Keresés

Részletes keresés

szapali Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104683

Köszönöm a válaszokat! Azt hiszem a bejárt utat választom, és úgy kezelem mint a többi cefrét...

Előzmény: barkócza (104681)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104682

Igazad lehet, de mi nem a "nem volt rossz" kategóriát céloztuk meg.

Előzmény: Firga73 (104676)
barkócza Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104681

A törkölynél a pektinbontót préselés előtt teszik bele. Élesztő hozzáadása nem lenne rossz, ha bele tudod valahogy keverni a törkölybe. Azért tapossák, hogy minden levegőbuborékot kipréseljenek belőle, a levegőbuborékok mentén ugyanis ecetesedni kezd. A széndioxidnak el kell, persze, távoznia, de fog ő utat találni magának. Ha bikából lezárod a hordót, az persze föl fog robbanni.

 

Ha kezelhetőbb cefrét akarsz, tehetsz hozzá vizet, de akkor úgy kezeld, mint bármi más cefrét, keverd a főerjedés alatt, és ahogy leáll az erjedés, rögtön főzd, egyébként megromlik. A hozzáadott víz nélküli, betaposott törköly az, ami jó eláll.

Előzmény: szapali (104679)
obsitos3 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104680

"A szőlőtörkölyhöz nem kell víz, pektinbontó, élesztő, kevéske napfény, és nem kell gondoskodni a széndioxid elvezetéséről sem ?

 Be kell döngölni a hordóba, és rögtön légmentesen lezárni?"

Nem kell hozzá semmi,de napfény nem árt.A légmentes lezárás viszont igen,úgy kell lezárni,hogy a keletkező CO2 kijusson,viszont a levegő be ne!

Előzmény: szapali (104679)
szapali Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104679

A szőlőtörköly erjesztését tanulmányoztam, ami teljesen eltér a gyümölcs cefrézéstől.

Mivel biztos szeretnék lenni a dologban, néhány kérdésem lenne:

A szőlőtörkölyhöz nem kell víz, pektinbontó, élesztő, kevéske napfény, és nem kell gondoskodni a széndioxid elvezetéséről sem ?

 Be kell döngölni a hordóba, és rögtön légmentesen lezárni?

Előre is Köszönöm a válaszokat!

 

m.robi Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104678

kép lemaradt:

 

Előzmény: m.robi (104677)
m.robi Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104677

sziasztok,

 

Szeretnék csinálni magamnak 1 epruvettát. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy amit ide lerajzoltam, az jó lesz vagy módosítani kell rajta?

A 2 függőleges cső, nem lehet egyméretű, mert akkor felemeli a szeszfokolót (ezt már kipróbáltam régebben), akkor sok mindenre jó, de fokolásra alkalmatlan.

Befolyócsőnek mennyivel kell vékonyabbnak lennie, mint a mérőcső? Tud ebben segíteni valaki?  

Firga73 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104676

Én is 2-szer főzőm  !! De meglepődnél hogy nem volt olyan rossz  !!!

Előzmény: szilvakukc (104675)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104675

Elképzelem, miket ihattál akkor eddig!:DD

Előzmény: Firga73 (104673)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104674

Te 10 perc alatt lefőzöl egy adag cefrét???!!! Marhára tudsz valamit!:))

Előzmény: Öregdömperes (104657)
Firga73 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104673

Miért kell finomítani ?

Szerbiában voltam egy ismerősnél pont páleszt főztek " Főzetek"...

Ez úgy történt jött egy koma kb. 200 literes főzővel "kisüsti főző" első főzésre elvette a rezet+Ep. és addig főzte amíg nem jött az up. Vagyis nem volt finomítás..... Bevallom nagyon finom lett a kész anyag...... Nem értem akkor mi minek tisztázunk.....

gombászok Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104672

Jaj, félreértettél!!!

 

De azért köszönöm a részbeni helyreállítást, így legalább mások is tudják, miről diskuráltunk.

Előzmény: Törölt nick (104651)
barkócza Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104671

Ebben nem értek egyet. :) Főerjedés alatt igenis alaposan föl kell keverni naponta kétszer. Főerjedéskor annyira túl van telítve a cefre szén-dioxiddal, hogy az oxigénnek esélye sincs beleoldódni.

Előzmény: TINTUS (104667)
barkócza Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104670

Bocsánat, nem írtam. Pénteken kihúztam a kis fiókomat, és üres volt, úgyhogy nem tudtam vinni. De a Lomexnél úgy látom, van, úgyis fogok arra járni.

Előzmény: snapszmester (104666)
barkócza Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104669

Tavaly még nem volt répadarálóm, akkor csak keféltük (unokatestvéremékkel együtt, övék a fa), felszeleteltük, ez ment bele a citromsavas vízbe, utána keverőszárral mentem neki. Hm, a birs egy keverőszárat kiegyenesített. Egyébként 20 literes vödröt harmadig töltöttem vízzel, ebbe ment hasra két evőkanél citromsav, két kávéskanál aszkorbinsav. Így kb. amikor tele lett a vödör szeletekkel, a víz éppen ellepte.

