Keresés

Részletes keresés

foxrudi Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104623

Málna,és ribizli ilyenkor?Lefagyasztva tárolod,vagy ez egy vicc most??

Előzmény: R-NO11 (104621)
R-NO11 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104622

Az ára lemaradt , a 600 liter 90 eft .

Előzmény: R-NO11 (104621)
R-NO11 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104621

Üdvözlök minden pálinkaszerető fórumozót , elnézést kérek tőletek van pár liter pálinka alapanyagom eladó , és azt szeretném közzé tenni .200 liter málna , 200 liter piros és feketeribizli , 200 liter málna--ribizli--szeder turmix eladó . még nem indult be az erjedés .nagyon jó minőségű étkezési anyag . Szolnok megyében található .  tel  06-30-3660458  . További szép napot kívánok mindenkinek .

körte51 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104620

Nézd vissza a hozzászólásokat és ahol kékkel ki van írva ,hogy linkás jóreggelt!

Előzmény: sörös100 (104615)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104619

két oka lehet.

Egy: Nincs elegendő felvehető Calcium a talajban.

kettő: Van, de a növényünk ( nem részletezném miért) gyökéren nem tudja felvenni.

Megoldás: Vegetációban többszöri calciumtartalmú permetezés(nem drága)

Előzmény: hal65 (104575)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104618

A szakszerűségtől még messze vagyok :-) 

Előzmény: Törölt nick (104617)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104617
viszont szakszerűen iszik
Előzmény: hal65 (104608)
Igazihori Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104616

Kedves Mester!

Köszönöm a kiigazítást. Ugyan a kiskáté kinyomtatva mindig ott van mellettem, de ezt rosszul tudtam. Akkor metilalkohol törölve, helyette:acetaldehid, etil-acetát, stb...

Előzmény: snapszmester (104613)
sörös100 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104615

Kérdés  mi az a reggelink hol találni??

Előzmény: snapszmester (104613)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104614

Közel nem kezelem az alapanyagot ilyen gondosan mint a képken látszik, és mindent pektinbontozok. Kesernyés ízt mégsem találok. Azért gondolom hogy van más variáció is.

Előzmény: bezzeg Jani (104602)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104613

Hátrány az nem lenne ha igaz lenne.

A reggelinket te se sem gyakran olvasod. Látom van gyakorlatod, de nem árt az ismétlés.

Előzmény: Igazihori (104609)
djkoxi Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104612

Szia!

 

Jól dolgozik a darálód, tetszik! A birs-et dobálja, de végül legyőzi:))

 

Sokan répadarálón darálják le az almát, ami egyáltalán nem pépesíti, csak szecskázza.

 

 

Előzmény: bezzeg Jani (104603)
barkócza Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104611

Ahogy többször megbeszéltük, ez utóbbi egyáltalán nem igaz.

Előzmény: Igazihori (104609)
Öregdömperes Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104610

Köszönöm szépen.

Én hús darálón daráltam le.

3.ml.tettem bele.Igaz elég hövös van nappal ki teszem a napra melegedni.

A daráláshoz képest mára már sokat javult az állaga.Elég sűrű az állaga.víz nincs benne.

Előzmény: Szomjas cápa (104594)
Igazihori Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104609

Egyik cefre sem volt ecetes, legalább is ízlelés szerint, normál cefre ízű volt, pH 3-3,2 mellett. Lehet, hogy nem ugyan arra a szagra gondolunk a technokol szagnál :-)

Amúgy ha minden igaz, az előpárlattal a metilalkohol jó része is távozik, ami azért nem egy hátrány.

Előzmény: barkócza (104599)
hal65 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104608

"Talán én vagyok itt a fórum kezdete óta az egyetlen, aki nem főz, csak olvasgat :-) "

Érződik is a pálinkáidon :)

 

Előzmény: schlumbergerrrr (104592)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104607

Én nem datáltam volna még le, ebben a szép napos időben terasz vagy valahova kitettem volna utóérni amíg nem kezd romlani. A foltosodásról. Lehet hogy senkinek sem szimpatikus a permetezés, mert bio meg minden, de pont ebben megváltozott környezetben kellene szerintem valamivel védened a gomba ellen. Én mélyreható permeTiszáért használok virágzásig, és közvetlen "szüret" után metszés majd 3x15-ös műtrágyát mindenre. Ha nem szereted a vegyszert, akkor most hullik a diófa levele, áztasd be pár hétig és permetez azzal. Nem nagyon van az a gomba ami elviseli. 

