazolni tudom ,mert a gőztérből egy golyósszeleppel be tudom engedni a gőzt,és amellett hogy így még gyorsabb a felfűtés,még a cefrét is megkeveri. De csak nagyon ritkán használom,leginkább a törkölynél szoktam használni ,ott nagy segítség.
Szia!...Egy 6 KW-os gázzsámollyal de az alsó egyharmadon működik felfűtéskor ,a lepárlás alatt ennél kisebb teljesítmény is elég.Ahogy írtam is a kazán szigetelve van,a tűztér körül rendes szoknya,és az is segít a gyors hőátadásban,hogy a kazán alsó része a főzőtér fele (fölfelé)domború ezzel meg lett növelve a hőátadó felület.
egy kicsit vastagabb gumilap, amit egy bilinccsel (vagy szegeccsel) hozzászorítasz a henger falához, középen pedig csillag alakban bevágod. Valami bilincs lehet jobb lenne, mert könnyebben le lehet szedni, és takarítani a cuccot.
Olvastam itt a fórumon, hogy a csipkebogyót leszedni, még a dér/fagy előtt és betenni a fagyasztóba, gondolom előidézendő a természetes fagyás esetét. Próbálta ezt már valaki? Működött a trükk? Mennyit kell utána "pihentetni" a bogyókat, mert ebben az esetben lehet kompenzálni a csak hétvégén érek rá és addigra már leszedik az összeset problémát. Ha valakinek van tapasztalata, légyszi' írja meg.
A tiéddel próbáltál már almát? Ha egy olyan 1800-2000w-os motor bírná, akkor csinálnék egy olyat. Ez bazi nehéz, és nem olyan kényelmes mint ami neked is van, hogy rögtön a hordóra tudod ültetni.
Helyedben az utolsó néhány írásodtól eltávolodnék néhány lépést, kicsit félrebillentett fejjel újra átnézném, és nekifutnék mégegyszer,........ Persze előtte még hozzáolvasnék a termodinamikai tudásomhoz...... :-)
Egy kis ómen figyeld a vágó tárcsa felőli csapágyat nekem cserélni kellett. Lehet, hogy gagyi volt benne, most SK.- tettem bele és dupla szimeringet. Az alma eléggé kínozza. És használat után pofával lefele fordítva kiszárítom.
Egyszerű atomerőművi gépész ésszel sajnos nem tudlak követni:-) Számomra a fizika az fizika, őszintén nem tudom, te tényleg biztos vagy e, abban amit leírsz, vagy csak a megérzéseidet írod.
Ha jól tudom te erdélyi vagy, én minden nyáron megyek, legközelebb, pálinkakostolás közben megbeszéljük!