Keresés

Részletes keresés

KücsükBüyük Creative Commons License 2014.10.11 0 0 105109

drága mintha aranyból lenne...

plusz ezt nem csípi meg lágyan, ezüst kell hozzá, meg 650 C. -fok

Előzmény: csalitos (105108)
csalitos Creative Commons License 2014.10.11 0 0 105108
Előzmény: Hurkafej (105105)
KücsükBüyük Creative Commons License 2014.10.11 0 0 105107

bútorszerelvény és kötőelem boltokban kapsz többfélét is

Előzmény: Hurkafej (105106)
Hurkafej Creative Commons License 2014.10.11 0 0 105106

Már találtam a neten olyat ahol árulnak.

Előzmény: Hurkafej (105105)
Hurkafej Creative Commons License 2014.10.11 0 0 105105

Illusztrációt tudsz mutatni?

De nagyjából értem mire gondolsz, jó ötlet! :)

Még nem vettem békazárat, meg tudod mondani, hogy merre keressem?

Előzmény: KücsükBüyük (105103)
Gergőke_1988 Creative Commons License 2014.10.11 0 0 105104

Sziasztok!

Tudnátok nekem segíteni, hogy Budapesten hol kaphatnék eperfa hordót? 3 vagy 5 literes érdekelne.

Köszönöm!

KücsükBüyük Creative Commons License 2014.10.11 0 0 105103

pántold meg és akkor nem kell hegeszteni

 

Teszel rá egy 3 centi széles 0,8-as sárgaréz pántot, ahol összeér összefogatod egy békazárral, aztán erre a pántra simán fel lágyforrasztod a pár száz forintos horganyzott békazárakat.

Érdemes a fül alatta közvetlenül elvezetni a pántot, így a fül biztosan a helyén tartja, illetve ha leveszed, tudod hová menjen vissza.

A fazekas főzőket így szoktam csatozni, egyszerű és olcsó is.

 

Előzmény: Hurkafej (105080)
sogi01 Creative Commons License 2014.10.11 0 0 105102

                                                        vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (105070)
gabor0036 Creative Commons License 2014.10.11 0 0 105101

Mar kérdezni sem merek... :D Ennyit beszélni a "semmiről"... :))

Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.11 0 0 105100

Többek között, hajdanában, a víznek eme tulajdonságát használtam fel, amikor a párolgási hőt alkalmaztam a deflegmáció növelésére (vizes rongy). Nem sokan értették meg akkor sem, hogy a vízhűtésnél hatásosabb a párologtatás.

 

Most azonban egy kicsit kiegészíteném az általad leírtakat. Mindenben egyetértek veled. Annyit tennék hozzá, hogy, ha a felmelegített palástból el tudnánk távolítani a levegőt, és csak gőz maradna, mint hőközlő közeg (atis 48 ezzel próbálkozott) akkor a hőleadást sokszorosára tudnánk növelni.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy az általad leírt mechanizmus során a hőenergia hőáramlással terjed tovább, zömében. Amikor a levegőt eltávolítjuk, létrejön a hővezetés, az-az molekula szinten adódik át az energia a szomszédos molekulának, mert érintkeznek egymással. Ez a folyamat pedig nagyon gyors. Úgy képzelem el, mint a Newton ingát, az első golyót ütköztetjük és az utolsó lendül ki.

Talán, ha a mostanában terjedőben lévő vákuumradiátorok működési elvét próbáljuk megérteni, akkor közelebb kerülünk egy újabb, modernebb duplafalú üst megvalósításához.

A megvalósítás pedig milyen egyszerű, kevés víz és egy kis szellőztetés:-)))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: barkócza (105099)
barkócza Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105099

Figyelj. A vízzel, vagy olajjal való közvetett fűtés lényege egy állandó körforgás. A köpeny alján fölmelegszik a víz mondjuk 100oC-ról 110oC-ra. Ez a melegebb víz föláramlik, eközben érintkezik a köpeny belső falával, lehűl megint 100oC-ra, majd visszaáramlik az üst aljába, ahol újra fölmelegedik. Egy ilyen ciklusban 1kg víz 42kJ hőt tud a fűtéstől elvenni, és a cefrének (a köpeny falán át) átadni.

 

A gőzös fűtésnek szintén egy ilyen körforgás a lényege, ennek lényegi része a gőz kondenzációja.

 

Tehát, lötyög egy kis víz a köpeny alján. Legyen a köpenyen belül i tér hőmérséklete 110oC (a hozzá tartozó túlnyomás 0,5bar. Ekkor a fűtés nem melegíti a köpeny alján a vizet, hanem elpárologtatja úgy, hogy átad neki kg-onkét kb. 2500kJ hőt. Az elpárolgott víz odamegy a köpeny belső falához (a külsőt érdemes leszigetelni), ott a hidegebb cefre miatt átadja a párolgáshőjét (kg-onként kb. 2500kJ-t) a belső falon át a cefrének. A lekondenzált víz pedig visszacsöpög a köpeny aljába, ahol újra elpárolog. Egy ilyen ciklus alatt 1kg víz kb. 2500kJ hőt közvetít a cefre részére. De arról szó nincsen, hogy egyszerre 1kg víznek kellenne gőz állapotban lennie a köpenyben!

Előzmény: bezzeg Jani (105098)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105098

Nem tudom, hogy amikor leszabályoz a biztonsági szelep mennyi víz illan el a rendszerből.

Szerintem nem sok.

1 liter víz 100 C-fokos gőz halmazállapotban 1696,1 liter térfogarú.

Az az 1liter víz ből cirka 1.7  köbméter gőz lessz.

Előzmény: barkócza (105090)
barkócza Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105097

Jézus Mária. Atís48 olyan gyönyörűen és pontosan leírta, te miért nem próbálod megérteni?