Előzmény: bezzeg Jani (104603)
gabor0036 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104606

Ez valóban így lehet, biztos hogy nagyban függ a cefre minőségétől. Eddig nekem általában 400-as öntésnél 3-3.5l előpárlatot vett el a mester, de most az Irsai cefre olyan jo volt, hogy 1.3L után már nem lehetet érezni előpárlatot. 

Előzmény: barkócza (104600)
sogi01 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104605

                                                      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (104545)
Babar66 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 104604

:)))

 

Előzmény: golyós (104569)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104603

Ja-ja zöld még! 

tolvajt az alkalom szüli.

A kényszerhelyzetet meg az alkalom. 

Ez van! Mentem ami menthető.

Köszi!

Előzmény: gabor0036 (104585)
bezzeg Jani Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104602

Én a csirízes zománcos vájlig -tól ki indulva van némi tapasztalatom.

25 évig bérfőzetem.

2014- től otthon főzök.

És sosem mocskoltam a mestert.

2014 ben sok kísérletet végeztem a lehető legtöbb variációra.

A készülék hangolása volt az 1. számú prioritás.

Az idegen anyagokat ( pektinbontó) csak fenntartással fogadom el.

Ahogy a kolléga is jelezte az almával.

Mi is van az alma héján ?

Barna -fekete  folt ? - kesernyés az íze?

Nem valami Nigger?

 

https://drive.google.com/folderview?id=0B_B4QxK-yoPZQXU5TS0tUUFsWk0&usp=sharing

 

A    DSCN5734.JPG képet nem véletlenül tettem fel.

 

Az összes birs egy alomból  származik, ahol éri a nap citromsárga  az árnyékos helyeken Valamiféle gombásodás.

 

Én ezért nem zárom ki feketepenészt, ha úgy tetszik, az enzim kivonatot.

 

 

 

 

Előzmény: snapszmester (104583)
körte51 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104601

Csak az első itthon  főzött barackcefrémnél éreztem ! Persze ,mert a következőt alig vártam ,hogy kiforrjon, főztem azonnal ,nem volt ideje ecetesedni. :-)

Előzmény: barkócza (104599)
barkócza Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104600

Egyébként járattam a számat arról tavaly, hogy ha igazán jó a cefre, akkor nem kell semennyi előpárlatot sem elvenni. Az eredmény az lett, hogy bizony néhány pálinkám aldehides (csíp, ahogy Zsuzska felhívta rá a figyelmemet), azóta megint veszek el előpárlatot, ha nem is sokat.

Előzmény: barkócza (104599)
barkócza Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104599

Technokolszag csak akkor van, ha legalább valamennyire megecetesedett a cefre. Az pedig nem jó.

Előzmény: Igazihori (104596)
TINTUS Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104598

ötös.

Előzmény: snapszmester (104577)
körte51 Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104597

Igen ,így működik az átlagos rendszeren. Viszont vannak itt az átlagtól eltérő készülékek ,amiken ezek az értékek máshol vannak ! Az én rendszeremben is 50% -nál megjelenik a fazék  ,40% nál a keserűség és 35% nál már nagyon keserű és még büdösebb! Csak készülékfüggő lehet, hogy ekkorák a szórások! És akkor mi is lehet a  különbség?  Csak is a rendszer visszahűtése , deflegmációja ! És egy pénzt érő kérdés ,pálinka minőség szempontból melyik is a jobb?

Előzmény: Igazihori (104596)
Igazihori Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104596

Sziasztok!

 

Már napok óta olvasom a hozzászólásokat az EP, UP vonatkozásában, és úgy tűnik, mintha elbeszélnétek egymás mellett. Erről (a Biblián felnőve) a saját gondolataim a következők:

Kétmenetes hagyományos kisüsti főzés esetén:

 

- Az első menetben lemegyek 10-20%-ig, ameddig kellemes gyümölcsillatú a párlat, és a türelmem (meg a gáz) bírja. Az első liternél kozmaolaj szűrés.

