A törkölynél a pektinbontót préselés előtt teszik bele. Élesztő hozzáadása nem lenne rossz, ha bele tudod valahogy keverni a törkölybe. Azért tapossák, hogy minden levegőbuborékot kipréseljenek belőle, a levegőbuborékok mentén ugyanis ecetesedni kezd. A széndioxidnak el kell, persze, távoznia, de fog ő utat találni magának. Ha bikából lezárod a hordót, az persze föl fog robbanni.
Ha kezelhetőbb cefrét akarsz, tehetsz hozzá vizet, de akkor úgy kezeld, mint bármi más cefrét, keverd a főerjedés alatt, és ahogy leáll az erjedés, rögtön főzd, egyébként megromlik. A hozzáadott víz nélküli, betaposott törköly az, ami jó eláll.
Szeretnék csinálni magamnak 1 epruvettát. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy amit ide lerajzoltam, az jó lesz vagy módosítani kell rajta?
A 2 függőleges cső, nem lehet egyméretű, mert akkor felemeli a szeszfokolót (ezt már kipróbáltam régebben), akkor sok mindenre jó, de fokolásra alkalmatlan.
Befolyócsőnek mennyivel kell vékonyabbnak lennie, mint a mérőcső? Tud ebben segíteni valaki?
Szerbiában voltam egy ismerősnél pont páleszt főztek " Főzetek"...
Ez úgy történt jött egy koma kb. 200 literes főzővel "kisüsti főző" első főzésre elvette a rezet+Ep. és addig főzte amíg nem jött az up. Vagyis nem volt finomítás..... Bevallom nagyon finom lett a kész anyag...... Nem értem akkor mi minek tisztázunk.....
Ebben nem értek egyet. :) Főerjedés alatt igenis alaposan föl kell keverni naponta kétszer. Főerjedéskor annyira túl van telítve a cefre szén-dioxiddal, hogy az oxigénnek esélye sincs beleoldódni.
Tavaly még nem volt répadarálóm, akkor csak keféltük (unokatestvéremékkel együtt, övék a fa), felszeleteltük, ez ment bele a citromsavas vízbe, utána keverőszárral mentem neki. Hm, a birs egy keverőszárat kiegyenesített. Egyébként 20 literes vödröt harmadig töltöttem vízzel, ebbe ment hasra két evőkanél citromsav, két kávéskanál aszkorbinsav. Így kb. amikor tele lett a vödör szeletekkel, a víz éppen ellepte.
Az idén nem tettem hozzá citromsavat, viszont vettem répadarálót. A szecskázott birssel a keverőszár már könnyedén elbánt. Keverőszárazás közben folyamatosan adtam hozzá egy kis vizet, annyit, amennyit úgy éreztem, hogy igényel ahhoz, hogy keverje egyáltalán a keverőszár. Aztán persze pektinbontó, élesztő. Meglátjuk, hogy mi a különbség.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
NEM KEVERJÜK ÁT ALAPOSAN ! Csak finoman érzékkel lenyomkodjuk -átfordítjuk a bundát, hogy friss kerüljön felülre.
Különben az alapos átkeveréssel szétkevered a cefre feletti védőréteget (széndioxidot) és viszont egy csomó oxigént keversz a cefrébe aminek a káros ecet bacik tapsolva örülnek .
Jól emlékszem, hogy citromsavas vízbe darálod , hogy ne barnuljon? Mennyire , és mivel darálod össze? Ki akarom próbálni. Párolni szoktam, de csak rottyanásig, majd adok neki az élezett, felturbózott festékkeverővel. Nincs kompót íz, megy bele cukor, és a főzőlé. Az a gondom, hogy csak alma (répa) darálóm van, ami vastag forgács szerűen aprít csak, egyszerűen nem hiszek a gyors, normális erjedésben így párolás nélkül. Persze így is jó az anyag, de kipróbálnám más módon is.
Már egy hete látogatom a titkos vargányás helyeimet, háromszor voltam, sose jöttem el üres kézzel. Ma is rántott vargányát ettem. :)
Én is ennyielőpárlatot veszek el, tényleg volt, ami enélkül se lett aldehides. De a legtöbből kell.
Birshez cukrot csak kezdő koromban tettem egyszer, az még nem összehasonlítási alap. Most is forr kb. 60 liter birscefrém, pektinbontóval, cukor nélkül. Kb. nettó 45kg gyümölcsből készült, és mát összesen 1,45kg-ot veszített a forrás során.
1-2 % cukrot tennék bele. 10-10 liter meleg vízben elkeverve hordónként, valamint élesztőt és pektinbontót. 1-2 napon belül el kell kezdenie pezsegni, naponta alaposa átkeverni, és 7-10 nap múlva gyertyapróba, ha már nem alszik el a felszíne felett akkot főzhető.