Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104491

Amúgy, a málna pálinkát itt olvastam anno, a "pálinkák császárnőjének" mondta valaki, míg a barack csak, a pálinkák királynője. Finom, a málna,,,nem rossz, de szerintem ízben visszafogottabb, szolidabb ízű pálinka. Részemről a "pálinka királynő" barack felett, nincsen több fokozat. ( talán csak hajszállal az ananász-pálinka,,,de az ritka jószág, én is csak egyszer ittam olyat, egészen a trópusokon éreztem magam tőle. :) )

Előzmény: Törölt nick (104490)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104490

Én szoktam....Árpából enzimesen kisüsti és whisky módszerrel szeszt készíteni, alszesz finomításakor 40-50 liter 35%-osba kb. 3-4 púpos evőkanál aktívszenet tenni. A kész szeszt visszahígítom 46-47%-ra, majd megy bele a minőségi gyümölcsaroma, ami csak Pesten, Olasz boltjában kapható. Literenként az adagolási útmutatóban szereplő 1 ml helyett, 1,2 ml aroma adja a kívánt összhatást, ízt. Finom a sárgabarack, az aszalt szilva aroma, és a málna aroma, így, ebben a sorrendben. Málna pálinkát ittam falun igazit, aki készítette, az is ivott az árpa-málnámból, nem talált különbséget.

   Idén nekem gyümim nincs,,,talán, ha téli körtém lesz majd. De semmi gond, vannak árpa-pálinkáim.:-))) A sárgabarack és az aszalt szilva aromás párlat, kb. 90%-os hamisítvány. (illata kicsit visszafogottabb, az igaziénál, de az íze gyümölcsbomba, kisüstis ízű, az ízhatás dettó, mint egy finom igazi, jól készített, barackpálinkáé.)  Fontos a jó alapszesz, és a kisüsti módszer. Benne van így a kisüsti íz is, a "pálinkában", de pálinka módszerrel szedve az alapszeszt, abszolút nem lenne jó, tehát kizárólag whisky módszerrel megy a finomítás.

Előzmény: szilvakukc (104487)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104489

augusztusban kellett volna, ilyenkor már nincs :-)

Előzmény: SándorTiszteletes (104483)
sleves Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104488

Általában frisset de pl szilvánál az aszalt nekem jobban bevált.

Előzmény: Laccci82 (104471)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104487

Pálinkát?????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: m.robi (104484)
zsorsz Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104486

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213468 vagy itt,öreg muslicára koncentrálj!

Előzmény: m.robi (104484)
zsorsz Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104485
Előzmény: m.robi (104484)
m.robi Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104484

Kukoricából vagy búzából csinált már valaki pálinkát? Milyen íze van? Azt olvastam, hogy ezekből a gabona növényekből és krumpliból készülnek az alja pálinkák.... 

SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104483

Még jó, hogy eddig nem vettem, az idei évjáratot amúgy is kihagyom. Majd talán jövőre.

Előzmény: barkócza (104477)
barkócza Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104482

Fölhívtam mindkettőt, nincs nekik. Viszek hét végén.

Előzmény: barkócza (104481)
barkócza Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104481

Üsd be a googliba, hogy "hiradástechnikai alkatrészek Veszprém". Két boltot ad ki.

Előzmény: snapszmester (104479)
barkócza Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104480

Megyek hét végén Veszprémbe. Egyébként pl. lomex.hu, farnell.hu, el is küldik (LM335). Van  (volt) egy kis elektronikai bolt a belső gyűrűn a Pennytől a Bpesti út fele a baloldalon, ahol mindenféle kis üzlet van egy bokorban. Ha még létezik, érdemes felhívni.

Előzmény: snapszmester (104479)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104479

Így kerek, és különben is, elfogyott az összes tartalék érzékelőm. Hol lehet beszerezni rajtad kívül? :-)

Előzmény: barkócza (104477)
snapszmester Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104478

Az éretlen költői túlzás. Az éréssel cukrosabb lesz, de a savak, aromák tompulnak. Az irsai korán érő fajta kevés savval, ellentéten a rizling, juhfark fajtákkal amik éretten is savasak. 

A borászok nem csak a cukorra a savakra is gyúrnak. Mi is rájöttünk hogy ami a bornak jó az pálinkának is finom.

Előzmény: SándorTiszteletes (104475)
barkócza Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104477

Ez a borászok között is általános vélekedés, hogy az illatos fajtákat teljes érés előtt (értsd: éretlenül) kell leszedni, mert az érés során veszít az illatból, lebomlanak a savak. Más borászok azt mondják, hogy bort csak érett szőlőből szabad csinálni, azt pedig, hogy cukor is legyen, sav is legyen, az illat is megmaradjon, megfelelő zöldmunkával kell elérni.

