Amúgy, a málna pálinkát itt olvastam anno, a "pálinkák császárnőjének" mondta valaki, míg a barack csak, a pálinkák királynője. Finom, a málna,,,nem rossz, de szerintem ízben visszafogottabb, szolidabb ízű pálinka. Részemről a "pálinka királynő" barack felett, nincsen több fokozat. ( talán csak hajszállal az ananász-pálinka,,,de az ritka jószág, én is csak egyszer ittam olyat, egészen a trópusokon éreztem magam tőle. :) )
Én szoktam....Árpából enzimesen kisüsti és whisky módszerrel szeszt készíteni, alszesz finomításakor 40-50 liter 35%-osba kb. 3-4 púpos evőkanál aktívszenet tenni. A kész szeszt visszahígítom 46-47%-ra, majd megy bele a minőségi gyümölcsaroma, ami csak Pesten, Olasz boltjában kapható. Literenként az adagolási útmutatóban szereplő 1 ml helyett, 1,2 ml aroma adja a kívánt összhatást, ízt. Finom a sárgabarack, az aszalt szilva aroma, és a málna aroma, így, ebben a sorrendben. Málna pálinkát ittam falun igazit, aki készítette, az is ivott az árpa-málnámból, nem talált különbséget.
Idén nekem gyümim nincs,,,talán, ha téli körtém lesz majd. De semmi gond, vannak árpa-pálinkáim.:-))) A sárgabarack és az aszalt szilva aromás párlat, kb. 90%-os hamisítvány. (illata kicsit visszafogottabb, az igaziénál, de az íze gyümölcsbomba, kisüstis ízű, az ízhatás dettó, mint egy finom igazi, jól készített, barackpálinkáé.) Fontos a jó alapszesz, és a kisüsti módszer. Benne van így a kisüsti íz is, a "pálinkában", de pálinka módszerrel szedve az alapszeszt, abszolút nem lenne jó, tehát kizárólag whisky módszerrel megy a finomítás.
Kukoricából vagy búzából csinált már valaki pálinkát? Milyen íze van? Azt olvastam, hogy ezekből a gabona növényekből és krumpliból készülnek az alja pálinkák....
Megyek hét végén Veszprémbe. Egyébként pl. lomex.hu, farnell.hu, el is küldik (LM335). Van (volt) egy kis elektronikai bolt a belső gyűrűn a Pennytől a Bpesti út fele a baloldalon, ahol mindenféle kis üzlet van egy bokorban. Ha még létezik, érdemes felhívni.
Az éretlen költői túlzás. Az éréssel cukrosabb lesz, de a savak, aromák tompulnak. Az irsai korán érő fajta kevés savval, ellentéten a rizling, juhfark fajtákkal amik éretten is savasak.
A borászok nem csak a cukorra a savakra is gyúrnak. Mi is rájöttünk hogy ami a bornak jó az pálinkának is finom.
Ez a borászok között is általános vélekedés, hogy az illatos fajtákat teljes érés előtt (értsd: éretlenül) kell leszedni, mert az érés során veszít az illatból, lebomlanak a savak. Más borászok azt mondják, hogy bort csak érett szőlőből szabad csinálni, azt pedig, hogy cukor is legyen, sav is legyen, az illat is megmaradjon, megfelelő zöldmunkával kell elérni.
...én is azt mondom, hogy ha lehet frisset tegyél (amíg van)...az aszalt gyümölcs az ágyazáshoz lehet nagyon jó, (persze annak aki így szereti)..DD...a mennyiséget nagyban meghatározza, az aromakosár mérete...ha a főzőüst űrtartalmához arányosan lett készítve, akkor nincs gond...megtömni nem érdemes (túl magasra sem) és a gyümit sem szabad túl apróra vágni, inkább darabosabbra, mert a gőzöktől összeeshet, eltömi a réseket és így nem tudja a gőz rendesen átjárni...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ízlések és pofonok. :) Szerintem különleges, elsősorban illatban.
Nem tettem hozzá cukrot, 2,5-3liter/100kg (50%-os pálinkára vonatkoztatva) a kihozatal, de nagyon kicsavarva a cefrét. Hátrány, hogy 8-10%-os az alszesz.
(Az a 2,5-3 úgy jön ki, hogy az utópárlatot is lefinomítom, és hozzáadom a pálinkához.)
Amíg nem értesz hozzá, addig próbálj olyan társat szerezni, aki igen.
Ha belejössz, fel fogod ismerni, miből mit vegyél meg.
Nem egyszer mentünk már el messzire valamiért, és nem hoztuk el.
Sáros, koszos gyümit soha nem vegyél meg. Marha nagy mázlid volt, hogy nem lett akroleines, egyáltalán nem javítható hiba.
Tök mindegy, ki a gyümölcstermelő, mindegyik el akarja adni a legszarabbat a legmagasabb áron, Te meg meg akarod venni a legjobbat, a legalacsonyabb áron. Ez az örök háború. És a háború olyan. Néha elveszítjük a csatát, néha megnyerjük.:)))