 

Előzmény: bezzeg Jani (105094)
rézműves1 Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105096

...felejtsd el, nem kell oda szimering...a tengely egy csőben legyen megcsapágyazva, egészen az aljáig...egyszerű csúszócsapággyal...a csapágy lehet műanyag, vagy réz is...

...szép lassú kavarással sose kopik el...és mivel a vége lent van a folyadékban, nem jön ki a gőz tömítés nélkül sem...

Előzmény: KücsükBüyük (105083)
rézműves1 Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105095

...Norris mester biztosan tudna... Awi-val biztosan jól lehet...én meg csak a fedőjét forrasztottam rá egynek...elég macerás...

Előzmény: Hurkafej (105080)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105094

Én nem a cefrébe ill. az alszeszbe ereszteném a 100 C-fokos gőzt, hanem a duplikált fenéklemez közé, és a paláston vezetném vissza a gőzkazánba. Ami egy különálló modul lenne. Talán elég lenne 0,2 bar is a gőz áramoltatásához.

Előzmény: barkócza (105090)
Hurkafej Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105093

Megcsinálhatod akár vízzárasra is, ami annyit tesz, hogy a cső amit most a szimering házának szeretnél az leér egészen a keverő aljáig, így nem fog kifújni. Az a lényeg, hogy a számodra kis mennyiségű cefrét is tudd kavarni, beleszámolva azt, hogy csökken a cefreszint, így velem már előfordult, hogy "kis" mennyiségnél a főzés vége felé már kifújt a keverő tengelye mellett. Szerencsére a főzés végén már akkora problémát nem okoz a dolog, de jobb ha nincs ilyen. :)

 

Egyébként az O-ring kft-nél van mindenféle szimering. 

Előzmény: KücsükBüyük (105083)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105092

Egy gondolat nem hagy nyugodni!

Vettem a Békési Sóm pálinkát,sorszámos, 2006-os évjárat.

Tükrözheti az akkori íz és illat jegyeit? Vagy inkább már ezek széteső félben vannak?

Igaz a "minőségét korlátlan ideig megőrzi" szól a címkén az  írás.

norris53 Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105091

Kupeci Barátom - 0- 100 bár( 0- 3 bár )(  0-0,05ig) stb - : de nem az olcsó kategória - ezt csak elméleti lehetőségként ajánlottam - a nagyon biztosra menőknek ha jól láttam 2 vel kezdődik és 4 nulla is van utána :-)

Előzmény: kupeci (105088)
barkócza Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105090

Kezedet csókolom, vedd már észre, hogy az a környezet maga a cefre. Gondold át egy kicsit, mert elég nagy hülyeség, amit írtál.

Előzmény: bezzeg Jani (105089)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105089

Igen sokan úgy gondolják, hogy gőzzel főznek, pedig csak gőzölgő folyékony halmazállapotú vízzel, aminek a hőmérséklete függ a túlnyomástól.

 

Ha gőzzel tudnánk fűteni akkor nem kellene nagy nyomás.

A 100C-fokos víz gőz belső energiája 2506 kJ/ kg viszont ha már folyékony halmazállapotu akkor már 417,5 kJ/kg   99,6C-fokon.

Tehát a belső energiáját a környezetének adta le.

Előzmény: Feeriba51 (105071)
kupeci Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105088

Hali Norris, mettől meddig mér?:)

Előzmény: norris53 (105086)
kupeci Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105087

Tanúsíthatom!:)

Előzmény: obsitos3 (105084)
norris53 Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105086

A nyomásérzékelő egy olyan jelátalakító, amely a nyomást analóg elektromos jellé alakítja át. A GEFRAN ipari nyomásérzékelők folyadék vagy gáz nyomás érzékelésére alkalmasak minden ipari alkalmazási területen.

 

Innen elindulhatsz :-)

Előzmény: gabor0036 (105062)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105085

Az ötlet nem az enyém,itt olvastam.

Előzmény: obsitos3 (105084)
obsitos3 Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105084

Ne szimeringet használj.A keverő csapágya legyen egy cső,ami mindig beleér a cefrébe.Azon a kis résen,ami a tengely és a cső között van,500 év alatt illan el egy féldeci.

Előzmény: KücsükBüyük (105083)
KücsükBüyük Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105083

Üdv

Tud valaki keverőhöz szilikon szimeringet? Vagyis boltot ahol vehetek? 28-as csőbe akarom beletenni, ergo 26-os külső átmérővel kéne, a belső gyakorlatilag mindegy, mert a meglévőhöz készíteném a keverőtengelyt.

Esetleg valami tipp, hogy milyen szimeringet használjak?

Károly Kocsis Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105082

HALI ezt az utat már én is végigjártam a megoldás a hordó három negyedéig dupla falasra kell csinálni nálam be jött . így kb 04 05ig megy fel a nyomás. Oco megoldás alul a dupla fenékből ki a vizet és kb 1-2cm hézagot kell hagyni folyadék nélkül így sem ég le a cefre legalábbis nehezebben tud leégni.Ja a pára réz cső nálam 22es könnyen tud távozni a lényeg.

Előzmény: vasbogre (105076)
forgione1 Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105081

Olajjal sem ég le!

Nullára kifacsarok minden cefrét, folyamatosan jön a nedű, még a sűrű alma se kozmált le.

 

Viszont valami keverőn én is erősen gondolkozom.....

Előzmény: vasbogre (105076)
Hurkafej Creative Commons License 2014.10.10 0 0 105080

Hello!

Valaki hegesztett már 18/10-es anyagból készült (Arian) fazékhoz? Sisaklefogatás miatt kérdezem, a csirízezés kezd unalmas lenni. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!