- Következik a második menet. Az első menet eredményét felhígítom sima csapvízzel 25%-ra, lehetőleg 20 C fokos oldatban mérve ezt. A kapott mennyiség meghatározott részét, az előpárlatot (lásd Biblia) az elején elveszem, a leírtaknak megfelelően (több pohárka használatával). Tapasztalatom szerint teljesen jól lehet követni a Technocol Rapid ragasztó szagához hasonló illat csökkenését majd eltűnését a poharak során. Lényegesnek tartom, hogy az előpárlat teljes elválasztásáig a fűtés a lehető legkisebb legyen, éppen hogy csak csorogjon. A leírtak szerint így az előpárlat alkotóelemeit határozottabban lehet különválasztani az őt követő középpárlattól. Nekem ez eddig így mindig bejött. A középpárlatot  általában 50 %-os korában kezdem ízlelgetni, persze csak cseppenként, így is kiválóan lehet érezni az ízét, meg utána még kocsiba is ülhetek (a bal oldalon). És 50 % alatt valahol nem sokkal előjön az a sokat emlegetett mosófazék íz, amit már nem szeretnék a párlatba engedni. A fűtést itt el is zárom. Egyrészt azért, mert már csak lassan csorog az elejéhez képest, és így sokkal több gáz használódik sokkal rosszabb eredményért. Másrészt én úgy gondolom, hogy ha alkalmanként összegyűjtöm a mondjuk 40% körüli utópárlatot, lehet belőle több hordónyi is, az akkor is csak 40%-os. Ugyan ott vagyok vele, mint amikor egyébként leállítom a fűtést. Az előpárlattal ugyan ez a helyzet szerintem, a sok kevésből hiába lesz egy nagy adag, annak az összetétele nem változik, szerintem ihatatlan. Egyéb dologra persze felhasználható.

Vissza a középpárlathoz: A kapott párlat szesztartalmát megmérem, és a szintén leírt módon 50 %-ra felhígítom, én a mentes (rózsaszín) Sz...királyi vizet használom erre, mondjuk, azon a pár literen nem fognak meggazdagodni :-)

Eddig az leírtak alapján dolgozva (mert ez munka, a javából) a kihozatalok megfeleltek az egyes gyümölcsökhöz tartozónak, és független szakértők szerint is iható minőségűek voltak. Még egy dolog: lehet, hogy sz@rakodásnak tűnik, de magamnak miért ne próbáljam a lehető legjobbat megcsinálni?

Elnézésetek a sok szövegért!

schlumbergerrrr Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104595

15 oC

 

15 °C

 

Ha az ötös után az Alt Gr gombbal együtt megnyomod az 5 gombot (az ötös számot), és utána a C-t, akkor szépen kiírja a °C-t

 

Előzmény: Szomjas cápa (104594)
Szomjas cápa Creative Commons License 2014.09.26 0 0 104594

A pektinbontók általában 15 oC alatt nem működnek. Nagyon körbe kell nézni a neten, hogy alacsonyabb hőmérsékleten működőt találj. Én találtam 10 oC-on a leírása szerint működőt, de még nem próbáltam. 

 

Almacefrézés, téli, szupermarket fajták (Idared, jonagold, stb: betonkemények, üthetők-verhetők, de íztelenek, még a bérfőzdébe járó korszakomból):

 

Répadarálón ledarálva, a súly 10 %-a vízadagolás, amibe 100 kg almára 1 ampulla (kb. 3 ml), vagy 2 gramm pektinbontó. Az egy ampulla pektinbontó a leírás szerint 600 - 1200 kg gyümölcshöz való. Lényeréshez lehet, de cefrekészítéshez szerintem semmiképpen sem elég. Ha a hőmérséklet elég magas, ilyen víz- és enzimadagolás mellett a általában káposzta saláta állagú ledarált alma babák által fogyasztható reszelt alma  állagúvá változik. Ha az alacsony hőmérséklet miatt nem működött a pektinbontó, a cefre állaga a káposztasaláta állagról semmit sem változott, nem volt szivattyúzható. A főzdében sűrű káromkodások és szidalmak közben vödörrel kellett feltölteni az üstöt, én meg égtem, mint a Reichstag.

 

Azt ne várd, hogy hígfolyós lévé alakuljon az almacefre a pektinbontó hatására. A kezelhetősége sokat javulhat, az alkohol kihozatal szintúgy. Az elmúlt években nekem napfénymentesen 9-10,5 liter 50%-os nedűt adott 100 kg alma.

 

Előzmény: Öregdömperes (104565)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!