Előzmény: SándorTiszteletes (104475)
rézműves1 Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104476

...ha nagyobb mennyiségű gyümölcsöt szeretnél az aromakosárba tenni, akkor célszerűbb, több 2-3 emeletes aromakosarat használni...

 

.........ez a sisakba tehető......

Előzmény: Laccci82 (104471)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104475

Az Irsait miért kell, kissé éretlenül?

Előzmény: snapszmester (104456)
rézműves1 Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104474

...én is azt mondom, hogy ha lehet frisset tegyél (amíg van)...az aszalt gyümölcs az ágyazáshoz lehet nagyon jó, (persze annak aki így szereti)..DD...a mennyiséget nagyban meghatározza, az aromakosár mérete...ha a főzőüst űrtartalmához arányosan lett készítve, akkor nincs gond...megtömni nem érdemes (túl magasra sem) és a gyümit sem szabad túl apróra vágni, inkább darabosabbra, mert a gőzöktől összeeshet, eltömi a réseket és így nem tudja a gőz rendesen átjárni...

Előzmény: Laccci82 (104471)
zsuzska60 Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104473

legfeljebb felezünk :-)

ha tudsz, mindenképpen frisset tegyél, több benne az aroma és az illat. Az aszalt pótcselekvés.

Előzmény: Laccci82 (104471)
sogi01 Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104472

                                                                     vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (104436)
Laccci82 Creative Commons License 2014.09.24 0 0 104471

"Fizetnék egy jó kérdésért."(Snapszi)

Aromakosár használatánál, friss vagy aszalt gyümölcsöt ajánlotok?

Valamilyen arányszámot tudnátok mandani, mennyihez - mennyit?

Üdv

Babar66 Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104470

Mikor is fogunk kóstolni?  :)))

Előzmény: szilvakukc (104468)
barkócza Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104469

Szerintem kóstoltad múltkor.

Előzmény: szilvakukc (104468)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104468

És még nem kóstoltuk össze???? No eztetet sürgősen be kő pótolni! Beszéljünk hamarost!

Egyébként, nekem is, 15%-os lett az alszesz.

Előzmény: barkócza (104465)
barkócza Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104467

Ittam is gyorsan egy kis galagonyát.

Előzmény: barkócza (104465)
Hurkafej Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104466

Nem túl jellemző az, hogy kipróbálhasd a terméket valójában, mielőtt megvennéd.

Előzmény: nebamun (104446)
barkócza Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104465

Ízlések és pofonok. :) Szerintem különleges, elsősorban illatban.

 

Nem tettem hozzá cukrot, 2,5-3liter/100kg (50%-os pálinkára vonatkoztatva) a kihozatal, de nagyon kicsavarva a cefrét. Hátrány, hogy 8-10%-os az alszesz.

 

(Az a 2,5-3 úgy jön ki, hogy az utópárlatot is lefinomítom, és hozzáadom a pálinkához.)

Előzmény: szilvakukc (104462)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104464

A módszerek:

Amíg nem értesz hozzá, addig próbálj olyan társat szerezni, aki igen.

Ha belejössz, fel fogod ismerni, miből mit vegyél meg.

Nem egyszer mentünk már el messzire valamiért, és nem hoztuk el.

Sáros, koszos gyümit soha nem vegyél meg. Marha nagy mázlid volt, hogy nem lett akroleines, egyáltalán nem javítható hiba.

Tök mindegy, ki a gyümölcstermelő, mindegyik el akarja adni a legszarabbat a legmagasabb áron, Te meg meg akarod venni a legjobbat, a legalacsonyabb áron. Ez az örök háború. És a háború olyan. Néha elveszítjük a csatát, néha megnyerjük.:)))

Előzmény: Elveon (104448)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104463

Nem! Reklám!

 

Előzmény: Pecabubus (104447)
szilvakukc Creative Commons License 2014.09.23 0 0 104462

Rengeteg víz kell hozzá, kb. 3szoros, hogy kezelhető legyen a cefre. A múlt évi adataim, ha érdekelnek:

100kg galagonya/300 liter édescefre;

Napfény: 3kg

ph:3,9

Akkusav:3dl

ph:3,2

Főzés előtt megmértem Malligand készülékkel a cefrét, 1,6% kihozatalt mutatott!!!!!!

Pálesz: 5,5l 46%-os

És nem egy nagy durranás. Olyan, mint a csúnya nő: Érdekes!:DD

Előzmény: janika.p (104453)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!