 

Az idén nem tettem hozzá citromsavat, viszont vettem répadarálót. A szecskázott birssel a keverőszár már könnyedén elbánt. Keverőszárazás közben folyamatosan adtam hozzá egy kis vizet, annyit, amennyit úgy éreztem, hogy igényel ahhoz, hogy keverje egyáltalán a keverőszár. Aztán persze pektinbontó, élesztő. Meglátjuk, hogy mi a különbség.

 

 

Előzmény: deszegregator (104664)
sogi01 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104668

                                                      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (104633)
TINTUS Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104667

NEM KEVERJÜK ÁT ALAPOSAN  !  Csak finoman érzékkel lenyomkodjuk -átfordítjuk a bundát, hogy friss kerüljön felülre.

 

Különben az alapos átkeveréssel szétkevered a cefre feletti védőréteget (széndioxidot)  és viszont egy csomó oxigént keversz a cefrébe aminek a káros ecet bacik tapsolva örülnek .

Előzmény: vviktor1 (104655)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104666

Nem találom a forrást. Tudsz küldeni 10db ot utanvettel?

Előzmény: barkócza (104663)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104665

Előparlat minden finomitasnal van és nem a koszos rendszertől. Az igaz hogy kidobando.

Előzmény: forgione1 (104662)
deszegregator Creative Commons License 2014.09.29 0 0 104664

Jól emlékszem, hogy  citromsavas  vízbe darálod , hogy ne barnuljon? Mennyire , és mivel darálod össze? Ki akarom próbálni. Párolni szoktam, de csak rottyanásig, majd adok neki az élezett, felturbózott festékkeverővel. Nincs kompót íz, megy bele cukor, és a főzőlé. Az a gondom, hogy csak alma (répa) darálóm van, ami vastag forgács szerűen aprít csak, egyszerűen nem hiszek a gyors, normális erjedésben így párolás nélkül. Persze így is jó az anyag, de kipróbálnám más módon is.

Előzmény: barkócza (104663)
barkócza Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104663

Már egy hete látogatom a titkos vargányás helyeimet, háromszor voltam, sose jöttem el üres kézzel. Ma is rántott vargányát ettem. :)

 

Én is ennyielőpárlatot veszek el, tényleg volt, ami enélkül se lett aldehides. De a legtöbből kell.

 

Birshez cukrot csak kezdő koromban tettem egyszer, az még nem összehasonlítási alap. Most is forr kb. 60 liter birscefrém, pektinbontóval, cukor nélkül. Kb. nettó 45kg gyümölcsből készült, és mát összesen 1,45kg-ot veszített a forrás során.

Előzmény: deszegregator (104644)
forgione1 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104662

Réz eleje a szezon első tisztázó főzéskor van.

Folyamatos üzemnél nincs réz eleje!

 

Ha mégis, akkor koszos a rendszer.

 

Különben meg nem kell ezt agyonig bonyolítani, hogy réz eleje meg előpárlat. Mert a kettő gyakorlati szempontból ugyanaz: kidobandó.

 

Bármiféle számításoktól függetlenül, ha tiszta párlat folyik és nem technokol szagú akkor az már a pálinkád.

 

Előzmény: körte51 (104660)
barkócza Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104661

Eddig mindenesetre jól csináltad. Sürgősen olvasd el a linkeket fönt, és sürgősen adj a cefréhez legalább élesztőt - a linkben benne van, hogy hogyan.

Előzmény: Törölt nick (104653)
körte51 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104660

Igen.

Előzmény: Öregdömperes (104657)
nebamun Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104659

5-10 perc alatt megtöltöd, fölmelegíted, kifőzöd, kiöntöd a maradékot, kimosod a cuccot és kezdet újból?? 

Előzmény: Öregdömperes (104657)
kentag Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104658

Valóban

Chrome és explorer alatt (nálam) nem működik, de a mozillával jó.

 

Előzmény: gabor0036 (104636)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104657

Szép estét.

Olyan kérdésem van hozzátok.

Kicsi a pálesz főzöm.15.liter.

Minden újra kezdésnél vegyek el réz elejét?

Magyarán.öt-10 perc múlva teszem a következö adagot és akkor is vegyem el?

kupeci Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104656

..igaz, igaz.    Bár aki egyből 5száz l almával kezd az mégsem lehet kezdő!:)

Előzmény: nebamun (104654)
vviktor1 Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104655

1-2 % cukrot tennék bele. 10-10 liter meleg vízben elkeverve hordónként, valamint élesztőt és pektinbontót. 1-2 napon belül el kell kezdenie pezsegni, naponta alaposa átkeverni, és 7-10 nap múlva gyertyapróba, ha már nem alszik el a felszíne felett akkot főzhető.

Előzmény: Törölt nick (104653)
nebamun Creative Commons License 2014.09.28 0 0 104654

Figyu, ez topik így kezdődik:

"TISZTELT LÁTOGATÓ, MIELŐTT BÁRMIT KÉRDEZNÉL, LÁTOGASS EL 
ERRE AZ OLDALRA"

Itt harapnak, aki ezt nem tartja be. Szóval inkább  olvass, aztán kérdezz majd. És én még finom voltam ;-) 

Előzmény: Törölt nick (104653)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!