Teszel rá egy 3 centi széles 0,8-as sárgaréz pántot, ahol összeér összefogatod egy békazárral, aztán erre a pántra simán fel lágyforrasztod a pár száz forintos horganyzott békazárakat.
Érdemes a fül alatta közvetlenül elvezetni a pántot, így a fül biztosan a helyén tartja, illetve ha leveszed, tudod hová menjen vissza.
A fazekas főzőket így szoktam csatozni, egyszerű és olcsó is.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Többek között, hajdanában, a víznek eme tulajdonságát használtam fel, amikor a párolgási hőt alkalmaztam a deflegmáció növelésére (vizes rongy). Nem sokan értették meg akkor sem, hogy a vízhűtésnél hatásosabb a párologtatás.
Most azonban egy kicsit kiegészíteném az általad leírtakat. Mindenben egyetértek veled. Annyit tennék hozzá, hogy, ha a felmelegített palástból el tudnánk távolítani a levegőt, és csak gőz maradna, mint hőközlő közeg (atis 48 ezzel próbálkozott) akkor a hőleadást sokszorosára tudnánk növelni.
Tulajdonképpen arról van szó, hogy az általad leírt mechanizmus során a hőenergia hőáramlással terjed tovább, zömében. Amikor a levegőt eltávolítjuk, létrejön a hővezetés, az-az molekula szinten adódik át az energia a szomszédos molekulának, mert érintkeznek egymással. Ez a folyamat pedig nagyon gyors. Úgy képzelem el, mint a Newton ingát, az első golyót ütköztetjük és az utolsó lendül ki.
Talán, ha a mostanában terjedőben lévő vákuumradiátorok működési elvét próbáljuk megérteni, akkor közelebb kerülünk egy újabb, modernebb duplafalú üst megvalósításához.
A megvalósítás pedig milyen egyszerű, kevés víz és egy kis szellőztetés:-)))))
Figyelj. A vízzel, vagy olajjal való közvetett fűtés lényege egy állandó körforgás. A köpeny alján fölmelegszik a víz mondjuk 100oC-ról 110oC-ra. Ez a melegebb víz föláramlik, eközben érintkezik a köpeny belső falával, lehűl megint 100oC-ra, majd visszaáramlik az üst aljába, ahol újra fölmelegedik. Egy ilyen ciklusban 1kg víz 42kJ hőt tud a fűtéstől elvenni, és a cefrének (a köpeny falán át) átadni.
A gőzös fűtésnek szintén egy ilyen körforgás a lényege, ennek lényegi része a gőz kondenzációja.
Tehát, lötyög egy kis víz a köpeny alján. Legyen a köpenyen belül i tér hőmérséklete 110oC (a hozzá tartozó túlnyomás 0,5bar. Ekkor a fűtés nem melegíti a köpeny alján a vizet, hanem elpárologtatja úgy, hogy átad neki kg-onkét kb. 2500kJ hőt. Az elpárolgott víz odamegy a köpeny belső falához (a külsőt érdemes leszigetelni), ott a hidegebb cefre miatt átadja a párolgáshőjét (kg-onként kb. 2500kJ-t) a belső falon át a cefrének. A lekondenzált víz pedig visszacsöpög a köpeny aljába, ahol újra elpárolog. Egy ilyen ciklus alatt 1kg víz kb. 2500kJ hőt közvetít a cefre részére. De arról szó nincsen, hogy egyszerre 1kg víznek kellenne gőz állapotban lennie a köpenyben!
...felejtsd el, nem kell oda szimering...a tengely egy csőben legyen megcsapágyazva, egészen az aljáig...egyszerű csúszócsapággyal...a csapágy lehet műanyag, vagy réz is...
...szép lassú kavarással sose kopik el...és mivel a vége lent van a folyadékban, nem jön ki a gőz tömítés nélkül sem...
Én nem a cefrébe ill. az alszeszbe ereszteném a 100 C-fokos gőzt, hanem a duplikált fenéklemez közé, és a paláston vezetném vissza a gőzkazánba. Ami egy különálló modul lenne. Talán elég lenne 0,2 bar is a gőz áramoltatásához.
Megcsinálhatod akár vízzárasra is, ami annyit tesz, hogy a cső amit most a szimering házának szeretnél az leér egészen a keverő aljáig, így nem fog kifújni. Az a lényeg, hogy a számodra kis mennyiségű cefrét is tudd kavarni, beleszámolva azt, hogy csökken a cefreszint, így velem már előfordult, hogy "kis" mennyiségnél a főzés vége felé már kifújt a keverő tengelye mellett. Szerencsére a főzés végén már akkora problémát nem okoz a dolog, de jobb ha nincs ilyen. :)
Egyébként az O-ring kft-nél van mindenféle szimering.
Kupeci Barátom- 0- 100 bár( 0- 3 bár )( 0-0,05ig) stb - : de nem az olcsó kategória - ezt csak elméleti lehetőségként ajánlottam - a nagyon biztosra menőknek ha jól láttam 2 vel kezdődik és 4 nulla is van utána :-)
A nyomásérzékelő egy olyan jelátalakító, amely a nyomást analóg elektromos jellé alakítja át. A GEFRAN ipari nyomásérzékelők folyadék vagy gáz nyomás érzékelésére alkalmasak minden ipari alkalmazási területen.
Ne szimeringet használj.A keverő csapágya legyen egy cső,ami mindig beleér a cefrébe.Azon a kis résen,ami a tengely és a cső között van,500 év alatt illan el egy féldeci.
Tud valaki keverőhöz szilikon szimeringet? Vagyis boltot ahol vehetek? 28-as csőbe akarom beletenni, ergo 26-os külső átmérővel kéne, a belső gyakorlatilag mindegy, mert a meglévőhöz készíteném a keverőtengelyt.
Esetleg valami tipp, hogy milyen szimeringet használjak?
HALI ezt az utat már én is végigjártam a megoldás a hordó három negyedéig dupla falasra kell csinálni nálam be jött . így kb 04 05ig megy fel a nyomás. Oco megoldás alul a dupla fenékből ki a vizet és kb 1-2cm hézagot kell hagyni folyadék nélkül így sem ég le a cefre legalábbis nehezebben tud leégni.Ja a pára réz cső nálam 22es könnyen tud távozni a lényeg.